Claire’s 7 favoriete boeken van 2020

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. ‘De capsulegarderobe' van Leoni Huisman

  Dit is één van de meest complete boeken over het maken van een capsule wardrobe. Het creëren en samenstellen van een capsule wardrobe heeft mij rust en overzicht gegeven.

  Ik herkende mezelf meteen in de verhalen van Leoni, haar liefde voor designer items, het voelen aan mooie materialen en het visueel ingesteld zijn. Ze legt in haar boek o.a. aan de hand van kleur, vorm, materialen en body types duidelijk uit hoe je de indeling van de seizoenen het beste kunt aanpakken.

  2. ‘Blondjes beleggen beter' van Janneke Willemse

  Het is een aanname om te denken dat je bezighouden met financiële intelligentie saai is totdat je jezelf erin hebt verdiept. Ik had lange tijd het idee dat beleggen alleen weggelegd was voor rijke types, daar denk ik nu compleet anders over.

  Een paar jaar geleden besloten Jelle en ik om te starten met beleggen en dit boek vond ik een fijne verdieping in dit onderwerp. Janneke legt in begrijpbare taal uit wat beleggen is, welke manieren er zijn en hoe je financiële doelen kunt stellen. De belangrijkste lessen uit dit boek? Het is nooit te laat om te beginnen en maak voor jezelf een plan.

  3. ‘Period Power' van Maisie Hill

  Ik realiseerde me na het lezen van dit boek hoe weinig ik eigenlijk wist over de gevolgen van anticonceptie op je hormonen. Ik herinner me nog goed dat het slikken van de pil in mijn tienerjaren vanzelfsprekend was, dat deed je gewoon. Over de consequenties die het heeft op je lijf en je gemoedstoestand, daar werd niet gesproken. Ik leerde bijvoorbeeld dat wanneer je anticonceptie slikt je menstruatie verandert in een onttrekkingsbloeding en dat is toch echt iets anders dan een normale menstruatie. Het voelt bijna naïef als ik dit opschrijf, maar ik vind het wel belangrijk om te delen.

  Maisie Hill vergelijkt de cyclus met de seizoenen van het jaar, waarbij je menstruatieperiode de winter is, gevolgd door de lente enz. Met deze vergelijking heb ik meer inzicht gekregen in waar je lijf in welke periode behoefte aan heeft. In de winter merk ik bijvoorbeeld dat ik rustiger en meer in mezelf gekeerd ben, terwijl ik in de zomer vaak barst van de energie en niet genoeg mensen om me heen kan hebben. In dit stuk gaat Maisie in op de onderwerpen die invloed hebben, wat ik er zo interessant aan vind is dat ze er per seizoen dieper op ingaat:

  ‘Je energie, humeur, eetlust, slaap, zin in seks, creativiteit, productiviteit, concentratievermogen, interesse in socializen en behoefte aan beweging en rust worden allemaal enorm beïnvloed door waar in je cyclus je bent.'

  Dit boek bleek voor mij een ongelofelijke eye-opener en iedereen die menstrueert (of juist niet) zou dit moeten lezen. Het is vertaald naar het Nederlands in twee delen; ‘De cyclus strategie' en ‘De hormoon revolutie'.

  4. ‘De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman

  Als ik dit boek van tevoren in de winkel had zien liggen was ik zeker weten afgeschrikt door de dikte ervan. Vuistdikke geschiedenisboeken interesseren me over het algemeen niet zo, maar de combinatie met sociale intelligentie maakt dit een fascinerend boek. Rutger beschrijft met onderbouwde onderzoeken dat de mensheid het helemaal niet zo slecht voor heeft met elkaar dan wij vaak denken. Dit (negatieve) denken over de mensheid is volgens hem een nocebo-effect, de tegenhanger van het placebo-effect. Dit nocebo-effect wordt o.a. veroorzaakt door het nieuws.

  ‘Als het nocebo-effect iets leert, dan is het dat ideeën nooit zomaar ideeën zijn. Wat we geloven, is wat we worden. Wat we zoeken, is wat we vinden. Wat we voorspellen, is wat gebeurt.'

  5. ‘Eenvoudiger leven' van Mark Verhees

  Als iemand het woord positief heeft uitgevonden, dan is het Mark Verhees! Dit boek is misschien wel toepasselijker dan ooit tijdens een crisis. Een inspirerend boek over vertrouwen, veerkracht en positieve energie. Zeker geen zweverig boek, maar juist down-to-earth geschreven met persoonlijke verhalen waarin ik mezelf vaak heb herkend. Één van mijn favoriete highlights uit het boek:

  ‘Soms staan we nou eenmaal voor momenten dat je in je hart weet wat je te doen staat. Dat je wel weet wat goed voor je is. Dat je het in al je vezels voelt. Als je ergens energie van krijgt is dat een belangrijke raadgever. Het goed volgen van waar je bloed sneller van gaat stromen, is veel belangrijker dan luisteren naar zorgen over het hetgeen zich buiten jezelf af zou kunnen spelen. Het is de keuze tussen het lef om vol te leven of je te laten belemmeren door zorgen, die al het leven uit je trekken.' 

  6. ‘Denk groot & word rijk' – Napoleon Hill

  Jelle roept natuurlijk al jaren dat dit een fantastisch boek is, het heeft zijn leven tenslotte veranderd. Ik deed in 2016 een poging om de originele Engelse versie te lezen, maar die vond ik niet om doorheen te komen. Dus besloot ik om de Nederlandse bewerkte versie te lezen.

  De twee dingen die mij het meeste zijn bij gebleven uit dit boek zijn hoe bepalend je mindset is voor ‘succes’ in je leven en hoe je jezelf kunt aanzetten tot actie. Met die laatste heb ik soms moeite en dit boek heeft me daar ook bij geholpen. Het boek heeft me ertoe aangezet om mijn doelen op te schrijven en af en toe weer terug te lezen. Één daarvan was het opzetten van mijn newsletter.

  7. ‘Once upon a future' van Leen Zevenbergen & Ruud Veltenaar

  Dit boek bestelde ik direct nadat ik het voorbij zag komen in een Instagram advertentie – they got me – maar daar heb ik geen seconde spijt van gehad. We hadden de naam Ruud Veltenaar al eens eerder getipt gekregen van Sophie Hilbrand tijdens het opnemen van een podcast. Dit boek neemt je mee in wat de toekomst voor ons in petto heeft, hoe we ons daar op kunnen voorbereiden en welke kansen we kunnen benutten. Deze mannen zijn realistisch, maar ook hoopvol als het over klimaatverandering gaat.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.