Anti-kraak wonen: 4 jaar lang onze grootste lifehack

Financieel onafhankelijker worden is voor mij een prioriteit geworden vanaf 2016. Zo min mogelijk afhankelijk zijn van geld en het sparen van ‘Fuck you money'. ‘Fuck you money' is geld dat je opzij zet zodat je nee kunt zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wil, maar toch doet voor het geld. Ik vind het een verademing om die vrijheid te hebben en ik gun het jou ook.

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Als je financieel onafhankelijker wil worden dan is dit een belangrijke stap: ga kritisch kijken naar je uitgaven en probeer je vaste lasten omlaag te krijgen. Om dit goed in beeld te krijgen gebruiken wij You Need A Budget (YNAB). Andere belangrijke stappen zijn bijvoorbeeld je schulden aflossen, beleggen, investeren in vastgoed of het creëren van passief inkomen. Hoe meer geld je overhoudt en dat kunt investeren – in financiële onafhankelijkheidstermen heet dat je spaarpercentage verhogen -, hoe financieel onafhankelijker je wordt.

    Het anti-kraak avontuur

    Als ik terugkijk naar de afgelopen vier jaar dan heeft één ding de meeste invloed gehad op ons spaarpercentage. Onze grootste lifehack was anti-kraak wonen. We begonnen ons avontuur toen we net terug waren van onze wereldreis in 2016 en zeiden tegen elkaar: ‘We gaan voor de pareltjes in Amsterdam!'. We hadden er zin in en het voelde als het beste om te doen op dat moment.

    Een lieve medewerker van een anti-kraak bedrijf gaf ons dat eerste pareltje: een appartement op de Langestraat in Amsterdam met vanuit de zolderverdieping uitzicht op de Koepelkerk. We hebben hier ongeveer acht maanden gewoond. Het huis staat voor ons voor het lanceren van growthinkers.

    Nadat we weg gingen op de Langestraat zaten we twee weken op de Molukkenstraat. Hier was vooral Claire verreweg van gelukkig omdat deze plek niet goed voelde. Dit was een duidelijk voorbeeld van een plek die écht toe was aan renovatie. We besloten alles op alles te zetten om zo snel mogelijk een andere plek te vinden en lieten de verhuisdozen ingepakt. Die lieve medewerker van het anti-kraak bedrijf regelde dat we snel terecht konden op een nieuwe plek.

    Een paar dagen later verhuisden we naar een net gerenoveerd pand op de Marnixstraat. Het huis waar de samenwerking met Happinez tot stand kwam en waar ik gebeld werd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het verlangen naar een boek werd werkelijkheid in dit huis.

    We kwamen in contact met de eigenaar van het pand en negen maanden later zorgde hij ervoor dat we konden verhuizen naar een andere mooie plek waar we uiteindelijk twee jaar hebben gewoond. Twee verdiepingen op de Noorderdwarsstraat, een rustige buurt middenin het centrum. Dit was de plek waar we samen ‘Verlangen naar minder' maakten en publiceerden. Ik zie ons nog alle bestellingen verwerken, inpakken en labelen.

    Het is het huis waar ik de blik in de ogen van de PostNL medewerker die de pakketten kwam ophalen nooit zal vergeten. Vijf volle zakken met ingepakte boeken, dat had hij niet zien aankomen zo op het einde van de dag. Hij baalde en wij waren euforisch.

    Na twee jaar verhuisden we naar de Kerkstraat, de plek waar Claire besloot fulltime voor growthinkers te gaan. De laatste plek waar we anti-kraak hebben gewoond was een historisch pand in Amsterdam Oud-Zuid. Nu, vier jaar later, zeven plekken verder en met zeven verhuizingen achter de rug zijn we verhuisd naar een plek waar we voor onbepaalde tijd kunnen wonen. Het anti-kraak wonen was voor ons een avontuur dat we nooit hadden willen missen, maar het is tijd voor een nieuwe stap.

    We zijn blij dat we dit avontuur samen zijn aangegaan. We hebben bijna altijd middenin het centrum van Amsterdam gewoond en hebben eenvoudig geld opzij kunnen zetten. Hierdoor heb ik mijn studieschuld snel kunnen aflossen en hebben we veel vrijheid gehad om te bouwen aan growthinkers.

    Past dit bij jou?

    Natuurlijk zitten er ook nadelen aan dit avontuur. Een paar vragen die je jezelf kunt stellen voordat je aan het anti-kraak avontuur gaat beginnen zijn:

    • Past dit bij mij en komt dit op het juiste moment in mijn leven?

    • Wil ik graag mijn spaarpercentage verhogen of mijn schulden aflossen?

    • Wil ik meer tijd hebben om bijvoorbeeld een onderneming op te bouwen of zelfonderzoek te doen?

    • Ben ik bereid dingen op te geven om daar op lange termijn iets heel moois voor terug te krijgen?

    Als je dit avontuur wil aangaan is de kans groot dat je regelmatig moet verhuizen. Met een minimalistische lifestyle gaat dat makkelijker. Wij konden samen in één dag alles verhuizen, met uitzondering van een wasmachine die weleens naar drie hoog moest. Minimalisme helpt dus niet alleen voor meer focus, overzicht en rust maar ook voor een beter anti-kraak avontuur. Zorg daarnaast dat je je meubels flexibel en licht houdt. Zo hadden we bijvoorbeeld een tafel die bestond uit losse delen, witte schragen van HAY gecombineerd met een multiplex tafelblad dat we in de bouwmarkt op maat lieten zagen.

    Ons bed bestond uit gerecyclede pallets met daarop een matras van Bedzzzy en beddengoed van Yumeko. Een aantal andere meubelstukken hebben we in de afgelopen jaren verzameld. Ze stonden op straat te wachten op het grofvuil. Zo vonden we een verrijdbare ijzeren spiegel (waarvan iedereen vraagt waar we die gekocht hebben), een bureau en een tafelblad.

    Een ander ding waar je rekening mee moet houden is dat er soms technische mensen langskomen om het huis te inspecteren voor de verbouwing van het pand. In principe stellen ze jou daar altijd van op de hoogte.

    Omgaan met onzekerheid

    Je moet ook kunnen omgaan met onzekerheid wat ik sowieso één van de beste investeringen in het leven vind. Je woont ergens, maar het kan zomaar zijn dat je een mail ontvangt en er na een maand uit moet zijn. Daarom raad ik anti-kraak wonen ook zeker niet aan met kinderen, maar wel als je allebei veel vrijheid hebt en flexibel bent ingesteld. Want wat heb je dan te verliezen?

    Onze grootste les hiervan is dat het absoluut een risico is, maar dat alles goed komt. We hebben altijd een nieuwe plek kunnen vinden, de enige voorwaarde hiervoor is dat je zelf pro-actief zoekt. Ook wij hebben weleens een optie gehad op een opslagbox (de grootste angst van Claire) en die konden we de volgende dag gewoon weer afzeggen. Bouw zekerheid voor jezelf in in dit soort situaties en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk het heft in eigen hand houdt, dan kom je heel ver.

    Adviezen tot slot

    • Denk tijdens je avontuur altijd het volgende: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?'. Voor ons was dat dat we onze spullen moesten opslaan en tijdelijk in een Airbnb zouden zitten. Hoe erg is dat? Ik vind dat reuze meevallen als je bedenkt dat een groot deel van de wereld het veel slechter heeft dan jij. Maak jezelf dus niet gek met dingen die er niet zijn en wees altijd dankbaar voor wat je wel hebt.

    • Ga voor de parels. Het kan zijn dat je het slecht treft met een anti-kraak woning. Neem nooit genoegen met een plek waar je geen goed gevoel bij hebt en blijf doorzoeken tot je wel iets hebt gevonden. Een plek waar je je niet goed voelt is altijd vervelender dan tijdelijk in een mooie Airbnb verblijven. En ja, dat Airbnb hoofdstuk hebben we ook gehad (gelukkig zonder de opslag van onze spullen), een mini-vakantie van een week in je eigen stad.

    • Voor ons zit er een houdbaarheidsdatum aan anti-kraak wonen. Zie het als een avontuur dat op een gegeven moment weer eindigt. Als het eindigt ben je hoogstwaarschijnlijk blij met de plekken waar je hebt gezeten en een mooie ervaring rijker.

    En tot slot: hoe minder spullen je hebt, hoe minder vrienden je moet opzadelen met een verhuizing. Hoe minder spullen je hebt, hoe eerder je klaar bent. Hoe minder spullen je hebt, hoe kleiner het busje dat je moet huren. Less is always more. En nu, tijd voor een volgend hoofdstuk!

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.