22 boeken die 22 levens veranderden

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    growthinkers is ontstaan door de verandering dat een boek bij mij teweeg bracht. In 2011 in Brazilië las ik het boek ‘Denk groot en word rijk' van Napoleon Hill. Het boek en de nieuwe cultuur veranderden mijn leven compleet.

    Het boek heeft mijn denken omgedraaid van zorgen naar optimisme en kracht. Napoleon geeft namelijk methodes om deze spoken van angsten te verslaan. Toen ik weer in Nederland was maakte ik rigoureuze veranderingen. Er was bij mij een passie voor persoonlijke ontwikkeling ontstaan. In 2013 ging ik erover schrijven op mijn blog lijstjes.info, nu growthinkers.

    Omdat de kracht van een boek de bron van dit blog is wil ik meer verhalen delen van boeken die levens hebben veranderd. Bij deze 22 verhalen van mensen die via social media of mail reageerden op de vraag: welk boek heeft jouw leven veranderd?

    1. ‘Getting Things Done' van David Allen

    productiviteit

    ‘Getting Things Done’ van David Allen heeft mij een heldere methode gegeven om altijd te weten wat ik praktisch kan doen in het volgende moment. Dat heeft mij een enorme kalmte gegeven in de storm van dagelijkse bezigheden. De methode is zo simpel; zouden ze eigenlijk alle kinderen in de brugklas of eerder al moeten leren”.

    Your mind is for having ideas, not holding them. ― David Allen

    2. ‘Kies en ze kiezen jou' van Judith Webber

    psychologie

    “Dit boek heeft me vooral laten inzien dat hoe cliché ook, de antwoorden al binnenin jou zitten. Ik zat er bijvoorbeeld wel eens mee dat, toen ik mijn baan verloor, ik de druk voelde van mensen om mij heen om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Als ik dan zei: “Ik wil ergens werken waar het ook lekker klikt met mensen”, dan werd vooral werd gezegd: “Els, je zult altijd met mensen moeten werken die niet in jouw straatje passen”. Ik geloofde hier toen al niet in en door dit boek te lezen, werd alleen maar bevestigd wat ik al wist.

    3. ‘7 Habits of Highly Effective People' van Stephen Covey

    zelfhulp

    “Dit boek veroorzaakte een schok in mijn bewustzijn. Ik zie in één oogopslag ineens alles helder voor me: de diepe schade van (het gebrek aan) opvoeding, waarom mijn gevechten tot nu toe maar niet tot resultaten willen leiden, mijn achterstand, de fouten in mijn paradigma, het gebrek aan eigen ijkpunten. Voor mij is het boek de aanleiding geweest om mijn leven echt op poten te zetten”.

    4. ‘How to Win Friends and Influence People' van Dale Carnegie

    relaties

    “Door het boek ben ik op een andere manier tegen gesprekken gaan aankijken. Je neemt een helicopter view en ziet wat er nu daadwerkelijk gebeurt tijdens de interactie. Verschillende patronen worden zichtbaar en hiermee ben ik gaan spelen. Door het spelen met deze patronen kun je veel meer informatie krijgen en voelen anderen zich gehoord. Dit is een super belangrijk onderdeel, als iemand zich oprecht gehoord voelt staat hij/zij pas echt open voor andere mensen en ideeën. Het is prachtig als je te weten kan komen wat er daadwerkelijk achter iemand schuilt, wat zijn of haar gedachten, wensen en ideeën zijn.

    Aan deze quote moet ik dan denken:

    Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply. — Stephen R. Covey

    5. ‘Verslaafd aan liefde' van Jan Geurtz

    liefde

    Na 13 jaar persoonlijke ontwikkeling ontbrak er een fundamenteel stukje van mijn puzzel. Dat heeft Jan Geurtz zonder meer ingevuld met zijn boek en zijn kennis over verslavingen.

    “Het laat zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen.”

    Ik zie om mij heen (en in mijn eigen leven) mensen levens leven waarin leegtes worden gevuld door o.a. seks, drank, social media, anderen, drugs, eten enz. Ik heb me altijd afgevraagd waarom we dat doen; voor welk gevoel vluchten we dan toch steeds? Ik denk dat we vluchten voor de leegte die we ervaren in ons hart.

    Ook ik ervoer die leegte (vanuit een fundamentele onzekerheid vanuit mijn jeugd) en werd daardoor afhankelijk van aandacht & liefde van anderen. Als ik het gevoel kreeg daar tekort in te komen dan ging ik steeds harder werken en verder en langer reizen; vluchten dus. Jan heeft mij geleerd alles te omarmen; ook de leegte.

    Zodra ik nu een gevoel afwijzing voel en in mijn afweer schiet; weet ik dat ik moet blijven staan in plaats van vluchten.

    En dat, is de grootste les die ik heb geleerd en die heeft werkelijk mijn leven veranderd. In plaats van de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen neem ik die zelf en ben ik niet langer afhankelijk van liefde buiten mijzelf maar voed ik deze nu in mezelf”.

    7. ‘Skinny Bitch' van Rory Freedman 

    vegan

    “In de zomer van 2012 kwam het boek Skinny Bitch op mijn pad. Ik heb ontzettend moeten huilen van dat boek. Toen mijn man ’s avonds thuiskwam vroeg ik of hij even wilde gaan zitten. We moesten praten. Ik heb daarna nooit meer achterom gekeken. Ik was me niet bewust van het feit dat ik door dierlijke producten te eten bijdroeg aan zoveel dierenleed. Het boek opende mijn ogen wat betreft de praktijken in de bio-industrie en dierenwelzijn.

    Met mijn gezin ben ik vorig jaar zelfs naar mijn geboorte-eiland Curaçao geëmigreerd om me op lokaal niveau meer te kunnen inzetten op het gebied van dierenwelzijn en educatie. Hoe slechts één boek je leven kan veranderen”.

    8. ‘365 dagen succesvol' van Arjan Vergeer en David de Kock 

    persoonlijke ontwikkeling

    “Mijn persoonlijke ontwikkeling? Voor het boek 365 dagen succesvol had ik er op dat moment niet over nagedacht. Heel eerlijk: dit soort boeken vond ik niet de moeite waard. Je school afmaken, in mijn geval studeren. Goede baan, samenwonen en een huis kopen. Verder had ik geen minuut nagedacht over “de zin van mijn leven”. Daar sta je dan, bijna te huilen in de boekwinkel. Ik was niet van plan een boek te kopen. Maar dit boekje sprong er qua vormgeving voor mij al uit. Knalrood met witte letters. “Hallo lees mij!”, leek het naar me te schreeuwen.

    Ik heb het boek opgepakt en bladerde. “Leef je in je eigen plan, of in het plan van een ander.” Een one-liner uit het boek. Het raakte me en het raakte me zo erg, dat ik bijna met tranen in mijn ogen stond. Dit boek nam me mee op een reis die ik niet had durven dromen. Weg van het dode spoor waar ik op zat. Als kind wilde ik ontdekkingsreiziger worden. Volgens mijn vader was dat iets wat mensen vroeger deden. Hij had het mis, je kan altijd je eigen wereld ontdekken, verruimen en verrijken. Dit boek gaf me in 13 stappen toegang tot de reis naar mijn ware ik.

    Je hoeft geen bergen te verzetten. Niet te veel nadenken en kleine stappen zetten. Want vele kleine stappen maken uiteindelijk een grote. Dit boek heeft de aanzet gegeven om mijn horizon te verbreden. Weg met de rondjes rond de kerk, de wereld ligt voor je open”.

    9. ‘Hoe Proust je leven kan veranderen' van Alain de Botton

    filosofie

    Maarten: “Alain de Botton ben ik een paar jaar geleden tegengekomen op YouTube. Ik was gelijk verkocht. Zijn scherpzinnigheid, intelligentie en visie prikkelen mij enorm. Na het winnen van een prijsvraag bij de School of Life Amsterdam kwam ik in contact met zijn boeken waaronder: Hoe Proust je leven kan veranderen.

    Marcel Proust (1871 – 1922) was een Frans schrijver die ‘de verloren tijd’ heeft geschreven. Eén van de langste romans ooit. Proust zelf was altijd erg zwak en kon bijna zijn huis niet uit. Ondanks zijn zwakke gesteldheid was hij erg scherpzinnig en gevoelig. Hierdoor kon hij erg goed schrijven omdat hij dingen vanuit een hele eigen manier bekeek.

    Dit boek heeft mijn leven veranderd omdat het mij beter heeft leren kijken naar de wereld, de mensen en vooral de dingen om ons heen.

    Het boek heeft mij geleerd dat het grootste geluk zit in onze interpretatie. Het kijken naar de totaliteit van alles en de troost in de alledaagse dingen.

    Ook literatuur en kunst ben ik nog meer gaan waarderen. Het heeft mij laten inzien dat literatuur vaak onze eigen gevoelens omschrijft op manieren die we zelf nooit voor mogelijk hielden.

    Aan de hand van Prousts zijn boek en leven zegt Alain de Botton: “Het geluksgevoel dat je kan bekruipen wanneer je eens met andere ogen kijkt staat centraal in Prousts therapeutische theorie en maakt duidelijk dat ontevredenheid eerder het gevolg is van een onvermogen ons leven op de juiste manier te bezien, dan van een wezenlijk tekortkoming van dat leven”
    – Alain de Botton”.

    10. ‘Het drama van het begaafde kind' van Alice Miller 

    psychologie

    “Al jaren heb ik last van spanningsklachten, weinig energie, depressies en veel lichamelijke pijn. De afgelopen tien jaar heb ik verschillende behandelingen bij verschillende therapeuten ondergaan. Jaren verstreken, maar de spanningsklachten namen toe. Vorig jaar kwam ik bij een psychiater terecht die mij wees op het boek “Het drama van het begaafde kind”. Na het lezen van het boek vielen voor mij de puzzelstukjes eindelijk op zijn plek.

    De kern van het boek gaat erover hoe aangeleerd, schadelijk onbewust gedrag door wordt gegeven aan volgende generaties met alle gevolgen van dien. Als kind ben je op zoek naar liefde van je ouders, daar heb je alles voor over.

    Maar wat als je moeder zelf noodlijdend is? (d.w.z. wat als zijzelf haar hele leven al zoekt naar wat ze op het juiste moment niet van haar ouders heeft kunnen krijgen: iemand die helemaal op haar ingaat, haar volledig begrijpt en serieus neemt en waardering geeft.) Een moeder met een onbevredigde en onbewuste behoefte uit het verleden zal op allerlei manieren toch die bevrediging zoeken en het geschiktst daarvoor zijn haar eigen kinderen.

    Een kind is beschikbaar, het laat zich controleren, de moeder beschouwt haar als het middelpunt in haar leven, laat haar nooit in de steek, schenkt haar aandacht en bewondering. De moeder kan het kind zo opvoeden dat het niet huilt en haar niet hindert. Ze kan er eindelijk voor zorgen dat ze respect krijgt, oftewel de bezorgdheid om haar leven en welzijn opeisen die haar ouders haar schuldig waren gebleven.

    Ik heb me als kind onbewust aangepast om die behoefte van mijn moeder aan te voelen en te beantwoorden. Dit heeft erin geresulteerd dat ik bepaalde eigen gevoelens in mijn kinderjaren en als volwassene niet kon ervaren. Want als kind kun je die gevoelens alleen beleven wanneer er iemand bij is die die gevoelens aanvaardt, begrijpt en begeleidt.

    Met de inzichten uit het boek begrijp ik ineens waarom ik het zo moeilijk vind om op mijn eigen gevoelens af te gaan. Waar was ruimte voor mijn gevoel als ik altijd mijn moeder een goed gevoel moest geven, haar moest troosten etc.? Houdt ze wel van mij? Of alleen van de aangepaste versie die haar het gevoel geeft dat ze een goede moeder is?

    Ik ben heel lang onbewust afhankelijk geweest van mijn moeder. In het dagelijks leven zoek ik vaak bevestiging bij anderen, ik pas me makkelijk aan en ik vraag me voortdurend af wat anderen van me denken. Mijn gevoel van eigenwaarde is laag en ik ben heel kritisch op mezelf. En ik snap nu waarom.

    Ik weet nu dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om mijn moeder een goed gevoel te geven.

    Ik leer mijn grenzen aan te geven in ons contact en ben milder voor mezelf geworden. Ik leer dat mijn gevoelens er ook toe doen en ik mag nu ook boosheid en de verdrongen pijn van mezelf ervaren. Dat doet veel pijn, maar het lucht ook op dat deze gevoelens er nu eindelijk mogen zijn.

    Ik ben er nog niet, maar ik weet dat dit de weg is die ik moet afleggen om uiteindelijk mijn eigen leven terug te krijgen met meer zelfcompassie, minder spannings- en lichamelijke klachten en meer energie. Citaat uit het boek: “Het boek is een aanrader voor ouders, aanstaande ouders, depressieve, chronisch zieke mensen, therapeuten en aan ieder die bewust wil worden van zijn eigen patronen en levenswijzen en zich hiervan wil bevrijden”.

    11. ‘Dansen in de hemel' van Michael Pilarczyk

    roman

    “Toen dit boek werd uitgegeven, bestond er voor mijn geen twijfel. Dit boek moest en zou ik hebben. Waarom? Eigenlijk geen idee. Was het de titel die mij aansprak? Was het de schrijver? Tot op heden echt geen idee. Ik kwam thuis met het boek, kopje thee gemaakt en gaan zitten lezen. Ik vergat de wereld om mij heen. De tranen stroomden al snel over mijn wangen. Wat een verhaal, wat een verdriet, wat een gevecht.

    Waarom veranderde het mijn leven? Omdat ik tot inzicht kwam dat je het leven niet voor lief moet nemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen daden. Ja ik weet het, het is een cliché, maar het is zo waar. Je bent verantwoordelijk voor wie je bent, je kunt veel dingen in je leven het beste zelf regisseren.

    Ik ben dus heel erg naar mijn eigen ik gaan kijken. Wie ben ik, waar sta ik, maar ook wat ik ga doen om me beter te voelen. Ik heb de regie in eigen hand genomen en eerlijk gezegd, tot op de dag van vandaag, heb ik daar geen moment spijt van. Nog elke dag leer ik, nog elke dag spar ik. Elke dag voel ik me een beetje beter. Ik ben weer van mezelf gaan houden. Dat is wat dit boek bij mij teweeg heeft gebracht”.

    12. ‘Harry Potter' van J.K. Rowling

    fantasie

    “Door de Harry Potter serie ben ik erachter gekomen dat er eigenlijk veel meer is dan je denkt.

    Dat je nog meer met je eigen fantasie kan ontwikkelen en bereiken, dat er belangrijkere dingen zijn dan school, werk en alsmaar presteren.

    De boekenserie heeft mij op verschillende manieren geraakt.

    Doordat je zo in Harry’s wereld kan kruipen vergeet je je eigen realiteit. Dit kan soms heel fijn zijn als je een lastige periode doormaakt. Je kunt hier alsmaar over doordenken en zo je eigen fantasie uitbreiden en hieruit je profijt halen. Het is heel fijn om hiermee je eigen veilige wereld te creëren. Je fantasie moet nooit geremd worden, je wordt natuurlijk volwassener maar het is altijd goed om soms over hele gekke dingen na te denken. Zo blijf je getriggerd en ontkom je misschien een beetje aan de dagelijkse sleur.

    Ik gebruik zelf mijn brede fantasie in mijn opleiding en werkgebied, maar ook in het dagelijks leven. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt dat je denkt van.. Goh dat had ook zo kunnen lopen! Ook komt de term vriendschap naar voren, wat voor mij persoonlijk een heel mooi aanspreekpunt is. In het dagelijks leven willen vele mensen zich populair, bekend en geliefd voelen. In de boekenserie blijft Harry het best bevriend met Hermelien en Ron, wat dus duidt op een kleine vriendenkring. Ik denk dat dit voor veel mensen een bevestiging was dat het helemaal niet belangrijk is om vele ‘vrienden' te hebben”.

    13. ‘Hypotheek vrij' van Gerhard Hormann 

    geld

    “Welk boek veranderde je leven? Daar hoefde ik niet zo lang over na te denken: Hypotheek vrij van Gerhard Hormann. De schrijver schetst in dit boek wat de banken je vaak niet willen vertellen. Aflossen is niet handig, want dan kun je de hypotheekrente niet meer aftrekken van de belasting, dit is één van de eerste dooddoeners. Zonder (of met een veel lagere) hypotheek houd je immers maandelijks meer over. En staat de rente aftrek niet al jaren ter politieke discussie? Aflossingsvrije hypotheken bestaan niet of je moet in sprookjes geloven … wie maakt na afloop van de looptijd het uitstaande bedrag aan de bank over? Sinterklaas? De tanden fee? Nee dat moet je echt zelf doen.

    Een ander belangrijk aspect van al dan niet aflossen is een simpel rekensommetje. Hoeveel rente krijg je op je spaarrekening? En wat is het hypotheekrente percentage? Precies, daar hoef je geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd.

    Om een lang verhaal kort te maken. Wij zijn versneld gaan aflossen en het resultaat is dat er momenteel een maandelijkse hypotheekrente van ver onder de sociale huurgrens wordt overgemaakt naar de bank. In huur terminologie wonen wij dus scheef, zeer scheef. En over minder dan een jaar is onze hypotheek schuld nul, nada, niks. Aflossen gaat op een bepaald moment ook een soort sport worden. In zijn boek omschrijft Gerhard dat perfect.

    Voor mij was er nog een andere reden om versneld te gaan aflossen, namelijk ik wilde minder gaan werken, lagere maandlasten. Dus ik werk nu nog maar 4 dagen in de week. Wat mij automatisch naar de volgende boeken, toevallig ook van dezelfde schrijver, brengt, namelijk: “Het nieuwe nietsdoen” en “De omgekeerde werkweek”. Ik zal niet teveel verklappen, maar ga eens bij jezelf te rade: wat is nu echt belangrijk in je leven?”.

    14. ‘Animal Farm' van George Orwell

    literatuur

    “Ik was nooit echt een lezer. Maar toen ik als vijftienjarige jongen Animal Farm van George Orwell las, heeft het iets belangrijks in me ontketend, namelijk dat boeken je leven kunnen verrijken.

    Animal Farm gaat over een groep dieren op een boerderij die een revolutie ontketenen. Eén van de dieren, de grote filosofische big Major, vertelt over zijn droom waarin niet de mensen maar de dieren de baas zijn over de boerderij. Zelf zullen zij alles bepalen. Als kameraden zullen ze allemaal gelijk zijn en gelijke rechten hebben en daardoor een beter leven hebben. Geen onderdrukking meer van de mensen. De andere dieren zijn snel overtuigd van zijn woorden en jagen de mensen weg.

    Na de dood van Major nemen andere biggen zijn taak over. De biggen schrijven regels op, waarvan de bekendste ‘All animals are equal’ is. Deze wordt echter al snel aangevuld met ‘But some animals are more equal than others’, wat min of meer al aangeeft waar dit verhaal naartoe gaat.

    Op het eerste gezicht is Animal Farm een simpel verhaal dat over boerderijdieren gaat die in opstand komen. Maar tussen de regels door gaat dit boek eigenlijk over de opkomst van het communisme en alles wat daar fout aan was: moorden, verdwijningen van personen en het misbruiken van een (aanvankelijk goedbedoelde) ideologie.

    Ik had op dat moment nog nooit zo’n gelaagd verhaal gelezen. Na Animal Farm begon ik de waarde van boeken pas echt te waarderen. Het heeft m’n leven veranderd”.

    15. ‘Essentialisme' van Greg McKeown 

    minimalisme

    “Ik was eerder wel geïnteresseerd in minimalisme en dit boek heeft me geleerd dat het van toepassing is op je hele leven — en dus niet alleen je spullen. Er is één illustratie in het boek, die ik echt nooit ga vergeten. Hierbij wordt getoond hoe effectief het is om je energie op één doel te richten, in plaats van tien verschillende subdoelen. Echt een mega aanrader!”

    16. ‘Bullshit jobs' van David Graeber 

    economie

    “Dit boek gaat over nutteloze banen in onze maatschappij, dat de mens maar aan het werk wordt gehouden en over het basis inkomen. Ik kon nooit goed begrijpen/verwoorden hoe ik me voel over de huidige maatschappij, maar dit boek deed dat voor mij.”

    Een bullshit baan is een vorm van betaald werk die zo volkomen zinloos, onnodig of verderfelijk is dat zelfs de werknemer het bestaan ervan niet kan rechtvaardigen. — David Graeber

    17. ‘De logica van geluk' door Mo Gawdat

    persoonlijke ontwikkeling

    “Ons brein denkt dat we steeds in gevaar zijn en daardoor overdrijft het veel wat onszelf weleens angstig en ongelukkig laat voelen. Nu ik dit weet kijk ik stuk anders naar de onderliggende gedachten van issues! Ook beschrijft het dat je als mens niet ‘hoort' bij je ouders, baan of iets anders.”

    18. ‘Siddharta' van Hermann Hesse 

    literatuur

    “Het gaat over het gevoel dat het anders of beter moet kunnen, een soort verlangen. Hermann neemt je mee in die zoektocht van Siddhartha, een reis die eindigt bij het begin. Waar hij realiseert dat wat hij had al alles was.

    Ik vind dit zo’n mooi verhaal, het is een fijne reminder om tevreden te zijn. Tegelijkertijd vertelt het me ook dat het oké is om soms wel het onbekende te ontdekken en daarna nog meer waardering te hebben voor wat al is.”

    19. ‘Hunger' van Roxane Gay

    biografie

    “Dit boek heeft me echt enorm aan het denken gezet over mijn eigen lichaam, maar ook over de plek van lichamen in de maatschappij en het ideaalbeeld wat we zelf hebben gecreëerd. Echt prachtig geschreven!”

    20. ‘You Are a Badass at Making Money' van Jen Sincero 

    geld

    “Ik voelde me steeds niet vrij, en dat kwam door mijn gedachtes over geld. Dit boek heeft ontzettend geholpen van het bewust worden en analyseren hiervan. Zo behulpzaam om je blokkades rondom geld te doorbreken!”

    Rijk: in staat om je alle dingen en ervaringen te veroorloven die nodig zijn om je meest authentieke leven volledig te ervaren. — Jen Sincero

    21. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan' van Liesbeth Smit 

    psychologie

    “Als echte introvert voelde ik me ontzettend vaak een buitenbeentje. Ik hou niet van grote groepen mensen, moet vaak even nadenken voordat ik wat zeg en kom daardoor afstandelijk en ongeïnteresseerd over. Houd niet van onverwachtse bezoeken of telefoontjes, sociale activiteiten vreten energie, kreeg vaak te horen dat ik mezelf op de voorgrond/in de schijnwerpers moet plaatsen, verplicht moet gaan netwerken en ga zo maar door.

    Dankzij dit boek kon ik mijn ‘vreemde trekjes' ineens plaatsen en begreep ik mijzelf veel beter. Ik weet nu wat ik nodig heb, wat energie vreet en waarom dat zo is. De mooiste boodschap die dit boek brengt is voor mij: je bent goed zoals jij bent.”

    22. ‘Moeiteloos jeZELF zijn' van Vera Helleman 

    non-dualiteit

    “Het heeft inzicht gebracht in dat mijn omgeving een spiegel is voor mijzelf. Alles wat in mij zit en al mijn overtuigingen projecteer ik naar de buitenwereld. Dus als ik me aan een bepaald iets van een persoon irriteer is dit eigenlijk een teken dat ik dit deel in mijzelf nog niet heb geaccepteerd.

    Het maakt van dingen die ik voorheen als zwaar en donker ervaarde hele lichte dingen. Het brengt me meer in het nu om elk moment weer te bedenken: welk stapje kan ik nu zetten omdat dit mij op dit moment rust, verwondering en inspiratie geeft? Terug naar je intuïtie, terug naar waar je echt behoefte aan hebt, JeZelf zijn”

    Je bent niet je emoties, je bent niet je gedachten en niet je lichaam. Je bent de waarnemer van je emoties! — Vera Helleman

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

    Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.