Van de 124 boeken die ik heb gelezen zijn dit mijn 12 favorieten
Hoewel ik hield van het vak Nederlands, vond ik boeken lezen een regelrechte ramp. Sterker nog, ik was een kei in het verzamelen van samenvattingen die ik vervolgens zo samenvoegde alsof ik het boek echt had gelezen en zonder dat dit werd opgemerkt. Ik kan wel zeggen dat Jelle mijn liefde voor boeken en lezen heeft aangewakkerd. Ik kan oprecht genieten van wegdromen bij een goed boek en de Kindle e-reader ligt standaard naast m'n bed. Het geeft me rust en ontspanning en tegelijkertijd brengt het me in veel gevallen (nieuwe) inzichten.
Sinds 2016 houd ik de boeken die ik heb gelezen en nog wil lezen bij via Goodreads, hier kun je me ook volgen. Na 124 boeken deel ik de 12 boeken die het meeste indruk op me hebben gemaakt.
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
1. Rijke pa, arme pa – Robert Kiyosaki
geld mindset
De grootste les uit het boek is voor mij het anders kijken naar geld en het inzicht dat je niet alleen maar kunt werken voor je geld, maar dat geldt ook voor jou kan werken. Halverwege het lezen van dit boek besloten Jelle en ik om samen te gaan ondernemen en dat plan heeft ons de hele reis niet meer losgelaten. Het was het dus absoluut waard om dit boek vijf maanden met me mee te dragen.
Ik las dit boek tijdens onze wereldreis. Eerlijk is eerlijk: als je een half jaar reist en alle tijd van de wereld hebt lees je een stuk sneller dan wanneer je thuis bent. Die tijd voelde als vogelvrij, net afgestudeerd, zonder zorgen en de wereld letterlijk aan onze voeten. Naast de vijf (!) Lonely Planets die we meenamen — noem ons gek maar we deden het echt — nam ik dit boek mee. Jelle kocht het voor me kort voordat we vertrokken met de boodschap dat ik dit weleens interessant zou kunnen vinden. Hoewel ik met die vijf reisgidsen geen probleem leek te hebben, moest ik hier toch even over nadenken. Het bleek al snel een goede beslissing.
‘Ontwikkeling is het fundament van succes' schrijft Robert Kiyosaki. ‘Net zoals schoolse vaardigheden van belang zijn, zijn financiële en communicatieve vaardigheden dat ook.'
Hoewel ik uit een echte ondernemersfamilie kom, ben ik altijd degene geweest die het hardst riep dat ik nooit een eigen bedrijf zou beginnen. Dat leek mij vooral ook de veiligste keuze. Het duurde niet lang voordat ik mijn vader opbelde om te vertellen dat ik geen knoop overhield aan de klussen die ik deed. Ik liet me uitbetalen door een payroll bedrijf, omdat ik zo nodig geen ondernemer wilde zijn. Een week later zat ik bij de Kamer van Koophandel.
Een paar maanden later las ik dit boek tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. Ik realiseerde me dat ik een soort muur had opgetrokken over voor jezelf werken en dat dit boek me een totaal andere kijk gaf op ondernemen. ‘Ik heb gemerkt dat mensen echt hun leven vormen door hun eigen gedachten.' schrijft Robert Kiyosaki. Je bent je gedachten. Als er iemand gelooft in de wet van de aantrekkingskracht dan ben ik het.
Ontwikkeling is het fundament van succes. — Robert Kiyosaki
2. Jij bent een badass – Jen Sincero
persoonlijke groei
‘Je komt niet tot produceren als je perfect wil zijn’, voor mij misschien wel de krachtigste quote uit dit boek dat op mijn lijf geschreven is. Laat dat nou net zijn waar ik last van heb. Dat verdomde perfectionisme. Dat stemmetje in mijn hoofd dat steeds weer zegt dat iets niet goed genoeg is, niet mooi genoeg, dat het altijd nog net iets beter kan. Ik word er soms doodmoe van. Dat hoofd dat overuren draait met nadenken, overanalyseren, voor elk scenario een onderbouwde analyse. Tel daarbij op de perfecte Instagram wereld en ik ben afgehaakt. Ergens heb ik een soort haat-liefdeverhouding met Instagram.
Ik besef me heel goed dat het een krachtige manier is om een boodschap de wereld in te gooien. De scheidingslijn tussen geïnspireerd worden en doelloos rondhangen in het leven van een ander is alleen soms heel dun. Zolang we ons beseffen dat niemands leven perfect is, is het allemaal een stuk beter te relativeren. Je bent goed genoeg en het belangrijkste is dat je dat zelf ook gelooft.
Je komt niet tot produceren als je perfect wil zijn. — Jen Sincero
3. Een baan om van te houden – The School of Life
werk
Dit boek heeft me geholpen om dichterbij mijn ambities te komen door het doen van waardevolle oefeningen. Door terug te gaan naar datgene wat je als kind al graag deed en waar je interesses liggen ontdek je wat je écht tof vindt.
Gek genoeg las ik bijna al de boeken die ik noem ik dit artikel terwijl ik op reis was. Reizen is voor mij hét moment om even stil te staan bij je leven. Dat klinkt zwaarder dan het is. Dichtbij of ver weg, dat maakt voor mij geen verschil. Waar het om gaat is dat je even uit je dagelijkse leven stapt en de tijd hebt en neemt om uit te zoomen. Waar sta ik, waar ben ik mee bezig, is dat wat mij echt gelukkig maakt, wat zijn mijn behoeften, hoe zie ik mezelf over een jaar, al dat soort vragen.
4. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey
persoonlijke groei
De realisatie dat jij de programmeur bent van je eigen leven en er vervolgens naar mag leven is voor mij het mooiste inzicht uit dit boek. Als je er in gelooft dat je een droom werkelijk kunt manifesteren zal het universum je een handje helpen. Daar waar het bij mij soms spaak loopt door beperkende overtuigingen als ‘Iets moet eerst perfect zijn voordat ik er mee naar buiten stap’ zit de kracht in beginnen, doen!
Stephen Covey maakt het concreet door zijn bekende persoonlijke missie. Jelle liet mij ooit zijn persoonlijke missie lezen, dat emotioneerde me. Een tijdje daarna schreef ik die van mezelf, op onze eerste vakantie samen. Met een klein vraagteken boven mijn hoofd en aan de andere kant nieuwsgierigheid. Ik keek naar Jelle die het helemaal voor zichzelf had uitgedacht en ik leek bij elke vraag een kwartier na te moeten denken. We konden er samen hard om lachen. Ik richtte me in die tijd vol op mijn studie en was nog niet zo bezig met levensvragen.
Door de jaren heen heb ik mijn persoonlijke missie nog regelmatig gelezen en na het lezen van dit boek heb ik er opnieuw één gemaakt. Het werkt als een houvast, iets wat je af en toe even doorleest om jezelf te herinneren aan jouw waarden en je plan voor de toekomst. Want alleen als je een duidelijk doel voor ogen hebt, weet je welke richting je in loopt.
5. De cyclus strategie – Maisie Hill
gezondheid
Het boek ‘Period Power' was voor mij een ongelofelijke eye-opener! Dit zou iedereen die menstrueert (of juist niet) moeten lezen als je het mij vraagt. Het is vertaald naar het Nederlands in twee delen; ‘De cyclus strategie' en ‘De hormoon revolutie'. Maisie Hill vergelijkt de cyclus met de seizoenen van het jaar, waarin je menstruatieperiode de winter is, gevolgd door de lente enz. Ik realiseerde me hoe weinig ik eigenlijk wist over de gevolgen van anticonceptie op je hormonen.
Ik realiseerde me na het lezen van dit boek hoe weinig ik eigenlijk wist over de gevolgen van anticonceptie op je hormonen. Ik herinner me nog goed dat het slikken van de pil in mijn tienerjaren vanzelfsprekend was, dat deed je gewoon. Over de consequenties die het heeft op je lijf en je gemoedstoestand, daar werd niet gesproken. Ik leerde bijvoorbeeld dat wanneer je anticonceptie slikt je menstruatie verandert in een onttrekkingsbloeding en dat is toch echt iets anders dan een normale menstruatie. Het voelt bijna naïef als ik dit opschrijf, maar ik vind het wel belangrijk om te delen.
Maisie Hill vergelijkt de cyclus met de seizoenen van het jaar, waarbij je menstruatieperiode de winter is, gevolgd door de lente enz. Met deze vergelijking heb ik meer inzicht gekregen in waar je lijf in welke periode behoefte aan heeft. In de winter merk ik bijvoorbeeld dat ik rustiger en meer in mezelf gekeerd ben, terwijl ik in de zomer vaak barst van de energie en niet genoeg mensen om me heen kan hebben. In dit stuk gaat Maisie in op de onderwerpen die invloed hebben, wat ik er zo interessant aan vind is dat ze er per seizoen dieper op ingaat:
‘Je energie, humeur, eetlust, slaap, zin in seks, creativiteit, productiviteit, concentratievermogen, interesse in socializen en behoefte aan beweging en rust worden allemaal enorm beïnvloed door waar in je cyclus je bent.'
Dit boek bleek voor mij een ongelofelijke eye-opener en iedereen die menstrueert (of juist niet) zou dit moeten lezen. Het is vertaald naar het Nederlands in twee delen; ‘De cyclus strategie' en ‘De hormoon revolutie'.
6. De fontein: vind je plek – Els van Steijn
(persoonlijke groei + familieopstelling)
In ‘De fontein' legt auteur Els van Steijn aan de hand van een figuurlijke fontein uit hoe een familiesysteem in elkaar steekt. De fontein staat symbool voor de bakken waarin jij en je familie zich bevinden en hoe je je tot elkaar verhoudt. Wat ik vooral interessant vond aan dit boek waren de verhoudingen tussen je ouders en jezelf en op welke manier die invloed hebben op je latere leven. Haar andere boek ‘De fontein: maak wijze keuzes' staat op mijn to-read-list.
7. Verlichting voor luie mensen – Paul Smit
persoonlijke groei
Instant innerlijke rust, dat is wat ik voelde toen ik dit boek las. Ik las het op een middag terwijl ik eigenlijk hele andere dingen te doen had (althans dat zei het stemmetje in mijn hoofd). De drang voor het lezen van dit boek was sterker. Om het te begrijpen zul je het echt zelf moeten lezen, want het is moeilijk onder woorden te brengen. Ik doe toch een korte poging. Paul Smit beschrijft in ‘Verlichting voor luie mensen’ dat het voor ons lastig te accepteren is dat alles gaat zoals het gaat en dat onze vrije wil eigenlijk denkbeeldig is. De Muppets in ons hoofd proberen ons allerlei dingen wijs te maken, maar als we het leven als een reis zien waarop alles gebeurt met een reden, dan kun je volgens hem die rust ervaren.
Zodra je beseft dat jij die Muppets helemaal niet bent, ga je ze doorzien. ‘Ah, daar zijn ze weer’, denk je dan. Het verschil is dat de Muppets niet langer worden geloofd en dus aan kracht verliezen. — Paul Smit
8. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen – Philippa Perry
opvoeding
Dit boek wilde ik pas lezen als ik zelf ooit een kindje zou krijgen. Wat. Een. Boek. Ik maakte de meeste highlights ooit en de drie mooiste deel ik met je.
Het cliché is waar: ‘Kinderen doen niet wat we zeggen, maar doen wat wij doen.'
Hoewel ik denk dat dit vooral van toepassing is als ze baby af zijn, geloof ik tegelijkertijd ook dat baby's (onbewust) al vroeger naar jouw handelingen kijken dan wij misschien denken. Ze zijn vooral volgend in hetgeen jij doet en dus zijn onze handelingen bepalend voor hoe ze zich gedragen. Wij zijn een spiegel voor hen en zij een spiegel voor ons.
“Wat […] in de weg kan gaan zitten, is wat we zelf hebben meegekregen als baby of kind. Als we niet stilstaan bij hoe we zelf zijn opgevoed, met alle gevolgen van dien, zal het verleden ons blijven achtervolgen. […] Het is in mijn ogen noodzakelijk ons bewuster te worden van dat ongemak om meer inzicht te krijgen in hoe we kunnen vermijden dat we het doorgeven.”
Meer dan ooit voelde ik de behoefte om iets te doen met mijn verleden voordat Lou geboren zou worden. Ik heb een fijne opvoeding gehad en toch kon ik op sommige momenten emotioneel reageren op mijn relatie met mijn ouders. Ik kon er zelf lastig de vinger op leggen hoe dat kwam. Ik ging daarover in gesprek met een spiritueel coach waardoor ik voor mezelf helder kreeg waar die emoties vandaan kwamen. Sindsdien zijn die heftige emoties er niet meer.
Ik ben nog altijd blij dat ik hier iets mee heb gedaan en misschien nog wel het meest dat ik het daarna met m'n ouders heb besproken. Dat werd een mooi en open gesprek. Nu mijn vader er niet meer is, ben ik mezelf dankbaar dat ik daar op dat moment prioriteit aan heb gegeven.
Alle ouders maken vergissingen, maar dat weer rechtzetten weegt zwaarder dan de vergissing. Het is nooit te laat. Het bewijs dat niemand perfect is en dat je altijd de mogelijkheid hebt om ergens op terug te komen. Daar is in sommige gevallen wel moed voor nodig. Het geeft mij in ieder geval rust om te weten dat we zullen opvoeden met de beste intenties, maar dat ook wij vergissingen zullen maken.
9. Essentialisme: niet meer alles moeten – Greg Mckeown
minimalisme
Dit boek heeft nogal wat teweeg gebracht bij mij, in positieve zin. Sinds ik weer aan het werk ben was ik ervan overtuigd dat ik op dezelfde voet verder kon als voordat we een kindje hadden, maar dan met de helft van de tijd. Learning by doing zullen we maar zeggen. De ondertitel zegt eigenlijk al genoeg, ‘niet meer alles moeten'. Het lezen van dit boek bracht me letterlijk weer terug naar de essentie en misschien nog wel het belangrijkste van allemaal, durven kiezen. Sinds ik dat heb gedaan voel me ik tien kilo lichter en geniet ik veel meer. Heerlijk boek!
10. Ongelimiteerd leven – Steffy Roos du Maine (persoonlijke groei)
De combinatie van persoonlijke groei en spiritualiteit trok mijn aandacht bij dit boek. Auteur Steffy Roos du Maine beschrijft in haar boek aan de hand van de ‘Ongelimiteerd Leven Formule' hoe je bewust kunt kiezen voor je eigen weg en je overtuigingen kunt herprogrammeren. Deze formule is een mix van spirituele tools zoals dankbaarheid, manifesteren, affirmaties en inzichten uit de gedragswetenschap en de veranderpsychologie. Zo'n boek waarvan de highlights als een soort manifest zijn.
11. Goed komen: een seksuele queeste – Joy Delima
seksualiteit
Dit boek van Joy Delima vind ik zo'n aanrader, voor iedereen! Ik las haar boek en was bij een talk van haar op Lowlands. Een boek gebaseerd op haar columns uit de Volkskrant waarin ze persoonlijk, herkenbaar en met humor schrijft over seks. Ze maakt ongeveer alles bespreekbaar waar je als vrouw misschien onzeker over bent en wat eigenlijk doodnormaal is. De belangrijkste les uit haar boek: Dat we niet bang hoeven zijn om open te communiceren over onze behoeften en verlangens. Want zoals ze het zo mooi omschrijft: “Ik zeg dit ook tegen mezelf, als je wilt dat iemand echt van je eten geniet, moet je eerst vragen waar diegene trek in heeft.” Helemaal waar.
Ik zeg dit ook tegen mezelf, als je wilt dat iemand echt van je eten geniet, moet je eerst vragen waar diegene trek in heeft. — Joy Delima
12. Jagen, verzamelen, opvoeden – Michaeleen Doucleff
opvoeding
Dit. Boek. Is. Fantastisch. Een record aan highlights, maar ik heb er de belangrijkste voor je uitgepikt. Over wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van blije en behulpzame kinderen. Het zet de norm van wat wij normaal vinden in het Westen over ouderschap op z'n kop. Auteur Michaeleen Doucleff kon in opvoedboeken geen antwoorden vinden op haar opvoedvragen en vroeg zich af of ze die wel kon vinden bij de kennis en ervaring van oude culturen.
Auteur Michaeleen Doucleff reisde met haar dochter Rosy van drie naar drie van de oudste gemeenschappen ter wereld: de Maya, de Inuit en de Hadza. Doucleff leerde al snel dat deze ouders niet dezelfde problemen met hun kinderen hebben als wij. Opvallend was hoe verschillend de band is tussen ouders en kind: gebaseerd op samenwerking in plaats van controle en op vertrouwen in plaats van angst. Ze deelt haar ervaringen en de uitwerking die het heeft op haar dochter, samen met de theorie van wetenschappers.
Er zijn drie dingen die met het meest zijn bijgebleven. De eerste is:
‘Vergeet het idee dat je je baby moet vermaken met speelgoed en andere ‘stimulerende middelen'. Je dagelijkse huishoudelijke taken vormen meer dan genoeg vermaak. Kinderen hebben een aangeboren verlangen om hun ouders te helpen. Zo zitten ze nu eenmaal in elkaar. Het lijkt misschien niet zo, maar ze hebben echt een innerlijke drang om bij het gezin te horen en hun plek in de groep te verdienen.'
Ze noemt dit ‘acomedido' zijn, een term afkomstig uit Mexico. Hoewel ik Lou soms liet meehelpen met klusjes, besloot ik om er bewuster op te letten. We kochten een tweedehands leertoren via Marktplaats en ik ging Lou meer betrekken bij dingen als de vaatwasser uitruimen, lunch maken, koken en was opvouwen. Ik was verrast door wat er gebeurde als ik liet weten dat ik aan een taak begon en wel wat hulp kon gebruiken. Zelfs als ze eerst zei dat ze niet kwam, drong in niet aan en kwam ze na een tijdje toch kijken en meehelpen.
Het tweede inzicht gaat over een zogenaamde machtsstrijd.
‘Je hebt misschien nooit beseft hoeveel van je opvoedproblemen in de kern draaien om macht. Maar als je de machtskwestie verwijdert uit het opvoeden (of althans probeert die binnen de perken te houden), is het verrassend om te zien hoe snel de problemen en het verzet zullen verdwijnen.'
De jager-verzamelaars culturen hebben daar als oplossing voor het veranderen van wangedrag in spel en ze vervangen machtsstrijd door verhalen. Ze geeft als voorbeeld dat knuffels of objecten tot leven kunnen komen en in gesprek kunnen gaan met je kind. Wanneer Lou tegenstribbelt op de commode tijdens het verschonen pak ik er soms haar favoriete knuffel bij en zeg tegen haar dat Kees konijn haar luier wel even komt verschonen. Geloof me, dit werkt echt. Je ziet vrijwel meteen dat ze ontspant en het toelaat.
Tot slot dit inzicht over zelf rustig blijven als je kind onrustig of boos is:
Als je wilt dat je kind rustig is, wees dan zelf rustig. Wees stil. Wees sereen. Wees zachtaardig. In de loop van de tijd zal je kind je gaan zien als een veilige haven tijdens zijn of haar emotionele stormen. — Michaeleen Doucleff
Ik heb zelden een boek gelezen waarbij ik de adviezen meteen in de praktijk bracht en ook meteen zoveel merkbaar succes had.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Claire Wouters
growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.
Related Posts
12 vragen die helpen bij het vinden van je passies
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
22 boeken die 22 levens veranderden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Hoe zelfonderzoek me bracht bij werk dat bij me past
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat ik leerde over de liefde door gedumpt te worden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat kan het Ikigai model voor jou betekenen?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
18 tips voor een eenvoudig leven met minder stress
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi