11 duurzame en eerlijke truien en vesten (knitwear)


[vc_empty_space height=“10px”]

Laatste update: 23 februari 2021

1. Unrecorded

Jolle en Daniel – de oprichters van unisex label Unrecorded – wilden kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen. Daarom bouwden ze een merk met één vast assortiment dat wordt gedreven door hun passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij’ en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden.

De lamswollen truien zijn gemaakt van 100% extra fijne mulesing-vrije Australische merinowol. De wol bestaat uit een tweelaags garen dat in Italië is gesponnen en gedraaid. De truien hebben een regular fit en zijn net als de rest van de collectie unisex.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

trui lamswol lichtgrijs Unrecorded | trui lamswol donkerblauw Unrecorded

2. Teym

Teym zet kwaliteit en design op nummer één en staat voor één garderobe met items die tijdloos zijn. We kennen de oprichter Maxime persoonlijk en zijn fan van haar manier van werken. Ze maakt stijlvolle kleding met een minimalistische touch. Maxime staat in nauw contact met de mensen en fabrieken met wie ze samenwerkt, waardoor ze verzekerd is van een eerlijke productie onder goede werkomstandigheden. Bij Teym koop je direct van de maker, zonder tussenpersonen die ieder hun eigen marge rekenen. Een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

The Turtleneck grijs Teym | The Turtleneck zwart Teym

3. Alchemist

Alchemist is ontstaan uit de wens om duurzaamheid te combineren met luxe mode. Oprichtster Caroline Mewe vindt mode en ethisch zakendoen even belangrijk. Daarom willen ze kleding creëren die ethisch geproduceerd is én is gemaakt van duurzame materialen.

De Alchemist-collecties zijn gemaakt om door verschillende seizoenen heen gedragen te worden. De focus van de collecties ligt niet op het volgen van trends, maar op ontwerpen van hoge kwaliteit die goed passen. Elke collectie herintroduceren ze essentiële stukken in nieuwe kleuren en stoffen. Deze essentials leggen de basis voor een gebalanceerde garderobe.

trui beige Alchemist | trui v-hals zwart Alchemist

4. ARMEDANGELS

ARMEDANGELS doet het al heel lang heel goed en blijft een voorloper in de duurzame mode. Voor het merk is eco geen trend, maar een houding en verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu. Daarom gebruiken ze consequent duurzame, milieuvriendelijke & zoveel mogelijk circulaire materialen zoals o.a. katoen van gecontroleerde biologische teelt, gerecycled en circulair katoen, zuiver scheerwol uit gecontroleerde biologische veehouderijen.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

coltrui zwart ARMEDANGELS | wollen trui grijs ARMEDANGELS

5. L’Envers

Julie, oprichter van L’Envers is altijd al ondergedompeld geweest in de textielwereld, aangezien haar familie al heel lang in deze sector actief is. Het verhaal gaat terug tot 1820 toen haar betovergrootvader in Noord-Frankrijk een wolfabriek oprichtte.

Nadat ze bij grote bedrijven gewerkt te hebben, wilde ze in 2015 graag aan haar eigen ondernemersavontuur beginnen. Toen ze zich realiseerde dat de mode-industrie de op één na meest vervuilende ter wereld is, wilde ze een alternatief bieden en een modemerk lanceren dat langzaam, respectvol en met een lage impact werkt.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

vest beige L’Envers | trui roze L’Envers

6. The Knotty Ones

The Knotty Ones werd opgericht door drie beste vriendinnen – Sandra, Danute en Akvile. De drie brachten, zoals velen van ons, hun vroege twintiger jaren door met het najagen van de laatste modetrends en rages. Dit veranderde snel in 2014, toen ze een tijdje vrij namen om door Zuidoost-Azië te reizen, waar ze de donkere kant van de fast fashion-industrie leerden kennen.

Terug in Europa – na niet in staat te zijn geweest om een breisel te vinden dat duurzaam was, een eigentijdse uitstraling had en mensen in staat stelde om het te maken – begonnen ze er zelf één te maken. Vandaag de dag werken de drie jonge vrouwen vanuit Brooklyn, New York, en Vilnius aan het veranderen van de industrie, één breisel tegelijk.

trui zwart The Knotty Ones | trui grijs The Knotty Ones

7. Loop.a Life

Ellen Mensink is de drijvende kracht en oprichter van Loop.a life. Aanleiding tot het oprichten van Brightloops en Loop.a life was de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het trof haar dat deze bijzondere keten met zoveel kennis, creativiteit en ambacht is verworden tot een wegwerpindustrie met alle gevolgen van dien wat betreft de vervuiling van onze planeet en de arbeidsomstandigheden. Inspirerend was voor haar dat het grote probleem in de kledingindustrie ook tegelijkertijd de oplossing is; recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.

Dune sweater nude Loop.a Life | Easy Going sweater safir Loop.a Life

8. Kuyichi

Kuyichi staat voor puur! Hun reis begon in 2000 toen de oprichters de katoenindustrie in Peru onderzochten. Ze waren geshockeerd door de vervuiling en de armoede die ze zagen, dit moest veranderen. Ze begonnen samen te werken met lokale katoenboeren, beloonden hen en iedereen die betrokken was bij de toeleveringsketen, voor hun harde werk en stimuleerden hen om eerlijk en biologisch katoen te produceren.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en is Kuyichi uitgegroeid tot een groot en bekend merk binnen de duurzame modewereld. Ze gebruiken milieuvriendelijke materialen, waaronder GOTS-katoen (Global Organic Textile Standard). Ze maken voor hun knitwear gebruik van 100% biologisch katoen of een combinatie van biologisch katoen en linnen.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

coltrui bordeaux Kuyichi | trui beige Kuyichi

9. The Slow Label

Duurzame mode-activiste Anna-Laura Kummer is de oprichter en creatief directeur van The Slow Label. Duurzaamheid is de kern van het bedrijf. Ze hebben momenteel een zorgvuldig geselecteerd netwerk van fabrikanten en leveranciers in Duitsland, Oostenrijk, Litouwen, Polen en Slowakije.

Ze geloven dat duurzaamheid hand in hand gaat met transparantie. Daarom hebben ze het voorbeeld van andere innovatieve merken gevolgd en meer transparantie geïntroduceerd in verschillende aspecten van het merk (wat volgens hun de nieuwe norm zou moeten zijn).

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Met de code grow_thinkers krijg je 5% korting op je The Slow Label aankoop. Deze code is geldig t/m 7 november 2021.[/highlight]

trui ecru The Slow Label | trui zwart The Slow Label

10. About Companions by Frisur

About Companions is het mannenmerk van Frisur. Omdat de kwestie van duurzaamheid te belangrijk en te complex tegelijkertijd is, geloven ze in transparantie. Bij elk product dat ze aanbieden, communiceren ze de specifieke duurzame aspecten ervan via label. Denk aan verantwoord, duurzaam, lage koolstofuitstoot, biodegradable, eco katoen, vegan, wol, Tencel, linnen etc.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

trui donkerblauw About Companions | trui beige About Companions

11. Kowtow

Kowtow neemt een bewuste beslissing om alleen hernieuwbare duurzame vezels en ethische productie te gebruiken. Ze werken met ‘building blocks’, dit zijn essentials die soms worden aangevuld met meer uitgesproken stukken.

Kowtow gebruikt 100% Fair Trade, organic katoen, zoals die gecertificeerd is door de Fairtrade Labelling Organisations International (FLOI). Dit garandeert o.a. een eerlijke prijs voor de productiekosten en een duurzame levensstandaard voor de Kowtow katoenproducenten. Dit merk heeft zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland, wat ervoor zorgt dat online shoppen vanuit Europa niet heel duurzaam is. Toch willen we je dit mooie merk niet onthouden.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.