5 natuurlijke en duurzame zonnebrand merken

Er is de laatste jaren steeds meer oog voor natuurlijke verzorgingsproducten en dus ook voor zonnebrand. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de planeet. Niet natuurlijke zonnebrand is namelijk schadelijk voor alles wat in zee leeft.

Schadelijke stoffen die je wil vermijden in je zonnebrand: Oxybenzone, Avobenzone, Octisalaat, Octinoxate, Ensulizole, Octocrylene, Phenoxyethanol, parabenen en synthetische parfum. Nano Titaniumdioxide deeltjes wil je vermijden omdat die doordingen in je huid en ze huidkanker kunnen veroorzaken.

Naast een natuurlijke zonnebrand is het ook belangrijk dat een product een UVA en UVB bescherming heeft. Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA stralen en 5% uit UVB stralen. UVA stralen zorgen voor huidveroudering (A van Aging) en UVB stralen zorgen voor DNA schade en zon verbranding (B van Burning).

Ik heb me voor dit artikel laten inspireren door Ismee Kok van @ismeepureliving. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar natuurlijke zonnebrand zonder synthetische parfum. In haar Instagram stories vind je een highlight ‘zonnebrand' waarin ze voor een groot aantal zonnebrand merken de ingrediënten heeft uitgezocht en daarbij aangeeft of ze wel of niet natuurlijk zijn.

Hieronder mijn ervaringen van vijf natuurlijke en duurzame zonnebrand merken, waarbij de bovenste twee mijn meest favorieten zijn.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. SPEICK

  De Speick Sun producten zijn 100% natuurlijke minerale zonnebescherming op basis van zinkoxide (voor 99,4% van natuurlijke oorsprong) dat beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen. Ze zijn vrij van geurstoffen, kleurstoffen, aluminium en minerale oliën. Op mineralen gebaseerde zonnecrèmes werken met minerale micropigmenten die bij het aanbrengen een dun laagje op de huid achterlaten en de UV stralen als een spiegel weerkaatsen.

  De verpakkingen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. De tube is gemaakt van 89% BIO PE, de dop van PP en het doosje van FSC-gecertificeerd papier, bedrukt met milieuvriendelijke kleuren.

  Ervaring — Een volle witte crème die goed uitsmeert en goed intrekt en totaal geen witte waas achterlaat. De beste uit de test als je ‘t mij vraagt voor het insmeren van je hele lijf.

  kenmerken | vegan + cosmos natural + koraal vriendelijk
  prijsrange €14 – €25

  2. Esse

  Esse sunscreen is een natuurlijke zonnebrand die koraal vriendelijk is en bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Dit product bevat gecoate zinkoxide (geen nano deeltjes) om UV stralen tegen te houden, maar is bijna doorzichtig bij het aanbrengen.

  Deze zonnebrand is vrij van parfum en gecertificeerd biologisch volgens de cosmos standaard. De inhoud is 99% natuurlijk en 54% biologisch (mineralen als zinkoxide kunnen niet als biologisch worden gecertificeerd omdat ze niet uit landbouw komen).

  Ervaring — Een volle witte crème die goed uitsmeert en goed intrekt en totaal geen witte waas achterlaat. De beste uit de test als je ‘t mij vraagt voor het insmeren van je hele lijf.

  kenmerken | vegan + cosmos organic + peta + koraal vriendelijk
  prijsrange € 44

  Ben je nog op zoek naar een duurzame swimwear? In het artikel 12 duurzame swimwear merken hebben we de mooiste duurzame merken voor je op een rijtje gezet.

  3. INCIA

  Deze zonnebrandcrème bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten en heeft een minerale filter. Dit is het tegenovergestelde van een chemische filter. Chemische filters worden geabsorbeerd door de huid. Deze filters absorberen vervolgens de UV-straling. De synthetische ingrediënten, zoals parabenen en kleurstoffen, worden bij een zonnebrandcrème met een chemische filter door de huid opgenomen. Door te kiezen voor een minerale filter weet je zeker dat je een chemicaliën vrij product gebruikt dat niet in je lichaam terechtkomt.

  De natuurlijke ingrediënten in deze zonnebrand, zoals de Tamanu olie, beschermen, voeden en herstellen de huid. Deze zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling en is zonder parfum of andere synthetische toevoegingen.

  Ervaring — Een dikke witte crème die na het uitsmeren echt aanvoelt als een beschermd laagje. Je moet deze crème echt goed uitsmeren en niet veel gebruiken, dan blijft er geen witte waas achter. Ze hebben ook een lijn speciaal voor kids.

  kenmerken | vegan + cosmos natural + peta
  prijsrange €21 – €23

  4. Lavera

  De lavera Anti-Aging Sensitive Sun Cream bevat biologische zonnebloemolie en biologische kokosolie. Deze zonnebrand is koraal vriendelijk volgens de richtlijnen van The Hawaiien Coral Reef Conservation Act. De tube (exclusief dop) is gemaakt van 97% gerecycled materiaal.

  Ervaring — Deze zonnebrand komt geel uit de tube en voelt aan als een lichte crème, smeert goed uit, laat wel een witte waas achter. Goed om te weten is dat deze zonnebrand niet waterproof is.

  kenmerken | vegan + koraal vriendelijk + peta + natrue
  prijsrange €18 – €22

  5. Naïf

  Naïf Sunscreen SPF30 is een huidvriendelijke zonnebrandcrème en bevat natuurlijke, minerale UV-filters op basis van zinkoxide (geen nano deeltjes). Deze waterbestendige zonnecrème beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Dankzij natuurlijke oliën zoals kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie is de crème makkelijk smeerbaar.

  Deze 100% vegan zonnebrand brengt geen schade toe aan de oceaan. Dit komt omdat ze geen ingrediënten als oxybenzone, octinoxate en nanodeeltjes bevatten, die schadelijk zijn voor het koraal, de vissen en het plankton. De tube is gemaakt van suikerriet.

  Ervaring — Goed om te weten is dat deze zonnebrand geen natuurlijke parfum bevat. De zonnebrand voor kids is sinds kort wel zonder parfum verkrijgbaar. Eerder sloeg deze crème nog weleens wit/blauw uit, maar door verbetering van het product is dat nu niet meer het geval.

  kenmerken | vegan + koraal vriendelijk
  prijsrange €8 – €36

  Naast deze vijf zonnebrand merken testte ik ook de Jetske Ultee Suncover SPF 30. Deze crème is niet natuurlijk, maar bevat geen schadelijke ingrediënten die hierboven worden genoemd. Het product bevat wel nano deeltjes, vandaar dat hij niet in de lijst hierboven staat. Mijn ervaring is dat het een dunne crème is, die vlug intrekt en na het insmeren meteen doorzichtig oogt.

  Tot slot nog een goede tip voor zonnebrand voor kids, Weleda Edelweiss baby & kids zonnebrand. Een dikke vette crème die wel een beetje een witte waas achterlaat, maar die op een natuurlijke manier goede bescherming geeft. Persoonlijk vind ik die witte waas wel handig, zodat je zeker weet dat je kind overal goed is ingesmeerd. Deze zonnebrand heeft minerale UV-filters zonder nano deeltjes, is ultra water resistant en parfumvrij.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.