Mijn grootste frustratie

Ik loop door Amsterdam en zie dat er een tekst boven de Kalverstraat hangt: ‘Shop. Never stop.' Mijn hoofd zakt als een plumpudding naar beneden. ‘Jelle, wat is je grootste frustratie?' vroeg iemand laatst aan mij. Nou dat soort dingen.

Je doet zo je best om anderen te inspireren bewuster te gaan leven en de wereld een stukje beter te maken en dan word je geconfronteerd met de harde werkelijkheid die status, uiterlijk vertoon en geld ademt.

Een droom van mij is dat ik op een dag wakker word en dat iedereen voor een dag wereldverbeteraar is. Een dag die niet eindigt. In mijn ‘explore tab' op Instagram zie ik tot mijn grote verbazing dat iedereen bezig is met bomen planten, fast-fashion gedag zeggen, zelfonderzoek doen en documentaires kijken die de waarheid laten zien. Ik zie dat ze verder kijken en geen genoegen nemen met het shop-never-stop-leven dat van ze verwacht wordt. Ik zie dat ze daar niet in trappen en er veel te slim voor zijn.

Ze laten vandaag even niet zien hoe mooi en strak ze zijn of wat voor dikke lippen ze hebben. Ze laten vandaag even niet zien dat het gaat over de buitenkant, maar over wat er van binnen ontstaat en dat volgen.

Wake up!

Maar de realiteit is dat het nog een droom blijft en die andere wereld de waarheid is. ‘Waarom worden we niet wakker met z’n allen?' denk ik dan.

Hoe meer mensen uitdragen dat status, uiterlijk vertoon en geld dé weg is, hoe meer mensen dit óók gaan denken en zich gaan vergelijken met anderen en dus automatisch ‘meer' in hun leven gaan toevoegen. Meer dure horloges, gematteerde dikke auto's, peperdure tassen en botox. We worden het slachtoffer van ‘keeping up with the Joneses' dat ons belet om ons pad te bewandelen.

Tip om goed voor jezelf te zorgen: Ontvolg elk account op Instagram dat je het gevoel geeft dat je iemand anders moet zijn.

We zijn soms zó druk bezig met het verheerlijken van het drukke leven dat we de momenten die er toe doen missen.

Een shop-never-stop-leven betekent in de toekomst een onleefbare aarde én een druk leven. Je moet dan wel druk zijn want anders krijg je dat natuurlijk nooit voor elkaar! En ach: druk zijn is tha bomb!

We zijn soms zó druk bezig met het verheerlijken van het drukke leven dat we de momenten die er toe doen missen. En terwijl we zo druk bezig zijn met geld verdienen, vergeten we het leven te waarderen, wat vrij tragisch is.

Hier is een ontnuchterende waarheid: drukte verplettert onze ziel, en we kunnen ons beter richten op het leger maken van de agenda in plaats van voller. Te veel mensen leven hun leven zonder richting of betekenis. Ze vinden zelden een rustig moment om even alleen te zijn en hun leven te onderzoeken. Onderzoeken wie ze zijn en welke richting ze op willen.

Ik ben een groot voorstander van investeren in zelfkennis en zelfonderzoek. Toen ik terugkwam van mijn reis in 2011 was dat wat ik elke dag deed en het heeft mijn leven veranderd. Elke dag lezen, oefeningen maken, tests doen, documentaires kijken en mezelf goede vragen stellen. Alleen zijn en een nieuwe richting bepalen.

Ik gaf mezelf prioriteit. Nee, dat was niet egoïstisch, dat was nodig. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te willen hebben. Het is niet egoïstisch om momenten te willen waarop je de wereld achter je kunt laten en de magie kunt heroveren. Neem een kleine stap in de richting van een rustiger leven met meer betekenis en ontdek wat er voor jou écht telt.

Is dat écht status, geld, uiterlijk vertoon en ‘Shop. Never stop.'?

Zet jezelf op de eerste plaats. Houd van jezelf en geef jezelf prioriteit. Doe het voor één dag die niet eindigt.

Onze website draait op 100% Nederlandse windenergie en wordt gehost door TransIP. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.