Hoe wij onze schermtijd verminderden door geen smartphone in de slaapkamer
Begin september begonnen Jelle en ik aan een nieuwe challenge: onze schermtijd verminderen door geen smartphone in de slaapkamer voor 30 dagen. In dit artikel delen we onze ervaringen tijdens deze uitdaging.
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
14 augustus 2020
Claire — Ik klap mijn boek dicht: ‘Dingen anders doen’ van Lianne Keemink. Een boek over gewoontes. Zoals Lianne het zo mooi beschrijft in haar boek ben was ik één van die goorlappen die zich schuldig maakt aan het ‘s avonds niet verwijderen van make-up. De discipline is was vaak ver te zoeken. Nou moet ik zeggen dat sinds ik de dertig heb aangetikt ik mijn leven heb gebeterd. Ik haal namelijk én mijn make-up af ‘s avonds én ik gebruik nachtcrème.
Tijdens het lezen van het boek maakte ik enthousiast een lijstje met welke veranderingen en gewoontes ik aan de slag wilde:
• 1,5 liter water drinken op een dag want ik ben een draak in goed drinken. Een kop thee is in mijn geval een museumstuk.
• (Nog) meer tijd vrij maken om te lezen.
• Één keer in de week yoga bij Delight Yoga.
• Minder tijd doorbrengen op social media (mijn droom is geen telefoon meer in de slaapkamer, maar ik fail hier keihard, dus laten we met het eerste beginnen)
Dit was mijn plan bij thuiskomst. Realistische doelen. Het gaat me zowaar goed af, behalve het water drinken, dat blijft een punt van aandacht.
1 september 2020
Jelle — Ik zat me al een tijd te ergeren aan het feit dat we samen ’s avonds met de ruggen tegen elkaar lagen en als gehypnotiseerde zombies naar onze schermen lagen te staren. We hadden al eerder geprobeerd om de smartphone uit de slaapkamer te verbannen en daarmee onze schermtijd te verminderen, maar dat was mislukt.
De smartphone verslaving was te hardnekkig en dus ging ik door met in bed Twitch — live streaming video’s van mensen die games spelen — en YouTube video’s kijken. Daarnaast mezelf verliezen in de ‘explore’ tab op Instagram. Wat deed ik in godsnaam steeds daar in die ‘explore’ omgeving?
Het geraffineerde algoritme is genadeloos
Nou dat zit zo: Instagram – in bezit van Facebook – trackt alles wat je bekijkt en probeert je vervolgens meer van dat soort dingen toe te spelen. Kijk je veel naar baby’s? Dan krijg je meer baby’s! Kijk je veel naar rijkdom en dikke fancy auto’s? Dan krijg je meer van dat soort auto’s.
De ‘explore’ tab is een verzamelplek van jouw diepste gevoelens en verlangens waar je je soms niet eens bewust van bent. Allemaal om jou meer tijd te laten spenderen op hun platform, want daar verdienen ze geld mee. Hoe meer tijd gebruikers op hun platform spenderen, hoe meer advertenties ze kunnen verkopen.
Instagram is inmiddels zó ontzettend slim geworden dat ze precies weten waar we op ‘aan' gaan. Welke gevoelens je krijgt, daar heeft Instagram (Facebook) geen boodschap aan. Of het je nou inspireert of dat je jezelf gaat vergelijken met anderen en daardoor in een negatieve vibe terechtkomt, dat maakt ze geen reet uit. Er moet winst gemaakt geworden om de aandeelhouders tevreden te houden. Een diep verdrietig iets van onze Westerse kapitalistische systeem. ‘Winst boven alles' gaat bij veel grote bedrijven ten koste gaat van de natuur en ons welzijn.
Die smartphone moest dus uit de slaapkamer want ik kreeg er ook nog eens hoofdpijn van, sliep onrustig en er was dus veel minder contact met degene die naast me lag en laat dat nou ook nog eens de belangrijkste persoon in mijn leven zijn. Veel belangrijker dan dat stomme zwarte ding. ‘Waarom het niet nog een keer proberen?’ dacht ik en dus stelde ik het aan Claire voor.
Claire — Een paar weken later komt Jelle met een idee. Ik weet meteen dat ik dit wil, ook al zie ik er tegenop. ‘Zullen we een maand lang een experiment doen waarbij we geen telefoon in de slaapkamer hebben?’ vraagt hij aan me.
Er schiet van alles door mijn hoofd: voor het slapen gaan geen uitzending gemist meer kijken, geen podcasts meer luisteren, geen berichten meer versturen, niet meer ’s avonds mezelf onderdompelen in dat ‘verstand op nul’ coconnetje. Ik voel de weerstand en toch zeg ik vijf seconden later vastberaden ‘laten we dit doen’. Ik ben zo langzamerhand wel klaar met dat beeld van twee mensen in hetzelfde bed die alleen maar oog lijken te hebben voor een schermpje in plaats van voor elkaar. Dit klinkt erger dan het is, maar om maar even aan te geven waar de prioriteiten vaak liggen.
We besluiten onze telefoon ‘s avonds in de studio aan de oplader te leggen. De eerste paar keren moet ik lachen om mezelf. Hoe zijn we in godsnaam in zo’n korte tijd zo afhankelijk geworden van deze apparatuur? De eerste paar avonden zijn onwennig, weg uit die comfort zone.
Er zijn avonden dat we tot 00:00 op de bank blijven hangen. ‘The forbidden zone' zo lang mogelijk uitstellen. Het zijn allemaal fases. Hoe meer de dagen verstrijken, hoe meer ik ’s avonds met enthousiasme mijn telefoon aan de oplader leg.
14 september 2020
Jelle — Geïnspireerd door de podcast ‘Deep Questions' van Cal Newport pas ik ook de ‘Phone Foyer methode’ toe op mijn smartphone.
De Phone Foyer Methode
Als je na het werk thuiskomt, leg je je telefoon op een plek in jouw foyer bij de voordeur. Dan – en dit is het belangrijkste onderdeel – laat je je telefoon daar liggen tot de volgende keer dat je het huis verlaat.
Ik creëer een plek voor mijn smartphone in onze hal. Mijn telefoon ligt daar overdag en ik moet naar de hal lopen als ik iets wil checken. Het maakt me extra bewust van het gebruik ervan. De eerste dagen liep ik soms acht tot tien keer per dag naar de hal en nu kijk ik er op sommige dagen niet eens naar. O man, wat een verademing.
Ik ben fan van de boeken van Cal Newport en hij is ook een groot voorstander van diep werk: een lange tijd geconcentreerd werken zonder afleidingen. De ‘Phone Foyer Methode' helpt me om meer diep werk in mijn leven te krijgen zodat ik geconcentreerder kan werken aan het onderzoek voor mijn nieuwe boek over succes.
10 oktober 2020
Claire — We zijn al ver over de 30 dagen heen en hebben ’s avonds goede gesprekken en genieten van regenachtige avonden. Tegelijkertijd hoor ik onszelf de mazen in de wet bespreken. Maar kan ik dan wel een podcast luisteren met airpods (draadloze oortjes) terwijl mijn telefoon op de gang ligt? Maar wat nou als we ’s nachts gebeld worden voor een noodsituatie? Voor dat laatste geval zetten we het geluid aan en laten we de deur van de studio openstaan ’s nachts. Problem solved.
Jelle — Duidelijke grenzen in je leven zijn fijn. Dat niet altijd overal en alles maar mag binnenkomen. We hebben geen idee hoe toxic dat kan zijn.
Gewoon jij alleen met je gedachten of nog wat lezen tot je ogen dichtvallen
Ik vind het heerlijk om soms ’s avonds iets eerder dan Claire naar bed te gaan. Dan naar boven te staren naar ons hoge plafond of te lezen op onze Kindle — want ja, die is wel toegestaan, net als fysieke boeken. Gewoon jij alleen met je gedachten of nog wat lezen tot je ogen dichtvallen. Soms luister ik een podcast met mijn Airpods in (een maas in de wet). Als Claire dan later naast me komt liggen hebben we écht tijd voor elkaar.
Claire — Waar ik ’s ochtends meteen naar mijn telefoon keek in plaats van naar Jelle vergeet ik hem nu soms te pakken. Dan zit ik een half uur later achter mijn laptop te werken en kom ik tot de conclusie dat ik mijn telefoon nog niet eens gemist heb. Ik heb de afgelopen twee maanden acht boeken gelezen. Niet alleen ’s avonds voor het slapen gaan, maar ook ’s ochtends voordat we beginnen met werken.
Heel eerlijk: tijdens ochtenden in het weekend wil ik nog weleens mijn telefoon naar de slaapkamer halen. Hoe lekker is het om dan wat langer in bed te blijven en een aflevering van ‘Wie is de Mol?’ terug te kijken.
Je vraagt je misschien af hoe we dat doen met een wekker? In de meeste gevallen worden we volgens onze biologische klok om acht uur wakker en als we afspraken hebben waarvoor we eerder op moeten zetten we gewoon de wekker op onze telefoon. Dat is meteen een goede stok achter de deur als ’s ochtends je wekker afgaat.
30 oktober 2020
Inmiddels zijn we twee maanden verder is het een automatisme geworden om de smartphone niet mee te nemen in de slaapkamer, net als het eerst wél meenemen dat ook was. ‘We zijn wat we herhaaldelijk doen. Ergens in uitblinken is dus geen daad, maar een gewoonte.' zei Aristoteles.
Wat heeft de challenge ons gebracht?
We slapen dieper en minder onrustig, onze schermtijd is gedaald, we hebben meer aandacht en tijd voor elkaar (ja, ook dat!) en we lezen meer.
Laten we afsluiten met een quote van The Minimalists:
As far as I’m concerned, a bed has two purposes—neither of which include watching latenight reruns.
Ga jij deze challenge ook doen?
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Jelle Derckx
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.
Related Posts
Dennis Storm over stoppen met presenteren en zijn liefde voor minimalisme
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Hoe ik minimaliseerde van 5000+ naar 99 spullen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Alles wat je wil weten over de minimalistische levensstijl
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
De growthinkers home tour
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Inpakken voor je vakantie zonder ‘inpakangst’
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Beginnen en een einde maken aan constant opruimen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi