Wat is de meest duurzame koptelefoon?

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Babette Porcelijn, auteur van ‘De verborgen impact' en ‘Het happy 2050 scenario' deed grootschalig onderzoek naar de ‘verborgen' impact van alles wat we op deze planeet gebruiken en consumeren.

    Toen ik haar eerste boek, ‘De verborgen impact', las kwam ik tot de ontdekking dat spullen op nummer één staan in de impact top 10. Dat zit vooral in het vervoer (containerschepen stoten ontzettend veel CO2 uit), maar ook uitstoot en vervuiling bij het produceren van deze spullen is daar een onderdeel van. Denk aan grondstoffen die gedolven moeten worden om iets te maken of chemicaliën die worden gebruikt bij het productieproces.

    Wees extra bewust met elektronica

    Hoe complexer het product is qua materialen, hoe meer vervuiling vaak. Elektronica zoals laptops en smartphones zijn bijvoorbeeld zo’n complex product. Daar extra bewust mee omgaan is dus belangrijk. Zorg dus dat je bij de aanschaf van elektronica in eerste instantie kijkt naar tweedehands of refurbished en hoe langer je deze elektronica vervolgens gebruikt, hoe beter.

    Voor mij is het een challenge om zolang mogelijk met mijn smartphone en laptop te doen en ik besloot om ook te kijken naar een duurzame koptelefoon.

    Elk jaar gooien we 50 miljoen ton aan elektronica weg

    Neem een op het eerste gezicht ‘doodnormaal lijkende’ koptelefoon zoals de draadloze oordopjes. Ik heb deze zelf en zie hier ook vaak mensen mee lopen. Het is helaas een behoorlijk niet duurzaam massaproduct.

    Waarom? In alle koptelefoons zitten materialen zoals koper, plastic en ijzer. Als een koptelefoon oplaadbaar is komt daar ook nog lithium bij voor de batterij. Dit zijn grondstoffen die niet oneindig gedolven kunnen worden en waar veel vervuiling (giftige stoffen die vrijkomen en vervuild afvalwater) en energie bij komen kijken.⁠

    Het belachelijke hiervan is dat er in de meeste gevallen geen service is vanuit de bedrijven om onderdelen te laten repareren of te vervangen. Dit betekent dat je het net zolang gebruikt tot de batterij niet meer naar behoren werkt, je ze vervolgens weggooit of dat ze ergens in een lade belanden en niet meer worden gebruikt. Wat dat betreft nemen deze bedrijven totaal geen verantwoordelijkheid.

    Elk jaar gooien we 50 miljoen ton aan elektronica weg. Vaak met maar kleine beschadigingen en vol met waardevolle, nog bruikbare materialen. Die worden nu voornamelijk verscheept naar ontwikkelingslanden waar ze door locals worden verbrand onder verschrikkelijke omstandigheden.

    Weggooien of niet meer gebruiken betekent namelijk ook dat je weer iets anders moet kopen en daar dus dan weer opnieuw al die uitstoot en vervuiling bij komt kijken. Hoe belachelijk is dit anno 2021? Grote bedrijven step up your game en doe mee voor een circulaire economie!

    De meest duurzame koptelefoon

    Ik zocht dus verder en kwam uiteindelijk terecht bij de Repeat koptelefoon. Dit is een modulaire koptelefoon met als doel: levenslang gebruik. Ze vervangen kosteloos een onderdeel voor je als er iets kapot of versleten is en ze vragen je het kapotte onderdeel naar hun op te sturen. Je kunt de koptelefoon in één keer betalen of een maandelijks abonnement afsluiten.

    Waarom is dit de meest duurzame koptelefoon?

    Elektronica zo lang mogelijk gebruiken is één van de duurzaamste dingen die je kunt doen. Dit doe je door spullen te kopen die van goede kwaliteit zijn en ze te repareren. Repeat is een bedrijf dat dit volledig uitdraagt, door hun circulaire missie wordt er nooit zomaar iets weggegooid. Het daagt ze bovendien uit om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen. Daarom koos ik voor deze duurzame koptelefoon met als doel deze zo lang mogelijk gebruiken en volgens mij gaat dat gemakkelijk lukken!

    Ben je nog op zoek naar duurzame headphones? Met de kortingscode jellederckx mogen we je €26 korting geven op alle Repeat modellen. Only buy it when you need it.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te steunen en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% Nederlandse windenergie en wordt gehost door TransIP. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.