Alles wat je wil weten over de minimalistische levensstijl

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Wat is minimalisme?

    Minimalisme is een levensstijl maar ook een stijl in de architectuur, muziek en de kunst. In al deze vormen wordt er uitgegaan van het ‘less is more' principe: minder is meer.

    Wat betreft levensstijl beschrijft Joshua Becker het het beste in zijn boek ‘Meer door minder':

    ‘Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.'

    Een minimalistische levensstijl dus juist het tegenovergestelde van jezelf iets ontberen of iets missen.

    Wat kan minimalisme jou opleveren?

    Ik hoor het je vragen: ‘Maar what’s in it for me?'. Wat levert dit mij op? Bij deze de voordelen.

    Je houdt meer geld over

    Heel simpel: omdat je minder koopt houd je meer geld over. De weg naar meer geld zit niet alleen in meer inkomen, maar ook in minder uitgaven en bezittingen. Kijk ook eens naar financiële onafhankelijkheid.

    Meer tijd en energie voor dat wat je echt belangrijk vindt

    Onderzoek doen, schoonmaken, onderhouden, repareren. Des te meer spullen, des te meer tijd en energie het kost om alles te organiseren. Onze spullen kosten tijd en energie. Leven met minder betekent meer tijd en meer energie voor andere dingen die belangrijker zijn dan spullen.

    Je vergelijkt je minder met anderen

    Een competitie die je nooit kunt winnen is de competitie met anderen. Waarom? Omdat iedereen een ander pad bewandelt in het leven. Er zal altijd iemand zijn met meer status, geld of aanzien dus het heeft geen zin om je daar druk over te maken.

    Wees gewoon zoveel mogelijk je eigen unieke ik en zeg eens tegen jezelf: ‘Ik ben genoeg'. Nog een keer. ‘Ik ben genoeg'. Herhaal het vandaag nog zo vaak als je kan. Je bent genoeg en die ander is ook genoeg.

    Meer tevredenheid

    Materiële dingen zullen ons hart nooit blijvend vervullen want spullen maken ons niet gelukkig op de lange termijn. Dankbaarheid en tevredenheid wel.

    Je verkleint je ecologische voetafdruk

    Minder meedoen met het consumentisme zorgt voor minder afval en vervuiling. Allereerst betekent minder (nieuw) kopen dat je minder negatieve impact op de wereld hebt. Want hoe minder we kopen, hoe minder er geproduceerd en vervoerd moet worden.

    Met minimalisme en duurzaamheid kun je de economie op een bewuste manier beter maken. Stem met je portemonnee en steek geld in bedrijven en producten die een mooie en duurzame missie hebben.

    Als elke consument meer bewuste keuzes zou maken dan creëren we op de lange termijn een economie die gebaseerd is op het goede en niet op het vervuilende.

    Je gaat voor spullen met meer kwaliteit

    Als je bewuster en minder koopt ga je vaak automatisch voor kwalitatieve spullen. Hoe langer iets meegaat hoe duurzamer het is, want het hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden.

    Minder afleiding

    In deze tijd is overal afleiding. Minder afleiding is meer focus en dus meer gedaan krijgen.

    Live the focused life, it’s the best kind there is. — Cal Newport

    Minder stress

    Stel je eens een rommelige viezige kamer vol met spullen. Stel je nu een schone kamer voor met weinig spullen. Waar krijg je meer stress van en welke geeft je een kalm gevoel? Weinig bezitten is fijn, maar minder willen is nog veel fijner.

    Meer geven aan anderen

    Als er meer tijd, energie en geld vrijkomt is er meer ruimte om te geven aan anderen. Hoe kun je bijdragen aan een socialere en betere wereld?

    Meer vrijheid

    Met verzamelen en te veel spullen kom je op een punt dat niet jij de spullen bezit, maar de spullen jou:

    Als je wil vliegen kun je het beste alles opgeven wat jou naar beneden haalt.

    De eerste stap naar een leven met meer betekenis is dat te verwijderen wat daar niet bij helpt. Een stap naar meer vrijheid.

    Minder rommel en meer overzicht

    Een huis met minder spullen is automatisch altijd een opgeruimder huis. Na flink opruimen kun je dat wat overblijft makkelijk vinden en ben je minder tijd kwijt aan het zoeken van je spullen. Dat wat overblijft zijn vaak de favorieten. De favorieten waar je zuiniger op bent en beter voor zorgt.

    Een warm en minimalistisch interieur

    ‘Hoe ziet je huis er dan uit Jelle?'. Het is een vraag die ik vaak krijg. Goed nieuws, je kunt bij ons binnenkijken. Hier onze home tour.

    Onze stijl wat betreft interieur zou ik als volgt omschrijven:

    Warm minimalisme

    Kleuren: wit, grijs, zwart en hout, aangevuld met planten en sfeervol licht.

    Ok, nu je een idee hebt wat minimalisme is, wat de voordelen zijn en wat het jou kan opleveren is het tijd om te beginnen.

    Beginnen met minimalisme

    Voordat we beginnen wil ik nog even kwijt dat ik je totaal niet wil bekeren om minimalist te worden. Ik ken genoeg mensen die erg goed gaan op veel spullen en bij wie minimalisme gewoonweg niet past. Dus, heb je het gevoel dat dit wel bij je past en je dit wil? Go for it! Heb je dat niet, doe het dan vooral ook niet en stop nu met lezen.

    Wat mij betreft zijn er twee manieren om te minimaliseren:

    1. Van binnen naar buiten

    Deze manier heeft mijn voorkeur en begint bij zelfonderzoek en ontdekken wat er voor jou echt belangrijk is op de lange termijn. Ik raad je aan te beginnen met het einde in zicht.

    Stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat wil ik dat anderen over mij zeggen als ik er niet meer ben?' Laat in gedachten alle mensen uit je leven iets zeggen op je eigen uitvaart. Je familieleden, partner, kinderen en collega's of mensen binnen je werkomgeving. Wat wil je dat ze over je zeggen? Schrijf dit op en je weet vervolgens wat voor jou het allerbelangrijkste is.

    Als je dat weet kun je beginnen met alles verwijderen wat daar niet bij helpt. Stel jezelf bij al je spullen de volgende vraag: ‘Helpt dit bij dat wat ik het allerbelangrijkste vind?’. Je zult op je sterfbed bijvoorbeeld geen spijt hebben van alle spullen die je niet hebt gekocht of alle uren dat je geen televisie hebt gekeken.

    In mijn boek ‘Verlangen naar minder' schrijf ik over mijn eigen persoonlijke missie en hoe dit mij hielp om tot 99 spullen te komen.

    2. Van buiten naar binnen

    De tweede weg die je kunt kiezen is van buiten naar binnen. Je begint dus bij een ruimte of een categorie (Marie Kondo stijl).

    Als je gaat voor een ruimte kies dan voor een ruimte waar je vaak bent. Kijk bijvoorbeeld in de slaapkamer naar wat je niet gebruikt en/of wat je eigenlijk niet mooi vindt. Stop alles in een tas en ervaar de rust van een kamer met minder spullen. Nu kun je alles wat in de tas zit gaan verkopen of weggeven. Gooi pas iets weg als verkopen of weggeven niet lukt. Als je gaat voor een categorie in plaats van een ruimte kies dan eerst voor kleding want dat is wat Marie Kondo je zou aanraden.

    Lees ook dit artikel: ‘Waarom zou je ontspullen?'. Het staat vol met vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het ontspullen.

    Na het drastisch opruimen had ik nog moeite met spullen met emotionele waarde, cadeau’s op verjaardagen en feestdagen en het simpel houden van mijn digitale omgeving en documenten. Bij deze per categorie mijn tips.

    Spullen met emotionele waarde

    Klasgenotenboekjes, oude liefdesbrieven en kaartjes bleven over na het drastisch opruimen. Bij deze een stuk uit de 100 Thing Summer Challenge:

    “Ik was van plan om al mijn boeken, scripts, notities en liefdesbrieven die emotionele waarde hadden te bundelen in een groot boek: het emo-boek. Dit tot grote schrik van mijn vriendin en vader die me sterk hebben geadviseerd om deze spullen niet te bewerken en ze intact te houden. Ik heb er nog eens over nagedacht en ze hebben gelijk: het is het waard om deze spullen mijn hele leven achter mijn kont aan mee te dragen”.

    Ik werd overgehaald door mijn omgeving maar de drang was te sterk om toch door te gaan. Helemaal na het lezen van dit stuk uit het boek ‘Opgeruimd!' van Marie Kondo:

    “Gooi al die brieven weg die je jaren geleden van een vriend of vriendin hebt gekregen. De taak van die brief is bij ontvangst al volbracht. Degene die hem geschreven heeft, weet inmiddels niet eens meer wat hij of zij heeft geschreven of dat die brief überhaupt bestaat. En wat betreft accessoires die je ooit cadeau kreeg: die houd je alleen als je er oprecht blij van wordt en niet omdat je een vroeger vriendje maar niet kunt vergeten; dan kun je het beter wegdoen.”

    Bijna alle brieven en kaarten gaven mij geen ‘pure joy’ meer. De brieven waren de waarde kwijtgeraakt door de tijd. Dus besloot ik deze brieven te zien als Snaps op Snapchat of Stories op Instagram. Dit zijn beelden of video’s die 24 uur lang beschikbaar blijven en dan verdwijnen.

    Ik begon met het inscannen van al mijn brieven en kaarten en zette deze bestanden in een map op mijn computer: EMO.

    Uiteindelijk bleven er 5 spullen over:

    1. Een album van mijn overleden tante met foto’s van de Efteling
    2. Het toegangskaartje van het concert van Michael Jackson in 1992
    3. Een map met diploma’s en onderscheidingen
    4. Een voorleesboek
    5. Mijn knuffel

    Al deze bezittingen heb ik een mooie plek gegeven in huis en al mijn diploma’s en onderscheidingen liggen in een la. Het geeft een aantal belangrijke prestaties weer, maar die hoef ik niet per se tentoon te spreiden aan anderen. De rest van mijn spullen met emotionele waarde heb ik ingescand en zij staan netjes als bestanden op mijn computer. Dit om de herinneringen te triggeren als ik dat wil.

    Welke spullen hebben voor jou extreme emotionele waarde? Welke spullen vertellen een verhaal over jouw leven? Vind ze en laat ze niet ondergesneeuwd liggen. Deze spullen geven je kracht. Kracht om door te gaan op jouw pad.

    Cadeau’s op verjaardagen en feestdagen

    Ik krijg nog steeds weleens cadeau’s die ik eigenlijk niet wil op mijn verjaardag of op andere feestdagen. Dit zal altijd nog weleens gebeuren maar ik weet wel hoe ik het beste kan zorgen dat dit zo min mogelijk voor komt. Zorg dat je op voorhand al communiceert wat je met je verjaardag en andere feestdagen wil. Vertel je familie en vrienden over jouw avontuur met opruimen en deel het met enthousiasme. Ervaring leert dat je dan ook de mensen om je heen inspireert.

    Dit zijn drie voorbeelden van dingen die je kunt vragen.

    Geld voor een goed doel
    Op mijn 31ste verjaardag heb ik iedereen gevraagd om water te geven aan mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Toen ons eerste kind werd geboren vroegen we aan mensen om te doneren aan stichting MommaLuv.

    Een ervaring
    Samen een weekend weg. Een massage. Een ticket voor een concert of een festival. Een ervaring is een nieuw avontuur voor jou en die ander(en).

    Een consumable
    Iets wat je kunt consumeren. Chocolade of een fles wijn bijvoorbeeld. You name it. Het blijft niet ergens liggen want het wordt opgegeten of opgedronken.

    Digitale documenten

    Het aantal foto’s dat we per dag maken is exponentieel gestegen. De enige oplossing is op voorhand extreem selectief zijn. Bekijk je foto’s meteen als je ze gemaakt hebt en bepaal meteen of je ze wil bewaren. Zo niet dan gaat hij rechtstreeks de prullenbak in. Dit zorgde ervoor dat ik 2.000 foto’s maakte tijdens mijn wereldreis van 5 maanden, en niet 10.000. Als je op voorhand selecteert is het veel makkelijker om het op te slaan.

    Koop een goede externe harde schijf en gebruik deze als backup. Gebruik ook de cloud (ik gebruik Google Drive) en houd je laptop of pc zo leeg mogelijk. Want hoe leger je apparaat is, hoe sneller het draait. Daarnaast is het een enorme opluchting als je bijvoorbeeld je telefoon laat vallen en deze niet meer aan gaat.

    Afleidingen minimaliseren

    Wat betreft minimalisme zijn spullen het meest concreet en het meest hot topic. Onderschat alleen niet de kracht van het minimaliseren van afleidingen, verplichtingen en uitgaven. Deze geven je meer tijd voor datgene wat je het allerbelangrijkste vindt en verdienen misschien nog wel meer aandacht dan spullen als je kijkt naar de verandering die het je leven kan geven.

    Vraag jezelf ook bij afleidingen af: ‘Helpt dit bij datgene wat ik het allerbelangrijkste vind?'.

    Minimalisme en een smartphone

    De verslaving aan apps op je smartphone is vandaag de dag de grootste tijdverspiller bij mensen en ook bij mij. Laat ik beginnen met dat ik de technologie van nu geweldig vind maar dat het een middel blijft dat je ergens voor kunt inzetten. Wáár we het voor inzetten, dat blijft voor iedereen enorm verschillend en is ook het gevaar van deze verslaving.

    Ik merk bijvoorbeeld dat ik niks gedaan krijg als ik de hele dag rondhang op social media. Daarom zorg ik dat ik sowieso al mijn notificaties uit heb staan voor die apps die ervoor zorgen dat ik minder productief ben zoals Instagram en WhatsApp.

    Het enige wat ik nu aan afleidingen heb op mijn telefoon zijn dus telefoontjes of smsjes. Daarnaast maak ik bewust andere apps belangrijker. Apps die gaan over gezondheid. Ze krijgen een prominentere plek op mijn telefoon zodat ik ze meer zie. Het is aan te raden om bij deze belangrijke apps wel notificaties aan te zetten want je wil tenslotte wel herinnerd worden aan dat wat belangrijk voor je is.

    Kijk naast de afleidingen op je smartphone ook bewust naar andere afleidingen zoals televisie en nieuws, radio en je partner (en kinderen) die constant tegen je aanlullen.

    Naast spullen en afleidingen is het daarnaast ook belangrijk om bewust te kijken naar je verplichtingen en uitgaven. In mijn boek schrijf ik hier meer over.

    Omgaan met je omgeving

    Als je bent begonnen met minimalisme kan het zijn dat je omgeving je remt. Jij wil minimaliseren maar die ander (een partner, familie of vrienden) niet.

    Na een lezing die ik gaf sprak ik met een stel dat zich had afgesloten van familie door alle negativiteit en kritiek die ze kregen omdat ze bezig waren met minimalisme. Ze waren uit contact en uit verbinding geraakt en sloten zich liever af op verjaardagen en gelegenheden. Tegen hun heb ik gezegd: ‘Blijf altijd in verbinding'.

    Laten we beginnen met het feit dat negativiteit bij die ander ligt en niet bij jou. Maak het niet van jou, maak het niet jouw probleem. Het is het probleem van de ander en jij kunt de ander niet veranderen, je kunt de ander wel inspireren of waarde geven.

    De ander inspireren

    Allereerst werkt het het beste om nooit een vinger te wijzen maar door te laten zien wat minimalisme met jou doet of heeft gedaan. De ander ziet dit vervolgens en wordt alleen via die weg geïnspireerd. Niet als jij vertelt hoe de ander het zou moeten doen.

    Stel je voor: je zit op een verjaardag en iemand stelt jou een kritische vraag over hoe jij nu leeft. Probeer dan vooral te praten over hoe deze verandering jou gelukkiger heeft gemaakt en schiet vooral niet in de vecht -of vluchtmodus.

    Vechten of vluchten is een energie die je vervolgens uitzendt naar de ander en die de ander alleen maar voedt en bevestigd in de kritische opvattingen. ‘Zie je wel, hij is eigenlijk helemaal niet gelukkig met deze verandering, had ik toch gelijk’.

    Dus ga niet vechten en ga op een verjaardag niet de helft van de tijd op het toilet zitten, maar deel jouw persoonlijke verhaal, laat je enthousiasme zien en praat vanuit ‘ik’. Vertel de ander hoe het jou geholpen en geïnspireerd heeft. Niet hoe de ander zou moeten veranderen.

    Voorbeeld: ‘Ik las over de voordelen van minimalisme en ik wilde meteen beginnen. Toen ik een tijd bezig was met minimaliseren merkte dat ik meer rust en focus kreeg’.

    Praten vanuit ‘ik’ is essentieel. Hierdoor bekritiseer je de ander nooit en kan de ander vervolgens kiezen wat hij of zij meeneemt uit jouw verhaal.

    De ander waarde geven

    Een iets wat negatieve en kritische vriend kwam kijken toen ik de screening van de documentaire ‘Minimalism’ in Kriterion organiseerde. Daarna kwam hij naar me toe. Hij begreep het. ‘Het gaat om bewustwording’ zei hij.

    Omdat ik hem op een bepaalde manier waarde had gegeven met de documentaire legde hij een link. Een link die hij eerst nog niet kon leggen. Blijkbaar had hij het visuele en de manier van vertellen in de documentaire nodig om het te begrijpen. Iedereen is anders en iedereen heeft daardoor andere ingangen en perspectieven. Maak het een leuk spel om die ingangen te zoeken en te vinden. Je weet nooit hoe iemand in elkaar zit.

    En tot slot, weet dat minimalisme bij sommigen mensen gewoonweg niet past. Dus is je partner geen minimalist dan zit er niets anders op dan je eigen partner minimaliseren. Geintje natuurlijk.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.