Beginnen en een einde maken aan constant opruimen

Het moeilijke aan dingen doen die moeilijk zijn is dat het makkelijker is om dingen te doen die makkelijk zijn. Dit is precies zo met opruimen. Hier een oplossing: klein beginnen. Want als je klein begint heb je snel het gevoel van winnen te pakken. En als we dat gevoel hebben willen we door. Tips om op een creatieve manier te beginnen met opruimen.

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    1. The Minimalists Game

    Verreweg de leukste game op het gebied van minimaliseren. Het is hét voorbeeld van klein en met plezier beginnen. Vind een vriend of familielid (iemand die ook wil minimaliseren) en start allebei bij het begin van een nieuwe maand. De eerste dag doe je één ding weg, de tweede dag twee dingen. Zo ga je verder en wordt het steeds uitdagender. Wie het langst doorgaat wint. Kun je niemand vinden die met je wil meedoen? Gewoon de challenge met jezelf aangaan!

    2. 21 Day Packing Party

    In het mooie boek ‘Everything That Remains' van The Minimalists schrijven de twee Amerikaanse mannen over een Packing Party die ze samen organiseerden. Het idee was van Ryan, één van de twee Minimalists. Hij pakte al zijn spullen in alsof hij ging verhuizen en nam zich voor om iets pas uit te pakken als hij het écht nodig had. Het verslag van 21 dagen lees je in het boek. Een geweldige manier om erachter te komen wat je nou echt gebruikt en wat van waarde is.

    3. Project 333

    Dit is een minimalistische fashion challenge bedacht door Courtney Carver. Het idee is om elk seizoen (3 maanden) 33 items te dragen. Deze items maken deel uit van een capsule wardrobe. Ze heeft er in de Verenigde Staten al enorm veel mensen mee geïnspireerd. Check it out!

    Hoe minder kleding je hebt hoe makkelijker het is om te kiezen wat je aantrekt. En ik neem aan dat je liever meer aandacht geeft aan de dingen die belangrijker zijn. Daarnaast scheelt het je stress, tijd en energie. Dit is wat Barack Obama erover zegt:

    Ik draag alleen grijze of blauwe pakken. Ik probeer de beslissingen die ik elke dag moet maken te minimaliseren. Ik wil liever niet beslissen over wat ik moet eten of dragen want ik heb te veel andere beslissingen die ik moet maken.

    Als je flink geminimaliseerd hebt binnen je kleding dan kun je met de essentiële stukken een capsule wardrobe samenstellen en omhoog gaan in kwaliteit en duurzaamheid. Zoek naar groene en ecologische merken en stop met fast fashion.

    4. Gebruik je fantasie en stel jezelf interessante vragen

    Het is gezond om je brein te prikkelen door vragen te stellen die je meer bewustzijn geven over je spullen en wat je daar écht van nodig hebt. Als je dit niet meer zou hebben en nu in de winkel zou zien liggen, hoeveel zou je er voor geven? Voegt dit waarde toe aan mijn leven? Geeft dit mij plezier?

    5. Maak een stuff-list

    Dit is voor iedereen die al wat verder is met opruimen. Een stuff-list maken geeft je enorm veel helderheid en overzicht over je spullen. Het is ook waardevol om daadwerkelijk te zien wat er voor jou overblijft en dus belangrijk is. Ineens kan dat boek over fotografie overblijven of die brainstorm van een goed ondernemersplan. Opruimen en een stuff-list maken kan de reden zijn dat je die droom weer oppakt. Die droom die verborgen ligt onder een berg met spullen en stof.

    6. Spullen waar je over twijfelt toch gewoon op Marktplaats zetten

    Het proces van ‘spullen op Markplaats zetten’ is iets waar je doorheen moet. Marktplaats heeft tegenwoordig een app die heel handig en snel is. Maak de foto’s met je smartphone en zet ze online. Kijk vervolgens wat er binnenkomt aan biedingen. Misschien wel dé doorslag om afstand te doen van die miskoop die daar maar stiekem staat te wachten op een nieuwe eigenaar.

    7. Maak elke dag een foto van iets met emotionele waarde en sla het op

    Voor spullen met emotionele waarde geldt deze gouden regel: ‘Keep only the best’. We denken vaak dat de emotionele waarde in het object zit. Dit is niet zo.

    Herinneringen zitten niet in spullen,  herinneringen zitten in ons.

    Maak elke dag een foto van iets met emotionele waarde en sla het ergens op onder een bepaalde naam zoals: EMO, emotionele waarde of nostalgie bijvoorbeeld. Zorg dat het op je computer staat maar ook in de Cloud. Een handige app om dit dagelijks te doen is de app Scanner Pro.

    Dit is een goede eerste stap om het tastbare los te laten en alleen de spullen met de meeste emotionele waarde over te houden. Geef deze spullen vervolgens een belangrijke plek in je huis zodat iedereen het kan zien. Zo krijgt dat sieraad van je overgrootmoeder weer de aandacht en de ogen die het verdient.

    8. Geef jezelf vijf minuten

    Tot slot, een artikel van blogger Leo Babauta met achttien opruim acties die je binnen 5 minuten kunt uitvoeren. Geef jezelf elke dag vijf minuten om één van de punten aan te pakken en je bent in minder dan drie weken opgeruimder dan ooit.

    You can do it! En als je begonnen bent, stel jezelf dan de twee belangrijkste vragen tijdens het opruimen.

    De twee belangrijkste vragen tijdens het opruimen

    Tijdens onze verhuizing was ik blij. Blij dat ik mijn vrienden niet hoefde op te zadelen met alles wat ik mijn hele leven had verzameld. Blij toen ik de enorme verhuiswagen van de ‘ook verhuizende’ buren zag. We konden de verhuizing in één dag met zijn tweeën aan.

    Een verhuizing. Het maakt je bewust van alles wat je hebt, want alles moet naar een andere plek worden gebracht.

    Aangekomen in het nieuwe huis werd het tijd om alles te organiseren. Ook dit maakt je bewust. Het is heel fijn om alles weer even door je handen te laten gaan en het een plek te geven. Een plek waar je het makkelijk kunt vinden. Zo categoriseerden we veel spullen en heeft elke doos of box een label.

    Wat je niet hebt heeft ook geen plek nodig en als je de ruimte hebt betekent dat niet dat je die moet volstoppen met spullen. Laatst zei iemand tegen mij: ‘We zijn wat groter gaan wonen en er zijn nog steeds wel lege plekken in huis’. Plekken die nog gevuld moeten worden’. Ik zie dit anders. Witte ruimtes zijn juist prachtig. Ik zie ze als witte ruimtes in de agenda. Als de kalmte. Daar waar je in het moment mag zijn. Een hoek van de kamer waar alleen een grote plant staat, daar houd ik van.

    In de witte ruimte met mooie planten en sfeervol licht vind je ook de waarheid. We vullen al zoveel leegtes met entertainment, vet voedsel en ander vluchtgedrag. De leegte is écht en niet opgevuld. Bij deze twee vragen die naar mijn mening waardevoller zijn dan de vraag ‘Wat moet daar nog komen om de ruimte te vullen?'

    1. Heb ik dit nodig?

    Het verschil bepalen tussen ‘iets nodig hebben’ en ‘het willen’ is een enorme klus in onze maatschappij. Er wordt steeds tegen ons geschreeuwd dat we iets nodig hebben door grote bedrijven die heel veel geld willen verdienen. Ze willen ons laten geloven dat je heel veel nodig hebt om gelukkig te worden en er bij te horen. En die grote bedrijven zijn slim, heel slim. Ze geven je het gevoel dat je iets nodig hebt vanuit de boodschap dat je iets mist of tekort komt. Laat dat nou één van de grootste angsten zijn die we met ons meedragen.

    Je tackelt dit hele probleem door jezelf heel bewust af te vragen: ‘Heb ik dit nodig?’. Als je kunt zien dat je iets niet nodig hebt, heb je een hele goede stap gezet.

    Dat wat we écht nodig hebben is natuurlijk heel weinig: water, voedsel, een dak boven je hoofd en kleding, maar we hebben het nu over meer dan alleen overleven. We willen niet alleen maar overleven, we willen zoveel mogelijk uit het leven halen. Een betere vraag is dus: ‘Heb ik dit nodig om het beste uit mijn leven te halen’?

    Maar met deze vraag zijn we er nog niet. Want je wil geen huis met alleen maar spullen die je nodig hebt. Dan wordt het allemaal wel heel erg functioneel. We willen ook spullen die verhalen vertellen. We zijn wezens die houden van verhalen, al duizenden jaren. Daarom is de volgende tweede vraag ook belangrijk.

    2. Waarom heb ik dit?

    Er hangt nu een concertticket van Michael Jackson aan mijn muur. Het is een concertticket uit 1992. Daar stond ik als jongetje van acht in de Kuip. Het is één van de meeste heldere momenten uit mijn kindertijd. Ik zie mezelf nog de trappen op lopen en samen met mijn vader in het stadion staan. Het was een onvergetelijke avond. Een avond met een schreeuw naar verandering met ‘Man in the Mirror’ en ‘Heal the World’. De betekenis die ik toen als kind nog niet doorhad, maar het doet mij geloven dat dit niet voor niets zo’n bepalende avond voor mijn leven was.

    Vraag jezelf eens af waarom je iets hebt bij alles wat je door je handen laat gaan. Als je eens rondkijkt in je woonkamer dan zie je misschien allemaal dingen op de kasten en vensterbanken staan. Waarom heb je ze eigenlijk? Omdat ze een belangrijk verhaal in je leven vertellen? Waarschijnlijk niet allemaal. Ze zijn vaak uitgekozen op de aanbieding of omdat het zo goed bij de bank of het behang past.

    Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor jou écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet helpt. De twee vragen ‘Heb ik dit nodig?’ en ‘Waarom heb ik dit?’ zijn de twee belangrijkste vragen om jezelf te stellen tijdens het opruimen. Om de stappen te zetten naar het leven dat jij wil leven.

    Niet zuinig, simpel, minimalistisch of eenvoudig leven, maar jouw leven leven.

    Een einde maken aan constant opruimen

    Waarom komen mensen moeilijk van spullen af en waarom blijven ze constant opruimen? Het is een vraag die ik mezelf stelde en ik besloot om op onderzoek uit te gaan. Marie Kondo, de Japanse tidy-queen, schreef er een boek over: ‘Opgeruimd!' Een hele grote aanrader met de garantie dat je handen jeuken na het lezen van dit boek.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.