10 jaar leven zonder tv en nieuws

Ken jij ‘m? Die verschrikkelijke eikel die steeds moet melden dat hij veel gelukkiger is zonder televisie in zijn leven. Met heel veel trots kan ik zeggen dat ik die eikel ben. Vandaag gooit deze eikel er nog een schepje bovenop en laat hij met alle liefde weten waarom hij trots is om die eikel te zijn en waarom hij televisie niet meer in zijn leven wil hebben.

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Waarom minderen met televisie kijken?

    Het begon bij mij toen ik heel ongelukkig was, toen ik niet lekker in mijn vel zat en ik veel televisie keek en veel videogames speelde.

    Ik was steeds bezig om in een andere wereld te stappen. Om een andere held te zijn in een ander leven. Ik keek naar de televisie naar mensen die ‘succesvoller’ waren dan ik. Een voetbalspelletje met hele goede voetballers. SCOREN SCOREN SCOREN. In een andere wereld, in een ander leven. Het maakte me nog ongelukkiger.

    Als televisie en het nieuws hoofdzakelijk zouden bestaan uit mensen die de wereld beter en mooier maken dan was ik in die tijd misschien geïnspireerd. Het komt er uiteindelijk op neer dat ik op reis moest gaan om me dit te realiseren:

    Nu ik op reis ben kom ik er weer achter dat meer dan 99% van de wereldbevolking goede mensen zijn. Het enige wat mij dat niet doet geloven is het nieuws.

    En natuurlijk heb je ook inspirerende programma’s met diepgang. Maar helaas gaat Ivo Niehe over het algemeen langs bij mensen die de grote huizen kunnen kopen. Maken die de wereld beter? En gaat het nieuws hoofdzakelijk over de mensen die de wereld slechter of beter maken?

    ‘Sjongejonge, daar heb je die idealistische eikel weer'

    Op mijn Facebook pagina werd er gevraagd:

    ‘Wat doe je nu op momenten dat je normaal gesproken televisie keek?’

    Lezen. Een boek heeft mijn leven veranderd. Het boek ‘Denk groot & word rijk' van Napoleon Hill. Ik las dat boek en meteen ben ik veranderingen gaan maken in mijn leven. Dat had een televisieprogramma in nog geen 27 jaar bij mij gedaan. Laten we het nou niet hebben over documentaires, want ik ben ervan overtuigd dat documentaires je leven ook zeker kunnen veranderen. Ook goede fictie kan je zeker inspireren om een verandering te maken.

    Door 10 jaar zonder televisie heb ik 120 boeken kunnen lezen. Na 120 boeken zijn deze 15 mij het meest bijgebleven.

    ‘Man man man, wat een pocherige eikel'

    Sommige mensen zeggen:

    ‘Maar voor mij is het gewoon pure ontspanning, om lekker even dat verstand op nul te gooien na een drukke dag’.

    En dat herken ik ook. En dat snap ik ook. En ik vind ook dat iedereen gewoon moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Maar voor mij, en ik kan alleen vanuit mezelf spreken, is lezen ook ontspanning. Het voordeel komt er alleen bij dat ik door boeken tot andere inzichten kom, anders ga denken en daardoor veranderingen in mijn leven maak.

    Ik merk ook dat ik na het lezen van een boek sneller geneigd ben om iets anders te gaan doen. Dat ik ergens nog een bepaalde activiteit in dat brein behoud waar ik bij televisie toch sneller inkak.

    ‘Moet ik nou gaan veranderen omdat jij dat zegt? Eikel!'

    Nu ik toch bezig ben, 10 jaar geleden heb ik mijn televisie geschonken aan mijn vader. Ik was het lege en compulsieve televisie kijken en zappen zat. Het zat helemaal in mijn systeem door mijn jeugd en opvoeding. Het was een gewoonte en een vlucht uit de realiteit geworden. Ik wilde mijn leven veranderen en me meer gaan richten op dat wat ik écht belangrijk vond, en daar hielp de televisie mij niet bij. 

    Dit denkt niemand aan het einde van zijn of haar leven:
    had ik maar meer televisie gekeken.

    Het was een verademing om het apparaat los te laten en hem aan mijn vader te schenken, al had ik hem liever het raam uit gegooid. Nu leef ik 10 jaar zonder televisie en wil ik nooit meer terug, al kan ik soms helaas niet meer meepraten tijdens ‘small talk’ op verjaardagen.

    ‘Hé heb je gisteren Voetbal International gezien? Iemand liet een scheet in het publiek.'

    Weet je wat het allermooiste aan een leven zonder televisie is? Zodra het kastje verdwijnt geeft het je het meest waardevolle cadeau dat er bestaat: tijd om te creëren.

    Ik heb meer tijd gekregen om te werken aan mijn mentale en fysieke gezondheid.

    Ik heb meer tijd gekregen om te investeren in persoonlijke groei, relaties, passies, creëren en geven aan anderen.

    Na 10 jaar – kon ik eigenlijk na 1 jaar al – kan ik het volgende zeggen. Een leven zonder tv is:

    1. Meer een hoofdrol spelen in je eigen leven in plaats van ‘kijken’ naar mensen die dat ‘volgens de media’ doen

    Tienduizenden jaren geleden leefden we in groepen. Bij een groep horen was van essentieel belang en eruit verstoten worden een grote straf. Dit was natuurlijk om te overleven maar die drang zit nog steeds in ons. De drang naar gezien worden en je verbonden voelen met een groep of een individu.

    We willen verschijnen op televisie om ook bij die groep te horen. Die groep waar veel mensen naar kijken. We willen dat al die ogen op ons worden gericht. Nu ik zelf een aantal keer op televisie ben verschenen weet ik dat het daar niet om draait. Als je de hele dag naar andere ‘helden' aan het kijken bent vergeet je je eigen ‘held'.

    Nu houd ik me meer bezig met mijn leven en hoe ik dat kan inzetten om anderen te helpen en te inspireren. Ik ben meer bezig met verbondenheid. Verbondenheid met mijn eigen groepen: mijn familie, vrienden en gelijkgestemden. Ik weet en voel dat dat écht telt.

    Ik moet nu denken aan wat een oude vrouw laatst zei: “Ik voel me alleen, maar gelukkig heb ik de televisie nog”.

    Tegen die vrouw zou ik willen zeggen: “Kunstmatige verbondenheid via de televisie geeft op de lange termijn geen voldoening. Het is een illusie. Zoek verbinding met mensen om je heen. Wees nieuwsgierig. Zoek de verbondenheid in een boek. Zoek verbondenheid in een andere cultuur. Ik gun het je zo enorm in de laatste fasen van je leven”.

    2. Meer focus, actie en creativiteit

    Er is meer ruimte in mijn hoofd zonder tv. Meer ruimte voor focus en creativiteit. Ik maak keuzes die gebaseerd zijn op wat ik wil, en minder op wat de media wil dat ik doe of denk. Het ‘domme zappen’ gaf mij input die ik niet wilde en zorgde voor veel ruis in mijn hoofd.

    Leven zonder televisie heeft van mij ook een actiever mens gemaakt. Na een minuut televisie kijken schakelen je hersens over naar een lage frequentie. Het is een heerlijk middel om in slaap te vallen maar je wordt minder actief. Ik geniet van productievere dagen zonder televisie.

    3. Meer contact met mensen om je heen

    Een televisie is een vrij oppervlakkige stoorzender in sociaal contact. Je kijkt elkaar niet meer aan maar kijkt allebei naar een scherm waar een bepaalde waarheid wordt verteld. De waarheid zit hem juist in het contact met elkaar. In een strandwandeling bijvoorbeeld. Of televisie uit, muziek aan en een goed gesprek onder het genot van een glas wijn. Dat is waar ik van hou.

    Waarom minderen met nieuws?

    10 jaar geleden besloot ik eveneens om extreem te minderen met het tot mij nemen van nieuws. Geen nu.nl meer. Geen Journaal meer.

    Niet zomaar een willekeurig krantje in de trein grijpen en beginnen met lezen. De meeste kranten geven naar mijn mening lukraak informatie. Reactief. Ik kies dan niet zelf.

    Met een boek kies ik zelf de informatie, op voorhand gefilterd van advertenties en al het andere wat ik niet tot me wil nemen. Informatie waar ik anderen mee kan inspireren of helpen. Geen informatie als snack. Informatie die exclusief en leerzaam is. Informatie die diepgang heeft en er niet meteen voor zorgt dat je kan meepraten op verjaardagen, maar wel als het tot ‘deep talk' komt.

    1. Je krijgt een nauwkeuriger beeld van de realiteit van het leven

    Op televisie worden verhalen en waarheden verteld vanuit de ogen van een ander. Het is dus vaak een gekleurde weergave van het echte leven. Leven zonder televisie en naar buiten gaan of op reis gaan geeft je een nauwkeuriger beeld van de realiteit van het leven. Het brengt de dingen in perspectief.

    2. Door steeds het nieuws te checken word je langzaam een ongeconcentreerde op sensatie beluste machine

    Hoe meer nieuws je tot je neemt, hoe meer je brein zich hier naar vormt. Je verliest langzaam je aandacht en concentratie om ergens echt in te duiken. Mensen die veel naar het nieuws kijken worden snel onrustig als ze een boek lezen omdat ze op korte termijn niet worden voorzien van de ‘kick’ die ze zoeken. Terwijl het hem nou juist zit in die lange termijn dingen. Sterker nog, het lezen van een boek heeft ervoor gezorgd dat ik ben begonnen met dit platform.

    3. Nieuws is vaak van slechte kwaliteit

    Heel veel nieuws is gebaseerd op korte sensaties en triggers die zorgen dat je feiten tot je neemt die niet belangrijk zijn. Vermijd de websites met de schreeuwerige headlines en zoek naar kwaliteit.

    4. Nieuws werkt verslavend

    Sensationeel nieuws is vaak een reden om het voortdurend te blijven volgen en er over na te denken. Je wilt vaak weten hoe iets afloopt als je er eenmaal mee bezig bent. En waar ben je dan eigenlijk mee bezig? Niet met jouw eigen dromen, jouw plannen en je persoonlijke ontwikkeling. Nieuws is soms net suiker. Een verslavend middel waar het brein van op hol slaat.

    News is to the mind what sugar is to the body. — Rolf Dobelli

    5. Nieuws leidt je af van de zaken die er echt toe doen

    Als ik in de trein zit zie ik vaak de gratis krantjes om mij heen liggen. Ik pak ze niet. Waarom niet? Omdat het mij afleidt van iets creëren, nieuwe plannen maken voor mijn projecten of mezelf echt ontwikkelen met boeken. Ik weet dat als ik een krant opensla ik in een wereld terecht kom van snelle snacks en advertenties die mij niet verder helpen.

    6. Nieuws maakt angstig, verdrietig en boos

    Media nieuws legt vaak de nadruk op negatieve zaken. Van nieuws word je helaas sneller angstig en boos dan vrolijk, pro-actief en positief. Kijk niet naar het nieuws maar kijk naar hoe jij de wereld beter kan maken met jouw eigen krachten en talenten.

    Wat als je voelt dat je een leven met televisie en nieuws nog niet kan opgeven?

    1. Begin klein

    Start bijvoorbeeld met het opgeven van de commerciële televisiezenders. Een andere optie is om een televisievrije dag in te plannen en te kijken of het je iets oplevert.

    2. Verander van consumeren naar creëren

    Één van de belangrijkste veranderingen die ik in mijn leven heb gemaakt is de verandering van consumeren naar creëren. Maak of leer iets elke dag. Een nieuw recept uitproberen en koken voor je vrienden of familie, schrijven, tekenen, download de app Babbel en leer een nieuwe taal of begin met dat muziekinstrument wat jij altijd nog wilde bespelen. Word een waardevoller mens!

    Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value.
    — Albert Einstein

    3. Vervang de gewoonte

    De televisie aanzetten wordt op een gegeven moment een gewoonte. En gewoontes kun je vervangen door een anderen gewoonte. Probeer de drang om de televisie aan te zetten te vervangen door te luisteren naar muziek of door het lezen van boeken.

    In ruil voor een televisie hebben we een beamer aangeschaft waarmee we beeld op de muur kunnen projecteren. Ideaal als je een keer een film wil kijken, de Olympische Spelen of een grote voetbalwedstrijd.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.