3 kledingbibliotheken waar je (online) kleding kunt lenen

Kleding kopen is voor ons een gewoonte, maar heb je weleens gehoord van de optie om kleding te lenen?  Kleding lenen kan een mooi alternatief zijn voor het kopen van een speciale jurk voor een bruiloft of een andere gelegenheid waar je in een bijzondere outfit wil verschijnen.

Het is niet alleen een duurzame keuze, het voordeel hiervan is ook dat je niet achterblijft met een outfit die je maar één keer hebt aangehad en die vervolgens in je kast blijft hangen. Kleding huren, lenen of ruilen past goed in het systeem van een circulaire economie.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Ik heb een selectie gemaakt van de mooiste (online) kledingbibliotheken waar je je hart kunt ophalen voor een unieke geleende outfit. Van high-end designerjurken, tot stijlvolle casual outfits.

  1. LENA – The fashion library

  In 2014 begonnen drie zussen en een vriendin de eerste kleding leenbibliotheek van Nederland, maar je kunt tegenwoordig ook op hun webshop terecht. Met het online platform willen ze meer mensen bereiken zodat lenen ook buiten Amsterdam mogelijk is.

  Je kunt de kleding ophalen in de winkel, bij een swap.point of thuis laten bezorgen. Hiermee willen ze de circulaire beweging in gang zetten. LENA biedt trouwens ook een platform voor jong talent zodat zij hun collectie kunnen testen en verbeteren. Ik hoopte er al langer op, maar sinds kort hangen ze de collectie op merk. Kun je meteen bij je favoriete merken kijken.

  ONLINE + WESTERSTRAAT 174H AMSTERDAM

  Merken — o.a. Filippa K, Kings of IndigoKuyichiMUD Jeans, Noumenon, Wintervacht

  outfit Moss Copenhagen

  2. The Collectives

  Als je even rondkijkt op de Instagram feed van The Collectives zie je meteen dat oprichtster Aarti O' Varma een goed gevoel voor stijl heeft. The Collectives is een designer rental platform dat zich focust op de verhuur van daily wear. Ze verhuren ook meer uitgesproken stukken en werken toe naar het uitlenen van capsule wardrobes.

  Items huren bij The Collectives kan op verschillende manieren: eenmalig of voor een langere tijd. Je kunt gebruik maken van deze rental service door een afspraak te maken via Instagram. Onder de highlight ‘user manual' lees je hoe het lenen in zijn werk gaat.

  WG PLEIN 100 AMSTERDAM

  Merken — o.a. Acne Studios, Balenciaga, Balmain, Chanel, Celine, Isabel Marant, Lemaire, Saint Laurent

  zwarte blazer Balmain X H&M | glitter laarsjes Jimmy Choo

  3. Litchy

  Met haar concept Litchy wil influencer Lizzy Perridon de wereld van hoog segment merken op een betaalbare manier dichterbij brengen. De winkel aan de Kerkstraat is een explosie aan roze waar je de mooiste designerjurken kunt vinden. Met huurprijzen vanaf 55 euro zijn de jurken een stuk betaalbaarder dan wanneer je een jurk aan zou schaffen.

  KERKSTRAAT 131 AMSTERDAM

  Merken — o.a. Balmain, For Love and Lemons, Ganni, Giuseppe di Morabito, Gucci, Rotate

  Onze website draait op 100% Nederlandse windenergie en wordt gehost door TransIP. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.