12 vragen die helpen bij het vinden van je passies

Denk jij weleens: ‘Wat is mijn passie en hoe kan ik dichter bij deze passie komen?'. In dit artikel vertel ik je mijn visie op het volgen van je passie (en dat is niet wat je verwacht). Verder deel ik vragen die je jezelf kunt stellen om dichterbij je passies te komen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Wat is mijn passie en hoe kan ik dichter bij deze passie komen? Heb ik überhaupt wel een passie en hoe vind ik die dan? Wat is mijn levensmissie en heeft iedereen een levensmissie? Wat is mijn droombaan? Vragen waar we allemaal mee rondlopen en ik ga je helpen.

  Ik heb goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws: je hebt niet één passie of levensmissie. Het goede nieuws: je hebt meerdere passies en levensmissies die wel of niet ontwikkeld zijn. Heb je er nog niet één ontwikkeld? Aan jou om te beginnen om vervolgens te kijken of je ermee door wil gaan.

  Een fout die we maken

  We zijn vaak bezig met het eindresultaat. Een rockster, gitarist of acteur worden met roem en succes. Maar wil je er ook voor lijden en is dat het waard? Dat is een betere vraag. Het is de vraag die zorgt dat we iets kiezen waar we mee doorgaan. Dat we iets kiezen waar we onze tanden in zetten. Want lang je tanden ergens in zetten levert vaak de mooiste dingen op.

  Dus, welk proces wil je lang aangaan? Welke beklimming wil je maken terwijl je geniet, maar ook de blaren aankunt?

  Het pad naar jouw droom gaat over het volgen van een richting, niet over arriveren op een bestemming.

  Dit is mijn antwoord op de vraag ‘wat is mijn passie?’:

  Ja, je hebt passies en levensmissies. Het zijn verschillende passies, missies en thema’s; op jouw manier vormgegeven en ontwikkeld.

  Begin aan deze tocht, duik in de onbekende onzekerheid, zo snel mogelijk. Het is de tocht waar je later spijt van krijgt als je deze niet hebt gelopen. Maar om die tocht te maken moet je wel beginnen. Je moet iets kiezen en het gaan uitbouwen. Pas dan leer je weer verder. Dus start, hoe klein ook en beantwoord eerst deze vragen voor jezelf.

  Na het beantwoorden van de volgende vragen en het maken van deze carrière tests zul je er in ieder geval wel één vinden. En onthoud, je hebt dus meerdere passies. Uiteindelijk is het de vraag of je ermee aan de slag gaat en ze gaat ontwikkelen. Je bent niet geboren voor één ding. Je hebt niet één missie of één passie. Hiernaar zoeken maakt je alleen maar gestrest omdat je het niet kunt vinden, want het ene ultieme ding is er niet.

  Vragen om dichterbij je passies te komen

  1. Welke (kleine) dingen in het leven fascineren je?

  De volgende tekst komt uit het boek ‘Anything You Want' van Derek Sivers:

  ‘Als je denkt dat jouw levensmissie je moet treffen als een bliksem, dan zie je de kleine dingen die jou dagelijks fascineren over het hoofd'.

  Schrijf een week lang eens op wat je gewoon ‘leuk' vindt om te doen en wat je fascineert. Je gaat echt nieuwe dingen over jezelf te weten komen.

  2. Stel je hebt een telefoongesprek met jezelf als 8-jarige. Wat zou hij of zij jou vragen?

  Bij mij zou hij vragen: ‘Dans je nog Jelle?’ ‘Spreek je nog stemmen in op bandjes?’ ‘Speel je nog veel buiten’? ‘Maak je zelf nog toneel, dans en zang met je vrienden of familie?’.

  3. Hoe zou jij herinnerd willen worden door anderen?

  Als je er niet meer bent. Wat wil je dat anderen over je zeggen en schrijven?

  4. Welke verandering wil jij teweeg brengen?

  Wil je iets veranderen aan deze wereld en voel je die drang? Ga ervoor leven en word een pionier. Een pionier is iemand die als eerste iets bedenkt en onderneemt. Iemand die een onbekend pad bewandeld.

  Pionieren is moeilijker maar je haalt er meer voldoening uit. Het is namelijk een stuk sneller en gemakkelijker om een bekend pad te volgen, dan dat pad zelf te bedenken.

  5. Waardoor vergeet je te poepen en te eten? Waardoor kom je in flow en vergeet je de tijd?

  Als ik wakker word vind ik het heerlijk om gelijk mijn laptop te pakken en te beginnen met schrijven. Een goede kop koffie erbij en gaan! Ik heb dan geen zin om te poepen en eten vergeet ik. En dan kijk ik op de klok en is het alweer bijna middag.

  6. Welke mensen bewonder jij het meest in het leven en
  waarom? Welke eigenschappen wil jij kopiëren?

  7. Als geld geen rol zou spelen welk werk zou je dan doen?

  8. Welke ervaringen, goed en slecht, hebben jou gevormd?

  9. Welke gelijkenissen kun je vinden in je grootste prestaties?

  10. Welke problemen in het leven wil je het liefst oplossen?

  11. Waar krijg je later spijt van als je er nu niet mee begint?

  Je bent oud en zit in een schommelstoel. Tijdens het schommelen denk je na over je leven. Waar heb je spijt van als je er nu niet mee begint en waar kan jij later blij en tevreden mee zijn?

  12. Waar wil je pijn voor voelen? Welke beklimming wil je maken
  terwijl je geniet, maar ook de blaren aankunt?

  Gaan voor die passie is niet altijd leuk. Ook Floortje Dessing heeft tijdens het uitvoeren van haar ‘droombaan' littekens gekregen en ziektes opgelopen. Je krijgt het gewoonweg niet gratis. Waar wil jij de pijn voor voelen?

  Mijn persoonlijke verhaal

  Als klein jongetje was ik iemand die graag zijn stem op cassettebandjes opnam. Ik hield van computerspelletjes. Ik hield van dansen en mezelf presenteren aan anderen.

  Op de Middelbare school zat ik op toneel en speelde ik rollen. Mensen zeiden tegen mij dat ik dit goed kon en hier mee verder moest. Dus deed ik het want ik vond het ook leuk.

  Later leerde ik weer dat ik niet gelukkig werd van in het theater spelen en steeds moeten luisteren naar een regisseur. De minieme verandering die ik teweeg bracht bij anderen gaf mij geen voldoening en er kwam te weinig uit mezelf. Van stemmen inspreken en camerawerk werd ik wel gelukkig. Hier kon ik weer mee verder.

  Daarna ontdekte ik het bloggen. Ik hielp ineens mensen met wat ik meemaakte. Dit gaf me een gevoel dat ik nog niet kende. Het helpen van anderen met iets wat jij maakt. Ik schreef veel over minimalisme en ik merkte dat dit enorm populair was bij mijn lezers. Toch voelde ik op een gegeven moment dat ik niet alleen over minimalisme wilde schrijven maar over meer. Over groeien als mens en in jezelf investeren. Groeien als mens om vervolgens jezelf en de wereld te veranderen. Ik gaf deze manier weer opnieuw vorm met growthinkers.

  Aan dit verhaal zie je hoe ik steeds verschillende passies meer vorm probeer te geven en ze blijf ontwikkelen. Thema’s die je terugziet zijn: zelfcreatie, anderen willen inspireren, performen en mij presenteren aan een publiek. Ook ontdekte ik steeds wat ik niet wilde en paste ik hier alles weer op aan.

  Je komt hier steeds meer achter door in je leven veel te doen waar je de zin of de ‘excitement’ voor voelt. Dus het niet doen omdat je goedkeuring en bevestiging wil van anderen. Nee, omdat je het gewoon heel erg leuk vindt om te doen.

  Jouw levensmissie of passie is niet één ding; het zijn een paar dingen. De truc is om niet iemand te worden die overal een beetje goed in is maar om iemand die zich in een paar dingen heeft gespecialiseerd.

  Na het beantwoorden van de vragen en het maken van de carrière tests uit dit artikel wil ik je uitdagen om één passie te kiezen. Een passie die uit de antwoorden op de twaalf vragen komt. Kies deze passie en ga ermee aan de slag. Een flinke tijd. Geef zoveel mogelijk op maar ook zoveel mogelijk vóór deze passie. Dit zijn de vier dingen die we niet willen opgeven en dus niet kiezen voor de passies: identiteit, status, zekerheid en geld.

  Dus begin, werk hard en heb geduld. Dat moment komt. Dat moment dat je blij bent dat je hebt doorgezet. Dat je leven niet een ondersteunend systeem voor je werk is, maar je werk een ondersteunend systeem is voor je leven.

  Na het beantwoorden van de vragen en het maken van de carrière tests uit dit artikel wil ik je uitdagen om één passie te kiezen. Een passie die uit de antwoorden op de twaalf vragen komt. Kies deze passie en ga ermee aan de slag. Een flinke tijd. Geef zoveel mogelijk op maar ook zoveel mogelijk vóór deze passie. Dit zijn de vier dingen die we niet willen opgeven en dus niet kiezen voor de passies: identiteit, status, zekerheid en geld.

  Dus begin, werk hard en heb geduld. Dat moment komt. Dat moment dat je blij bent dat je hebt doorgezet. Dat je leven niet een ondersteunend systeem voor je werk is, maar je werk een ondersteunend systeem is voor je leven.

  Most people waste the best years of their life waiting for an adventure to come to them instead of going out and finding one.

  De quotes zijn van Jeff Goins en komen uit zijn boek ‘The Art of Work’, een aanrader om te lezen over dit onderwerp naast het boek ‘So good they can’t ignore you’ van Cal Newport.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.