Wasbare luiers: de voordelen en onze ervaringen
Na de geboorte van Lou in het ziekenhuis kreeg ze meteen een Pampers luier aan, want zo doen ze dat daar. Niet raar op een plek waar je nog steeds ongezond eten bij de catering kunt halen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend dankbaar voor de goede zorg die we in dit land krijgen, maar hoe krom is het dat je in de gezondheidszorg ongezond eten krijgt voorgeschoteld. Ongezond eten en de wegwerpluier, ze zijn – helaas – nog steeds de standaard.
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
De wegwerpluier zorgt voor 8% van ons restafval. In Nederland worden per jaar 1 miljard luiers weggegooid. Per kind is dat zo’n 300 kilo per jaar ofwel 25 kilo per maand. Dat is allemaal niet nodig want we hebben de wasbare luier.
‘Maar even Jelle, met die wasbare luiers moet je toch meer wassen en dat kost toch ook water en energie? Is dat niet minder duurzaam?' Milieu Centraal geeft ons duidelijkheid:
‘Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid superabsorberende kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.'
Wegwerpgeld
En dan kom je thuis met een kind dat de wegwerpluier om heeft. Wat doe je dan normaliter? Dan koop je gewoon braaf dezelfde luier. We kochten uit principe geen Pampers, maar we hadden al wel een doos duurzame wegwerpluiers van Lillydoo klaar staan (gekregen). Deze luiers bevatten minder chemische superabsorberende korrels, maar fijne absorberende parels zoals ze het noemen.
Na een paar weken kochten we zo’n zelfde doos met 205 duurzame wegwerpluiers van Lillydoo voor 59,90 euro. Dat is 0,25 euro per luier. Een baby gebruikt ongeveer 5 luiers per dag (bron: Milieucentraal) dus dan kom je uit op 1,25 euro per dag.
Voor 1440 Lillydoo billendoekjes betaalden we 54,90 euro. Dat is 4 cent per billendoekje en dus 40 cent per dag (als je 2 billendoekjes rekent per verschoonbeurt). Dat is een totaalbedrag van 1,65 per dag per kind.
Ervan uitgaande dat een kind tot het tweede jaar (soms duurt het ook drie jaar) luiers draagt is dat 730 dagen. Onze duurzame variant komt dan op 1205 euro per kind voor een periode van twee jaar. Uitgaande van een gezin met twee kinderen ben je dan 2410 euro kwijt aan luiers en billendoekjes.
Ik keek ook nog even naar goedkopere (minder duurzame en dus meer chemische superabsorberende kunststofkorrels) luiers en billendoekjes in bulk bij Kruidvat en dan kwam ik uit op 1 cent per billendoekje en 12 cent per luier. Dat maakt 70 cent per dag per kind. Kijk je naar de goedkopere luier dan ben je 1022 euro kwijt voor twee kinderen. Nog steeds flink wat als je het mij vraagt.
Kosten wegwerpluiers en billendoekjes voor 2 jaar met 2 kinderen:
Duurzame variant: 2410 euro
Goedkope en chemische variant: 1022 euro
Soorten wasbare luiers
Je hebt wasbare luiers in vier verschillende soorten: pocket luiers, tweedelige luiers, all-in-one luiers en snap-in-one luiers.
• Een pocketluier is een luier waar je een inlegger/booster in kunt schuiven of in kunt klikken. Het voordeel van deze luier is dat de broekjes en inleggers snel drogen.
• Een tweedelige luier bestaat uit een absorberende luier en een waterdicht overbroekje. Deze luier bestaat vaak uit bamboe, katoen of hennep. De luier is volledig van stof gemaakt en kan daardoor veel meer absorberen dan andere type luiers. Het nadeel is dat het aandoen van de luier twee handelingen zijn.
• Daarnaast heb je all-in-one luiers, daarbij zitten de inleggers al in de luier genaaid in een waterdicht broekje.
• Tot slot heb je snap-in-one luiers, een overbroekje met inlegger die je er met drukknopen aan vast klikt.
Inmiddels zijn we overgestapt op de wasbare luiers van Billie Wonder (snap-in-one luier met drukknopen). Ze hebben onze voorkeur door het systeem met drukknopen, de broekjes hebben een extra opvangrandje aan de zijkant wat doorlekken voorkomt. Ook niet onbelangrijk, ze hebben een mooie print. Het oog wil ook wat. Er zijn ouders die helemaal wild gaan op kleurrijke kinderprints, wij vinden de Billie Wonder luiers vooral een mooi voorbeeld van hoe ‘style' en ‘sustainability' mooi samen kunnen gaan.
De absorberende stof van de Billie Wonder luiers is gemaakt van duurzame materialen; 55% hennep en 45% biologisch Oeko-Tex katoen, ongebleekt en ongeverfd. Deze stof absorbeert beter dan katoen en heeft minder water en pesticiden nodig om te groeien.
Verder gebruiken we ook wasbare luiers van TotsBots (all-in-one luiers met klittenband), ook prima luiers. Het systeem met drukknopen vinden we alleen fijner omdat de klittenband nog weleens ergens aan vast blijft plakken als je de sluiting niet goed terug klapt. We gebruiken ook pocketluiers met drukknopen van een Aziatische webwinkel (gekregen). Wél een fijn systeem, maar niet aan te raden om deze zelf aan te schaffen omdat we qua duurzaamheid geen fan zijn van deze webwinkel.
Claire was het meest fanatiek – thanks Claire – ik vond het wat lastiger, maar we zijn ondertussen helemaal om! Zelf dacht ik dat het veel gedoe zou zijn en ik was stiekem wel gehecht aan die fijne absorberende parels. Want als iets een gewoonte is geworden, is het moeilijk om te veranderen.
Hoe werkt het?
Aan de hand van een Billie Wonder luier leg ik uit hoe je te werk gaat. Je neemt een wasbare luier, daarin klik je een dubbele inlegger. Vervolgens leg je daarin een inlegvel. Daarna maak je de luier dicht met de drukknopen.
Bij het verschonen haal je het inlegvel uit de luier en gooi je deze in de afvalemmer. Onze We-Too luieremmer gebruiken we nu als afvalemmer voor de inlegvellen en eventuele wegwerpbillendoekjes. Is de wasbare luier alleen vochtig? Dan kun je het inlegvel in de afvalemmer gooien of in de luieremmer zodat je deze nadat ze gewassen zijn opnieuw kunt gebruiken. Tot slot haal je de inleggers met de drukknopen los van het broekje en gooi je deze in de luieremmer.
Nu we zijn overgestapt op de wasbare luiers gebruiken we ook wasbare billendoekjes, Cheeky Wipes en The Wipes. We sprayen ze in met de The Spray Bottle gevuld met water en een paar druppels hennep olie. Dit werkt hetzelfde als een wegwerpbillendoekje, het enige verschil is dat ze wasbaar zijn en je ze ook in de luieremmer kunt gooien en samen met de luiers kunt wassen.
The Wipe Kit Billie Wonder | The Day Kit Billie Wonder
Voor rode billen gebruiken we Sudocrem of heilwolle. Van die laatst plaats je een klein stukje wol tussen de luier en de gevoelige huid. De wol bevat lanoline, dat bevordert de genezing en dient als buffer voor de huid zodat het kan blijven ademen.
Inlegvellen
Er bestaan verschillende soorten inlegvellen en we hebben er drie getest. The Liners die verkrijgbaar zijn via Billie Wonder zijn van Imse Vimse en gemaakt van 98% papierpulp en 2% polyester. Deze inlegvellen zijn deels biologisch afbreekbaar. We gebruikten ook een tijdje 100% bamboe vellen van LittleLamb. Deze vonden we minder fijn wanneer je ze hebt gewassen voor hergebruik.
De derde variant die wij hebben getest én nog steeds gebruiken is die van Popolini. Deze inlegvellen zijn gemaakt van 51% natuurlijk cellulose 49% viscose. De vellen zijn 100% biologisch afbreekbaar en verkrijgbaar op rol van 120 stuks. Deze laatste vellen vinden het meest fijn doordat ze ook na het wassen nog steeds stevig zijn. Keep in mind dat je inlegvellen niet door het toilet spoelt.
Wassen
Als de luieremmer vol zit kun je gaan wassen, zo om de twee/drie dagen. Doordat je gebruik maakt van een wasnet in de luieremmer kun je alle luiers in één keer uit de luieremmer halen zonder dat je vieze handen krijgt. Vervolgens stop je het wasnet in je wasmachine en draai je een kort en koud spoelprogramma. Daarmee spoel je het meeste vuil al uit de luiers.
Als dat klaar is voeg je wasmiddel toe en stel je de wasmachine in op een wasprogramma. We gebruiken een katoen eco programma van 60 graden met een toerental van 1200. Je kunt daar eventueel ook nog ander wasgoed bij doen als je dat hebt.
Team Wasbaar
Het scheelt dus flink wat geld op de lange termijn, het is beter voor het milieu, het scheelt veel minder kilo’s afval en het is veel minder moeilijk dan je denkt. Waarom zou je dan nog een wegwerpluier gebruiken?
Ok, in het geval dat je op vakantie bent en er geen wasmachine in de buurt is, is een duurzame wegwerpluier natuurlijk een prima optie. Wij gebruiken in het geval van een langere vakantie Lillydoo green wegwerpluiers. We gebruiken dan wel de Billie Wonder zwemluier, die kun je net als de gewone luiers verstellen met drukknopen en het scheelt een heleboel wegwerp zwemluiers.
Voor onderweg kun je met wasbare luiers trouwens gebruik maken van een dry/wet bag waarin je de schone en vieze luiers in twee aparte compartimenten kunt meenemen.
We vroegen op Instagram wie er Team Wasbaar waren en wie Team Wegwerp. De uitslag was 47% Team Wasbaar (176) en 53% Team Wegwerp (196) met in totaal 372 stemmen. Meevaller!
We vroegen ook wat de obstakels bij onze volgers waren om niet aan wasbare luiers te beginnen en wat Team Wasbaar tegen Team Wegwerp zou willen zeggen.
Obstakels om te beginnen
• Minder gemak en te veel gedoe
• De stank
• De hoeveelheid was en te weinig ruimte om het op te hangen
• Minder beweging bij je kind door het formaat
• Gemak
• Niet weten waar te beginnen
• Te grote investering in het begin
Onze reactie op de obstakels nu we ‘om’ zijn, in samenwerking met Laura van het account ‘Het Luierhuis' op Instagram.
Minder gemak en te veel gedoe. We hebben vaak snel een mening klaar, zonder dat we écht weten hoe het werkt. Toen we in het begin nog hoofdzakelijk wegwerpluiers gebruikten vond ik de verdubbeling qua kilo’s afval ook minder gemakkelijk en gedoe. Ok, je wast wat meer, maar ik tel ook de hoeveelheid spuitluiers daarbij op en dat het dus ook slechter is voor de billen van je baby. Ook dat zorgt voor ongemak en gedoe.
Met wegwerp luiers verzamel je bizar veel afval. Voor jou zelf gedoe, want je moet dat wegbrengen. Voor de vuilnisman gedoe, want die moet het ophalen. Voor het milieu gedoe, want die wordt verziekt.
De stank. Veel mensen denken dat wasbare luiers vies zijn of zelfs stinken. Wist je dat dit precies níet waar is? Een wasbare luier bestaat uit een absorberend deel met daar overheen een waterdicht overbroekje. Dit zorgt er voor dat je zelfs een grote boodschap nauwelijks ruikt. Dat zou je dus zelfs een nadeel kunnen noemen. Wegwerpluiers bevatten chemische super absorberende korrels. Deze gaan een chemische reactie aan met urine waardoor zelfs een plasluier al stinkt. Borstvoedingspoep stinkt bijna niet. Als je kind vaste voeding gaat eten gaat de ontlasting inderdaad meer stinken, maar die poep gaat met behulp van een inlegvel weg en belandt dus niet in je luieremmer.
De hoeveelheid was en te weinig ruimte om het op te hangen. “The less you own, the less you wash”. Heb je weleens gedacht aan een capsule wardrobe? Als je daarmee bent begonnen kunnen er echt nog wel 20 luiers bij. Anders doe je er toch 10 in plaats van 20? Al gebruik je maar één dag in de week wasbare luiers dan scheelt dat 260 luiers per jaar die je niet weg hoeft te gooien.
Minder beweging en motorische ontwikkeling bij je kind door het grote formaat. We hebben in het begin inderdaad gelachen om de grootte van sommige luiers. Het hele pakket was bij een nachtluier groter dan haar hoofd. Het snap-in-one systeem van heeft ook als voordeel dat de luier er slanker uit ziet, ook de nachtluier. waardoor het ongeveer het formaat heeft van een wegwerpluier.
Niet weten waar te beginnen. Ik dacht eerst ook dat het ingewikkelder was dan dat het uiteindelijk bleek te zijn. Door je er even kort in te verdiepen, wordt alles al snel duidelijk. Billie Wonder heeft daarvoor ook handige video tutorials waarin alles kort wordt uitgelegd.
Te grote investering in het begin. Een Billie Wonder full kit kost 540 euro voor beide kinderen (als ze niet kort op elkaar komen). Daarmee bespaar je dus flink op de lange termijn. Wees je er ook van bewust van dat je je kit makkelijk tweedehands door kunt verkopen of kunt doorgeven aan familie of vrienden.
We vroegen ook aan Team Wasbaar wat ze tegen Team Wegwerp wilden zeggen? Hier de reacties!
“Kijk niet enkel naar het milieu, ook naar de billen van je baby. In wasbaar zit geen troep en het gaat minder snel stinken”
“Het is veel makkelijker dan je denkt!”
“Geen gedoe met luiers halen en luiers die op zijn”
“De beste keuze wat baby betreft ooit!”
“Volg het account ‘Het Luierhuis' op Instagram voor veel tips en ervaringen”
“Begin gewoon! Desnoods met één luier en je bent in ‘no time’ om”
“Begin met 1 dag per week, het hoeft niet perfect.”
“Je kind is sneller zindelijk!”
Sneller zindelijk met wasbare luiers?
Ja ja! Tot slot nog een ander mooi bijkomend voordeel van wasbare luiers: je kind wordt sneller zindelijk. Het is echt zo. Waarom? Baby’s worden zindelijk geboren. Als je ze wegwerpluiers aantrekt dan absorbeert (daar zijn de superabsorberende kunststofkorrels weer) dat zo goed dat ze droog blijven voelen. Dat dat positief zou zijn is helemaal gemarketeerd en gelobbyd door Pampers, maar dat is eigenlijk een nadeel. In wasbare luiers voelen baby’s dat ze plassen, dus ze verliezen dat bewustzijn niet.
Dus waar wacht je nog op? Begin met een proefpakket van Billie Wonder en thank us later!
De wasbare luiers van Billie Wonder kun je ook lenen via Tiny Library, een leenplatform met alles wat je nodig hebt voor je kindje. Met de kortingscode GROWTHINKERS15 krijg je 10% korting bij Tiny Library. Only borrow it when you need it.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Jelle Derckx
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.
Related Posts
Je bagage zo min mogelijk doorgeven aan je kinderen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
De growthinkers home tour: babykamer
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Jelle’s favoriete boeken over opvoedstijlen en vader worden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Claire’s favoriete boeken over zwangerschap, de bevalling en het ouderschap
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
De minimalistische baby uitzetlijst
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat mij heeft geholpen voor en na mijn zwangerschap
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi