
12 verhalen van mensen die een levensveranderend boek hebben gelezen
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in de zomer van 2011 voor een reis naar Brazilië. Ik nam een boek mee aangeraden door een vriend: ‘Denk groot & word rijk' van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderde mijn denken en daardoor mijn leven.
Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven naar verhalen van andere mensen. Dit was voor mij de aanleiding voor het starten van deze podcast. In de podcast ‘één boek' interview ik mensen die net als ik een boek hebben gelezen dat hun leven veranderde.
Bij deze twaalf bijzondere verhalen:
1. ‘Een werkweek van 4 uur: ontsnap aan de 9-tot-5-mentaliteit en leid een rijk leven' van Tim Ferriss
werk
Als kind wil Melissa later maar één ding: een wereldverbeterende baan bij Amnesty International. Als ze in tijden van de economische crisis afstudeert (2010) zijn er weinig banen te vinden en wordt ze gedwongen om zelf te gaan creëren en te gaan ondernemen. Ze leest al veel maar stuit dan op het boek ‘The 4 Hour Workweek’ van Tim Ferris. Het verandert haar mindset over werk compleet. Wat er precies veranderde hoor je natuurlijk in de podcast. Een aflevering over de sprong durven nemen, ondernemen en kiezen wat écht belangrijk is.
2. ‘De monnik die zijn Ferrari verkocht' van Robin Sharma
zelfhulp
Ragna is 29 en bevindt zich in een emotionele rollercoaster. Haar relatie is net uitgegaan en ook het bedrijf waar ze werkt verkeert in een financiële crisis. Als ze na een heftige periode besluit om te stoppen met haar baan besluit ze om het boek ‘The monk who sold his Ferrari' van Robin Sharma te gaan lezen. Een aflevering over stoppen als het niet meer gezond is en de kracht vinden om voor jezelf te beginnen.
3. ‘Liefde geven, liefde ontvangen: waarom ontvangen zoveel moeite kost' van John Welwood
relaties, liefde
Yasmin loopt op haar 25ste tegen een quarter-life crisis aan en heeft een ongezonde toxische relatie. Ze besluit om in therapie te gaan en krijgt daar een boek aangereikt: ‘Liefde geven, liefde ontvangen’ van John Welwood. Wat het boek met haar doet hoor je natuurlijk in de podcast. Een aflevering over relaties, zelfkennis en liefde.
4. ‘How to live wow!?: het praktische handboek voor een nieuwe generatie' van Sietse Bakker
jongeren, carrière
Kris zit in de vierde klas van het VWO en door zijn gedrag op school is het maar de vraag of hij het jaar gaat halen. Zijn moeder zit met haar handen in het haar tot ze een artikel in de Telegraaf leest over het boek ‘How to live wow!?' van Sietse Bakker. ‘Dit is het boek voor Kris' denkt ze en ze bestelt het meteen. Wordt dit het levensboek voor Kris? Een aflevering over ons onderwijs, creativiteit, zelfstudie en ondernemen.
5. ‘De onschuldige gevangene: over opvoeden en overleven' van Ingeborg Bosch
opvoeding
Sabine krijgt op haar 27ste een burn out, gaat veel lezen en haalt een enorme kracht uit boeken. Als ze op haar 34ste zwanger wordt leest ze het boek ‘De onschuldige gevangene’ van Ingeborg Bosch. Het boek vormt haar kijk op het laten opgroeien van haar dochters. Een aflevering over ‘wat is van mijn ouders en wat is van mij?’ en over opvoeden.
6. ‘Het zijn net mensen' van Joris Luyendijk
beeldvorming
Merel leest ‘Het zijn net mensen' als ze 19 is en studeert voor Docent Aardrijkskunde. Door het boek komt ze erachter dat haar beeld van het Midden-Oosten op zijn zachtst gezegd niet echt klopt. Een aflevering over het verwrongen beeld dat je krijgt van de media en ‘Het Journaal'. En over nieuws volgen: ja of nee?
7. ‘De Alchemist' van Paulo Coelho
zelfhulp
Inez heeft na het overlijden van haar vader even rust nodig, gaat naar Mallorca en maakt daar iets wonderbaarlijks mee terwijl ze ‘De Alchemist' leest. Dit moment en het boek veranderen haar leven compleet. Een aflevering over je hart volgen, signalen van het universum / de wereld (hoe je het ook wil noemen) opvangen en er iets mee doen.
8. ‘Haal meer uit je leven met mindfulness' van Marisa Garau
mindfulness
Linda hoort dat ze borstkanker heeft, gaat een lastig traject door en besluit een boek te gaan lezen over mindfulness. Dit is mindblowing voor haar. Een aflevering over piekeren en in paniek raken en daar vervolgens iets aan doen. Gaan herkennen wat er gaande is en daar waakzaam voor worden.
9. ‘Big Magic' van Elizabeth Gilbert
creativiteit
Joyce doet een voltijd studie bij Schoevers en heeft daarnaast ook een baan die langzaam een full-time functie aan het worden is. Ze stopt met werken zodat ze zich kan richten op haar studie, maar eigenlijk is het al te laat. Ze slaapt slecht en stevent af op een burn out. Na de burn out leest ze het boek ‘Big Magic’ in Spanje. Terug in Nederland heeft ze (door het boek) het volste vertrouwen dat ze het ondernemerschap aankan door creatief te denken en te leven. Een aflevering over de magie van creativiteit, ondernemen en de sprong durven nemen.
10. ‘OERsterk' van Richard de Leth
gezondheid
Christel ontdekt op haar 16de boulimia als truc om meer te snoepen. 30 jaar lang heeft ze goede en slechte fases en ze verzwijgt het voor iedereen. Dan leest ze het boek ‘OERsterk’ van Richard de Leth. Het boek verandert haar kijk op mentale en fysieke gezondheid totaal. Een aflevering over gezondheid, voor jezelf kiezen en gedragsverandering.
11. ‘The Year of Less' van Cait Flanders
minimalisme
Emilie wordt geboren in 1993 en groeit op in een omgeving waar het materiële dé definitie van succes. In haar eigen gezin wordt er weinig werd gekocht maar hoe ouder ze wordt, hoe meer koopdrang ze krijgt. Een koopdrang waarin ze zichzelf verliest. Dan ontdekt ze minimalisme en leest ze het boek ‘The Year of Less’ van Cait Flanders. Wat er vervolgens met haar gebeurt hoor je natuurlijk in de podcast.
12. ‘The Road Less Traveled' van Scott Peck
opvoeding
Als de moeder van Annemieke op haar 22ste overlijdt vindt ze het moeilijk om haar weg te vinden. Op de vragen ‘Wie ben ik en wat wil ik?' kan ze moeilijk antwoord geven dus gaat ze op zoek. In de kiosk op het station koopt ze het boek ‘The Road Less Traveled' van Scott Peck. Wat er vervolgens voor haar verandert hoor je natuurlijk in de podcast.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Jelle Derckx
Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.
Related Posts
Wat ik leerde over de liefde door gedumpt te worden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
22 boeken die 22 levens veranderden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Burn out: hoe begint het en wat kun je eraan doen?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat kan het Ikigai model voor jou betekenen?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Het geheim van een lange en gelukkige relatie
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
20 dingen die ik had willen leren op school
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi