De 10 groenste energieleveranciers in 2023
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
Jelmer Mommers schrijft in zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen': ‘Kies thuis voor écht groene energie’. In de Drawdown top 100 meest effectieve manieren om CO2 te reduceren staat ‘Windturbines (wind op land)’ op nummer 2, zonneparken op 8 en zonnepanelen op het dak op nummer 10.
Fossiele energie is wereldwijd het grootste probleem wat betreft uitstoot. We moeten – ja moeten – zo snel mogelijk uit de verslavende fossiele modus en veranderen naar groene en schone energie. Het is belangrijk – nee noodzakelijk – dat we de transitie maken want het is één van de meest effectieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan.
Wat is groene stroom / energie?
Groene stroom / energie is hernieuwbare energie. Dat komt omdat de energie afkomstig is uit natuurlijke bronnen die praktisch nooit op raken. Ze worden automatisch weer aangevuld. Denk bijvoorbeeld aan energie uit wind, uit water, of uit de zon. Bij de opwek van groene energie komt weinig tot geen CO2 vrij, wat deze energie dus duurzaam maakt.
De Garantie van Oorsprong (GVO)
De Garantie van Oorsprong (GvO) is een certificaat waarmee energieleveranciers kunnen bewijzen dat hun groene energie op een duurzame manier is opgewekt. In Nederland is de vraag naar groene stroom veel hoger dan het aanbod. In Scandinavische landen is dat juist andersom: zij wekken meer groene stroom op dan ze kwijt kunnen.
Veel Nederlandse energieleveranciers kopen daarom hun GvO’s van Scandinavische energiemakers. Energieleveranciers die zelf grijze energie opwekken en GvO’s inkopen uit het buitenland mogen hun stroom ‘groen’ noemen. Maar is deze stroom dan ook écht groen? Wij vinden van niet en noemen dit sjoemelstroom.
Hoe werkt groene stroom?
Alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Of je nu voor grijze stroom kiest of voor groene stroom: iedereen krijgt dezelfde circa 230 volt uit het stopcontact. Het verschil tussen grijze en groene stroom is de manier waarop de stroom is opgewekt. Het is dus niet zo dat groene stroom ‘anders werkt’ dan grijze stroom. Voor elke 1.000 kilowattuur aan groene stroom is één GvO nodig. Deze levert een energieleverancier dan ‘in’.
De 10 groenste energieleveranciers
Bij deze de top 10 meest groene energieleveranciers van Nederland. De lijst is gebaseerd op dit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE.
Stap vandaag nog over op een voorloper en maak direct positieve impact. Alle 10 leveranciers zijn voorlopers dus kies er één waar je je het beste bij voelt en blijf geen stroom afnemen van een middenmotor of een achterblijver die zeggen dat ze ‘groen' zijn.
Note: Sommige energieleveranciers staan niet in de grote prijsvergelijkers omdat ze niet aan online marketing doen of daar geen geld voor hebben. Dus moeten ze het hebben van mond tot mond reclame. Kijk dus per leverancier even op de website.
1. Pure Energie (score: 10)
Pure Energie begon onder de naam Raedthuys in 1995 in Enschede. Ze zijn al 25 jaar bezig om te investeren in eigen windmolens en zonne-energie. De eerste eigen windmolen werd gebouwd in 1998 na een crowdfunding en inmiddels hebben ze er 70 staan.
Hoe onderscheidt Pure Energie zich van andere leveranciers die zich richten op lokale energiebronnen?
Je koopt direct groene en dus pure energie van de bronnen waar alleen zij in hebben geïnvesteerd. Ze wekken het zelf op en je ontvangt dus geen energie van anderen.
2. om | nieuwe energie (score: 10)
De energietransitie gaat volgens ‘om | nieuw energie' te traag als ze het overlaten aan de overheid en de dominante energie leveranciers. Ze zijn in 2014 ontstaan als Duurzame Energie Unie vanuit de initiatiefnemers TexelEnergie, Windunie en Urgenda (van de klimaatzaak tegen de staat).
Hoe onderscheidt om | nieuwe energie zich van andere leveranciers?
om | nieuwe energie heeft geen winstoogmerk. De winst wordt teruggegeven aan de klanten door nieuwe duurzame projecten te starten én de energietarieven te verlagen. Hoe meer mensen meedoen, hoe lager de prijs. Daarmee kunnen ze de goedkoopste leverancier in de markt worden, waardoor overstappen nooit meer nodig is.
3. Energie VanOns (score: 10)
Energie VanOns is een klein bedrijf met zes medewerkers, gevestigd in Groningen. Net als de vele andere aanbieders krijg je groene stroom uit jouw buurt via lokale initiatieven. De bronnen staan alleen in het Noorden van het land.
4. Vrijopnaam (score: 10)
Bij Vrijopnaam koop je je eigen zonne-energie. Ze hebben eigen zonneparken en daar kun je een paneel huren zodat je je eigen stroomverbruik groen op kunt wekken.
Hoe onderscheidt Vrijopnaam zich van andere leveranciers?
Het feit dat je in de zonneparken van Vrijopnaam zonne-energie kunt kopen, ook als je zelf geen zonnepanelen op je dak kunt leggen.
5. Powerpeers (score: 10)
Bij Powerpeers kies je zelf je groene opwekkers. Je hebt daarbij keuze uit maximaal vijf sociale en vijf lokale opwekkers. Sociale opwekkers zijn mensen die zelf energie produceren met bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak. Ook kun je lokale opwekkers kiezen. Dat zijn grootschalige, lokale energieopwekkers zoals boeren met een windmolen.
6. EnergyZero (9,9)
‘EnergyZero vormt de frontlinie van een nieuwe energiewereld' zeggen ze. Dit doen ze door energie via inkoopprijs aan te bieden. De leverancier is opgezet door middel van een crowdfundactie. Ze leveren zelf geen energie, daarvoor hebben ze een samenwerking met energieleverancier Hezelaer. Hezelaer koopt iedere dag gas en elektriciteit in op de energiebeurs. .
Waarom scoren ze geen 10?
Om een 10 te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf alleen wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op moeten nemen. Op dit moment komt nog een klein gedeelte van hun GvO’s uit het buitenland.
7. Greenchoice (score: 9,9)
Greenchoice is gestegen in de lijst door verder te vergroenen. Door de overname van Qurrent kunnen ze nu meer windenergie verkopen en dat betekent minder gebruik maken van biomassa. Greenchoice bedient ook de zakelijke markt. Veel leveranciers die een 10 hebben doen dat niet. De aandelen zijn voor 70% in handen van Energie Concurrent en voor 30% van het Rotterdamse energiebedrijf Eneco.
Waarom scoren ze geen 10?
Om een 10 te scoren zou Greenchoice 100% duurzame stroom moeten inkopen bij de bron en de levering dekken met 100% zon- en windGvO’s.
8. HVC Energie (score: 9,8)
HVC is een duurzaam energie- en afvalbedrijf van 44 gemeenten en 6 waterschappen. De kerntaken: aandeelhoudende gemeenten en waterschappen als partner ondersteunen bij de transitie ‘Van Gas Los’ en de verduurzaming van het afvalbeheer. Zo zetten ze samen stappen naar een circulaire economie. HVC heeft net als om | nieuwe energie geen winstoogmerk.
Waarom scoren ze geen 10?
HVC zou haar score kunnen verbeteren door vooral het inkoopbeleid verder te vergroenen. Er zou nog meer duurzame elektriciteit uit wind en zon ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.
9. EasyEnergy (score: 9,7)
Net als alle andere energieleveranciers koopt easyEnergy haar energie in op de Europese Gas- en Elektriciteitsmarkt. Het grote verschil is echter dat easyEnergy deze inkoopprijs één-op-één doorgeeft aan al haar klanten, zonder verborgen kosten, nu én in de toekomst. Ze rekenen een minieme opslag, en ze brengen, net zoals elke energieleverancier, vaste leveringskosten in rekening.
Waarom scoren ze geen 10?
EasyEnergy koopt 100% Nederlandse windenergie in maar koopt in plaats van de bijbehorende GvOs’s buitenlandse windGvO’s in.
10. Vandebron (score: 9,6)
Thuis hebben wij Vandebron: onze favoriete groene energieleverancier! Vandebron is een jong bedrijf gevestigd in Amsterdam dat ontstond toen drie mannen zich de volgende vraag stelden: ‘Waarom kunnen we elektriciteit niet gewoon rechtstreeks van een windmoleneigenaar kopen?' Niet langer een abstract product uit het stopcontact, maar windenergie van Jaap en Feikje of zonne-energie van Alex.
‘Vandaag is een mooie dag om de energiemarkt op z’n kop te zetten!' is een zin die ons is bijgebleven na verschillende bezoeken op hun kantoor.
Op 19 november 2019 werd Vandebron overgenomen door Essent. Vandebron blijft een apart merk binnen Essent. “Zelfs een heel apart bedrijf, een dochteronderneming. Al onze medewerkers blijven in Amsterdam zitten, Essent en Vandebron zullen niet integreren, maar wel gebruikmaken van elkaars expertise.” zeggen de oprichters in dit artikel op Sprout.nl.
Ben je benieuwd hoe je naast het kiezen voor groene stroom nog meer impact kunt maken? Vandebron schreef een whitepaper over manieren om je huis te verduurzamen, je kunt ‘m downloaden via de link.
Waarom scoren ze geen 10?
Om een tien te scoren zou Vandebron uitsluitend gebruik moeten maken van technieken en bronnen die in de meest duurzame categorie vallen zoals wind- en zonne-energie.
Meer vraag = meer aanbod
Wat gebeurt er als heel Nederland in één keer overstapt naar een voorloper?
Op dit moment wordt zo’n 18% (meting van 2019) van alle elektriciteit die in Nederland wordt verbruikt, opgewekt uit duurzame en schone bronnen. In 2018 was dit 15% dus het percentage groene stroom in Nederland stijgt, maar dat kan veel sneller!
Als iedereen ineens zou overstappen naar één van de voorlopers dan is het niet zo dat iedereen alleen nog maar duurzame elektriciteit uit Nederlandse bron heeft, daarvoor wordt in Nederland momenteel (helaas) te weinig groene en schone energie opgewekt.
Wél zou er een belangrijk signaal van uit gaan als meer mensen overstappen naar de voorlopers. Inwoners, bedrijven en anderen laten zo merken dat zij écht groene stroom uit Nederland willen. Daar is dan dus vraag naar. En de economie werkt zo: als er meer vraag is naar groene stroom uit Nederland, zal het aanbod meegroeien.
Help jij mee om de vraag te vergroten?
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Jelle Derckx
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.
Related Posts
Wat is het meest duurzame matras?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Onze SnappCar ervaringen na 2,5 jaar verhuren in Amsterdam
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Zo stem je met je portemonnee voor een betere en mooiere wereld
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Mijn favoriete adressen voor tweedehands kinderkleding in Amsterdam
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat is de meest duurzame koptelefoon?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat een half jaar no buy challenge mij heeft gebracht
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi