10 duurzame merken met overhemden en blouses

Het overhemd en de blouse, wat ons betreft een essential die thuis hoort in een capsule wardrobe. De woorden overhemd en blouse worden nog weleens door elkaar gehaald. Heren die zoeken naar een witte blouse bijvoorbeeld. Oorspronkelijk was het overhemd bedoeld voor de man en de blouse voor de vrouw, maar als je het ons vraagt is niets méér unisex dan een overhemd of blouse dus die verdeling laten we liever voor wat het is.

De afgelopen jaren heb ik mijn kledingkast flink verduurzaamd. Fast-fashion merken droeg ik af of gaf ik weg en maakten langzaam plaats voor duurzame merken.⁠ Ik ben geen man die elke dag een pak draagt, maar ik houd er wel van om het te dragen op speciale gelegenheden, dus zocht ik natuurlijk ook naar een mooi en duurzaam wit overhemd.

Ik kon ze lastig vinden, totdat op een event Ruben van Veen van SKOT naar me toe kwam en vertelde over zijn duurzame overhemden. Hij stuurde me er eentje op en ik was oprecht verrast door de kwaliteit. Claire draagt mijn overhemd ook weleens.

Hieronder vind je een overzicht van 10 duurzame merken met overhemden en blouses, van zakelijk tot casual. Waarbij we het witte overhemd als uitgangspunt hebben genomen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Note: we nemen alleen merken op in onze lijst als ze een score van 8/15 of hoger hebben op Good on You. Nog niet alle merken zijn opgenomen in de Good on You database, dus er zitten nog een paar duurzame merken tussen zonder score.

  1. Teym

  Teym staat voor ons voor stijlvol, tijdloos en de essentie van een capsule wardrobe. Maxime Cartens zet met een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. Van het kiezen van de stoffen tot het perfectioneren van de producten zelf: bij alles wordt gekeken wat de meest duurzame keuze is. The Shirt is gemaakt in Portugal van 100% katoen en uitgevoerd in een klassieke 2-ply 80’s poplin dat ervoor zorgt dat het shirt kreukvrij is en blijft.

  The Shirt wit Teym | The Shirt blauw Teym

  2. Kuyichi

  Dit casual en betaalbare Nederlandse denim merk was één van de pioniers op het gebied van de productie van biologische jeans. Ze begonnen in 2001 en het bedrijf maakte eind 2015 een doorstart en werd overgenomen door Floortje Dessing en haar compagnons van Nukuhiva. Ze richten zich op goede arbeidsomstandigheden en duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep en bamboe.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  nico shirt linen Kuyichi | marley denim overshirt Kuyichi

  3. CharlieMary

  CharlieMary lanceerde in de zomer van 2021 onder de titel ‘Slowdown Collection'. Een minimal collectie die niet werkt volgens de seizoenen, maar zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe tijdloze stukken. Voor de eerste collectie maakten ze gebruik van deadstock stoffen (restpartijen van bijvoorbeeld grote designers) die anders liggen te verstoffen in een magazijn. Voor een deel van de collectie werken ze samen met Nederlandse productiepartners. Ideaal voor het vinden van stukken die passen in een capsule wardrobe. Stijlvolle blouses gemaakt van kwalitatieve stoffen. Zelf heb ik de loose fit Michelle blouse in wit.

   Michelle shirt creme CharlieMary | Michelle shirt white CharlieMary

  4. Vanilia

  Bij het Nederlandse merk Vanilia staan eerlijke en duurzame collecties centraal. Ze ondertekenden als één van de eerste bedrijven het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. De ontwikkeling van de collecties vindt plaats op het hoofdkantoor in Wormerveer en worden deels geproduceerd in hun eigen atelier in Turkije. De maandelijkse collecties hebben gelimiteerde oplages, zijn gemaakt van stoffen die voor het grootste deel uit Europa komen.

  shacket denim Vanilia | poplin blouse oversized wit Vanilia

  5. SKOT

  SKOT maakt overhemden en t-shirts, van zakelijk tot casual. Omdat ze direct samenwerken met fabrieken en online aan consumenten verkopen kunnen ze ervoor zorgen dat het een duurzaam en kwalitatief product is voor een betaalbare prijs.

  Ze zijn op weg om de overhemden circulair te maken en de eerste stap is de ASAP (As Sustainable As Possible) circulaire shirts lijn. Deze shirts zijn gemaakt van 64% biologisch katoen en 36% Refibra™ (Lyocell). Die laatste is een circulair garen met deels gerecycled katoen en houtpulp uit duurzame bossen waar Lyocell garen van worden gemaakt. De overhemden hebben een klein SKOT logo aan de binnenkant van de mouw. Als je het overhemd weer bij ze inlevert recyclen of hergebruiken ze het weer en krijg je een tegoed van 10%.

  overhemd wit oxford SKOT | overhemd wit ASAP circulair SKOT

  6. Kings of Indigo

  Amsterdamse trots Kings of Indigo is één van de meest duurzame jeansmerken en hét merk voor de duurzame denim lover. Ze hebben een gevarieerde collectie casual overhemden en blouses, gemaakt van stevige stoffen.

  De meeste overhemden van Kings of Indigo zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en op de website kun je bij ieder product zien waar welk onderdeel van het productieproces is gemaakt. Van stof tot stiksel en van wasserij tot afwerking. Voor de overhemden gebeurt dat voornamelijk in India. Ze hebben sinds kort de mouwlengte van de overhemden verlengd met 1-2 cm.

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  overhemd zwart Kings of Indigo | overhemd denim Kings of Indigo

  7. Unrecorded

  Jolle en Daniel – de oprichters van Unrecorded – wilden kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen. Daarom bouwden ze een merk met één vast assortiment dat wordt gedreven door hun passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden.

  Unrecorded verweeft stijlvolle items met duurzaamheid. Tijdloze en unisex ontwerpen gemaakt met de toekomst in gedachten. Het katoen dat ze gebruiken is 100% biologisch en GOTS-gecertificeerd.

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

   overhemd lichtblauw Unrecorded | overhemd khaki Unrecorded

  8. ARMEDANGELS

  ARMEDANGELS zit in de voorhoede van de duurzame mode. Voor het merk is eco geen trend, maar een houding en verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu. Daarom gebruiken ze consequent duurzame, milieuvriendelijke en zoveel mogelijk circulaire materialen zoals o.a. katoen van gecontroleerde biologische teelt, gerecycled en circulair katoen, zuiver scheerwol uit gecontroleerde biologische veehouderijen.

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  quaadi overhemd ARMEDANGELS | aadhira blouse white ARMEDANGELS

  9. Knowledge Cotton Apparel

  De casual overhemden van Knowledge Cotton Apparel zijn voornamelijk gemaakt van biologisch katoen met een GOTS certificering. Dat wil zeggen dat ten minste 95% biologisch materiaal is gebruikt en elke fase van de keten onafhankelijk is gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct. De collectie bestaat uit o.a. effen, print, flanel, corduroy en chambray overhemden.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  Larch linen shirt black Knowledge Cotton Apparel | Jacintha a-shape shirt white Knowledge Cotton Apparel

  10. Filippa K

  Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van mijn favorieten! Ze hebben als doel om in 2030 volledig circulair te zijn. Filippa K heeft zowel zakelijke als casual overhemden in hun collectie, variërend van slim fit tot relaxed fit.

  De overhemden zijn gemaakt van stoffen als biologisch katoen en Lyocell (Tencel®), een biologisch afbreekbare vezel gemaakt uit houtpulp in een gesloten proces. De herkomst van het product kun je vinden op de website bij de productbeschrijving, voor de overhemden is dat in de meeste gevallen Turkije. De knopen zijn gemaakt van gerecycled polyester en gerecycled parelmoer.

  Good On You duurzaamheidscore: 8/15

   Zachary shirt white Filippa K | Sammy shirt white Filippa K

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.