Wat wil ik met mijn leven? Mijn beste antwoord

Wat zou ik nu zeggen tegen jonge mensen die twijfelen wat ze met hun leven willen doen? Deze vraag werd mij gesteld. Interessant, dus ik besloot er een artikel over te schrijven.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Opleidingen worden steeds minder belangrijk

  Een trend die gaande is is dat opleidingen steeds minder belangrijk worden. Van uit ouders gezien is de druk die we nu vaak voelen: zoek een opleiding die bij je past en ga voor de normale baan die daarbij hoort.

  Vervolgens zoek je een MBO, HBO of een Universiteit en als je dan bent afgestudeerd is daar dat gat tussen de opleidingen en de economie, oftewel de arbeidsmarkt.

  Je denkt dat nu het zware werk wel is gedaan na die zware studie maar eigenlijk begint het pas. Die baan vinden en ergens terecht komen waar je hart ligt. Elke dag met plezier naar je werk gaan en voelen dat je betekenisvol bent. Past een baan eigenlijk wel bij je of ga je liever voor vrijheid en passie?

  Over deze zoektocht heeft Nina Janssens een boek gemaakt, waarvoor ze ook mij heeft geïnterviewd. Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?

  Het probleem is dat veel opleidingen niet aansluiten op de arbeidsmarkt en dat de arbeidsmarkt niet aansluit bij de opleidingen. Een paar uitzonderingen zijn bijvoorbeeld opleidingen voor arts of rechter.

  Daarnaast verandert de economie enorm. Grote bedrijven verdwijnen en er komen veel kleine startups en zelfstandige ondernemers bij. Mensen die verschillende dingen doen zoals ik: slashies.

  Al deze rondlopende bedrijven en ondernemers hebben mensen nodig die een bepaalde expertise of skill hebben. Mensen die bijvoorbeeld een app of een website kunnen bouwen, kunnen werken met Photoshop of kunnen schrijven.

  Wat ik zou adviseren: negeer de opleidingen niet maar maak ze niet te belangrijk. Ze worden namelijk steeds minder belangrijk. Wat wordt er dan wel belangrijker?

  Levenslange zelfstudie

  Blijf studeren. Het leven is om te leren. Ik geloof niet in één opleiding en dan ben ik klaar en dan ga ik 40 jaar lang 40 uur per week werken voor 40% van mijn inkomen. Jij wel? Er is veel meer dan dat.

  Leren is niet alleen voor school, maar voor het leven.

  Trouwens, zelfstudie gaat vanzelf als je ergens een passie in vindt. En ik kan het weten. In 2011 ontdekte ik een passie voor persoonlijke ontwikkeling en ik ben erover gaan schrijven. Hier op deze plek.

  Skills en expertises

  Word heel goed in iets waar je een passie in vindt. Je hebt niet één passie. Uiteindelijk gaat het erom dat je een passie kiest en dat je die een lange tijd gaat ontwikkelen.

  Try not to become a person of success, but rather try to become a person of value. — Albert Einstein

  Word ergens heel verliefd en bezeten op en weet dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar weet wel: de onzekere weg is de zekere weg.

  GRIT

  Ik citeer Angela Lee Duckworth uit deze Ted Talk:

  ‘GRIT is passie en doorzettingsvermogen hebben voor zeer lange termijn doelen. GRIT is uithoudingsvermogen. GRIT is een commitment maken naar jouw toekomst, dag in en dag uit. Niet een week, niet een maand, maar voor de jaren. Het is heel hard werken en die toekomst realiteit maken. GRIT is leven alsof het leven een marathon is, en niet een sprint.'

  Onthoud dit. GRIT.

  Diep werken

  Diep werken is je heel lang en diep kunnen concentreren op één ding. Dit artikel schrijf ik zonder afleidingen van laptop en telefoon. Ik heb ‘diepe focus’ muziek opgezet en ben maar met één ding bezig: jou een advies geven met dit artikel.

  Diep werken wordt steeds moeilijker en dus kun je je er in de toekomst steeds meer mee onderscheiden.

  Diep werken wordt steeds schaarser omdat heel weinig mensen het nog kunnen door de tijd van nu. Vol met afleidingen.

  Diep werken is goud en Cal Newport heeft er een boek over geschreven.

  Het zit al in je

  Wat je net gelezen hebt is wat ik tegen je wil zeggen terwijl je daar alleen op je kamer zit. Zoekend naar die ‘perfecte’ opleidingstest terwijl je de druk voelt van anderen om je heen:

  ‘Sjongejonge, die weet ook niet wat hij / zij wil’.

  Je hoort het ze al denken.

  Ik kan je zeggen. Het zit stiekem al in je en je weet het al. Je moet alleen nog goed luisteren naar jezelf. Jezelf echt begrijpen, serieus nemen en beginnen. Beginnen met één ding, voor 10 jaar lang.

  It’s all about the GRIT, de zelfstudie en de skills. Maar vergeet ook de opleidingen niet. En als je toch een carrière test wil doen dan raad ik deze aan.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.