6 kleding bibliotheken waar je (online) kleding kunt lenen


Kleding kopen is voor ons een gewoonte, maar heb je weleens gehoord van de optie om kleding te lenen?  Kleding lenen kan een mooi alternatief zijn voor het kopen van een speciale jurk voor een bruiloft of een andere gelegenheid waar je in een bijzondere outfit wil verschijnen.

Het is niet alleen een duurzame keuze, het voordeel hiervan is ook dat je niet achterblijft met een outfit die je maar één keer hebt aangehad en die vervolgens in je kast blijft hangen. Kleding huren, lenen of ruilen past goed in het systeem van een circulaire economie.

Ik heb een selectie gemaakt van de mooiste (online) kledingbibliotheken waar je je hart kunt ophalen voor een unieke geleende outfit. Van high-end designerjurken, tot stijlvolle casual outfits.

1. Palanta

Het mooie aan Palanta vind ik dat ze een gevarieerde collectie merken hebben die je niet in iedere duurzame webshop tegenkomt. Dat maakt het lenen van een kledingstuk extra speciaal. Zo leende ik de Zuma Humo blazer van SUNAD, handgemaakt in Spanje. SUNAD is een Spaans merk dat transparantie en eerlijk geproduceerde kleding als belangrijkste uitgangspunt heeft.

Je huurt al items vanaf 19 euro, die je voor onbepaalde tijd kunt huren, maar in ieder geval voor minimaal twee weken. Naast een gewone collectie hebben ze ook een maternity collectie en baby/kinderkleding.

Speciaal voor The No Buy Challenge waarin lenen de perfecte oplossing is voor een andere outfit mag ik een korting weggeven.

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Met de code growthinkers25 krijg je 25% korting op je eerste keer lenen via Palanta, bij besteding vanaf 30 euro. Deze code is geldig t/m 30 juni 2021.[/highlight]

ONLINE

Merken — o.a. Aramù, Beaumont Organic, L’Envers, Rakha, SUNAD, Canussa

sonora safari blazer beige SUNAD | stephanie organic cotton shirt Beaumont Organic

2. LENA – The fashion library

In 2014 begonnen drie zussen en een vriendin de eerste kleding leenbibliotheek van Nederland, maar je kunt tegenwoordig ook op hun webshop terecht. Met het online platform willen ze meer mensen bereiken zodat lenen ook buiten Amsterdam mogelijk is.

Je kunt de kleding ophalen in de winkel, bij een swap.point of thuis laten bezorgen. Hiermee willen ze de circulaire beweging in gang zetten. LENA biedt trouwens ook een platform voor jong talent zodat zij hun collectie kunnen testen en verbeteren. Ik hoopte er al langer op, maar sinds kort hangen ze de collectie op merk. Kun je meteen bij je favoriete merken kijken.

ONLINE + WESTERSTRAAT 174H AMSTERDAM

Merken — o.a. Filippa K, Kings of Indigo, Kuyichi, MUD Jeans, Noumenon, Studio JUX, Wintervacht, YUNIT

outfit Moss Copenhagen

3. The Collectives

Als je even rondkijkt op de Instagram feed van The Collectives zie je meteen dat oprichtster Aarti O’ Varma een goed gevoel voor stijl heeft. The Collectives is een designer rental platform dat zich focust op de verhuur van daily wear. Ze verhuren ook meer uitgesproken stukken en werken toe naar het uitlenen van capsule wardrobes.

Items huren bij The Collectives kan op verschillende manieren: eenmalig of voor een langere tijd. Je kunt gebruik maken van deze rental service door een afspraak te maken via Instagram. Onder de highlight ‘user manual’ lees je hoe het lenen in zijn werk gaat.

WG PLEIN 100 AMSTERDAM

Merken — o.a. Acne Studios, Balenciaga, Balmain, Chanel, Celine, Isabel Marant, Lemaire, Saint Laurent

zwarte blazer Balmain X H&M | glitter laarsjes Jimmy Choo

4. My Dressoir

In de webshop heb je keuze uit honderden outfits voor ieder type feestje, gelegenheid of event. Je kiest een item, selecteert de dag waarop je het wil ontvangen en maakt een reservering door het item te betale. My Dressoir zorgt er vervolgens voor dat jouw item op tijd bij je wordt afgeleverd. De verhuurperiode is zes dagen vanaf het moment dat je het kledingstuk ontvangt. De verzend, retour en stomerij kosten zijn inbegrepen. Je huurt al een kledingstuk vanaf 30 euro en met een abonnement kun je voor 60 euro iedere maand drie nieuwe items lenen.

ONLINE

Merken — o.a. French Connection, Ganni, Iro, Maje, MCQ Alexander McQueen, Reiss, Sandro, Stine Goya

ami ruffle jurk Rachel Zoe

5. Litchy

Met haar concept Litchy wil influencer Lizzy Perridon de wereld van hoog segment merken op een betaalbare manier dichterbij brengen. De winkel aan de Kerkstraat is een explosie aan roze waar je de mooiste designerjurken kunt vinden. Met huurprijzen vanaf 55 euro zijn de jurken een stuk betaalbaarder dan wanneer je een jurk aan zou schaffen.

KERKSTRAAT 131 AMSTERDAM

Merken — o.a. Balmain, For Love and Lemons, Ganni, Giuseppe di Morabito, Gucci, Rotate

6. Masterpiece

Ze hebben een collectie bestaande uit high-end en mid-end merken. In de webshop kies je het item wat je graag wil dragen en Masterpiece zorgt er vervolgens voor dat het bij je thuis wordt bezorgd. Na de huurperiode stuur je de kleding die je hebt geleend weer terug en ook niet onbelangrijk, zij zorgen dat het item naar de stomerij gaat.

Je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen; het Fashionista abonnement waarmee je kunt huren uit de mid-end collectie, het Connaisseur abonnement waarmee je naast de mid-end items ook de high-end Masterpieces kunt lenen en het flexibele Flex-abonnement. Je kunt er ook voor kiezen om een losse Masterpiece te huren. De prijzen voor die laatste varieren tussen 25 – 80 euro waarbij je een item leent voor acht dagen.

ONLINE + SATURNUSSTRAAT 14 DEN HAAG

Merken — o.a. Alchemist, by Malene Birger, Claudie Pierlot, Diane von Furstenberg, Dries van Noten, MaxMara, Natan, Monique van Heist, Samsøe Samsøe, VivienneWestwood

outfit Frenken | outfit Monique van Heist [runia & van bueren photography]

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.