Hoe maak je belangrijke keuzes in het leven?

Waar gaat mijn tijd heen op een dag en waar geef ik aandacht aan? Welke stemmetjes in mijn hoofd geloof ik en welke niet? Welke vrienden en wat voor een partner trek ik aan of heb ik aangetrokken? Wat doe ik qua werk? Waar wil ik wonen? Ga ik voor mezelf beginnen of blijf ik werken voor een baas? Het zijn allemaal belangrijke keuzes en vragen die jouw leven bepalen. Elke keuze en elke actie is een stem voor het type persoon dat je wil worden.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Richtingloos scrollen op Instagram

  Deze week lag ik ’s avonds richtingloos te scrollen op Instagram en Clubhouse. ‘Oh, misschien is dit wel interessant' dacht ik bij het zien van een room op Clubhouse. ‘Oh wacht, misschien is dit wel interessanter'. Het voelde richtingloos en ik vond dat het weer tijd was om die richting te gaan bepalen.

  Ik stond op van de bank, ging aan tafel zitten met kaarslicht en pakte een groot vel wit papier. ‘BEGIN WITH THE END IN MIND' schreef ik met grote blokletters in het midden op het vel. Onder deze tekst zette ik al mijn rollen in het leven neer en onder alle rollen schreef ik op wat ik wil dat anderen over die rol zeggen als ik er niet meer ben. Dit zette ik bijvoorbeeld onder de rol ‘auteur’:

  • Jelle heeft boeken geschreven die mensen aan het denken hebben gezet en ook hebben aangezet tot actie voor het goede.

  Maar Jelle, deze oefening heb je toch weleens eerder gedaan? Klopt, maar ik denk dat het belangrijk is om dit regelmatig te blijven doen. Alles is elke dag in verandering, dus ook mijn leven.

  Ik keek naar de woorden die vaker terugkwamen en de volgende vielen mij op: goed, open, eerlijk en kennis.

  • goed: het goed willen doen matcht met de drive die ik heb om te schrijven over o.a. duurzaamheid. Ik wil iets bijdragen en goed doen.

  • kennis: dit is de kennis die ik wil overdragen op anderen en wil blijven ontwikkelen door te lezen.

  • open en eerlijk: ik houd van open en eerlijke communicatie en dus wil ik dat zelf ook blijven doen.

  Deze woorden brachten me op het idee om de bezigheden op te schrijven waar ik mijn dag mee wil vullen.

  Ik wil mijn dagen zoveel mogelijk vullen met:

  • er écht ‘zijn’ voor anderen (zoveel mogelijk aanwezig zijn zonder smartphone binnen handbereik)
  • lezen en schrijven
  • podcasten

  Ik wil dit graag blijven doen maar wil oppassen dat dit niet mijn dag gaat domineren:

  • social media, gamen en naar streamers kijken op Twitch

  Een nieuwe blueprint om op te gaan kiezen en aantrekken

  Na deze bezigheden schreef ik ook mijn interesses op. De punten waar ik me op wil richten en mezelf in wil blijven ontwikkelen zoals o.a. duurzaamheid en persoonlijke groei. Het grote witte vel was nu gevuld met letters en kleuren. Een nieuwe blueprint om op te gaan kiezen en te gaan aantrekken, zowel offline als online.

  Ik pakte mijn telefoon erbij en keek opnieuw kijken naar alle apps. Ondersteunden ze dat wat ik net had opgeschreven? De apps die niet hielpen bij de blueprint verwijderde ik van mijn telefoon.

  Deze oefening, die spontaan ontstond, is geïnspireerd op het schrijven van de persoonlijke missie. Deze komt uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey en het is het eerste waar ik op terugval als mijn leven richtingloos voelt. De vraag: ‘Wat wil ik dat anderen over mij zeggen als ik er niet meer ben?' is voor mij een essentieel beginpunt.

  Voor mij is het belangrijk om dat richtingloze (wat ik voelde toen ik op de bank lag) op te merken. Reactief of proactief leven? De keuze maken om de leiding te nemen over je leven en te gaan aantrekken wat je wil aantrekken of gewoon maar kijken wat er komt. Daar dan iets van vinden en erin blijven hangen. Deze reactieve mindset kan uiteindelijk het verhaal van je leven gaan schrijven. Het verhaal dat ik niet wil. Een leven waar ik later misschien wel met spijt op terugkijk. Ik heb niet gekozen maar er is voor mij gekozen.

  Hoe maak je de belangrijke en goede keuzes?

  De oefening die ik deed is iets wat ik heb meegenomen uit het zelfonderzoek wat ik tot nu toe heb gedaan. Zelfonderzoek doen is wat mij betreft stap 1 bij het maken van belangrijke keuzes in het leven.

  1. Doe onderzoek naar jezelf

  Word een journalist van je eigen leven. Wat drijft mij? Waar zit de nieuwsgierigheid? Wat is mij aangeleerd en wat is authentiek van mij? Wat neem ik mee uit mijn jeugd en waar zit nog pijn? Kan ik die pijn gaan aankijken? Wat is mijn pad in het leven? (Voor mij is dat anderen aanzetten tot goede en positieve actie, datgene wat Napoleon Hill ook bij mij deed). Waar krijg ik energie van? Wat wil ik dat anderen over mij zeggen als ik er niet meer ben?

  Door zelfonderzoek te doen word je bewuster en groei je als mens. Dat is vaak ook oncomfortabel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ontdekt dat je partner niet meer bij je past omdat je samen niet meer kan groeien. Ook de lastige maar belangrijke vragen kunnen oncomfortabel zijn. Kijk jezelf eens aan in de spiegel en vraag oprecht aan jezelf: ‘Wil jij dit leven elke dag blijven leven?'. Het antwoord op deze vraag kan ook oncomfortabel zijn en schreeuwen om groei. Als je benieuwd bent mijn naar mijn zelfonderzoek tot nu toe dan raad ik je aan om mijn boek ‘Verlangen naar minder' te lezen.

  Iedereen is verschillend en heeft een ander pad te bewandelen. Wat zijn jouw oefeningen die helpen bij zelfkennis? Wat zijn jouw boeken die je verder helpen? Of misschien heb jij wel een totaal andere manier om jezelf te leren kennen. Ga het vinden als je het nog niet hebt gevonden, maar weet dus: blijf onderzoek doen naar jezelf op de manier die bij jou past.

  2. Durf te kiezen op basis van jouw onderzoek

  Zodra je hebt geïnvesteerd in zelfonderzoek is het tijd om stappen te gaan durven maken. Maak vervolgens jouw grote en belangrijke keuzes gebaseerd op jouw zelfonderzoek.

  Voel je dat er ergens een verandering nodig is? Doe het en heb gezonde schijt. Gezonde schijt is de keuze maken die jij wil en je niet conformeren aan verwachtingen van anderen. Neem de verantwoordelijkheid en de leiding en durf te kiezen voor het oncomfortabele. Want de oncomfortabele stap is bijna altijd de juiste stap.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.