7 tweedehands elektrische auto’s met subsidie in 2021


[vc_empty_space height=“10px”]

Laatste update: 6 april 2021

Op het gebied van auto’s kopen is een tweedehands elektrische auto de meest duurzame keuze die je kunt maken. Waarom? Omdat je — in tegenstelling tot het kopen van een nieuwe auto — geen impact meer hebt wat betreft de productie van de auto (inclusief batterij) én je rijdt natuurlijk zonder CO2 uitstoot.

Aan jou om vervolgens deze tweedehands elektrische auto zo lang mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk km’s te rijden zonder CO2 uitstoot. Bij een elektrische auto is die kans groot want er gaat in vele gevallen weinig mis met je elektrische auto. Waarom? Omdat elektrische auto’s bestaan uit veel minder onderdelen dan auto’s die rijden op diesel of benzine.

Verhuur je je auto net als wij ook op SnappCar dan kun je ook nog eens flink wat kosten dekken. Ook dit doe je bij een tweedehands auto gemakkelijker dan bij je gloednieuwe fancy auto zonder krassen.

Goedkoop elektrisch rijden

In 2018 reden we twee weken lang in een 100% elektrische Hyundai IONIQ Electric door Europa. We kwamen erachter hoe goedkoop het is om elektrisch te rijden. Ik rekende uit dat het ongeveer 1.7X goedkoper is dan tanken met een ‘zuinige’ benzineauto. Het mooie is dat het op sommige plekken zelfs gratis is! Ook voor onderhoud en belasting betaal je gemiddeld minder met een elektrische auto, alleen…

De aankoop van een elektrische auto is helaas nog steeds aan de dure kant (door vraag en aanbod). Het goede nieuws is dat het steeds goedkoper wordt omdat de tweedehands markt op gang komt en er steeds meer nieuwe elektrische modellen op de markt komen die we straks ook tweedehands kunnen aanschaffen.

Mijn stelregel: je koopt pas iets als je er écht het geld voor hebt. Daarom ben ik geen fan van leasen en richt ik me in dit artikel op het kopen en dus bezitten van een tweedehands elektrische auto. Ik heb niet gekeken naar lease voorwaarden en bijtelling, alleen naar subsidie. Als je een tweedehands elektrische auto koopt krijg je namelijk 2000 euro subsidie. Hier zitten een paar voorwaarden aan:

• de auto moet 100% elektrisch zijn (dus geen plug-in hybride)
• de catalogusprijs van de elektrische auto moet minimaal 12.000 euro bedragen en maximaal 45.000 euro
• de actieradius moet minimaal 120 kilometer zijn

Welke auto’s vallen binnen de bovenstaande categorieën, zijn enigszins betaalbaar en 5-deurs? Ik heb een selectie gemaakt van 5 vijfdeurs modellen die nu verkrijgbaar zijn op de tweedehands markt onder de 35.000 euro.

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_color=”#ffffff” css_animation=””][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1471515424171{padding-top: 5px !important;padding-right: 30px !important;padding-bottom: 50px !important;padding-left: 30px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”]
NOTE: Elektrische auto’s zijn over het algemeen van goede kwaliteit als ze uit Azië komen. Dit werelddeel was er ook als één van de eerste bij met de elektrische varianten dus lopen ook voorop wat betreft ervaring. In een Clubhouse room met elektrisch rijden journalisten vroeg ik om de service en kwaliteit van EV’s en ook daar werden mij de auto’s uit Korea (Kia en Hyundai) aangeraden. Kia werd genoemd als topper.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ik keek voor deze auto’s op auto.nl, bynco en autotrader.nl:

1. Hyundai IONIQ Electric (Zuid-Korea)

Tweedehands prijs: rond de 25.000 euro zonder subsidie
Bereik: 250 km
Snellader? Ja

Garantie accu: 8 jaar/160.000 kilometer

Dit is wat mij betreft dé tweedehands elektrische auto to watch. Wij hebben zelf in deze auto gereden tijdens onze roadtrip door Europa met Vandebron en het is een kwalitatief goede auto met veel bereik én een snellaadfunctie. Goed om te weten: er zit 8 jaar garantie op de batterij. Tip: houd ook de Hyundai Kona in de gaten, deze zit soms onder de 35.000 euro.

2. Nissan Leaf (Japan)

Tweedehands prijs: ongeveer tussen de 6.000 en 30.000 euro zonder subsidie
Bereik: Tussen de 130 en 300 km
Snellader: Oudere modellen niet, nieuwere modellen wel

Garantie accu: 8 jaar/160.000 kilometer

Je vindt veel verschillende modellen op het internet. Persoonlijk vind ik dit geen mooie auto (het is wel een degelijke EV), maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen belangrijk is. Ook ik vind gewoon: een auto is voor vervoer en van naar A naar B gaan, niet om mee te pronken. Daarnaast heeft deze auto vaak geen snellader in tegenstelling tot de Hyundai IONIQ Electric.

3. Mini Electric (Duitsland)

Tweedehands prijs: rond de 32.000 euro zonder subsidie
Bereik: 185 km
Snellader: Ja

Garantie accu: 8 jaar/160.000 kilometer

Zo gaaf dat deze auto er nu is en hij is dus op sommige plekken ook al tweedehands te koop! Het is meer een stadsauto in tegenstelling tot de Leaf en de IONIQ door het kleinere bereik, maar natuurlijk wel een mooiere auto om in te rijden (als je dat belangrijk vindt).

4. Renault Zoe (Frankrijk)

Tweedehands prijs: ongeveer tussen de 7.000 en 25.000 euro zonder subsidie
Bereik: Tussen de 130 en 300 km
Snellader: Oudere modellen niet, nieuwere modellen wel

Garantie accu: 8 jaar/160.000 kilometer

Ook de Renault Zoe heeft veel modellen die rondzweven op het internet. Let dus op de capaciteit van de accu , het aantal kilometers, en zorg dat je kunt zien wat de gezondheidsstatus van de batterij is. De Renault Zoe biedt ook 8 jaar garantie op de batterij.

5. Kia Soul (Zuid-Korea)

Tweedehands prijs: ongeveer tussen de 14.000 en 28.000 euro zonder subsidie
Bereik: Rond de 200 km
Snellader: Ja

Volledige garantie van 7 jaar/150.000 kilometer

Deze elektrische auto uit Zuid-Korea (goed teken!) doet al een tijd mee. Persoonlijk vind ik het geen mooie auto maar dit is zeker een degelijke en goede keuze. Let even goed op de gezondheid van de batterij, kilometers op de teller en de kWh van de accu. Neem ook mee dat Kia 7 jaar garantie biedt voor de auto én het accupakket.

6. Peugeot e-208 (Frankrijk)

Tweedehands prijs: rond de 30.000 euro zonder subsidie
Bereik: 275 km
Snellader: Ja

Garantie accu: 8 jaar/160.000 kilometer

De nog niet zo oude Peugeot e-208 met een goed bereik is al tweedehands te koop. Wel nog aan de dure kant en vaak net onder de 35.000 euro. Neem wel mee dat Peugeot nog niet zo heel lang meedoet met elektrisch en dat dus eventueel voor moeilijkheden/complicaties kan zorgen.

7. Tesla Model S met veel kilometers op de teller (VS)

Tweedehands prijs: schommelt tussen de 25.000 en 100.000 afhankelijk van het aantal kilometers
Bereik: boven de 335 km
Snellader: Ja

Garantie accu: 8 jaar/240.000 kilometer

Deze tip wil je ik niet onthouden. De Model S was het eerste model dat Tesla op de markt bracht in 2012 en daarom zie je deze auto nu geregeld verschijnen op de tweedehands markt, soms ook met veel kilometers en dus een lagere prijs. Het mooie is dat de kwaliteit van de batterij ontzettend goed is en je bij Tesla 8 jaar garantie hebt op de batterij.

Voorbeeld: een Model S uit 2016 heeft nog tot 2024 / tot 240.000 km garantie op de batterij. Denk niet dat als de garantie afloopt zo’n batterij niet meer goed is. Hij gaat vaak nog erg lang mee, vooral bij een kwalitatieve auto zoals de Model S. Wist je dat er op dit moment Tesla’s rondrijden met meer dan 500.000 kilometers op de teller?

De kans is dus groot dat je met een Model S (met 150.000 kilometers op de teller) ook nog flink wat jaren kunt rijden.

Waar moet je op letten bij een tweedehands elektrische auto?

• Wat is de gezondheid van de batterij in de auto? Dit is erg belangrijk bij een elektrische auto omdat het je bereik bepaalt. Laat deze dus altijd uitmeten. Een batterij in een elektrische auto gaat gemiddeld 10% achteruit in 4 jaar. Check hier de degradatie van de batterijen per specifiek model.

• Hoeveel kilometers staan er op de auto? Het is altijd goed om hier even naar te kijken. Weet wel dat een auto en dus ook de batterij gemaakt is om veel mee te rijden. Juist bij veel stilstand kan de batterij harder achteruit gaan.

In een betrouwbare video op YouTube zag ik bijvoorbeeld een Hyundai IONIQ Electric met 90.000 kilometer op de teller en nog steeds 100% gezondheid van de batterij. De kwaliteit van de batterijen verschillen per model. Een Tesla heeft bijvoorbeeld een batterij die langer meegaat dan een Nissan Leaf. Wat dat betreft betaal je voor de kwaliteit die je krijgt.

• Zit er nog garantie op de batterij? Batterijen komen geregeld met 8 jaar garantie. Stel dus dat je een 4 jaar oude Tesla Model S koopt met 150.000 kilometer op de teller dan heb je nog steeds een flink bereik en nog 4 jaar garantie op de batterij.

• Wat is de capaciteit van de accu? De capaciteit wordt weergegeven in kWh. Je kunt ongeveer 5,5 kilometer rekenen per kWh. Met een batterij van 22 kWh heb je dus ongeveer een bereik van 120 kilometer. Of je dit ook echt redt hangt weer af van je rijstijl en onder welke omstandigheden (temperatuur, stad of snelweg etc.) je rijdt.

Ik keek voor deze auto’s op auto.nl, bynco en autotrader.nl

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.