Wat mij heeft geholpen voor en na mijn zwangerschap

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Aan het begin van mijn zwangerschap was het mijn voornemen om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen, want duurzaam. Ik zou het immers maar kort aan kunnen hebben, daarna zou het achterin mijn kast belanden en van de term zwangerschapskleding werd ik nou niet bepaald enthousiast.

  Mijn capsule wardrobe bleek bovendien meer preggo proof dan ik van tevoren dacht. Met het uitgangspunt van een stuk of zes goede outfits zou ik de laatste maanden wel doorkomen was mijn gedachte en dat lukte. Ik besloot ook om een aantal items te lenen van mijn moeder (ongeveer dezelfde smaak en maat), van vriendinnen en ik leende een paar keer via Palanta en Masterpiece.

  Ik maakte een overview van mijn favoriete essentials tijdens mijn zwangerschap.

  1 Dagboek — Bump a pregnancy story  |  2 Waterfles — Dopper pure white  |  3 Thee — Pukka motherkind pregnancy  |  4 Bralette — Organic Basics organic cotton Triangle Bra  |  5 Maternity panty — Swedish Stockings Matilda zwart  |  6 Body olie — Kenkô  |  7 All purpose cream — Naïf  |  8 Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen — Philippa Perry

  1 Dagboek — Bump a pregnancy story

  Als je van schrijven houdt en herinneringen van je zwangerschap wil opschrijven is dit boek een aanrader. Een mooi design met een linnen kaft met gouden diepdruk op de cover. Tijdens onze wereldreis hield ik ook een dagboek bij en het is tof om dat na een tijd weer eens terug te lezen. Per week heb je twee bladzijdes en je kunt dingen bijhouden als je gewicht, een namenlijst, boeken die je wil lezen en aantekeningen voor je geboortewensen.

  2 Waterfles — Dopper pure white

  Tijdens mijn zwangerschap ging ik nergens heen zonder m’n turtle bag met rescue food. Lees bananen, crackers en een Dopper waterfles. Deze stond trouwens ook naast m’n bed voor als ik ‘s nachts wakker was. Veel drinken helpt sowieso om (zeker tegen het einde) minder vocht vast te houden.

  03 Thee — Pukka motherkind pregnancy

  Biologische thee op basis van framboos blad, kamille bloem (werkt ook goed tegen misselijkheid), brandnetel blad, shatavari wortel, pepermunt blad, venkelzaad en sinaasappel schil.

  4 Bralette — Organic Basics organic cotton Triangle Bra

  Voordat ik zwanger werd was mijn favoriete bralette de Organic Basics Tencel Lite. Een fijne bralette met een band van elastiek aan de onderkant en een uitgesneden stuk in het midden. Waar ik misschien wel het eerst aan merkte dat ik zwanger was waren mijn borsten, in een week tijd had ik er ineens drie maten bij. Ik verruilde de Tencel Lite voor de Organic Cotton Triangle bra, een stevigere (gevoerde) bralette die ook ideaal is om te voeden.

  De Savara Intimates Aveline BH heb ik de afgelopen maanden ook veel gedragen en deze kun je ook als voedings BH gebruiken door de haakjes aan de voorkant.

  5 Maternity panty — Swedish Stockings Matilda zwart

  Eerlijk gezegd kon ik niet wachten tot ik mijn vintage Levi's weer aan kon, ik draag toch het liefst broeken. Voor de laatste maanden heb ik deze Swedish Stockings Matilda panty veel aangehad. Het is een zwangerschapspanty met een extra buik stuk. Het zorgt voor extra stevigheid, hij blijft mooi in vorm en is kwalitatief ook echt goed.

  De panty is gemaakt van 92% gerecycled polyamide en 8% elastaan en geproduceerd in een zero-waste fabriek in Italië. Als je dan toch iets wil aanschaffen voor je zwangerschap, dan vind ik dit een absolute aanrader. Ik draag deze ook nog nu ik weer op m'n oude gewicht ben en de elastaan is van goede kwaliteit want hij sluit nog steeds mooi aan.

  6 Body olie — Kenkô

  Zo ongeveer overal word je gewaarschuwd voor het voorkomen van striae. Nou geloof ik daar niet zo in, volgens mij heeft de één daar nou eenmaal meer aanleg voor dan de ander. Anyway, het leek me in ieder geval een goed idee om mijn buik iedere avond in te smeren om de huid soepel te houden.

  Ik ben begonnen met de Weleda zwangerschapsolie. Daarna heb ik de body olie van Kenkô gebruikt. Ik vind ze vergelijkbaar met elkaar, beide hebben een lekkere niet te sterke geur en smeren goed uit. Als ik één verschil zou moeten noemen is dat de olie van Weleda iets sneller intrekt.

  7 All purpose cream — Naïf

  Dit is misschien persoonlijk, maar ik heb gemerkt dat mijn huid tijdens de zwangerschap een stuk droger was dan normaal. Ik gebruik o.a. de nachtcrème, bodylotion en reinigingsmelk van Naïf. De all purpose crème is vegan, plasticvrij en de verpakking is gemaakt van bio plastic.

  8 Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen — Philippa Perry

  Dit boek zou ik iedereen aanraden die kinderen heeft of krijgt, precies zoals de titel impliceert. Nooit eerder maakte ik zoveel highlights in een boek, 155 om precies te zijn. Hier een mooie highlight:

  Als we niet stilstaan bij hoe we zelf zijn opgevoed, met alle gevolgen van dien, zal het verleden ons blijven achtervolgen.

  Voorbereiding / zwangerschap / kraamtijd

  Hypno Birthing

  Om ons voor te bereiden op de bevalling volgden we een cursus Hypno Birthing bij Hypno Birthing Culemborg. Mirjam is een warme en liefdevolle vrouw met onwijs veel kennis en waardevolle tips om de bevalling met rust en vertrouwen tegemoet te gaan. Fijn dat ze bij je thuis komt en kijkt naar waar je specifiek behoefte aan hebt. Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in Hypno Birthing én ze bakt zelf het lekkerste brood voor tijdens de lunch.

  Voorlichting borstvoeding

  We volgden een voorlichting via Bevalcentrum Amsterdam-West en een voorlichting borstvoeding via Myrthe van Lonkhuijsen. Zij heeft veel kennis als het over borstvoeding gaat en ze werkt als lactatiedeskundige. Deze laatste zou ik je zeker aanraden als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven.

  Zwangerschapsyoga

  Voor zwangerschapsyoga moet je bij Mangalam zijn! Monica heeft veel ervaring met zwangerschapsyoga en maakt van iedere les een ontspannen moment voor jezelf. Een goede voorbereiding en fijn om andere zwangere vrouwen te ontmoeten en ervaringen te delen.

   

  Dunstan Baby Language

  Om enigszins voorbereid te zijn op alle geluiden van je baby is de Dunstan Baby Taal course ideaal. In een online course van vijf hoofdstukken leer je welke geluiden je baby kan maken en welke behoefte of ongemak daar aan is gekoppeld. Het kan in het begin lastig zijn, maar na verloop van tijd herkenden wij de geluiden.

  Zwangerschap fotoshoot

  Laat je buik vastleggen in een zwangerschap fotoshoot. In mijn zwangerschapsverlof heb ik met 38 weken foto's laten maken en daar ben ik achteraf heel blij mee. Wat overblijft is de herinnering en hoe mooi is het als je daar beeld van hebt.

  Dadels

  Het eten van 6 dadels per dag vanaf week 37. Vul ze met Oatly komkommer en knoflook haverspread als snack, gebruik ze in een smoothie of in de havermout. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de ontsluitingsfase verkort en het heeft mij in ieder geval geholpen.

  Kokoswater

  Drink kokoswater tijdens de bevalling, hier zitten elektrolyten in. Kokoswater bevat mineralen zoals kalium, magnesium, natrium en calcium. Mineralen die vrijkomen bij zweten tijdens het sporten. Het is vergelijkbaar met sportdrank en het zorgt ervoor dat je lichaam zich in korte tijd herstelt waardoor je snel weer op kracht bent.

  Zoutlamp

  Een zoutlamp, fijn als gedempt licht tijdens de bevalling en voor ‘s nachts tijdens het voeden.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.