De minimalistische baby uitzetlijst

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Met deze minimalistische baby uitzetlijst willen we een tegengeluid bieden voor de consumptiemaatschappij die ons het gevoel kan geven dat we extreem veel nodig hebben en dat alles ‘nieuw' en ‘steriel' moet zijn.

  Een consumptiemaatschappij die soms inspeelt op angst omdat elke ouder het zo goed mogelijk wil doen voor het kind. We begrijpen dat elk kind anders is en dat het voor iedereen persoonlijk is maar toch willen we een alternatief bieden.

  Dit is dus niet dé manier maar onze manier. Zelf hadden we namelijk geen idee wat we nou écht nodig hadden en dus gingen we op onderzoek uit.

  Ons onderzoek

  Toen we ons qua spullen aan het voorbereiden waren op de komst van Lou maakten we gebruik van de baby uitzetlijst uit het boek ‘Vader op komst' van Willem Besseling. In dit boek deelt hij zijn ervaringen als beginnende vader en geeft hij je tips en adviezen.

  We stuurden deze uitzetlijst vervolgens naar familie en vrienden van ons — die de kraamtijd al voorbij waren — en vroegen ze naar hun ervaring en wat we écht nodig hadden naar hun idee. Bij deze de uitzetlijst uit het boek van Willem Besseling met daarbij de reacties van ons en onze familie en vrienden gecombineerd.

  Nu volgt niet onze lijst maar een reactie op een uitzetlijst uit het boek van Willem Besseling. Onze minimalistische baby uitzetlijst vind je onderaan het artikel.

  1 Kleding

  6 rompers

  Overslagrompers zijn de bom! Makkelijk bij het omkleden, omdat je ze niet over het hoofd hoeft aan te doen. Wij maken gebruik van de rompers van Red Orka. Dit is een leensysteem waarbij je steeds van maat kunt wisselen. In Amsterdam worden ze met de elektrische bakfiets bezorgd en woon je buiten Amsterdam versturen ze per post. De eerste keer krijg je zowel maat 50 als 56, omdat je vooraf nog niet weet hoe groot je kindje is.

  We mochten dit leensysteem testen en zijn oprecht fan! De rompers zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en voelen zacht aan. Over het design is goed nagedacht, de uiteinden van de armen hebben een overslag zodat je de handjes kunt bedekken voor de warmte. We hebben gekozen voor een set overslagrompers met lange mouwen van tien stuks, maar zes zou naar ons idee ook voldoende moeten zijn. Ze hebben ook rompers met een ronde hals, in lange en korte mouw.

  Red Orka – €24,90 per maand voor 10 rompers

  6 truien + 6 broekjes

  De zes kan hier makkelijk naar vier wat ons betreft. Wij vonden het fijn om vier truien en vier broekjes voor overdag te hebben. Een keer per dag omkleden is in het begin meer regel dan uitzondering en dan is het fijn als je wat extra’s hebt. Onze wasmachine staat ondertussen iedere dag aan dus je hebt ook zo weer schone kleren. Wil je minder vaak wassen? Dan is zes misschien een beter aantal, al vragen we ons af of je in het begin aan veel wassen ontkomt. Onze begin maat was 50, maar dit verschilt per baby. Baby’s groeien snel dus zorg dat je wat extra’s in huis hebt als je baby eruit groeit.

  Een pyjama voor ‘s nachts mist hier wat ons betreft. Zelf slaap je ook niet in je kleding van overdag. Twee pyjama sets (trui + broekje of onesie) is prima om mee te beginnen.

  We kochten zelf bijna alle kleding tweedehands. Bekijk hier de lijst met Claire's favoriete adressen voor tweedehands kinderkleding in Amsterdam.

  4 paar sokken

  Wat ons betreft kan dit naar drie paar. Sokken worden minder snel vies en die gooi je makkelijk even bij de was. We hebben sokken geleend van familie.

  1 jas/vest

  Wij hebben een winterbaby en dus hebben we gekozen voor een witte wollen onesie van Engel Natur die we gebruiken als we met Lou naar buiten gaan. Soms doen we nog een extra mutsje op als het buiten koud is. Voor de lente/zomer vonden we toevallig al een tweedehands jasje van du Pareil au même.

  Engel Natur – €44 (tweedehands)

  2 mutsjes

  Essentieel voor in het begin zodat je baby goed op temperatuur kan komen. Twee is dan ook zeker aan te raden, mocht de andere in de was zitten. We kochten een tweedehands grijs mutsje van Engel Natur en voor later een nieuwe grijze wollen muts van Tothemoon via Zoen voor Gust een een tweedehands off white Hvid muts.

  Engel Natur – €6,50 (tweedehands)
  Tothemoon – €35
  Hvid – €6,50 (tweedehands)

  1 paar slofjes (die niet uit kunnen)

  We zijn fan van de Hvid slofjes, gebreide merino wollen slofjes die je kunt strikken waardoor ze niet uitvallen.

  Hvid – €22,50 (tweedehands)

  1 paar sokophouders

  Niet nodig als je goede sokken en sloffen hebt.

  2 Luiers/verschoning

  4 pakken newborn luiers

  In het begin hebben we gebruik gemaakt van de plastic neutrale luiers van het duurzame merk Lillydoo. Dit merk is veel meer bezig met duurzaamheid met hun Lillydoo Green lijn, dan bijvoorbeeld Pampers. Mocht je deze luiers en billendoekjes willen proberen, ze hebben een speciaal testpakket bestaande uit 10 luiers en 15 billendoekjes.

  Na 8 weken zijn we gedeeltelijk overgestapt op wasbare luiers om afval te minderen, met als uiteindelijk doel volledig op wasbare luiers over te gaan. Vanaf 10 weken zijn we volledig overgestapt op wasbare luiers. Het gebruik ervan is duurzamer en je bespaart er flink wat geld mee.

  We gebruiken de wasbare luiers van Billie Wonder (style meets sustainability) en we hebben een set wasbare luiers van o.a. Totsbots overgenomen van familie en vrienden. We houden de wegwerpluiers wel achter de hand voor als we op vakantie zijn. Dan zijn luierbroekjes ideaal vinden we, omdat ze net als wasbare luiers elastiek aan de achterkant hebben.

  Lillydoo – €59,90 voor 205 stuks
  Billie Wonder – €33 per stuk

  Benieuwd naar onze ervaringen met wasbare luiers? Bekijk hier het artikel ‘Wasbare luiers: de voordelen en onze ervaringen'.

  Wil je graag gebruik maken van wasbare luiers, maar twijfel je nog of het echt iets voor je is? Je kunt een Billie Wonder trial kit bestellen óf via leenplatform Tiny Library een Billie Wonder full kit lenen.

  billendoekjes

  We hebben verschillende billendoekjes getest en die van Lillydoo vinden we de beste. Ze zijn goed vochtig en er zit geen parfum in wat zorgt voor minder luieruitslag, denken we. Voor het gebruik van de wasbare luiers hebben we tweedehands Cheeky Wipes wasbare billendoekjes aangeschaft. Onze tip is om na het schoon poetsen, de billen even droog te deppen met een hydrofiele doek.

  Lillydoo – €12,50
  Cheeky Wipes – €10 voor 15 stuks (tweedehands)

  billenzalf

  Sudocrem is zeer effectief tegen luieruitslag en ruikt ook nog eens heel lekker. Voor op de commode gebruiken we een grote pot en voor onderweg een klein potje. We gebruiken zo nu en dan ook heilwolle, dit is biologische wol met natuurlijke lanoline om de huid snel te herstellen. Je legt een stukje wol in de luier tegen de billen. Door de lanoline in de wol heeft het een verzachtende werking op de billen en er kan meer lucht bij waardoor de huid sneller herstelt.

  Sudocrem – €4
  Billie Wonder – €7,50 (gekregen)

  aankleedkussen

  Essentieel zodat je baby niet van de commode rolt en op een zachte ondergrond ligt. We zijn voor een standaard tweedehands aankleedkussen van HEMA gegaan.

  HEMA – €4 (tweedehands)

  4 hoezen voor aankleedkussen

  Vier is wat ons betreft nogal veel, met twee stuks kom je een heel eind. Wij kochten twee nieuwe hydrofiele aankleedkussenhoezen van Tothemoon via Zoen voor Gust, omdat we tweedehands niet konden vinden wat we zochten. We kozen voor de kleuren Peachy Cream en Smokey Sand. We hebben er standaard een dubbelgevouwen hydrofiele doek op liggen zodat je de hoes minder vaak hoeft te wassen.

  Tothemoon – €24,95

  commode

  In principe kun je je baby overal verschonen op een zacht oppervlak met een verschoonmatje eronder. Toch vinden we het fijn om hiervoor een vaste plek te hebben, het is hygiënisch en fijn om op een goede hoogte te werken zodat je geen last krijgt van je rug. Jelle noemt het zijn ‘workstation’. Onze commode komt uit Claire’s familie (ze heeft er zelf ook nog op gelegen) en heeft een nieuw likje verf gekregen.

  luieremmer

  In principe heb je dit niet echt nodig, maar het ziet er wat ons betreft opgeruimd uit om in je babykamer een plek te hebben waar je je luiers kwijt kunt. We kozen voor een tweedehands lichtgrijze luieremmer van We-Too. Niet essentieel, wel aan te raden.

  We-Too – €15 (tweedehands)

  3 Doeken

  16 hydrofiele doeken

  Mooi aantal wat ons betreft omdat je deze veel nodig hebt. Wij kozen voor tweedehands witte hydrofiele doeken van HEMA.

  HEMA – €12,50 voor 20 stuks (tweedehands)

  6 monddoekjes

  Wat ons betreft niet nodig, wij gebruiken de hydrofiele doeken ook om het mondje mee af te vegen.

  4 Badkamer

  babybad (met standaard) en/of Tummy Tub

  We kochten een tweedehands HEMA babybadje met een bad standaard, maar we zijn uiteindelijk geen fan van het in bad gaan met je baby. We hebben het badje één keer gebruikt in de kraamweek samen met de kraamverzorgster die ons heeft uitgelegd hoe je je baby het beste in bad kunt doen. We vinden het veel gedoe in vergelijking met douchen en de douche geeft vrijwel geen kans op het inslikken van grote slokken water. Iets wat je niet wilt.

  Je zou het badje dus een miskoop kunnen noemen aangezien hij nu wordt gebruikt als wasmand. Daarnaast horen we van meer mensen dat ze douchen fijner vinden. We zouden je dus aanraden om deze niet aan te schaffen.

  HEMA – €7,50 (tweedehands)

  baby badolie

  Niet nodig als je kiest voor douchen.

  6 hydrofiele washandjes

  We hebben ze van tevoren tweedehands aangeschaft, maar achteraf zijn ze niet nodig wat ons betreft, we wassen haar met de hand.

  2 hydrofiele handdoeken

  Het is fijn om een badcape te hebben voor na het douchen. Wij kregen een badcape van BORO*MINI en een tweedehands badcape van Koeka uit onze familie. Na het douchen wikkelen we Lou in de badcape en drogen we haar op de commode af met een hydrofiele doek.

  BORO*MINI – €49,95.                                                                                                                                                                      Koeka – €44,95 (geleend)

  5 Verzorging

  2 digitale thermometers

  Essentieel, vooral in het begin als je de temperatuur van je baby iedere dag meet. Waarom twee? Één voor de moeder en één voor het kind in verband met de hygiëne.

  HEMA – €4,75

  babyolie

  Handig voor het insmeren van het hoofd (bij berg) na het douchen. Wij gebruiken Kenkô body oil mama die overbleef van het insmeren van Claire’s zwangere buik (er is ook speciale Kenkô body oil baby) en Naïf babyolie.

  Kenkô – €22
  Naïf – €16

  nagelvijltje/nagelknipper

  De nagels van een baby groeien hard, dus op tijd vijlen is aan te raden. Dat voorkomt ook dat ze zichzelf krabben. Na vier maanden mag je de nagels knippen.

  HEMA – €1,60

  vitamine K en D

  Vitamines K1 en D3 worden aangeraden bij baby’s die borstvoeding krijgen. Vanaf dag acht tot drie maanden elke dag vijf druppels. Met vitamine K mag je stoppen na 13 weken en het advies is om aan alle kinderen tot 4 jaar vitamine D te geven, ook als ze volledige flesvoeding krijgen. Dit is goed voor weerstand, botopbouw en tanden. Wij kozen eerst voor Orthica vitamine K en D en later voor het natuurlijke Vitakruid vitamine D.

  Orthica – €16
  Vitakruid – €13

  speen

  Voor ons een lifesaver, Lou had vanaf het begin namelijk een grote zuigbehoefte. We hadden niet echt nagedacht over een speen. Na een paar nachten haar in slaap sussen met onze pink zochten we toch naar een iets comfortabelere optie, zodat we zelf ook nog een oog dicht konden doen. Gelukkig hadden we nog ergens een Difrax newborn speen liggen uit de Blije Doos. Het bleek onze redding om 03.00u ‘s nachts. Uiteindelijk kozen we voor een beige Bibs speen.

  Bibs – €4,95

  snotzuiger

  Niet nodig als je het ons vraagt en het klinkt nogal heftig vonden wij. Wij halen het snot er vaak zelf uit met de punt van een zakdoekje.

  6 Slapen

  wiegje en/of ledikant + matras

  Lou slaapt bij ons op de kamer in een Bednest co-sleeper. Ideaal omdat we haar vanuit ons bed kunnen pakken voor de voedingen ‘s nachts. Het voordeel van deze co-sleeper is dat de zijkanten naar beneden kunnen.

  Bednest – €275 (tweedehands)

  2 moltons

  Één is genoeg omdat hij niet essentieel is, dat zijn de hoeslakens wel. In ons geval met een winter baby hebben we wel twee moltons van HEMA aangeschaft.

  HEMA – €1,50 voor 2 stuks (tweedehands)

  3 hoeslakens

  Twee is meer dan genoeg, we hebben ze geleend.

  HEMA – (geleend)

  3 lakens

  Twee is meer dan genoeg, we hebben ze geleend.

  HEMA – (geleend)

  2 dekens (katoen of wol)

  Één deken voor in bed en één deken voor overdag. We hebben gekozen voor een wollen deken van Yumeko voor in bed, die we hebben geleend. We vinden deze deken zo mooi dat we deze zelf ook hebben aangeschaft. Voor overdag hebben we een off-white merino dekentje van Hvid, model Eliz. Deze laatste kregen we van Claire’s ouders en hier hebben we al veel plezier van gehad. Het voordeel van merinowol is dat het zelfreinigend is, waardoor je het minder vaak hoeft te wassen. We gebruiken hem bijvoorbeeld ook voor in de kinderwagen.

  Yumeko – 99,95
  Hvid – €83,95

  2 slaapzakjes

  Deze heb je in het begin nog niet nodig. Wij hebben in het begin een laken met deken gebruikt en we zijn daarna overgestapt op een Toddiebag slaapzak in de kleinste maat. Het is volgens het consultatiebureau de meest veilige manier van slapen voor je baby.

  1 metalen kruik met kruikzak of toch 2 (voor kleine baby’s)

  Op aanraden van onze kraamverzorgster zorgden we voor twee metalen kruiken, met het idee dat we een winterbaby zouden krijgen. Uiteindelijk bleek één kruik voldoende en merkten we dat je deze sowieso maar kort nodig hebt. We kochten tweedehands kruiken van HEMA . Een kruikzak is niet nodig, je kunt ze prima inwikkelen met een hydrofiele doek. Zorg er wel voor dat je deze goed dichtknoopt en dat je de ingewikkelde kruik nooit direct naast je kindje legt (en met de dop naar beneden) in verband met verbrandingsgevaar.

  HEMA – €2,50 per stuk (tweedehands)

  1 inbakerzakje

  Wij maakten gebruik van een tweedehands Hvid cocoon van merino wol in off white, dat is inbakeren soft style. We leenden ook twee Puckababy inbakerzakjes, die hebben we uiteindelijk niet gebruikt omdat Lou deze niet nodig had.

  Hvid – €50 (tweedehands)

  7 Borstvoeding

  voedings-bh’s

  Je leest in veel boeken dat je deze het beste kunt aanschaffen nadat je baby is geboren omdat je dan beter zicht hebt op welke maat je nodig hebt. Claire kreeg eerder de Savara Intimates Aveline BH en ontdekte dat je deze ook als voedingsbh kunt gebruiken doordat je de bandjes aan de voorkant los kunt halen. Aanrader!

  Savara Intimates – €69,95

  zoogcompressen

  Claire heeft gekozen voor tweedehands Imse Vimse wasbare zoogcompressen en die waren zeker in het begin hard nodig.

  Imse Vimse – €6 voor 6 stuks (tweedehands)

  kolfapparaat (kun je ook huren)

  In eerste instantie hadden we een kolfapparaat geleend. De kraamverzorgster raadde ons aan om deze niet tweedehands te kopen of te lenen, maar nieuw aan te schaffen. Dit in verband met spruw of andere schimmels die er in kunnen zitten. We zijn heel blij met de Medela Swing Maxi kolfapparaat die we nieuw kochten. Het is een draadloos apparaat met een dubbele kolf functie. Als je een uitgebreide verzekering hebt kun je vaak ook nog een deel vergoed krijgen.

  Medela Swing Maxi – €192

  flesjes voor gekolfde melk

  We hebben vijf flesjes van 150ml, twee zaten er bij het Medela Swing Maxi kolfapparaat en we hebben drie extra Medela flesjes gekocht om te gebruiken voor ingevroren melk. Ideaal als Claire even de deur uit is, op die manier is er altijd voeding voor Lou. We geven haar ook af en toe een flesje, om ervoor te zorgen dat je baby geen flessenweigeraar wordt.

  Medela – €11

  tepelzalf

  Deze hadden we op voorhand in huis gehaald, maar bleek niet nodig te zijn. In plaats daarvan gebruikte Claire kokosolie (yes, hetzelfde als waar je mee kookt). Smeer dat na iedere voeding op de tepel en eventuele wondjes herstellen snel. Het voordeel hiervan is ook dat kokosolie eetbaar is en je de tepel niet steeds hoeft af te vegen voor het voeden.

  Royal Green – €4

  voedingskussen

  Heel handig voor tijdens het voeden, maar ook om een nestje van te maken. Wij hebben gekozen voor een tweedehands HEMA voedingskussen. Maak van het kussen een rookworst vorm en doe er een aankleedkussenhoes omheen, dan heb je een nestje. Hier hebben wij heel veel gebruik van gemaakt.

  HEMA – €5 (tweedehands)

  Een voedingskussenhoes mist hier wat ons betreft, aan te raden zodat het kussen is beschermd. Wij hebben gekozen voor een tweedehands voedingskussenhoes van HEMA.

  HEMA – €1 (tweedehands)

  8 Flesvoeding

  zuigelingenvoeding 0-6 maanden

  We hoopten vooraf dat borstvoeding zou lukken en dat bleek het geval. We besloten om van het positieve uit te gaan en dus kozen we ervoor om geen zuigelingenvoeding in huis te halen. Mocht het achteraf nodig zijn dan was er genoeg tijd om het te halen was onze gedachte.

  2 flessen met spenen

  1 fles met speen is genoeg, helemaal als je voor borstvoeding gaat. Wij gebruiken een Philips Avent fles uit de Blije Doos.

  Philips Avent – €10

  flessenborstel

  In ons geval overbodig omdat Claire volledig borstvoeding geeft.

  melkpoedertoren/doseerbakje

  In ons geval overbodig omdat Claire volledig borstvoeding geeft.

  9 Voor thuis

  babyfoon

  Essentieel als je je baby in bed hebt gelegd en wil weten wanneer het huilt. Wij hebben gekozen voor de Philips Avent SCD502/00 babyfoon. Naar aanleiding van het boek ‘Ik weet je wachtwoord' van Daniël Verlaan dat Claire heeft gelezen, hebben we bewust gekozen voor een babyfoon zonder camera omdat die mét camera eenvoudig gehackt kunnen worden.

  Philips Avent – €35 (tweedehands)

  box

  Onze box komt uit Claire’s familie en heeft een nieuw likje verf gekregen. Tot nu toe hebben we hier nog geen gebruik van gemaakt en dus nog geen ervaring mee.

  boxkleed (voor later)

  We vonden het een uitdaging om een mooi tweedehands boxkleed te vinden. Uiteindelijk vonden we een tweedehands Koeka deken die we gebruiken als boxkleed.

  Koeka – €15 (tweedehands)

  boxmatras (voor later)

  Essentieel om je kind op een zachte ondergrond te leggen in de box. We vonden er één tweedehands via Marktplaats.

  Onbekend – €9 (tweedehands)

  10 Voor onderweg

  Maxi-Cosi (of vergelijkbaar)

  Essentieel voor de veiligheid als je in het bezit bent van een auto, anders is dit niet nodig. Wij hebben gekozen voor een tweedehands zwarte Maxi-Cosi citi. Aanrader, als je op zoek bent naar een Maxi-Cosi zonder Isofix. Check wel altijd goed hoe oud de Maxi-Cosi is en of dat er geen ongeluk mee is gebeurd.

  Maxi-Cosi – €10 (tweedehands)

  Adapters voor de kinderwagen vinden wij ook een aanrader, zodat je de Maxi-Cosi op het onderstel van je kinderwagen kunt klikken. Wij hebben gekozen voor bijpassende Bugaboo Cameleon 3 adapters voor de Maxi-Cosi.

  Bugaboo – €10 (tweedehands)

  kinderwagen

  Wij snappen dat de échte minimalist alleen gaat voor de draagzak en dat het nogal een Westerse uitvinding is, toch vinden we de kinderwagen fijn. Waarom? Het is ideaal als je even ergens koffie wil drinken of wil eten (zitten met een draagzak is geen aanrader) of bijvoorbeeld alleen boodschappen gaat doen (omdat je onderin de wagen boodschappen kwijt kunt). Bovendien ben je de eerste tijd misschien niet in staat om met een draagzak te lopen door je herstel.

  We kochten een all black Bugaboo Cameleon 3 kinderwagen via Marktplaats die nog in hele goede staat was en er bijna als nieuw uit zag. We raden je aan om goed te zoeken, er zitten echt gloednieuwe exemplaren tussen.

  Wil je toch voor een nieuwe gaan, weet dan dat Bugaboo tegenwoordig ook een Flex Leaseservice heeft. Je kunt kiezen voor een nieuwe of een refurbished kinderwagen en voor een overeenkomst van 6 maanden, 12 maanden of 24 maanden. Voor een klein bedrag mag je de kinderwagen ook al eerder omruilen voor een andere variant.

  Bugaboo – €400 (tweedehands)

  Een regenhoes voor de kinderwagen mist hier als je het ons vraagt. Goed voor het behoud van je kinderwagen en om te zorgen dat je baby niet nat wordt bij flinke buien, steeds meer aan te raden in verband met klimaatverandering. We hebben gekozen voor een bijpassende tweedehands Bugaboo regenhoes.

  Bugaboo – €5 (tweedehands)

   

  Wil je de kinderwagen liever lenen? Leenplatform Tiny Library heeft een grote collectie kinderwagens, waarbij je kunt kiezen uit verschillende merken waaronder Bugaboo.

  luiertas

  De grootste commerciële nonsense die er is volgens ons. Je kunt ook gewoon de verschoon spullen in een tas/rugzak meenemen.

  verschoonmatje

  Essentieel voor onderweg zodat je baby op een hygiënische ondergrond ligt. Wij gebruikten in het begin de verschoonmatjes van Lillydoo en we zijn nog op zoek naar een herbruikbare voor de lange termijn.

  Lillydoo – €6,65 (10 stuks)

  draagzak/draagdoek

  Één van de eerste dingen die we kochten, een Artipoppe Zeitgeist Arrow draagzak. Deze stond hoog op Claire haar lijstje — soms een sucker for branding en esthetiek — en we vonden ‘m tweedehands via Marktplaats in hele goede staat. Wij vinden het fijn om Lou zeker in het begin dicht tegen je aan te hebben.

  Artipoppe – 240 euro (tweedehands)

  11 Om over na te denken

  wipstoeltje

  We hebben een tweedehands baby bouncer gekocht van Babybounce en Lou vindt het fijn om daar in te slapen. We hebben deze vooral uitgekozen voor de looks, we raden aan om er een dekentje in te leggen zodat het comfortabel ligt. Niet essentieel wat ons betreft.

  Babybounce – €60 (tweedehands)

  flessenwarmer

  We warmen de ingevroren borstvoeding au-bien-marie op in een kom met warm water. Geen essentieel item in ons geval. Mocht je flesvoeding geven is het waarschijnlijk een ander verhaal.

  kinderstoel + newborn set

  We vinden de Stokke Trip Trapp een fijne stoel en hebben deze geleend via Tiny Library, een leen platform voor baby/kinderspullen. Naast de stoel leenden we ook een newborn set. We vinden het een toevoeging omdat je je baby gezellig aan tafel kunt zetten. Niet essentieel, wel aan te raden.

  Tiny Library – €8 per maand voor de newborn set (bij een abonnement van 6 maanden)

  Op Tiny Library, een leenplatform met alles wat je nodig hebt voor je kindje vind je o.a. kinderwagens, buggy's, co-sleepers, kinderstoelen, autstoeltjes, bakfietsen, speelgoed en nog veel meer. Met de kortingscode GROWTHINKERS15 krijg je 10% korting bij Tiny Library. Only borrow it when you need it.

  matrasbeschermer voor tijdens zwangerschap

  In het kraampakket wat je krijgt van je verzekering zit een matrasbeschermer, het is dus niet nodig om die zelf ook een aan te schaffen. Je kunt in plaats van het kraampakket van je verzekering ook kiezen voor een natuurlijk Dalalou kraampakket.

  knuffel met muziek

  We kregen een knuffel van Prénatal van familie en hebben deze boven de commode gehangen. Tijdens het verschonen hoort Lou dus steeds de muziek. We zijn er allebei aan gehecht geraakt en we hebben ook het idee dat ze het leuk vindt om steeds te horen. Niet essentieel, wel aan te raden.

   

  Onze minimalistische baby uitzetlijst

  Dit is ons uitgangspunt wat betreft spullen: koop alleen wat je écht nodig hebt, kies voor kwaliteit zodat iets lang meegaat en kies bij voorkeur voor tweedehands en/of duurzame merken. 

  1 Kleding

  6 overslagrompers
  4 truien + 4 broekjes
  2 pyjama sets (trui + broekje of onesie)
  3 paar sokken
  1 jas /vest
  1 mutsje
  1 paar slofjes

  2 Luiers/verschoning

  4 pakken newborn luiers
  4 pakken billendoekjes
  billenzalf
  aankleedkussen
  2 aankleedkussenhoezen (1 voor aankleedkussen + 1 voor nestje)
  commode
  20 wasbare luiers (voor later)
  20 wasbare billendoekjes (voor later)

  niet essentieel, wel aan te raden
  luieremmer

  3 Doeken

  16 hydrofiele doeken

  4 Badkamer

  1 hydrofiele handdoek

  5 Verzorging

  2 digitale thermometers
  babyolie
  bodylotion
  nagelvijltje
  vitamine K en D
  speen

  6 Slapen

  wieg/co-sleeper
  1 molton
  2 hoeslakens
  2 lakens
  2 dekens
  1 slaapzak
  1 metalen kruik
  1 matrasbeschermer

  niet essentieel, wel aan te raden
  1 inbakerzakje soft style

  7 Borstvoeding

  voedingsbh
  wasbare zoogcompressen
  kolfapparaat
  flesjes voor gekolfde melk
  kokosolie
  voedingskussen (voor het maken van een nestje en eventueel voor borstvoeding)
  voedingskussenhoes

  8 Flesvoeding

  1 fles met speen

  geen ervaring mee
  zuigelingenvoeding
  flessenborstel
  melkpoedertoren/doseerbakje

  9 Voor thuis

  babyfoon (zonder camera)

  (nog) geen ervaring mee
  box
  boxkleed
  boxmatras

  10 Voor onderweg

  Maxi-Cosi
  tas/rugzak (luiers, verschoonmatje, billendoekjes en schone kleding)
  verschoonmatje
  draagzak
  regenhoes kinderwagen
  adapters kinderwagen

  niet essentieel, wel aan te raden
  kinderwagen
  hoeslaken/molton kinderwagen

  11 Om over na te denken

  niet essentieel, wel aan te raden
  kinderstoel + newbornset
  knuffel met muziek

  niet essentieel
  wipstoeltje
  babygym

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.