De Wim Hof Challenge: 30 dagen koud douchen

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  In december 2020 las ik het boek ‘De Wim Hof Methode'. Het boek boeide me enorm en ik begon meteen met koud douchen. Ik startte mijn douchebeurt warm en draaide aan het einde de warme kraan langzaam dicht. Ik laadde er van op, had meer energie om dingen te doen gecombineerd met een rustiger gevoel van binnen.

  In het boek schrijft Wim over het vasculaire systeem in ons lichaam (bloedvaten die bloed en lymfe door het lichaam transporteren). Wim schrijft dat we dit systeem niet genoeg prikkelen en dat ons hart daar de prijs voor betaalt:

  Maar als we kleding dragen, en altijd maar goed gekleed willen zijn, wordt het vasculaire systeem veel minder geprikkeld. De kleine spiertjes worden dan niet geactiveerd. En weet je wie daar de prijs voor betaalt? Je hart.

  Wanneer deze kleine vaatspiertjes niet actief zijn, niet optimaal werken, wordt ons hart gedwongen om harder, dieper en krachtiger te pompen om de bloedstroom op gang te houden. Hierdoor wordt het hart chronisch overbelast. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom hart- en vaatziekten in onze samenleving doodsoorzaak nummer één zijn. Ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn twee andere belangrijke oorzaken.

  5 voordelen van koud douchen volgens Wim Hof

  1. Je boost je immuunsysteem
  2. Je vermindert de kans op hart— en vaatziekten omdat je je vasculaire systeem traint
  3. Je hartslag gaat naar beneden wat resulteert in minder stress
  4. Je hebt meer energie en je huid ziet er gezonder uit
  5. Je hebt het minder snel koud

  Na het lezen van het boek besloot ik om op 1 januari 2021 een challenge te beginnen via Instagram: De Wim Hof Challenge.

  Wat hield de challenge in?

  Je begint met warm douchen en aan het einde douche je koud af:

  Week 1 — 15 seconden
  Week 2 — 30 seconden
  Week 3 — 1 minuut
  Week 4 — 1,5 minuut

  Bouw het geleidelijk op en oefen minstens vijf dagen per week. Volg je gevoel. Forceer niets.

  Er deden 300+ mensen mee met de challenge en ik kreeg de volgende vragen:

  Hoe koud is koud?

  De hete kraan helemaal dichtdraaien.

  Zet je de douche in één keer koud?

  Nee, ik draai de hete kraan steeds verder terug. Eerst even wennen en dan weer verder draaien. Sommigen gaan voor in één keer, ook prima! Doe wat je fijn vindt.

  Hoe ging de challenge en wat leerde ik?

  • Wat Wim schrijft klopt: ‘Hoe vaker je een koude douche neemt en hoe meer je gewend raakt aan die eerste schok, hoe meer je naar het gevoel begint te verlangen.' Op een gegeven moment kon ik me niet voorstellen dat ik zonder een koude douche zou eindigen.

  • Wim schrijft ook: ‘Als je tien dagen achter elkaar een koude douche hebt genomen, zul je merken dat je hartslag aanzienlijk is gedaald, maar liefst 15 tot 30 slagen per minuut, en dat dit 24 uur per dag zo blijft. Dat vertaalt zich in veel minder stress.' Ik vroeg aan mijn volgers of ze metingen konden doorsturen als ze 10 dagen verder waren. Veel metingen lieten inderdaad een daling van de hartslag zien. Mooi om hard bewijs te zien van anderen.

  • Ik leerde van iemand dat je met diepe en lange uitademingen beter tegen de kou kunt tijdens het douchen. En inderdaad, dat helpt. Voorkom dat je gespannen onder de douche staat, dat kan zorgen voor pijn aan je spieren naderhand. Probeer je te ontspannen.

  • Ik heb de challenge gehaald en geen dag geskipt. De ene keer was dat lastiger dan de andere. Mijn brein zei vaak tijdens het douchen: ‘Hé Jelle, skip ‘m lekker vandaag joh, dat kan best een keer'. Mijn mentale trick was om dan te denken aan het moment na het douchen als ik mezelf weer energiek zou voelen en dansend de vaatwasser in zou ruimen. Het hielp. Na de douchebeurt nog even opladen in de slaapkamer met het raam open, heerlijk.

  • Elke keer als ik weer een koude douchebeurt had gedaan uitte zich dat in een energieke en juichende Jelle die zijn spieren aanspande en zijn vuisten balde. Dit was uiteindelijk niet zo handig. Aanspanning van de spieren in combinatie met kou kan er namelijk voor zorgen dat ze verstijven. Zorg dus dat je je spieren blijft ontspannen, ook na het douchen.

  En toen..

  En toen was de challenge voorbij en zat ik te werken op de bank. Mijn houding was niet erg florisant en ineens voelde ik mijn nek en schouders stijver worden. Ik schrok ervan want het zette zich door en ik kon vervolgens een dag mijn nek bijna niet meer bewegen. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit mede door de challenge.

  Toen het weer beter ging besloot ik om even te stoppen met het koud douchen en aankomende zomer weer verder te gaan want ik verlang er namelijk wel weer naar.

  Raad ik de challenge aan?

  Absoluut! De voordelen wegen niet op tegen het oncomfortabele van de warme kraan dichtdraaien. Let wel goed op het ontspannen van je spieren en forceer niets. Het hoeft niet altijd ijskoud te zijn.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.