De 10 beste boeken over persoonlijke groei die ik heb gelezen

Je kunt groeien op veel verschillende vlakken: mindset, gezondheid, relaties (liefde), werk (passies) zijn misschien wel de belangrijkste. Hier de boeken die mij het beste hebben geholpen om te groeien.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. ‘Denk groot & word rijk' van Napoleon Hill

  Voor dit boek heeft Napoleon Hill in de jaren ’30 een groot onderzoek gedaan van 20 jaar lang. Hij interviewde 500 miljonairs die in zijn ogen ‘succesvol' waren en hij keek naar welke eigenschappen ze hadden in tegenstelling tot minder succesvolle mensen. Het resultaat van dit onderzoek is dit boek. Het is door dit diepgaande onderzoek heel waardevol en tijdloos omdat het over gedachten en eigenschappen gaat.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in de zomer van 2011 voor een reis naar Brazilië. Ik nam dit boek mee aangeraden door een vriend. Daar zat ik op het strand terwijl Napoleon me aansprak. Zijn woorden troffen mij als een bliksem. Het boek veranderde mijn denken en daardoor mijn leven. Zonder dit boek had growthinkers nooit bestaan.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Angsten herkennen en ze verslaan

  In het laatste stuk van het boek schrijft Napoleon Hill over de volgende zes angsten:

  1. Angst voor armoede.
  2. Angst voor kritiek.
  3. Angst voor ziekte.
  4. Angst voor verlies van liefde.
  5. Angst voor de dood.
  6. Angst voor ouderdom.

  Toen ik dit las merkte ik hoeveel ik van die angsten eigenlijk had. Ik was een jongetje van de zorgen geworden door mijn verleden. Ik was heel erg bang geworden voor conflicten en ruzies. Ik was bang omdat ik onbewust angst in mijn leven heel belangrijk had gemaakt. Ik beet nagels en dacht in doemscenario’s. Ik was gevormd door alles wat ik had meegemaakt.

  Napoleon Hill vertelde me hoe ik deze angsten en zorgen kon herkennen en wat ik er dan vervolgens mee moest doen. Ze vervangen met één van de zeven belangrijkste positieve emoties.

  2. De zeven belangrijkste positieve emoties

  1. Verlangen
  2. Hoop
  3. Geloof
  4. Sex
  5. Enthousiasme
  6. Liefde
  7. Romantiek

  Elke keer als ik in Brazilië angst en zorgen voelde dan zette ik dat meteen om in een positieve emotie. Ik dacht aan een groot verlangen of een moment van goede sex en romantiek. Ik liet mijn geest baden in goede gedachten en liet de negatieve gedachten meteen vertrekken door de achterdeur.

  Het leverde iets prachtigs op. Omdat ik mezelf steeds vervulde met positiviteit werd ik krachtiger. Krachtiger in uitstraling en naar anderen toe. Ik had mooie avonden met mooie vrouwen en ontdekte wat dit met je kan doen. Angsten helpen je niet verder, optimisme wel.

  Napoleon had me een grote les cognitieve gedragstherapie gegeven en ik was ‘hooked’ aan persoonlijke ontwikkeling. Thuisgekomen in Nederland gooide ik het roer om. Ik ging weg uit mijn zolderkamer in Utrecht en ging bij mijn vader wonen. Weg van de druk van ‘geld moeten verdienen’ en meer tijd maken om nog meer te lezen.

  Ik las het fysieke boek in het Nederlands en schonk het boek aan iemand anders. Nu staat de Engelse versie op mijn Kindle. Bij deze de vijf markeringen uit het boek die de meeste indruk op me hebben gemaakt.

  Mijn top highlight uit het boek: 

  “Relieve yourself forever of the fear of death by reaching a decision to accept death as an inescapable event. Whip the fear of poverty by reaching a decision to get along with whatever wealth you can accumulate without worry. Put your foot upon the neck of the fear of criticism by reaching a decision not to worry about what other people think, do or say. Eliminate the fear of old age by reaching a decision to accept it, not as a handicap, but as a great blessing which carries with it wisdom, self-control and understanding not known to youth. Acquit yourself of the fear of ill health by the decision to forget symptoms. Master the fear of loss of love by reaching a decision to get along without love, if that is necessary. Kill the habit of worry, in all its forms, by reaching a general, blanket decision that nothing life has to offer is worth the price of worry. With this decision will come poise, peace of mind and calmness of thought that will bring happiness”.

  2. ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt' van Dale Carnegie

  Dit is het tweede boek dat ik las na ‘Denk groot & word rijk' van Napoleon Hill, het boek dat mijn denken en leven veranderde. ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt' is dé klassieker op het gebied van relaties en geschreven door Dale Carnegie. De Amerikaan leefde van 1888 tot 1955 en schreef veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Dit is zijn bekendste.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. ‘Arouse in the other person an eager want'

  Wek dat op in de ander wat hij of zij heel gretig wil. Dit slaat voor mij op het waarde geven aan anderen. Iets in anderen wakker maken dat ze graag willen. Je kunt dit op veel manieren bekijken en het is heel effectief. Zowel privé als zakelijk.

  Wil je bijvoorbeeld werken voor iemand? Geef hem of haar wat jij kan geven. Zo schrijft James Altucher bijvoorbeeld e-mails aan bedrijven met daarin de punten die zij volgens hem kunnen verbeteren. Een ander voorbeeld is de man die nu films maakt voor Gary Vaynerchuk. Hij heeft ooit een eigen film voor hem gemaakt en is daarna voor hem gaan werken.

  Hetzelfde geldt voor privé. Kom erachter wat iemand heel graag wil, ook als ze het misschien wel onderdrukken. Ik heb het nu niet over de hang naar materie maar over de drang naar creativiteit, dromen en plannen. Maak dit in de ander los en stimuleer het. Zorg dat de ander zijn unieke functie in het leven kan vervullen door een aanzet te geven.

  2. Maak meteen excuses als je fout zit en doe dat met enthousiasme

  Ik heb dit ooit toegepast bij een politieagent en het werkt. Ik had mijn paspoort niet op zak en zei gelijk met enthousiasme dat het dom van me was en dat ik oprecht mijn excuses aan wilde bieden. De agent kreeg gelijk sympathie voor mij en ik kwam er zonder een boete vanaf. Het loste de situatie heel snel op. Mensen waarderen het als jij je fouten meteen en zelfs met enthousiasme kunt toegeven.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Leer de anderen iets door ze het te laten vinden in zichzelf. Zeg niet ‘Jij doet het fout' of ‘Jij moet veranderen en moet het op deze manier doen”.

  3. ‘Moeiteloos jezelf zijn' van Vera Helleman

  Iemand tipte mij de video's van Vera Helleman op YouTube. Ik ben er naar gaan kijken en kreeg er geen genoeg van. Inmiddels heb ik bijna alles gelezen, beluisterd en gezien wat er van haar op het internet te vinden is. Het inspireerde me enorm. Ik besloot ook haar boek te gaan lezen, in het Engels.

  Je kunt Vera iemand noemen met een duidelijke spirituele visie op het leven. Ze draagt een geweldige boodschap uit die resoneert met hoe ik over dingen denk. Resoneren is zo'n woord dat ze vaak gebruikt.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Wij zijn niet onze gedachten en gevoelens. Wij zijn de observators.

  Dit was voor mij een enorme eye-opener. Als we waakzaam blijven kunnen we onze gedachten en gevoelens blijven observeren. Pas als we de gedachte ‘serieus nemen' en / of ‘mij' maken ontstaat het probleem. Het eindeloze piekeren.

  2. Elk oordeel is een oordeel van jezelf. Het is een non-acceptatie in jezelf die je meer mag gaan accepteren en meer mag laten zien.

  De volgende tekst komt uit een podcast waarin ze met iemand praat die zich ergert aan egoïsme bij anderen. Ik heb de woorden van Vera iets veranderd en bijgeschaafd. Het raakte mij enorm.

  Erger jij je weleens aan egoïsme? Dat je kijkt naar haar en denkt: ‘Zij is alleen maar met zichzelf bezig'. Je kijkt naar haar. Ze maakt een selfie. Zij denkt dat de hele wereld alleen maar om haar draait, denk je. Je raakt geïrriteerd. Wat is dit? Deze ergernis? Erger jij je weleens aan dominantie? Dat je kijkt naar iemand en denkt: ‘Hij walst over mij heen'. Door hem voel ik me niks waard. Het lijkt wel alsof hij me niet eens ziet staan. Je voelt afkeer, maar wat is dit? Waar komt dit vandaan?

  Het is een oordeel en het zegt iets over jou. Kijk eens goed wat je voelt bij egoïsme en dominantie. Wat zit er onder die ergernis? We voelen misschien verdriet. Eenzaamheid? Vinden wat er onder dit gevoel zit en dat gaan zien is jouw sleutel naar bevrijding. Omdat jou aversie op egoïsme en dominantie (including die van jezelf) maakt dat in je afgescheidenheid leeft met jezelf, en afgescheidenheid maakt eenzaam. Word vriendjes met het egoïstische en dominante van de mens die je in haar en hem als metafoor gespiegeld krijgt.

  Egoïsme en dominantie hoort bij het mens zijn. Niemand kan anders dan aan en vanuit zichzelf leven, dat moet ook. Want iedereen heeft een unieke functie te vervullen. Om te functioneren hebben wij een ego nodig en het ego is egoïstisch en dominant. Als je dit van jezelf niet erkent kun je niet in verbinding met jezelf leven. Je zegt tegen alles wat jou mens maakt het is fout. En dat maakt diep eenzaam en verdrietig. Het grootste verdriet waar een mens aan kan lijden is zelfverloochening.

  De ergernis is een spiegel. Een non-acceptatie in jezelf. De conclusie is: jij mag egoïstischer en dominanter worden. Je mag meer mens worden. Meer je zelf worden. Je mag iets willen. Je mag iets vinden. Je mag impulsen voelen. Je mag verlangens hebben. En daar 100% voor gaan. Wanneer je iets afkeurt wil dat zeggen ‘ik zou mezelf niet in de spiegel kunnen kijken als ik hetzelfde deed als die persoon'. Dat betekent dat dat deel en alles wat daarmee in verbinding staat ik niet erken in mezelf. Agressie bijvoorbeeld. Dat zou je ook niet accepteren van jezelf waardoor je dus je eigen aard voor een heel groot deel ontkent want dat mag er niet uit. Het kan niet volledig naar buiten komen.

  Het wil naar buiten toe. Het is een stoomketel die explodeert. In allerlei verschillende manieren, behalve de manier waarop hij volledig dienstbaar is aan jouw functie. Laten we egoïsme en dominantie herkaderen. Laten we er een ander woord voor geven. Er is een beschaving in deze wereld die elkaar groeten met ‘chiwai'. Het betekent ‘Ga uit mijn weg'. Loop me niet voor de voeten want ik heb een pad te lopen. Wat ik moet bewaken wat van binnenuit aangegeven wordt. Waarvoor ik de juiste persoon ben om dat in deze wereld te zetten. Ik moet het bewaken met alles wat ik heb zodat ik 100% dat pad kan lopen. Ga uit mijn weg. En ik respecteer jou voor jouw pad.

  Dan hoef je niet meer te oordelen. Want die anderen gaan ook hun eigen pad. Jij hoeft alleen maar verantwoordelijkheid te nemen voor jouw pad. En jouw aderen die door je heengaan en jouw verlangen dat naar de wereld wil. En je daadkracht die staat te popelen om gebruikt te worden. Dan verandert de ergernis in pure passie en gedrevenheid en krijgt het vorm. We hebben mensen nodig zoals jij. Die gaan. Die gedreven gaan. Die die wereld om kunnen zetten in deze wereld. Maar daarvoor moet je egoïsme accepteren.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Denken is niet het probleem, de gedachte serieus nemen wel”.

  4. ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey

  Dit boek is het meesterwerk van Stephen Covey: een beroemdheid in de Verenigde Staten die helaas niet meer leeft. Het boek is een verzameling van alles wat hij heeft geleerd in al die jaren en is één van de meest gelezen boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

  Door de kracht die ik had gehaald uit het boek ‘Denk groot & word rijk' wilde ik meer. Ik zocht op Goodreads en zocht naar boeken die zoveel mogelijk leken op het boek van Napoleon Hill. Ik kwam bij dit boek uit. Het leek het meest op ‘Denk groot en word rijk' en had een score van 4 uit 5 gebaseerd op 300.000 ratings.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. De vier kwadranten

  Door het lezen van het boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ van Stephen Covey leerde ik een aantal elementen die zeer krachtig en toepasbaar waren. Ik schreef mijn persoonlijke missie maar leerde ook over de 4 kwadranten: een enorme eye-opener voor mij. Bij deze de 4 kwadranten.

  Urgent en belangrijk

  Binnen deze kwadrant vallen de taken die je niet mag missen omdat ze heel belangrijk zijn. Dit is bijvoorbeeld werk dat je moet doen voor een bepaalde deadline. Kwadrant 1 zorgt voor stress als ze op je af blijven komen en het zijn de activiteiten die je als eerste wilt tackelen om rustig en geconcentreerd je andere taken te kunnen volbrengen.

  Niet urgent en belangrijk

  Dit is de magische, heilige en meest effectieve kwadrant waar je zoveel mogelijk in wilt blijven met je activiteiten. Kwadrant 2 activiteiten bestaan uit: werken aan je relaties, persoonlijke ontwikkeling, het prepareren, plannen en vermijden van kwadrant 1 taken maar ook gitaar leren spelen of Engelse boeken lezen vallen binnen deze kwadrant. Denk ook aan ontspanning of spiritualiteit zoals mediteren.

  Urgent en niet belangrijk

  In kwadrant 3 vallen de telefoontjes, de vergaderingen, de mailtjes en de afspraken die urgent zijn (lijken) maar niet belangrijk blijken te zijn. Het is de kwadrant die het moeilijkst te bepalen is en wordt daarom ‘The Illusion’ genoemd. Een vergadering of afspraak kan heel belangrijk lijken maar uiteindelijk geen enkele effectiviteit of waarde toevoegen. Kijk goed naar de urgente dingen die dagelijks op je af komen en vraag jezelf of ze ‘echt’ belangrijk en nuttig voor jou zijn.

  Niet urgent en niet belangrijk

  Dit zijn de activiteiten die ik veel om me heen zie: Wordfeud en andere spelletjes op je telefoon, vakantiefilmpjes op YouTube kijken, de Achterklap sectie van nu.nl, Patience, online games op internet, Facebook (niet altijd), het lezen van de Privé of de Story en het kijken naar bepaalde TV-programma’s.

  Allemaal activiteiten die niet belangrijk zijn en niet urgent. Het zijn de time wasters en verstand-op-nul activiteiten van deze maatschappij die zo op de loer liggen. Deze kwadrant wordt ook wel ‘the Escape’ genoemd omdat het vaak een vlucht of ontsnapping is uit zorgen, problemen en angst.

  2. De persoonlijke missie

  Aan de hand van oefeningen schrijf je een document met je doelen en dromen voor de toekomst: jouw personal mission statement (persoonlijke missie). Het was voor mij enorm verduidelijkend en helder om dit op papier te zetten. Ook liet ik het mijn vriendin lezen en dat heeft onze relatie absoluut versterkt.

  5. ‘Models' van Mark Manson

  ‘Models' is het eerste boek dat Mark Manson (één van mijn favoriete bloggers) schreef. Het gaat over alles wat hij leerde tijdens zijn tijdperk als ‘pick-up artist'. Een pick-up artist is iemand die mannen helpt bij het versieren van vrouwen. Mark leerde o.a. dat het niet gaat om de goede openingszinnen in de kroeg.

  Dit is hét boek voor mannen over liefde en vrouwen. Bijna alle boeken over dit onderwerp behandelen alleen de trucjes en technieken voor de korte termijn. Mark Manson schrijft voor de lange termijn, en dat is wat écht telt. Ik las dit boek in één ruk uit en alles was heel herkenbaar en bewustmakend.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Geef de hoogste prioriteit aan investeren in jezelf en niet in je partner

  Toen ik 23 was werd ik gedumpt en dat deed pijn. Ik realiseerde me later dat ik alleen maar in haar had geïnvesteerd. Ik was altijd bij haar thuis en zij nam me mee. Ik kreeg een rondleiding in haar leven. Een rondleiding die voor mij mijn hele leven lang mocht duren want hij vulde mijn leegte. Maar waar was ik? Waar was mijn leven? Ik investeerde niet in mijn eigen interesses. Ik investeerde minder in mijn eigen ‘struggles’. Ik liet de pijn niet toe maar koos ervoor om voor de pijn te vluchten.

  En daarom ging ze bij me weg. Groot gelijk, had ik ook gedaan. Iemand die niet zijn eigen kracht laat zien wordt snel saai en is niet heel inspirerend. Toen ik dit in het boek las vielen de puzzelstukjes samen. Mark schreef over wat ik had meegemaakt en ik zag nu waarom. Mark zorgde voor bewustwording.

  2. Kwetsbaarheid is het pad naar een échte verbinding tussen twee mensen. Je trekt aan wat je uitzendt

  Als man willen we snel stoer doen en groots overkomen. We blazen onszelf op om indruk te maken op vrouwen. Spieren, horloges en liegen over hoeveel je verdient. Je beter en mooier voordoen dan dat je eigenlijk bent is iets wat je elk weekend in de clubs ziet gebeuren. Maar de kracht zit in de kwetsbaarheid. In het laten zien van je emoties.

  Dan bedoel ik geen vloedgolf van je eigen pijn of op je eerste date over ‘haar ex' praten. Dan bedoel ik delen wat je écht denkt. Delen wat je écht voelt. Delen wat er écht toe doet in het leven. De rauwe randjes zijn aantrekkelijk en hoe meer je over schaamte praat, hoe minder je ervan hebt.

  Daarnaast trek je aan wat je uitzendt. Hoe meer je denkt vanuit uiterlijke doelen, hoe meer je vrouwen aantrekt die ‘het uiterlijke' belangrijk vinden. Hoe meer je denkt vanuit innerlijke doelen, hoe meer je vrouwen aantrekt die ‘het innerlijke' belangrijk vinden.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Kwetsbaarheid is de weg naar echte menselijke verbinding en om een echt aantrekkelijk persoon te worden. Zoals psycholoog Robert Glover ooit zei: “Mensen voelen zich aangetrokken tot elkaars ruwe kantjes.”

  6. ‘So good they can't ignore you' van Cal Newport

  Cal Newport is een interessante en analytische schrijver met een blog en twee boeken over werk: ‘Diep werk' en dit boek, ‘So good they can't ignore you'. Ik las ze allebei en leerde over het vinden van het werk naar je hart en over werken zonder afleidingen. Dit eerste boek van Cal Newport maakt korte metten met de slogan: ‘Volg jouw passie!'.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Ga je passies ontwikkelen (maak er werk van) en stop met het zoeken naar die ene droombaan of die ene passie

  ‘Volg je passie!' is slecht en gevaarlijk advies volgens Cal Newport. Hierdoor lijkt het alsof er één baan of één passie voor ons is weggelegd waar we naar moeten zoeken. Vervolgens kunnen we die niet vinden en dat zorgt voor chronisch switchen van baan naar baan, twijfelen over jezelf, verwarring en angst.

  Waar gaat het dan wel om? Het gaat om het werken aan je passies en daar heel goed in worden. Zo goed dat mensen je niet meer kunnen negeren.

  Het echt geconcentreerd werken aan deze passies voelt van tevoren als de taak met de minste bevrediging en het minste gemak. Dit is de reden waarom veel mensen niet excelleren in hun vak, omdat ze in het ‘hier en nu’ liever de gemakkelijke en snel bevredigende taken verrichten. De wereld is er vol van, van dat soort taken.

  2. Creativiteit, impact en controle maken werk tof.

  De bovenstaande drie dingen maken werk tof volgens het boek. Het heeft me aangezet om hier nog beter naar te kijken binnen mijn eigen werk. Stap 1 is aan je passies gaan werken en er zo goed in worden dat mensen je niet meer kunnen negeren. Stap 2 is creativiteit, impact en controle krijgen binnen dat werk.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Volg niet je passie, maar laat die je volgen in je zoektocht om, in de woorden van mijn favoriete Steve Martin quote, “zo goed te worden dat ze je niet kunnen negeren.”

  7. ‘Diep werk' van Cal Newport

  Van Cal Newport las ik twee boeken. ‘So good they can't ignore you' en dit boek. Van beide boeken heb ik veel geleerd over het vinden van het werk naar je hart en daar vervolgens vastberaden veel tijd aan besteden.

  Cal Newport is een analytische man die je aanraadt om elke minuut te plannen. Meten hoe productief je iedere dag bent geweest. Zo'n man ben ik niet. Ik ben minder van het hoofd en meer van het hart. Het hart dat niet kan plannen maar vanzelf aangeeft wat de juiste stappen zijn. En als mijn hart aangeeft dat ik me op één ding moet richten dan is diep werk essentieel.

  Met ‘diep werk' kun je je onderscheiden van de rest. Want ‘diep werk' wordt elke dag moeilijker. We krijgen steeds meer te maken met afleidingen en informatie. En dit wordt alleen maar meer en meer. ‘Daarom is een leven met focus het beste leven wat er is' volgens Cal Newport.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Maximaliseer diep werk

  In deze economie hebben de volgende groepen een voordeel: zij die goed en creatief kunnen werken met intelligente machines, zij die het beste zijn in wat ze doen en zij die toegang hebben tot kapitaal.

  Snel moeilijke dingen leren en produceren op een hoog niveau (kwaliteit en snelheid) zijn de skills die je nodig hebt om te gedijen in deze economie. De enige manier om dit te bereiken is met diep werk. Diep werk is je lang concentreren op één ding zonder afleidingen.

  2. Minimaliseer ondiep werk

  Naast diep werk is er natuurlijk ook ondiep werk. Het is werk wat veel andere mensen ook zouden kunnen doen. ‘Hoe lang zou het duren (in maanden) voordat je een pas afgestudeerde student dit hebt geleerd?'. Het is een vraag die je je zou moeten stellen om te weten of het diep of ondiep werk is.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “In this new economy, three groups will have a particular advantage: those who can work well and creatively with intelligent machines, those who are the best at what they do, and those with access to capital.”.

  8. ‘Hoe word je een stoicijn?' van Massimo Pigliucci

  Ik kwam bij het Stoïcisme terecht toen ik de volgende talk van Tim Ferriss bekeek. Op dat moment worstelde ik met angsten en de meditatie ‘premeditatio malorum' (een meditatie uit het Stoïcisme) hielp mij om rustiger en kalmer te worden.

  Na deze meditatie die enorm hielp was ik gelijk geïnteresseerd in het Stoïcisme en wilde ik er meer over leren. Ik kwam uit bij dit boek van Massimo Pigliucci.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Besef je dat iedereen een sterveling is en realiseer je dat de dood ooit komt.

  Als iemand waar je van houdt komt te overlijden dan is dat heel pijnlijk. De stoïcijnen kijken op een hele realistische manier naar de dood. Zo zegt Epictetus:

  “Eens moet ik sterven: moet het nu meteen, dan sterf ik nu. Als het straks pas moet, dan eet ik eerst iets, omdat het nu etenstijd is, en dan sterf ik daarna wel.”

  De stoïcijnen weten dat de dood iets onvermijdelijks is en proberen daarom iedereen als een sterveling te zien. Want dat is iedereen toch ook?

  De dood. We praten er te weinig over. We staan er te weinig bij stil. We realiseren het ons te weinig dat de dood ooit komt. En juist daarom is het zo pijnlijk. We hebben het weggedrukt en dan komt het als een enorme klap.

  “En tot die realiteit behoort het gegeven dat niemand onsterfelijk is, dat niemand ons ‘toebehoort’ in de zin dat we recht hebben op hem of haar. Dit inzien is niet alleen een manier om geestelijk gezond te blijven als er iemand sterft van wie je houdt, of een vriend naar een ander land verhuist.”

  2. Laat los wat je niet kunt controleren. Laat niet los wat je wel kunt controleren en binnen jouw verantwoordelijkheid ligt

  Dit is iets heel krachtigs uit het Stoïcisme. Ze maken steeds een onderscheid tussen dat we ze wel en niet kunnen controleren in het leven.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Hoe kun je daar nu het beste voor oefenen? Om te beginnen met de hoogste en belangrijkste oefening, die je als het ware direct bij de ingang al tegenkomt: wanneer je ergens aan gehecht raakt, probeer het dan niet te beschouwen als iets onvervreemdbaars, maar plaats het in dezelfde categorie als een karaf of een kristallen glas: houd dat goed in gedachten, dan raak je niet van slag als het kapotgaat.

  Zo ook in het leven: als je je kind kust, of je broer, of je vriend […] moet jij je ook voortdurend inprenten dat je van een sterveling houdt, dat je liefde niet gericht is op iets wat jou toebehoort; het is niet voor altijd onvervreemdbaar, maar net als vijgen of druiven krijg je het alleen in een bepaalde periode van het jaar: als je er ’s winters naar verlangt, ben je niet goed wijs. Wanneer je naar je zoon of je vriend verlangt op het moment dat die je niet meer gegeven is, besef dan dat je in de winter naar vijgen verlangt”.

  9. ‘De edele kunst van not giving a fuck' van Mark Manson

  Ik volg Mark Manson al een tijd en ik vind hem samen met Leo Babauta van zenhabits.net de beste blogger van de wereld. Bezoek zijn blog en vind daar inspirerende en rake artikelen met humor.

  Hij schreef al eerder het boek ‘Models': een boek geschreven voor mannen over vrouwen, dating en relaties. Een boek dat elke man zou moeten lezen. Daarna schreef hij deze bestseller geïnspireerd op zijn artikel dat viral ging, net als zijn boek.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Het gaat niet alleen maar om positiviteit. Er zit heel veel kracht in het donkere en het negatieve

  Ik heb een tijd gedacht dat ik mijn negatieve gedachten altijd meteen moest omzetten naar positieve gedachten en dat ik dan op den duur geen negatieve gedachten meer zou hebben. Mark sabelt dit helemaal neer. Hij heeft een hekel aan die kant van de zelfhulp-industrie die alleen maar gericht is op positiviteit. ‘Constant positief blijven' vindt hij een vorm van vermijden:

  “Constant positivity is a form of avoidance, not a valid solution to life’s problems—problems which, by the way, if you’re choosing the right values and metrics, should be invigorating you and motivating you.”

  Negatieve gedachten geven je een signaal om ergens mee aan de slag te gaan volgens Mark Manson:

  Met andere woorden, negatieve emoties roepen op tot actie. Als je ze voelt, is dat omdat je iets moet doen. Positieve emoties daarentegen zijn een beloning voor het nemen van de juiste actie.

  Vlak na het lezen van dit boek kreeg ik het volgende bericht van iemand die naar de screening van de documentaire ‘Minimalism' in Kriterion was geweest.

  ‘Hoi Jelle! Ik ben een tijdje geleden naar je lezing geweest in Kriterion over minimalisme en zou je nog laten weten wat ik ervan vond. Ik vond de documentaire een beetje pessimistisch en kreeg er niet een heel fijn gevoel bij. Ik vond dat het de situatie te negatief weergaf. Ik denk dat het doel van die documentaire is mensen te laten zien hoe de situatie is en dat dit niet gelukkig maakt en hoe het anders kan, maar ik denk dat je met deze documentaire een hele grote groep niet kan bereiken en het kan laten inzien omdat het te negatief is. Ik zou deze documentaire persoonlijk niet meer gebruiken en alleen zelf je verhaal doen, eventueel in combinatie met anderen zoals je deze lezing gedaan hebt. Ik hoop dat ik niet te hard overkom, maar ik wilde je het graag laten weten, vooral omdat ik denk dat je veel kan betekenen, maar dan vooral op je eigen kracht'.

  Dit was mijn antwoord:

  Ik ben het niet volledig met je eens omdat ik denk dat de documentaire wel de echte wereld laat zien zoals hij nu is. Het werd misschien wat vaak herhaald, dat vond ik wel. Dat dat een slecht gevoel bij je oproept is, denk ik, een interessante. Wat is dat dan? De positieve veranderingen in het leven komen vaak uit negatieve ervaringen.

  Je hebt het over negatief en positief. Pessimistisch en optimistisch. Het ene is niet goed of slecht. Een interessant boek dat ik hierover gelezen heb is het boek van Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving A Fuck. Met alleen maar positief denken en optimistisch blijven kom je er niet. Er zullen altijd problemen zijn.

  Mark Manson schrijft: ‘zorg dat je betere problemen krijgt'. Problemen die je graag oplost. En door bewustwording kom je erachter wat je wel of niet wil in het leven.

  Het verlangen naar meer positieve ervaringen is zelf een negatieve ervaring. En, paradoxaal genoeg, is de acceptatie van iemands negatieve ervaring zelf een positieve ervaring.

  2. Problemen zul je altijd houden. Zorg dat ze zo leuk mogelijk worden.

  Mark Manson schrijft over ‘Disappointment Panda' die slecht nieuws komt brengen: ‘Je zult altijd problemen houden in het leven. Zorg dat ze zo leuk mogelijk worden'.

  Zorg dus bijvoorbeeld dat je het moeilijk hebt met de weg vinden op wereldreis in plaats van elke dag die slechte koffie op kantoor. Vind de problemen waar je van geniet en die je graag oplost in het leven. Dat is écht geluk volgens Mark Manson.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Dit, in een notendop, is waar “zelfverbetering” echt over gaat: betere waarden prioriteit geven, betere dingen kiezen om een fuck om te geven. Want als je betere dingen geeft, krijg je betere problemen. En als je betere problemen krijgt, krijg je een beter leven.”

  10. ‘Hoe overleef je?' van Dr. Greger

  Ik kwam bij dit boek terecht via de app Daily Dozen van Dr. Greger. Deze app werd mij aangeraden door Yannick Hagers (de jongste minimalist van Nederland) toen we het na de screening van de documentaire ‘Minimalism' over gezond eten hadden.

  Dr. Greger is een dokter werkzaam in de Verenigde Staten en niet zomaar één. Dr. Greger deelt in zijn vrije tijd allerlei wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat een plantaardig eetpatroon het meest gezonde eetpatroon is wat je kunt volgen. Bekijk zijn website NutritionFacts.org waar al deze studies op staan.

  Met de Daily Dozen app kun je elke dag afvinken wat je volgens Dr. Greger het beste kunt eten (inclusief hoeveelheden) om je te houden aan dit meest gezonde eetpatroon, een plantaardig eetpatroon zonder dierlijke producten.

  Twee grootste lessen uit het boek

  1. Wat we eten verhoogt onze kansen op ziektes, of niet. Voeding bepaalt ons leven.

  Dr. Greger is heel actief en gedreven bezig met het delen van zijn onderzoeken. Dit komt omdat hij zijn oma heeft verloren aan een ziekte gerelateerd aan het eten van dierlijke producten. ‘Laten we gaan voor het voorkomen met gezonde voeding en niet voor overvolle ziekenhuizen (bedrijven) die de gevolgen bestrijden met medicijnen' aldus Dr. Greger.

  Hij vergelijkt het met hoe er in de jaren '30 naar roken werd gekeken. Het werd door de media gepromoot als iets dat gezond was, puur omdat de grote bedrijven sigaretten wilden verkopen. Dit is nu eigenlijk ook zo met dierlijke producten. We kopen het nog steeds omdat we eraan gewend zijn en omdat de grote industrieën er geld aan moeten verdienen ten koste van onze gezondheid. Ze laten ons op hele slimme manieren geloven dat we toch maar beter dierlijke producten kunnen blijven eten door allerlei marketing technieken.

  In de documentaire ‘What the health' wordt het schrijnende voorbeeld gegeven van de American Diabetes Association die op hun website allerlei recepten aanbieden met voedsel dat al eerder is gelinkt met het veroorzaken van suikerziekte. Ze willen niet ingaan op deze kwestie als de maker van de documentaire dit voorlegt. Drie keer raden door welke industrieën ze gesponsord worden.

  2. Gebruik geen olie. Eet kurkuma, andere kruiden en vezels.

  Ik wist natuurlijk zelf al dat veel groente eten gezond was. Maar dat ik het beste olie kon vermijden en dat kurkuma een middel is tegen ziektes zoals kanker wist ik niet. Ook vezels zijn belangrijk net als het gebruik van veel kruiden in gerechten. Dit zijn dingen die ik puur heb geleerd door dit boek.

  Ik denk dat dit het begin is van een enorme verschuiving als het gaat over voedsel. Ik ben zo blij dat we dankzij het internet dit soort kennis kunnen delen. Mede door dit wetenschappelijke boek heb ik de keuze gemaakt om Whole-Foods Plant-Based te gaan eten.

  Laten we gaan inzien dat het standaard eetpatroon ons is overkomen door de industrieën en laten we vooral de nadruk leggen op wat we nu wél kunnen eten en daar hele lekkere dingen mee maken.

  Mijn top highlight uit het boek:

  “Onze voeding is de nummer één oorzaak van voortijdige sterfte en de nummer een oorzaak van lichamelijke gebreken. Dat ene verenigende dieet dat werd gevonden om veel van deze chronische ziekten het best te voorkomen en te behandelen, is een plantaardig dieet, gedefinieerd als een eetpatroon dat de consumptie van niet geraffineerd plantaardig voedsel stimuleert en ontmoedigt vlees, zuivelproducten, eieren en bewerkte voedingsmiddelen.”

  Dit waren mijn 10 beste boeken over persoonlijke ontwikkeling. In mijn eigen boek ‘Verlangen naar minder' schrijf ik over het moment dat ik persoonlijke ontwikkeling in Brazilië ontdekte en hoe dat mijn leven heeft veranderd. Een boek vol persoonlijke verhalen en inspirerende, down-to-earth tools voor een bewust en duurzaam leven.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.