10 duurzame merken voor mutsen, sjaals en handschoenen

In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staat ook de mode-industrie voor grote veranderingen. Ontdek in dit artikel de opkomst van stijlvolle duurzame kledingmerken. We duiken in de innovatieve materialen, ethische productiepraktijken en stijlvolle ontwerpen die deze merken definiëren. Klaar om je garderobe te vernieuwen met een groenere insteek? Lees verder en maak kennis met de mode van de toekomst.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. Teym

  Teym zet een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. ‘The impeccable wardrobe' zoals ze het zelf noemen. Van het kiezen van de stoffen tot het perfectioneren van de producten zelf: bij alles wordt gekeken wat de meest duurzame keuze is. De producten worden ontworpen in Amsterdam en in Europa gemaakt.

  De beanies zijn gemaakt van 100% merinowol en worden ethisch geproduceerd in Europa. Ze zijn er in 11 verschillende kleuren, net als The Merino Sweater. Voor kids is er The Mini Beanie in de kleuren rood, felgroen, donkerbruin en lila.

  MUTSEN

  The Beanie roze Teym | The Beanie blauw Teym

  2. Alpaca Loca

  Alpaca Loca staat bekend om de zachte plaids en sjaals gemaakt van alpaca wol. Een natuurlijke stof gemaakte van een holle vezel, die daardoor goed isoleert en sterker is dan die van schapenwol of kasjmier. Het pluist veel minder waardoor het fijn draagt en niet prikt en het is heel vuil- en waterafstotend. De wol komt van alpaca's en de items worden fair trade met de hand gemaakt in Ecuador.

  MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

  wanten Apaca Loca | sjaal Alpaca Loca

  3. Unrecorded

  Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze bij Unrecorded dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden bij het item. De sjaals en beanies zijn gemaakt van 100% extra fijne mulesing-vrije Australische merinowol en lamswol.

  MUTSEN | SJAALS

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  beanie merinowol Unrecorded | sjaal lamswol Unrecorded

  4. Bufandy

  Bufandy maakt eerlijke, natuurlijke producten in samenwerking met kleinschalige bedrijven en ambachtsfamilies in Peru en Ecuador. Doordat ze langdurig samenwerken met dezelfde partners kunnen ze kwaliteit garanderen van sjaals die gemaakt zijn onder eerlijke omstandigheden voor zowel de makers als de alpaca's.

  Alpaca's produceren niet alleen vezels die zacht aanvoelen, maar ze geven ook veel warmte en hebben een isolerende kwaliteit. Sjaals van Bufandy bestaan voor 80% uit deze hoogwaardige wol, de andere 20% is acryl.

  SJAALS

  sjaal gloomy grey Bufandy | sjaal mocha whip Bufandy

  5. ARMEDANGELS

  ARMEDANGELS zit in de voorhoede van de duurzame mode. Voor het merk is eco geen trend, maar een houding en verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu. Daarom gebruiken ze consequent duurzame, milieuvriendelijke en zoveel mogelijk circulaire materialen zoals o.a. katoen van gecontroleerde biologische teelt, gerecycled en circulair katoen, zuiver scheerwol uit gecontroleerde biologische veehouderijen.

  MUTSEN | SJAALS

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  sjaal night sky ARMEDANGELS | sjaal fudge ARMEDANGELS

  6. Loop.a life

  Aanleiding tot het oprichten van Brightloops en Loop.a life was de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het trof oprichter Ellen Mensink dat deze bijzondere keten met zoveel kennis, creativiteit en ambacht is verworden tot een wegwerpindustrie met alle gevolgen van dien wat betreft de vervuiling van onze planeet en de arbeidsomstandigheden. Het grote probleem in de kledingindustrie is tegelijkertijd ook de oplossing is; recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.

  De mutsen en sjaals zijn gemaakt van gerecyclede garens van een wol en polyamide mix.

  MUTSEN | SJAALS

  beanie beehives ecru Loop.a life | beanie light grey Loop.a life

  7. Patagonia

  ‘Maak het beste product. Veroorzaak geen onnodige schade. Onderneem om te inspireren en oplossingen te vinden voor de milieucrisis'. Dit is de missie van Patagonia, een merk dat begon met het maken van tools voor klimmers. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een groot outdoor merk dat minimalisme, functionaliteit en eenvoud belangrijk vindt.

  Ze staan ook bekend om hun uitgesproken manier van adverteren en onlangs heeft oprichter Yvon Chouinard het bedrijf onder gebracht in twee fondsen om met de winst ervan duurzame projecten te ondersteunen.

  MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  beanie Patagonia

  8. Filippa K

  Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van mijn favorieten! Ze hebben als doel om als merk in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent alleen maar duurzame materialen, ontwerpen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en een verantwoorde manier van produceren. Ze maken voor hun mutsen en sjaals gebruik van o.a. mulesing-vrije merino wol en kasjmier. Handschoenen zijn gemaakt van leer.

  MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

  Good On You duurzaamheidscore: 8/15

  beanie Filippa K | sjaal kasjmier Filippa K

  9. Closed

  Closed is een familiebedrijf en duurzaamheid is altijd al iets geweest waar ze belang aan hechten, zelfs voordat het een modewoord of een trend was. Het voelde altijd zo vanzelfsprekend dat ze er niet veel over spraken. Dit willen ze graag veranderen – want zo'n belangrijk onderwerp verdient meer bewustzijn, vinden ze. Ze noemen zichzelf geen eco label maar dat weerhoudt ze er niet van om voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe manieren om te verbeteren. Zo worden o.a. meer dan 80% van de producten gemaakt in Europa.

  MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

  Good On You duurzaamheidscore: 9/15

  sjaal wool alpaca mohair Closed | beanie alpaca mix Closed

  10. Colorful Standard

  Bij Colorful Standard geloven ze in een toekomst waarin overconsumptie wordt vervangen door een meer verantwoorde manier van winkelen. Daarom zul je ze nooit sales of promoties zien aanbieden. Ze geloven eerder in het aanbieden van duurzame producten van hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs, het hele jaar door. Eenvoudig en duurzaam, daar gaat het ze om.

  MUTSEN | SJAALS

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  sjaal merinowol Colorful Standard | beanie merinowol Colorful Standard

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.