Jelle’s favoriete boeken over opvoedstijlen en vader worden
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
Iets meer dan een jaar geleden wist ik dat ik vader ging worden. Een gevoel van geluk, verantwoordelijkheid en zorg vermengden zich met elkaar toen we de uitslag van de zwangerschapstest zagen. Ik ging een nieuwe rol krijgen met nieuwe uitdagingen waar ik graag over wilde gaan lezen.
Ik wilde vooral graag verschillende perspectieven en stijlen tot me nemen zodat ik kon kiezen wat ik daarvan zou gebruiken. Na het lezen van 8 boeken over opvoedingsstijlen en vader worden kregen deze 3 boeken van mij vijf sterren op Goodreads.
1. ‘Jagen, verzamelen, opvoeden' van Michaeleen Doucleff
Een totaal andere kijk op opvoeding dan de traditionele Westerse opvoedstijl, dat vind je in dit boek. Auteur Michaeleen Doucleff is op zoek gegaan naar de manier van opvoeden bij verschillende culturen en volksstammen over de hele wereld. Ze heeft die mooi samengebracht in een boek vol tips en adviezen die ik meeneem in mijn zoektocht naar geen ‘perfecte', maar een goede vader.
Een favoriete quote uit het boek:
Blijf kalm: elke keer als je schreeuwt tegen je kind, leer je hem of haar te schreeuwen als hij of zij zelf kwaad is of een probleem heeft.
2. ‘Onvoorwaardelijk ouderschap' van Alfie Kohn
Voorwaardelijk ouderschap is van kinderen houden om wat ze doen en onvoorwaardelijk ouderschap is van ze houden om wie ze zijn. De eerste vorm van liefde is voorwaardelijk, wat betekent dat kinderen het moeten verdienen door zich te gedragen zoals wij passend vinden, of door te voldoen aan onze maatstaven. De tweede vorm van liefde is onvoorwaardelijk: het hangt niet af van hoe ze zich gedragen, of ze succesvol zijn of braaf of iets anders.
Het boek diept bovenstaand thema mooi uit en is een goed pleidooi tegen straffen, maar verrassend genoeg ook tegen belonen.
Een favoriete quote uit het boek:
Het probleem met kinderen die wij verwend vinden, is dat ze te veel krijgen van wat ze willen, en te weinig van wat ze nodig hebben.
3. ‘Playful Parenting' van Lawrence J. Cohen
Ik merk het nu al en ik denk dat meer ouders het volgende meemaken. Je hebt je leven met werk, zorgen, schermen, het huishouden etc. waar je elke dag mee te maken krijgt. Dit zijn over het algemeen nogal serieuze bezigheden. Het gevaar is dat de speelsheid verdwijnt en dat je kind dus ook zo’n serieus onderdeel van je leven wordt.
Hopen dat je kind rustig en niet tot last is zodat jij je elke dag weer kunt richten op deze zaken is wat ik als vader niet wil. Ik wil plezier maken en in verbinding blijven met mijn kind. Het boek ‘Playful Parenting’ maakt hier korte metten mee en geeft je allerlei tips om de speelsheid erin te houden!
Een favoriete quote uit het boek:
Blijf je kind altijd uitnodigen (ook als je er geen zin in hebt) om op een speelse manier contact te maken, maar laat het kind bepalen hoe je contact maakt.
Deze boeken kregen van mij geen vijf sterren, maar zijn het wel waard om te noemen omdat ik het vermakelijk vond om ze te lezen en er ook praktische tips uithaalde voor tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
‘Aanpakken voor aanstaande vaders' van David Borman
Dit boek is geschreven door een man die zelf verloskundige is. Dit zorgt voor een mooie extra dimensie aan het boek en gaf mij goede tips voor tijdens de bevalling.
Wat ik o.a. nuttig vond om te weten uit het boek:
• Ze kan het ontzettend fijn vinden als er tussen het opvangen van de weeën door even een frisse natte washand over haar gezicht, nek en borst wordt gestreken. Denk maar eens aan die topsporters zoals wielrenners, boksers of voetballers. Niet alleen frist het ze even op, het kan ook zorgen voor een oppepper.
Voor Claire was een nat washandje inderdaad een lifesaver tijdens de bevalling. Thanks David!
• Oogcontact met elkaar hebben is heel waardevol. Kijk haar bemoedigend aan of wissel af en toe een blik van verstandhouding. Als jij haar zachtjes vertelt dat ze het goed doet, dat je je verheugt om jullie kindje te zien of wat voor positiviteit er dan ook in je opkomt, kan haar dit enorm goed doen.
Dit heb ik af en toe geprobeerd toe te passen, maar Claire zat helemaal in haar eigen bubbel. Dit snapte ik volledig.
• Dat een thuisbevalling rommel geeft, is in ieder geval niet waar. Natuurlijk is er ‘rommel’ (matjes, verbanden, lakens), maar dit wordt vakkundig en ongemerkt opgeruimd door de kraamverzorgster.
Omdat we in eerste instantie hoopten op een thuisbevalling was dit al een geruststelling. Uiteindelijk werd het geen thuisbevalling, maar moesten we naar het ziekenhuis (lees er hier meer over) dus was dit niet van toepassing.
• Als laatste wil ik je, als jullie voor borstvoeding kiezen, aanraden om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus of -avond te volgen. Hier krijg je informatie en tips om de kans van slagen bij borstvoeding groter te maken. Het is ook nuttig voor jou om ernaartoe te gaan al zijn lang niet alle cursusleidsters even goed ingespeeld op mannen en is het misschien even wennen om een hele avond over borsten te horen en te praten.
Door deze tip hebben we een webinar over borstvoeding gevolgd van Myrte van Lonkhuijsen en die is zeer aan te raden.
‘Vader op komst' van Willem Besseling
Dit boek is een mooi, nuttig en persoonlijk verhaal van een vader in wording. Hij beschrijft waar hij tegenop loopt en hoe hij daar mee omgaat.
Wat ik o.a. nuttig vond om te weten uit het boek:
• Wij hadden dit graag eerder geweten: het bleek mogelijk om waterinjecties toe te dienen. Dan wordt met een steriele naald water in de onderrug geïnjecteerd. Onder andere in Canada en in Scandinavië wordt deze methode al jarenlang als alternatieve pijnstilling bij bevallingen gebruikt. Bij deze methode wordt tijdens een wee vier keer een injectie met steriel water in de onderrug gezet. Binnen een kwartier tijd treedt een pijnstillend effect op dat drie kwartier tot twee uur kan werken. 60% van de vrouwen ervaart daadwerkelijk een effectief pijnstillend effect. 30% van de vrouwen ervaart een matig pijnstillend effect. Voordeel: het heeft geen enkele bijwerking.
Claire heeft uiteindelijk niet voor pijnstilling gekozen tijdens de bevalling, maar ik vond dit wel een goed inzicht waar anderen misschien iets aan kunnen hebben.
• Het is vrij eenvoudig na te gaan of je baby het te warm of te koud heeft door de temperatuur van de nek te voelen. Als de nek warm is, dan is het aan te raden een laagje kleding te verwijderen. Voelt de nek koel aan, dan kun je beter een extra deken over je kind heen leggen. Voelt de nek normaal aan (dus op lichaamstemperatuur) dan is er niets aan de hand en is temperatuur in ieder geval niet hetgeen waarom jouw baby de buurt wakker schreeuwt.
Waarschijnlijk leer je dit bijna altijd van de kraamzorg, maar deze vergeten natuurlijk ook weleens wat. Deze tip gebruik ik nog steeds geregeld om even te checken of mijn dochter het te warm of te koud heeft.
Uit het boek van Willem hebben we ook zijn baby uitzetlijst gebruikt als uitgangspunt om te komen tot onze minimalistische baby uitzetlijst. Dankjewel Willem voor de voorzet!
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Jelle Derckx
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.
Related Posts
Je bagage zo min mogelijk doorgeven aan je kinderen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Claire’s favoriete boeken over zwangerschap, de bevalling en het ouderschap
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
De minimalistische baby uitzetlijst
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Hoe bevorder je autonomie bij een kind?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Je verbinden met je kind: aanwezigheid, responsiviteit en empathie
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wasbare luiers: de voordelen en onze ervaringen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi