Waar kun je het beste zonnepanelen kopen? + tips van kopers

Zonnepanelen kopen is een mooie stap op weg naar een betere wereld! Zonnepanelen op het dak staat op nummer 10 in de Drawdown top 100 (meest effectieve manieren om uitstoot terug te dringen). Daarnaast levert het je op de lange termijn (vaak na 6 à 7 jaar) ook nog eens geld op én de waarde van je huis stijgt. Win win win!

Ik vroeg mijn volgers naar hun ervaringen en haalde de beste tips en adviezen er voor je uit.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Zijn zonnepanelen wel écht zo duurzaam?

  Nieuwe zonnepanelen werken net als nieuwe elektrische auto's: zodra je ze koopt heb je zeker een impact door het productieproces (mijnbouw, productie, transport), maar zodra je ze gaat gebruiken gaat de positieve teller lopen. Met zonnepanelen spaar je het klimaat vervolgens door 25 keer minder CO2 uit te stoten dan de gewone kolencentrale en elke zonnestraal telt mee.

  Zonnepanelen zijn dus écht een goede stap. Maar waar koop je ze dan en waar je op moet letten? In dit artikel ga ik je helpen naar aanleiding van de reacties van onze volgers. Ik vroeg ze waar ze de zonnepanelen hebben gekocht en waarom? Ook vroeg ik ze om tips voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen.

  Wat kost het ongeveer?

  Ik vroeg aan onze volgers wat ze hadden betaald en nam het gemiddelde. Ik kwam uit op ongeveer 3750 euro voor 7 tot 8 zonnepanelen (inclusief omvormers etc.). Dit bedrag heb je dus ongeveer na 6 à 7 jaar weer terugverdiend.

  Op zonnepanelen kun je je btw terugvragen. Subsidie op zonnepanelen via de Rijksoverheid is gestopt. Check hier hoe dit zit per gemeente.

  Kopen of huren?

  Kun je geen eenmalige investering maken van duizenden euro's? Dan is huren ook een optie. Met het huren van zonnepanelen kun je vervolgens een kleine winst per maand behalen op je energierekening. Ik zou wel aanraden om zonnepanelen te kopen omdat het je — net als het kopen van een huis — op lange termijn meer oplevert.

  Waar kochten onze volgers hun zonnepanelen? Dit waren de meest genoemde aanbieders.

  De meest genoemde aanbieders van zonnepanelen

  1. Coolblue

  Deze partij kwam als beste uit de bus. Coolblue is opgericht door studenten en hebben nog steeds dezelfde optimistische en vrolijke aanpak. Dit zie je ook terug in de diensten die worden aangeboden met betrekking tot de zonnepanelen. Deze is licht, open en bijzonder positief, net als de website en het andere marketingmateriaal.

  Dit zei één van onze volgers over Coolblue:

  “Gunstige prijs en goede snelheid waarmee het geplaatst kon worden. De klantvriendelijkheid beviel zeer goed, ze dachten mee en kwamen professioneel over. Mijn vriend heeft in de wijk navraag gedaan bij anderen en dit was voor ons de beste optie. We zijn er erg blij mee!”.

  2. Vandebron

  Zoals je misschien al weet zijn we gek op Vandebron. Als klant kun je makkelijk de zonnepanelen checker invullen en krijg je een passend advies op basis van je dak. Vervolgens gaat een servicepartner met je meekijken naar de mogelijkheden en ontvang je een persoonlijk advies.

  3. Collectieve inkoop via Vereniging Eigen Huis

  Vereniging Eigen Huis is een Nederlandse belangenvereniging en consumentenorganisatie voor particulieren die een eigen huis bezitten of willen bezitten en voor Verenigingen van Eigenaars. De vereniging is opgericht in 1974 en telt 46 jaar na de oprichting 783.717 leden.

  Ze doen regelmatig een collectieve inkoop actie en controleren ook de kwaliteit van de zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen goedkoper zijn en dat alles voor je wordt geregeld. Weet wel dat de VEH iets voor jou uitkiest en je dus ook wat vrijheid verliest op bepaalde zaken.

  Dit zei één van onze volgers over Collectieve inkoop via Vereniging Eigen Huis:

  “Omdat ik het mooi vind dat een collectief zich inzet voor klimaatmaatregelen. Het regelwerk scheelde. Het goedkoop was en ze stonden garant voor de montage.”

  4. Zonneplan

  Zonneplan installeert sinds 2012 zonnepanelen op particuliere daken, maar ook op zakelijke daken en op daken van huurwoningen van woningcorporaties. De panelen worden in China geproduceerd en in Duitsland gekeurd en getest door TUV Rheinland. Ze bieden ook een 10-jarig Serviceplan aan. Dat houdt in dat je de komende 10 jaar geen kosten aan onderhoud of reparaties hebt en dat ze geen voorrijkosten berekenen voor eventuele monteursbezoeken.

  Dit zei één van onze volgers over Zonneplan:

  “We hebben meerdere offertes aangevraagd (we hebben een ingewikkeld dak) en zij gaven aan dat wat wij wilden kon, gaven fijn advies en konden snel plaatsen. Het was binnen een dag klaar. Degelijke partij en goede service.”

  5. BonGo Solar

  Bongo Solar is een grote speler op de markt en één van de 20 Nederlandse installateurs die is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Dat geeft jou als koper de volgende voordelen: de aanbetaling is gegarandeerd, toekomstige aanspraken op fabrieksgarantie en kwaliteit en deskundigheid.

  De panelen zijn van goede kwaliteit en ze kunnen deze in 6 weken al installeren. Dat is een snelle service die uitgevoerd en je hoeft hier geen aanbetaling voor te doen.

  6. Een lokaal bedrijf in de buurt

  Veel volgers kozen voor lokaal en zijn voorstander van ‘support your locals’. Vaak betaal je dan iets meer, maar je hebt wel een bedrijf dat snel kan langskomen. Er is persoonlijk contact met de partij en daardoor ook betere service.

  Namen die langskwamen: Sungevity in Amsterdam, Copernico in Arnhem, Zon&Co in Amsterdam, Greeny Bros in Uitgeest, Advenso Jabbeke in België (West-Vlaanderen), Westland Zonnepanelen in Den Haag, TechDiSign in Almere, Awizon in Friesland, Masters in Solar in Wageningen, Elsun in Drenthe, Devi in Buitenpost, MB zonnepanelen in Zuid-Holland, Groenopgewekt in Drenthe (Meppel), EHBI group in Zuid-Holland, Atama in Helmond en Zonne-energie Noord Nederland in Drenthe.

  Hier nog een paar duurzame bijzonderheden van onze volgers per lokale partij:

  Atama in Helmond: “Ze hebben effectievere en dus duurzamere panelen van Q Cells (een Koreaans merk). Ik heb verschillende partijen gevraagd en uiteindelijk drie partijen gekozen met duurzaam geproduceerde panelen en toen ook naar de prijs gekeken!”

  Elsun in Drenthe: “De panelen worden geproduceerd in Nederland en dus niet in China. Dat scheelt uitstoot wat betreft transport.”

  De meest efficiënte panelen

  Door de volger die panelen kocht bij Atama in Helmond omdat ze van Q Cells waren kwam ik er via OneWorld achter dat de Amerikaanse fabrikant Sunpower en Q Cells uit Korea de meest efficiënte zonnepanelen maken. Goed om hier ook naar te vragen bij de aanbieder want hoe efficiënter je zonnecellen, hoe lager je milieu-impact.

  Tot slot de tips. Ik vroeg aan iedereen: ‘Heb je nog tips voor mensen die ook zonnepanelen willen aanschaffen?’

  Tips en ervaringen van kopers

  • Beter meer dan minder zonnepanelen

  Meer = beter: een raar uitgangspunt op deze blog, maar volgers gaven het volgende aan:

  “Als je ook een elektrische auto hebt of gaat kopen: neem zo veel mogelijk panelen. Overweeg ook een DC-net. Dit komt nog niet veel voor, maar is misschien de moeite waard. Houd ook rekening met op termijn een optie voor een thuisaccu. Veel succes!”

  “Ga niet rekenen hoeveel je nodig hebt en dat aantal neerleggen. Want hoe meer we met z’n allen duurzaam opwekken hoe beter en je weet niet hoe je verbruik zich de komende twintig jaar ontwikkelt. Waarschijnlijk wordt het meer. Steeds meer wordt elektrisch. Misschien komt er wel een elektrische auto, wil je elektrisch gaan verwarmen of bouw je een off-grid tuinkantoor. Kortom: hoe meer, hoe beter.”

  “Denk ook na over je toekomstige situatie. Als je elektrisch gaat rijden en je laadt thuis op, dan neemt je verbruik enorm toe. Extra zonnepanelen toevoegen betekent vaak ook een nieuwe omvormer. Denk ook aan elektrisch koken. Dus misschien beter om nu alvast wat meer panelen te installeren en een grotere omvormer.”

  “Doen! En leg er toch nog eentje extra neer! Op de dag van leggen zagen we dat er toch ruimte was voor een extra. Een medewerker is meteen op en neer gereden. Nu hebben we nog meer rendement.”

  • Let op de garantie

  “Vraag bewust naar de garantie. Een goed bedrijf zal daar niet moeilijk over doen. Er is veel verschil in garantie. Sommige bedrijven zijn goedkoop en heel trots op veel fabrieksgarantie. Echter als de panelen al een paar jaar bij een leverancier in de voorraad staan of doorverkocht/opgekocht zijn, ben jij al een deel van je garantie kwijt. Je hebt bij fabrieksgarantie dus geen garantie vanaf installeren maar vanaf het verlaten van de fabriek. Bij ons liggen ze al 10 jaar, maar in die tijd waren er een aantal bedrijven die relatief goedkoop waren en door dat trucje een (combi van verschillende) restpartijen op ons dak wilden leggen.”

  • Laat je goed adviseren wat betreft plaatsing, aansluiting, rendement en vermogen

  “Let goed op de hoeveelheid energie die de panelen kunnen opnemen. Als dit aan de lage kant is dan heb je bijvoorbeeld in een week met constant 35 graden een verhoogde kans op brand.”

  “Laat je goed adviseren waar de panelen te plaatsen, maar kijk ook goed naar het bedrijf. De laatste tijd poppen er overal zonnepanelen bedrijven op, welke nog niet lang bestaan. Tevens is kopen, verstandiger dan huren.”

  “Blijf wakker als ze de zonnepanelen met je meterkast verbinden. Bij de buren ging dat heel lelijk in het midden over de gevel toen ze even niet meekeken.”

  “Laat altijd een schouwing doen van je dak. Wij kregen lekkage”.

  “Laat je goed voorlichten door aantal verschillende partijen en probeer dan eerlijk te vergelijken. We zijn iets duurder uit met onze installatie, maar hebben hierdoor wel hogere opbrengst op ons dak én een veiligere installatie qua brandveiligheid.”

  “Check even wat voor opties er daadwerkelijk zijn qua vermogens. Dat klinkt wat technisch, maar wat veel aanbieders doen is gewoon een standaardset panelen aan, alsof dat je enige keuze is. Terwijl dat dus niet per definitie de meest optimale keuze is voor jouw specifieke situatie.”

  “Ga met een gecertificeerd bedrijf in zee; maak een afspraak bij jou thuis, dus niet alleen op basis van een Google Earth foto.”

  “Informeer goed naar de verschillende rendementen van de panelen en hoe lang ze meegaan. We hebben uiteindelijk gekozen voor de maximale opbrengst voor ons dakoppervlak en een wat langere terugverdientijd. Wel met een langere levensduur en zodat we geheel in ons eigen verbruik kunnen voorzien, dat is op langere termijn wel weer goedkoper”.

  “Laat diegene echt bij je thuis kijken wat er maximaal aan panelen op je dak kan. Bij mij deden ze dit op basis van luchtfoto's waardoor er een discussie ontstond over het te plaatsen aantal zonnepanelen. Kies liever voor een lokale installateur i.p.v. grote partij. Dat heeft mij veel gedoe gegeven en weinig voordeel t.o.v. collectieve inkoop.”

  “Laat van tevoren goed kijken waar de omvormer en de snoeren moeten komen en hoeveel panelen er echt op je dak passen. Veel bedrijven doen een dakschouw op afstand en komen er dan ter plaatse achter dat er meer of minder panelen passen. Of dat het doorvoeren van de draden wat lastiger is dan verwacht.”

  “Voor eigenaars van oude huizen, ben je er van tevoren bewust van dat je genoeg groepen in de meterkast hebt voor de aansluiting van de zonnepanelen. Alhoewel wij van tevoren een foto van onze zeer verouderde meterkast moesten sturen kwamen ze er pas ter plekke achter dat het systeem niet kon worden aangesloten omdat er geen groep meer vrij was. Wij zijn totale nitwits op dat gebied, dus het was handig geweest als ze even contact hadden opgenomen bij het zien van de foto. Nu hebben we besloten een geheel nieuwe meterkast te installeren.”

  • Schoonmaak / reinigen

  Zonnepanelen worden ook vies dus is het voor je rendement beter om ze af en toe schoon te maken. Als je er zelf makkelijk bij kunt scheelt dat kosten. Sommigen besteden het ook uit. Dit waren de tips en ervaringen van kopers:

  “Zorg voor jaarlijkse controle en schoonmaak van je panelen.”

  “Maak je zonnepanelen bereikbaar om regelmatig te kunnen poetsen”.

  Conclusie

  Zonnepanelen: koop ze vandaag nog (beter meer dan minder) en laat je goed adviseren wat betreft plaatsing, aansluiting, rendement en vermogen. Let ook goed op de garantie en maak ze eens in de zoveel tijd schoon voor meer rendement. Kies voor efficiënte panelen en gebruik ze zo lang mogelijk!

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.