Verlangen naar minder

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Het Parool

Terug van onze wereldreis. Ik zit in de bus zonder telefoon. Om me heen hoor ik de geluiden van notificaties voorbijvliegen. WhatsApp en Facebook domineren de bus. Ik wil er niet aan. Ik wil het liefst niet aan deze wereld waar ik een lange tijd van weg was. Ik wil me alleen richten op wat essentieel is.

De essentie die mij weer zo duidelijk werd op reis. Een tas met wat kleding, boeken, water, je geliefde, ’s avonds een dak boven je hoofd, eten en de planeet. Mijn smartphone verdronk in een zwembad in Indonesië, en na lichte paniek zag ik het als een geschenk. Tijdens onze reis besloot ik dat ik in Nederland streng wilde zijn op mijn groepsapps; voor mij het toonbeeld van nutteloze informatie.

‘Ik snap het wel, je wilt zo lang mogelijk in Zion blijven als je uit de Matrix komt,’ zegt een vriend. In de film The Matrix is Zion de laatst overgebleven stad als robots de wereld hebben overgenomen. Na die overname worden mensen voortaan kunstmatig in leven gehouden: in de Matrix dus. Een film gemaakt in 1999, maar met zoveel raakvlakken met nu.

Flexibele levensstijl

Ik loop door de Kalverstraat. Te veel mensen met te veel tassen. Iets wat al tientallen jaren aan de hand is, in gang gezet door grote bedrijven die snel veel geld wilden verdienen. Tien jaar geleden liep ik samen met mijn moeder urenlang door deze straat. Soms wel twee keer heen en weer. Met maar één doel: een nieuw kledingstuk vinden van dat ene merk, want dan hoorde je er pas écht bij. Meer van Amsterdam zagen we niet.

Open andere deuren. Er is zoveel meer. Overmatig consumeren geeft je op de lange termijn geen voldoening. Tevredenheid en dankbaarheid wel.

Als ik nu op deze plek een billboard mocht plaatsen, zou er staan: Open andere deuren. Er is zoveel meer. Overmatig consumeren geeft je op de lange termijn geen voldoening. Tevredenheid en dankbaarheid wel.

Ik kan niet wachten op een wereld waarin bedrijven weer met passie, met hart en ziel praten over de producten die ze verkopen. Waar grote huizen geen statussymbolen meer zijn. Waar geen spullen meer worden gekocht die je niet nodig hebt, om indruk te maken op mensen die je niet eens leuk vindt. Ik droom van een wereld waarin we kijken naar kwaliteit, duurzaamheid en minder. Ja, ik ben een idealist. Een idealist en een millennial.

Millennials zijn geboren tussen 1981 en 2000. Voor millennials voelt minimalisme natuurlijk aan. We zijn verbonden, we werken in koffietentjes en we houden van een flexibele levensstijl. Daarnaast reizen we graag, en dat alles is nogal moeilijk met een huis vol spullen. Ik heb liever een paspoort vol stempels.

Verjaardag

Mijn opa en oma zijn van de stille generatie, geboren tussen 1928 en 1945. Zij moesten het door de oorlog noodgedwongen met minder doen, en als je er niet voor kiest, is dat een ander verhaal. Toen de oorlog voorbij was, kwamen de babyboomers, mijn moeder is er één van, geboren tussen 1946 en 1964. Ze werd een koper eerste klas, want kopen kon in die jaren weer, en grote bedrijven moedigden dat op volle kracht aan. Deze enorm verschillende generaties leven nu elke dag met elkaar. Goed om dat te onthouden en te respecteren.

Mijn verlangen gaat uit naar minder. Of misschien beter gezegd: naar genoeg. Ken je het verhaal van Kurt en Joseph? Kurt en Joseph kwamen op een feest van een miljardair. Kurt keek verwonderd om zich heen en zei: ‘Wow, deze man heeft alles!’ Waarop Joseph zei: ‘Ja, maar ik heb iets wat hij nooit zal hebben: genoeg.’ Precies dat wil ik. Ik wil genoeg geld om van te kunnen leven. Genoeg ruimte om in te wonen. Genoeg geeft mij de meeste vrijheid om me te richten op de dingen die écht belangrijk zijn. Ik heb genoeg en wil genoeg.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Boek Jelle als spreker, promoot jouw duurzame merk met branded content of join Claire's conscious curated newsletter.

Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.