Levenslessen om zoveel mogelijk uit je leven te halen na je 30ste

Wat is er van belang na je 30ste en hoe zorg je dat je zoveel mogelijk uit de jaren haalt die er gaan komen? Hoe zorg je dat je niet de fouten maakt die anderen al hebben gemaakt?

Geïnspireerd door dit artikel van Mark Manson ben ik ook gestart met het stellen van de volgende vraag aan al mijn e-mail inschrijvingen die 37 jaar of ouder zijn:

Wat zou je nu zeggen tegen je 30-jarige zelf? Welk advies zou je geven?

Inmiddels heb ik heel veel reacties ontvangen via de mail en via social media. Uit al deze reacties heb ik de meest voorkomende adviezen geselecteerd.

Bij deze 10 levenslessen om zoveel mogelijk uit je leven te halen na je 30ste.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. Geniet van nu

  Nu zoveel jaren later, en zoveel ervaringen rijker, voel ik elke keer weer dat het de essentie is van mijn leven om te genieten. Te genieten van wat ik doe, te genieten van wie ik ben en te genieten van de mensen om me heen.
  — Esther, 48

  Stop op tijd met de dingen die niet meer bij je passen. Alles is mogelijk. Denk in kansen. Geniet van je leven. Wees niet zo serieus. Vrije tijd is onbetaalbaar. Weg met de status. Beslis meer op intuïtie en minder met je (denk)hoofd.
  — Rory, 43

  Genieten is het woord dat verreweg het meeste werd gebruikt in alle reacties die ik kreeg. Het feit dat het woord zo vaak langs kwam zette mij aan het denken. Ik stelde mezelf de volgende vragen: Wat is genieten eigenlijk Genieten is een moment of een ervaring heel aangenaam vinden. En hoe zorg je dan dat je het meest uit zo’n ervaring of moment haalt? Door zoveel mogelijk te zien, horen, voelen en ruiken van dat ene moment. Door in het ‘hier en nu’ te leven zonder dat je met je gedachten ergens anders bent.

  Waar genieten wij als mens het meest van? Na een onderzoek op social media kwam ik tot de volgende conclusie:

  Wij genieten het meest van de liefde, gezelligheid met vrienden en familie, muziek, eten en de zon.

  Terwijl ik steeds met het woord ‘genieten’ rondliep zag ik op een ochtend een vrouw lopen met drie kinderen. Ze liep meters voor me en zag er wat gehaast uit. Haar drie kinderen stopten op sommige plekken en moesten samen ergens om lachen. Daarna huppelden ze weer achter moeder aan die duidelijk bezig was met iets anders.

  Ik zag heel duidelijk het verschil tussen de dertiger die van zichzelf allerlei dingen ‘moet’ en het ‘druk’ heeft en het kind dat bij dingen stilstaat en echt geniet van het moment en de dingen om zich heen.

  Neem niet alles zo serieus en probeer wat meer van het leven te genieten.
  — Leontine

  Stress wat minder en geniet wat meer, leg de lat wat minder hoog qua prestatiedrang.
  — Pietsje

  Neem elke dag de tijd om van heel kleine dingetjes te genieten. Een mooie lichtval. Een onverwachte lekkere geur, een vogelconcert. Ze zijn gratis en kunnen je leven zo ontspannen.
  — Heleen, 56

  Vergeet hoger, mooier, verder, beter, meer en groter. Vandaag is het te doen. Geniet er elke minuut van, voor je er erg in hebt is vandaag voorbij.
  — Ingrid, 53

  Geniet van de tijd die je hebt en van wat je doet. Niet altijd bezig zijn met alweer de volgende vakantie of op maandag al denken aan het komende weekeinde.
  — Ria, 65

  Geniet van je kinderen, want ze zijn groot voordat je het weet.
  — Barbara, 52

  Hier in het Westen denken we vaak dat na je 30ste het ‘serieuze’ leven begint met kinderen, een hypotheek en een carrière. Het serieuze leven waarin er heel veel moet. Natuurlijk zijn deze jaren wat hectischer maar veel mensen schrijven dat ze er liever meer van hadden genoten.

  Kijk dus uit voor de valkuil dat je vergeet te genieten van alles om je heen omdat je bezig bent met wat er voor jouw gevoel nog moet, de zorgen die je hebt of allerlei andere gedachten die er voor zorgen dat je niet in het ‘hier en nu’ leeft.

  Vraag jezelf af bij zorgen: is dit nuttig? En geniet van de liefde, het samenzijn met je vrienden, je kinderen, je familie. Geniet van muziek, eten en de zon en stop de verheerlijking van het drukke leven.

  2. Werk aan jezelf, luister naar jezelf en kijk niet te veel naar anderen

  Ontdek waar je goed in bent, waar je vreugde uit put en steek daar je energie in. Vertrouw erop dat er een pad voor je uit is gezet. Dat je begeleid wordt op weg naar het juiste doel. Besef dat alles wat in jouw leven gebeurt, gebeuren moet en dat het zinvol is.
  — Rob, 58

  Neem de tijd om jezelf te leren kennen en loop niet achter andermans gedachten aan. Niet te veel vooruit willen plannen, in het nu blijven en vertrouw erop dat het eigenlijk allemaal pas begint bij je veertigste!
  — Vincent, 40

  Staar je niet blind op anderen die het misschien materieel / financieel beter hebben dan jij. Niets is wat het lijkt. Mijd de ratrace. Wees uniek.
  — Karen, 49

  Realiseer je dat die dingen waarin je plezier hebt bij jou horen. Je kunt wel grootse idealen hebben, wanneer je in het verwezenlijken ervan geen echt plezier ervaart is dat jammer. Misschien heb je wel zin om iets heel eenvoudigs te doen. Als je daar blij van wordt is dat perfect en uniek voor jou.
  — Rienus

  Laat je nooit intimideren door anderen, vergelijk jezelf niet met anderen, luister naar je hart en vaar je eigen koers.
  — Hermina, 42

  Al deze bovenstaande reacties wijzen er op dat het goed is om elke dag weer goed te luisteren naar je innerlijke zelf. Voelt het goed wat ik vandaag doe of ga doen? Het gaat om jouw gevoel, jouw lichaam en jouw hart. Leef je eigen leven en niet dat van anderen.

  Voelt het niet goed hoe je leeft? Neem dan de tijd om aan jezelf te werken door te lezen en door nieuwe dingen te ontdekken en te vinden die jou gelukkig maken. Ongeacht wat anderen denken of wat de maatschappij van je verwacht. Het gaat om jou.

  Uit veel reacties komt dat mensen te lang een leven hebben geleefd dat ze eigenlijk niet wilde leven. Zorg dat jij deze fout niet maakt.

  Volg je intuïtie en ga surfen op de golven van het leven: soms is het storm, soms kabbelt het. Maar oh what a ride!
  — Claire

  3. Volg je hart en dromen en ga het doen

  Kijk vooruit wat je met kleine stapjes op de lange termijn bereiken wil en kan. Niemand anders dan jijzelf kan door actief te werken aan doelen die van belang zijn voor jou en je wensen en dromen voortgang bepalen.
  — Lutske

  Ondanks alle malaise vooral je hart blijven volgen omdat je anders het totale geluk gaat ontberen.
  — Jan

  Volg je hart en doe datgene wat je intens blij maakt.
  — Rozanne, 42

  Doe iets! Fantasie is leuk maar maak het ook waar.
  — Anna-Maria, 46

  Het kan zijn dat je op je 37ste nog steeds je grote droom die je had op je 20ste, 25ste, 30ste en 35ste niet bereikt hebt. Belangrijk hierbij is om je focus nooit te verliezen en geen toegevingen te doen. Ik vermoed dat we moeten blijven hopen en geloven.
  — Sandra

  Stap 1 is jezelf ontdekken, je passies vinden, het luisteren naar je hart en geloven in jezelf. Stap 2 is het daadwerkelijk in actie zetten om dichterbij het realiseren van je dromen te komen. Het ook echt ‘doen’ en een commitment maken met jezelf en je hart écht volgen blijft iets waar we allemaal elke dag weer mee worstelen.

  Uitstelgedrag, afleidingen, te veel spullen en angsten zorgen er allemaal voor dat we niet doen wat we eigenlijk stiekem heel graag willen.

  Tacklen die hap! Werk offline en sluit je af van alles en iedereen, ga aan de slag met je angsten en weet dat beginnen en het doen de stap is. Schrijf je persoonlijke missie en zet kleine stapjes zetten op weg naar die ene droom. Het is een gevecht dat je elke dag weer van jezelf moet winnen zodat je ’s avonds weer trots bent dat je iets gemaakt of gedaan hebt wat jou dichterbij die doelen en dromen helpt.

  4. Investeer nu in je gezondheid

  Ik kan wel 100 dingen opnoemen die ik anders had moeten doen in mijn voorgaande jaren maar gezondheid is toch iets belangrijker.
  — Hakima

  Wees zuinig op je lijf, het is de enige machine in je leven waar je misschien wel iets aan kunt sleutelen, maar die je niet kunt vervangen.
  — Barbara

  Ik zou mijzelf meer op mijn voeding laten letten en eerder een moestuin begonnen zijn.
  — Jane, 39

  Eet veel en lekker. Geen zooi. Daar word je alleen maar moe en bubbelig van. Zwem elke week, daar blijf je soepel van.
  — Anna-Maria, 46

  Ook hier is het ‘doen’ of ‘niet doen’ een belangrijk punt. We weten allemaal dat gezond eten beter is en dat bewegen ook belangrijk is maar het ligt aan onze gewoontes op de lange termijn of we ons lijf slopen of goed onderhouden.

  Voor mij helpt vooral het ‘niet doen’ heel goed. Op lange termijn het niet nemen van de bus of de tram maar gewoon lopen of fietsen. Het niet kopen van suikers. Zo weinig mogelijk alcohol drinken (wat ik vaak heel moeilijk vind) en het afblijven van fastfood.

  Vind uit wat voor jou werkt en investeer nu. Het zorgt voor wel of niet ravotten met je kleinkinderen of wel of niet een lange wandeling kunnen maken op je 60ste.

  5. Trek je minder aan van wat anderen van je willen, denken of vinden

  Maak jezelf niet emotioneel afhankelijk van anderen. Dat kan veel narigheid in allerhande relaties voorkomen.
  Tevreden zijn met wie je bent is heerlijk.
  — Heleen, 56

  Je niet aantrekken wat je omgeving van je vindt, maar doen waar je zelf erg gelukkig van wordt. Ik heb me lang laten leiden door zekere en veilige keuzes, salaris, goede carriere, pensioen. Bwaahh.
  — Kees, 47

  Luister naar jezelf en niet naar anderen. Doe wat je zelf vindt dat goed en nodig is en zoek daarbij eensgezinde mensen. Laat je niet afleiden door mensen die zeggen dat iets geen zin heeft of dat iets toch niet gaat werken.
  — Esther

  Follow your heart. Maak je niet druk om wat anderen van je zouden kunnen denken.
  — Susan

  Ik was als 30 jarige nog heel erg mijn ouders, man en omgeving aan het pleasen terwijl het altijd mijn intentie was om het goede te doen. Ook uit mezelf. Ik zou mezelf adviseren om egoïstischer te worden en niet steeds proberen te schipperen tussen dingen. Niet echt voor iets kiezen uit angst iets kwijt te raken of om mensen te kwetsen. Uiteindelijk kon ook ik, ondanks enorme inspanningen, maar één persoon happy maken.
  — Diana

  Wacht niet met het nemen van beslissingen waarvan je diep in jezelf weet dat je ze vroeg of laat toch moet nemen. Wacht niet af, stel niet uit, volg je hart en wel meteen.
  — Judith

  Het is moeilijk om je hart te blijven volgen binnen het werk dat je doet. Je zult altijd geld moeten verdienen om te overleven en als dat niet lukt met het eerste heb je al snel een probleem. Anderen om je heen kunnen hier druk op leggen. Onthoud dat deze mensen van je houden en je niet voor niets advies geven.

  Doe dit vooral niet: je druk maken om wat anderen van je vinden of denken die niet van je houden.

  Die mensen die wel van je houden begrijpen vaak niet voor 100% wat jou zo gedreven maakt en hebben meestal andere normen en waarden.

  Mijn opa begrijpt nog steeds niet helemaal waar ik mee bezig ben maar hij vindt het belangrijk dat ik tevreden ben met wat ik doe. Mijn vader is vooral trots dat ik het op deze manier red. Accepteer je omgeving voor wat ze zijn maar hou vast aan wat voor jou goed voelt, altijd en overal. Je hart volgen binnen je werk is iets om altijd voor te blijven vechten.

  6. Blijf reizen

  Goedkoop of duur maakt niet uit, er zijn altijd mogelijkheden binnen je budget. Reizen zorgt voor nieuwe ervaringen maar bovenal voor verbinding met je eventuele partner of gezin. Je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn overigens.
  — Michiel, 49

  Stop je geld niet in spullen of stenen. Wees spaarzaam en ga reizen. Ga mooie momenten verzamelen. Enjoy!
  — Ruud, 50

  Reis! Zoveel mogelijk als het kan. Het verbreed je kijk op jezelf en op de wereld.
  — Shirley, 38

  Reizen is niet alleen belangrijk om alles in je leven duidelijker te krijgen, het kan ook je leven veranderen. Het heeft mijn leven veranderd in combinatie met een boek.

  Na je dertigste wordt het misschien steeds moeilijker om te gaan reizen omdat je meer verplichtingen en meer verantwoordelijkheid hebt gekregen. Mijn doel is om alles wat me verplicht in Nederland houdt zo min mogelijk toe te laten zodat ik zoveel mogelijk vrijheid heb om te gaan en staan waar ik wil.

  Ik luister naar Michiel en ben er ook van overtuigd dat je kinderen je hier eeuwig dankbaar voor zullen zijn. Doe jij ook mee?

  7. Investeer vroeg voor later en hou je vaste lasten laag

  Hou je vaste lasten zo laag mogelijk en leef!
  — Loes

  Koop vroeg in je leven vastgoed, met je eerste loon al. Zelfs al is het maar een studio of garage. Start small. En verhuur het, als je nog even thuis wil/kunt wonen.
  — Birgit

  Achteraf wou ik dat ik eerder was begonnen met het aflossen van mijn hypotheek.
  — Ronald

  Uit de reacties blijkt dat het goed is om na je dertigste al te investeren op financieel gebied. Of het nou het aflossen is van een hypotheek, het laag houden van vaste lasten of sparen voor later. Zorg dat je al denkt en bezig bent met de grijze jij en wees lief voor hem of haar. Word financieel intelligenter en investeer in deze kennis.

  8. Blijf ambitieus, maar werk niet te hard

  Ga door met ambitieus zijn.
  — Natasja

  Blijf je eigen weg volgen, maar probeer die weg wel te verbreden.
  — Norbert, 48

  Wees ambitieus. In alles wat je doet.
  — Xander, 45

  Werk niet te hard. Omdat er meer is dan werken. En voor je het weet is het alweer zomer.
  — Lenneke

  Kijk uit voor spijt dat je te veel hebt gewerkt (één van de 5 meest voorkomende vormen van spijt bij mensen vlak voordat ze sterven) als je oud en grijs bent.

  Maar kijk ook uit dat je op je oude dag niet naar buiten staart en baalt van het feit dat er meer in had gezeten. De bovenstaande antwoorden geven heel mooi het verschil weer. Zorg dus dat je als dertig plusser de ambitie behoudt, maar geen workaholic wordt die zijn omgeving verwaarloost.

  Je hoeft niet zo hard te werken. Het gaat vanzelf zoals het moet gaan.
  — Esther

  9. Begin eerder aan kinderen

  Ik wou dat ik eerder was begonnen aan kinderen, ik heb vorig jaar in december mijn eerste kind gekregen. Ik heb dit achteraf veel te lang uitgesteld/het lef niet gehad/teveel gericht op mezelf. Nu ben ik af en toe bang dat er straks behoorlijk generatieverschil tussen ons zit.
  — Ronald, 38

  Ik en mijn vrouw bleven maar excuses bedenken waarom we er nog niet klaar voor waren: werk, financieel, nog zoveel doen etc. Nu weet ik. Je bent er nooit klaar voor. Dus altijd.
  — Korneel

  Begin eerder aan kinderen. Ik was 33 bij m’n eerste.
  — Anne, 40

  Heel interessant en leerzaam voor als je kinderen wil. Wat is de ideale leeftijd om een kind te krijgen? Uit de reacties komt in ieder geval dat ze liever eerder waren begonnen. Mijn doel is om zo lang mogelijk jong en fris te blijven zodat ik als opa nog flink kan ravotten met mijn kleinkinderen. Hopen dat het lukt.

  10. Blijf leren en onderzoeken

  Lees inspirerende boeken en beluister inspirerende sprekers. Leer en sluit de voor jou juiste woorden in je hart.
  — Mariska

  Blijf openstaan voor nieuwe uitdagingen, blijf nieuwsgierig!
  — Ronald

  Blijf van elke dag genieten, blijf leergierig en ga je nooit ergens te oud voor voelen.
  — Joke

  Omdat de dood geen onderscheid tussen mensen maakt; wees ten alle tijden mild voor elkaar en in de eerste plaats voor jezelf. En een levensmotto, dat voor mij nog steeds geldt: onderzoek alles, behoud het goede.
  — Johan, 37

  Je hoeft niet gestudeerd te hebben om het werk van je dromen te vinden. Leren is voor het leven, niet alleen voor school. Leer van boeken en leer op het internet. We leven in een tijd met alle informatie binnen handbereik. Gebruik het en geef aan anderen met jouw vaardigheden en denk minder aan succes. Ontwikkel jezelf in waarde.

  Tot slot, dertiger zijn is de beste leeftijd volgens een aantal reacties en ook volgens die van Jeroen Grueter, mijn favoriete commentator bij de NOS:

  Dit zijn de mooiste jaren van je leven. Handel ernaar!
  — Jeroen

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.