Hoe ik minimaliseerde van 5000+ naar 99 spullen

Op een dag was ik het helemaal zat om veel te veel spullen te bezitten. Ik startte met een zomer opruimchallenge en wilde gaan minimaliseren. Samen met een groep mensen begon ik aan deze uitdaging die uiteindelijk leidde tot het bezitten van 99 spullen. Mijn pad naar dit doel lees je in dit artikel.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Op dit moment woon ik samen met Claire op haar studentenkamer van tien vierkante meter. Ik zie het als een overgangsfase naar een plek voor ons samen in Amsterdam. Bepaalde spullen zoals een wasmachine en andere huishoudelijke spullen hebben we nu nog niet omdat die gedeeld worden in huis.

  Waarom deze challenge? Om meer bewustwording te creëren omtrent consumeren. Om te kijken naar wat je echt nodig hebt. Om ons leven minder stress, meer rust en meer eenvoud te geven en om anderen te inspireren om ook te gaan minimaliseren.

  WEEK 1

  1. boeken

  Een volle boekenkast is mooi, maar wat is er mooier dan een kleine boekenkast met alleen de boeken die je echt hebt gelezen en waar je eindeloos over kunt vertellen? Een boeken-eregalerij. Maak onderscheid in al je boeken, gelezen en ongelezen. Bepaal bij alle gelezen boeken of ze in de eregalerij horen of niet. Zo niet, geef ze dan weg of verkoop ze. Sorteer alle ongelezen boeken op ‘te lezen’ en bepaal voor jezelf dat je deze boeken ook echt gaat lezen. Kies welke boeken prioriteit hebben. Kies er bijvoorbeeld tien en geef de rest weg of verkoop ze. Als je al deze tien boeken gelezen hebt, is het weer tijd om nieuwe boeken te lenen of te kopen.

  2. kleding

  Kijk naar wat je aantrekt en wat niet. Dingen die je vijf maanden niet hebt aan gehad zul je in de toekomst waarschijnlijk ook niet snel aantrekken, afhankelijk van het seizoen. Wees heel eerlijk tegen jezelf. Ga naar de essentie van je garderobe en doe de rest weg. Koop je iets nieuws? Kies dan voor kwaliteit en duurzaamheid.

  3. verzorging

  Zoek uit welke producten het beste bij je passen. Kies daarvoor en blijf bij deze essentiële producten. Laat je niet te snel verleiden door nieuwe producten die altijd beweren de beste te zijn. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat mijn haar goed zit, dat ik fris ruik, een getrimde baard heb, dat mijn nagels er goed uitzien en dat ik tandenstokers gebruik en fris blijf. Binnen deze doelen kies ik mijn producten en ga ik voor kwaliteit, gezondheid en effectiviteit. De rest is voor mij minder belangrijk en laat ik qua producten dan ook liggen.

  4. meubels

  Het nut van een meubel hangt af van wat je belangrijk vindt in het leven. Een grote tafel waar je met familie of vrienden aan zit heeft voor mij veel waarde. Kijk bij meubels naar de functie en het daadwerkelijke nut.

  5. media

  Mijn xbox 360 heb ik de deur uit gedaan. Deze spelcomputer zorgde ervoor dat ik steeds mijn tijd verspilde aan het spelen van een voetbalspel. Hoe langer ik dit speelde, hoe slechter ik me ging voelen. Het zorgde ervoor dat ik met mijn tijd steeds in kwadrant vier van Stephen Covey terechtkwam: bezigheden die niet belangrijk en niet urgent zijn. Voor mij is het enorm belangrijk dat technologie mij effectief helpt bij mijn doelen. Apps die helpen bij mijn persoonlijke missie zijn mijn favoriet en ook mijn telefoon probeer ik steeds terug te brengen tot de essentie. Meer apps betekent meer afleiding. Meer afleiding betekent sneller mijn batterij leeg en meer tijd naar dingen die misschien niet belangrijk zijn. Minimaliseer ook bij films en muziek naar de essentie, naar jouw eregalerij en niet verder. Welke cd’s en dvd’s hebben een enorme waarde en welke niet? Overal kun je tegenwoordig muziek en films vandaan halen, dit is vaak ook goedkoper.

  6. maatschappij

  Zorg qua pasjes dat je alleen het hoognodige bij je draagt. De rest blijft thuis. Al mijn vaste lasten probeer ik naar de essentie te minimaliseren en qua brieven en administratie probeer ik alles te digitaliseren zodat ik het altijd kan raadplegen. Minimaliseer je schulden, uitgaven en administratie en maximaliseer je inkomen en manieren om dingen te archiveren en te raadplegen.

  WEEK 2

  1. boeken (54)

  Boeken die veel voor me hebben betekend of die nog op mijn leeslijst staan, zijn gebleven. De rest heb ik te koop gezet. Uiteindelijk kwam ik uit op 21 nog te lezen boeken, waarvan ik er een paar het liefst deze vakantie al wil lezen. Ik denk dat ik nog verder kan minimaliseren op dit vlak door alles wat ik heb gelezen zonder enorme impact weg te geven en in de toekomst alles wat ik wil lezen te lenen bij de bibliotheek. Daarnaast heb ik drie mappen/boeken: mijn agenda, mijn inspiratie-en-plannenmap en mijn zakelijke map met papieren die ik nodig heb voor mijn administratie.

  Verder heb ik een emo doos samengesteld met alle boeken, schriften etc. die emotionele waarde hebben. Mijn idee is om deze te gaan samenvoegen tot zo min mogelijk spullen, dus één dummy, en daar zo veel mogelijk in te plakken. Sommige boekjes moeten intact blijven omdat anders de waarde ervan verdwijnt.

  2. kleding (80)

  Ik heb op dit moment nog steeds te veel kleding. Toch blijft kleding wel iets waar ik in wil blijven investeren, dus zal dit de categorie blijven waar ik het meest van bezit, denk ik.

  3. verzorging (6)
  Ik hou het op drie geuren, een beetje veel voor een minimalist misschien, maar toch. Er komt pas weer een geur bij als er een op is. Verder heb ik aan een toilettas, een verzorgingsproduct voor de huid en een trimmer genoeg. Deodorant, tandenborstel, tandpasta etc. tellen niet mee.

  4. meubels (10)

  Op dit moment hebben we nog geen eigen plek, maar we zijn er al over uit dat ons nieuwe interieur warm en minimalistisch gaat worden. Dit gaan we doen door goed te kijken naar licht en planten. Essentiële meubels voor mij zijn een bed, mijn hangmat die ik in Brazilië heb gekocht en een leesstoel.

  5. media (30)

  Het liefst wil ik alleen een heel krachtige laptop en verder geen pc-systeem. Ik denk erover na om mijn pc te verkopen. Dit zal me bevrijden van maar liefst vijf spullen. Ik heb al mijn dvd’s en cd’s weggegeven en ik heb één cd bewaard: Eddie Vedder, Into the Wild. Deze cd staat voor mijn liefde voor het minimalisme, films en reizen. Ik heb een schaakspel, een bordspel, een kaartspel en een gitaar. Meer of minder zal dit niet worden. Als er iets bij komt, zal er iets weggaan.

  6. maatschappij (13)

  Het lukt me vrij aardig om binnen deze categorie te minimaliseren. Ik denk erover na hoe ik het wil gaan aanpakken qua mobiele telefonie, ik wil geen abonnement maar wel een iPhone. Dit ga ik regelen zodra mijn contract afloopt. Kosten van een bank, verzekeringen en belasting zul je altijd blijven betalen, maar zijn ook zeker tot een minimum te beperken. Voor mijn gevoel ga ik goed op dit gebied.

  WEEK 3/4/5/6

  Na mijn reis naar Valencia en Madrid weer een update van mijn challenge: minimaliseren naar 100 spullen. Het einde van de challenge nadert en ik kom al behoorlijk dicht bij die heilige 100. Na een periode van ordenen en opruimen heb ik nu een uiteindelijke virtuele stuff-list gemaakt van alles wat ik echt wil houden. Er staat nog wat — ongeveer 30 spullen — in de verkoop, maar dat tel ik niet mee om voor mezelf duidelijkheid te scheppen. Per categorie de status op volgorde van mijn stuff-list.

  1. boeken (46)

  Boeken zijn voor mij de belangrijkste middelen in het leven. Ik wil een galerij behouden van de boeken die indruk op me hebben gemaakt. Niet alleen om over te vertellen, maar ook om een persoonlijk statement te maken dat boeken niet uitsluitend gedigitaliseerd moeten worden. Ik ben het helemaal eens met Kees van Kooten. Kees houdt van het gesprek in het openbaar. Het gesprek dat ontstaat naar aanleiding van het zien van een boek bij de ander. Boeken: lees ze en bewaar de boeken die indruk hebben gemaakt.

  Ik denk dat ik in de toekomst nog strenger ga worden per boek dat ik lees en wil bewaren om de eregalerij echt een eregalerij te houden. Ik was van plan al mijn boeken, scripts, notities en liefdesbrieven die emotionele waarde hadden te bundelen in een groot boek: het emoboek. Dit tot grote schrik van Claire en mijn vader, die me sterk hebben geadviseerd om deze spullen niet te bewerken en ze intact te houden. Ik heb er nog eens over nagedacht en ze hebben gelijk. Het is het waard om deze spullen mijn hele leven mee te dragen.

  2. kleding (58)

  Op vakantie ben ik mijn zakmes verloren omdat deze bij de douane op het vliegveld werd onderschept, vergeten uit mijn handbagage te halen. Shit happens, ik ben ook mijn zonnebril kwijtgeraakt. Ik moet zeggen: met minder pijn dan ik er voorheen misschien van gehad zou hebben, dankzij de challenge. Er zijn drie kledingstukken bij gekomen die ik kocht tijdens onze vakantie. Veel kleding heb ik aan mijn broertje gegeven en ik kom nu uit op 58 stuks.

  4. meubels (10)

  In mijn toekomstige interieur hangt een hangmat in de kamer, staat een leesstoel naast de boekenkast en hebben we een tweepersoonsmatras op pallets. De slaapbank is voor eventueel logerende mensen, een prullenbak voor alle rommel en de opbergkastjes voor administratie.

  5. media (23)

  Ik wil mijn pc verkopen, maar dat heeft tijd nodig. Dit scheelt me uiteindelijk vijf spullen en dan zou ik dus op negentien komen in deze categorie. Qua media bezit ik o.a. nog een iPhone met oplader, een koptelefoon, oordopjes, een printer, audio-kabel, cd, drie geniale spellen en een Spaanse gitaar om mezelf eraan te herinneren dat ik later goed gitaar wil kunnen spelen voor mijn kinderen.

  6. maatschappij (12)

  Helaas krikt de maatschappij mijn stuff-list lekker op: pasjes, paspoorten, je hebt ze gewoon nodig. Tot op de bodem heb ik het uitgezocht en opgeruimd en ik kom uit op twaalf.

  7. overig (3)
  Mijn oude gebit in het gips bewaar ik natuurlijk vanuit sentimenteel oogpunt. Oordopjes blijven handig voor tijdens concerten en de klamboe bewaren we voor de grote wereldreis die eraan zit te komen.

  Minimaliseren heeft tijd nodig, anders ga je te gehaaste beslissingen maken en doe je dingen weg waar je later écht spijt van krijgt.

  Uiteindelijk kom ik uit op 162 spullen waarvan er in de toekomst nog zo’n twintig weggaan, dan kom ik toch dichtbij met mijn 142 spullen. Het mooie aan mijn stuff-list vind ik nu dat het zo helder wordt wie ik ben en wat er voor mij aan spullen belangrijk is in het leven: boeken en kleding. Ook aan de sentimentele spullen zie je wie en wat er in mijn verleden belangrijk voor me was. Daarnaast hou ik van technologie en zijn er een aantal dingen die overblijven die ik nu eenmaal nodig heb. ‘The 100 Thing Summer Challenge’ was een succes. Vijfhonderd mensen zijn deze zomer aan het minimaliseren geslagen. Mijn doel om naar de 100 spullen te gaan heb ik niet gehaald, maar ik ben ver gekomen. Minimaliseren heeft tijd nodig, anders ga je te gehaaste beslissingen maken en doe je dingen weg waar je later écht spijt van krijgt. Ik sluit niet uit dat ik het nog ga halen.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Boek Jelle als spreker, promoot jouw duurzame merk met branded content of join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.