16 duurzame en fairtrade kledingmerken voor vrouwen

Kleding ruilen, tweedehands kopen en dat wat je al hebt zo lang mogelijk gebruiken zijn de meest duurzame opties. En toch wil je soms iets nieuws aanschaffen of je hebt het simpelweg nodig. Kies dan voor een duurzaam merk, dan weet je zeker dat het op een goede manier is geproduceerd met ook nog eens duurzame materialen. Sommige merken werken alleen maar met biologische materialen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Zelf ben ik niet tegen kopen, wel vóór minder en bewust. Daarom vind ik dat de bewuste en duurzame merken zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht moeten worden. Dit zijn 16 duurzame en fairtrade kledingmerken voor vrouwen die het goed doen, als je een keer besluit om iets nieuws aan te schaffen.

  1. Kuyichi

  Dit casual en betaalbare Nederlandse denim merk was één van de pioniers op het gebied van de productie van biologische jeans. Ze begonnen in 2001 en het bedrijf maakte eind 2015 een doorstart en werd overgenomen door Floortje Dessing en haar compagnons van Nukuhiva. Ze richten zich met name op goede arbeidsomstandigheden en duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep en bamboe.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  Jenna boyfriend faded indigo Kuyichi | Bobbie barrel high waisted nevada blue Kuyichi

  2. Vanilia

  Bij het Nederlandse merk Vanilia staan eerlijke en duurzame collecties centraal. Ze ondertekenden als één van de eerste bedrijven het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. De ontwikkeling van de collecties vindt plaats op het hoofdkantoor in Wormerveer en worden geproduceerd in hun eigen atelier in Turkije. De maandelijkse collecties hebben gelimiteerde oplages en zijn gemaakt van stoffen die voor het grootste deel uit de EU komen. Ze hebben een fijne basic collectie, aangevuld met seizoensgebonden stukken. Op de website kun je filteren op duurzame items die worden aangegeven met een ‘V'. Dit label geeft aan dat het item gemaakt is van een duurzaam materiaal.

  De Vanilia tube pants is mijn lievelingsbroek, ik draag deze zeker één keer in de week. Een los vallend model, gemaakt van 94% duurzaam polyamide en 6% elastaan. Heel slijtvast en ondanks dat ik deze broek al vaak heb gewassen ziet hij er nog steeds goed uit. Ik kocht de broek jaren geleden en hij zit nog steeds in de collectie. Never change a winning team.

  oversized blouse linnen Vanilia | gilet zwart Vanilia

  3. IVY OAK

  De roots van IVY OAK liggen in Berlijn en de missie van dit stijlvolle merk is om de mode-industrie te ontwrichten, te werken aan meer bewuste keuzes, het creëren van een betekenisvolle langdurige garderobe en de generaties na ons. De collecties zijn te herkennen aan hun hoogwaardige stoffen en aandacht voor detail. Ze zijn transparent in het feit dat ze ondanks hun focus op duurzaam produceren, nog een weg te gaan hebben.

  Voor de productie werken ze voor 80% samen met Europese bedrijven in Romenië, Bulgarije, Lithouwen, Portugal, Noord-Macedonië, Turkije en China. Deze fabrieken hebben ze geselecteerd vanwege hun vakmanschap, hun inzet voor duurzame fabricage en hun geografische nabijheid. In de beschrijving van hun producten kun je terugvinden hoeveel CO2 uitstoot, water- en landgebruik er is gebruikt voor het maken van een item. Per product categorie laten ze ook de prijsopbouw zien op hun website.

  Good On You duurzaamheidscore: 9/15

  Laura pants leather IVY OAK | Klara Ann top IVY OAK

  4. CharlieMary

  Er is een nieuw duurzaam merk en dat is het delen waard! CharlieMary lanceerde in de zomer van 2021 onder de titel ‘Slowdown Collection'. Een minimal collectie die niet werkt volgens de seizoenen, maar zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe tijdloze stukken. Voor de eerste collectie maakten ze gebruik van deadstock stoffen (restpartijen van bijvoorbeeld grote designers) die anders liggen te verstoffen in een magazijn. Voor een deel van de collectie werken ze samen met Nederlandse productiepartners.

  Ideaal voor het vinden van stukken die passen in een capsule wardrobe. Zelf heb ik de loose fit Michelle blouse in wit.

  Jane dress black CharlieMary | Vivienne blouse white CharlieMary

  5. Reformation

  Being naked is the #1 most sustainable option. We’re #2. Een sterk statement van het duurzame merk uit New York. Ze zijn heel vooruitstrevend als het gaat om hun winkels, van ieder item hangt één stuk in de winkel. Via hun stock systeem kun je een item in jouw maat aanvragen en het kledingstuk hangt vervolgens op je te wachten in het pashokje.

  6. Atelier Jungles

  Atelier Jungles is opgericht door Giselle van der Star met het idee van een capsule wardrobe. In plaats van werken met nieuwe materialen koopt Atelier Jungles deadstock stoffen op, dit zijn ‘afgeschreven' stoffen die anders in een magazijn als reststoffen blijven liggen. Op die manier creëren ze duurzame impact en maken ze optimaal gebruik van deze hoogwaardige materialen. Ze produceren fair en lokaal in hun eigen atelier in Den Haag. Atelier Jungles doet niet aan sale, items worden dus nooit afgeprijsd.

  Mijn favorieten uit de collectie zijn de vegan silk slipdress en de vegan silk top.

  Speciaal voor growthinkers geeft Atelier Jungles een exclusieve korting. Met de kortingscode growthinkers10 krijg je 10% korting op je Atelier Jungles aankoop. Only buy it when you need it.

  palazzo pants Atelier Jungles | vegan silk slipdress Atelier Jungles

  7. Lanius

  Dit Duitse kledingmerk combineert sinds 1999 mode met duurzaamheid op het hoogste niveau. De collectie van Lanius is vrouwelijk en elegant, met hier en daar een stoer of sportief randje. Ontwerpster en oprichter Claudia Lanius weet samen met haar team, ieder seizoen weer een uitgebreide en fashionable damescollectie te produceren, zonder enige concessie te doen aan de duurzame materiaalkeuze en een eerlijke productie.

  In de Lanius collectie vind je fijne stoffen terug als biologisch katoen, Tencel, organic linnen, organic wol en hennep.

  Good On You score: 10/15

  8. Alchemist

  Caroline Mewe (1962) is de grondlegger van Alchemist. Zij groeide op op het eiland Terschelling en is voor altijd geïnspireerd door het licht van de eilanden. Dat zie je terug in de kleuren van haar collecties. De kleding wordt met natuurlijke en duurzame materialen geproduceerd onder fair trade omstandigheden.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  jumpsuit groen Alchemist | trui beige Alchemist

  9. Stella McCartney

  Stella McCartney, dochter van Paul McCartney, is een inspirerend en activistische vrouw en de enige echte sustainability designer queen. Dit zie je in al haar kleding terug. Ze is zelf vegan en daarom zijn ook al haar designer tassen en schoenen gemaakt van ‘skin free skin'. Stella McCartney is een inspirerende vrouw en heeft ook duurzame sportkleding in samenwerking met Adidas. Kijk daarvoor bij Adidas x Stella McCartney.

  Good On You duurzaamheidscore: 10/15

  10. Jan ‘n June

  Het duurzame kledingmerk Jan ‘n June is opgericht door Jula en Anna in 2004. Jula en Anna zijn twee gedreven modeliefhebbers met een missie. Jan ‘n June is ontstaan vanuit het verlangen naar duurzame mode die tegelijkertijd ook betaalbaar is.

  Alle stoffen die gebruikt worden in de Jan ‘n June collecties zijn gecertificeerd. De items gemaak van katoen zijn gecertificeerd door Global Organic Textile Standard (GOTS). De ontwerpen worden geproduceerd in een familie atelier in Polen. Ze bezoeken de fabrieken regelmatig en hebben een goede relatie opgebouwd met de medewerkers. Met maar één leverancier houdt het duurzame kledingmerk het productieproces eenvoudig en transparant.

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  trui wit Jan 'n June | t-shirt zwart Jan 'n June

  11. People Tree

  Misschien wel het duurzame merk dat het langst bestaat. Het werd opgericht in 1991 toen duurzaamheid nog een flink geitenwollensokken imago had. Oprichter Safia Minney werkte mee aan de documentaire The True Cost, een aanrader voor meer bewustwording van de kledingindustrie. Door gebruik te maken van biologisch gecertificeerd katoen, natuurlijke verfstoffen en gerecyclede materialen beperkt People Tree haar impact op de natuur.

  Good On You duurzaamheidscore: 14/15

  12. Rita Row

  De collectie van Rita Row bestaat uit ingetogen en eenvoudige designs aangevuld met hier en daar een uitgesproken print. Uniek aan deze selectie jurken is dat ze veel gebruik maken van gebreide designs.

  Alle kleding wordt gemaakt in Spanje en Portugal, ethisch geproduceerd, en mensen die in de textielproductieketen werken, hebben toegang tot een eerlijk loon, zekerheid en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Rita Row heeft langdurige werkrelaties met fabrieken ontwikkeld en ze beschouwen elke medewerker in de toeleveringsketen als een lid van het Rita Row-team. De stoffen komen allemaal uit Europa (Spanje, Italië en Frankrijk) en de meeste stoffen hebben certificaten.

  Elda pants brown Rita Row | Leonora maxi dress sand Rita Row

  13. Thinking MU

  Het Spaanse Thinking MU kenmerkt zich door zijn eigenwijze en stoere stijl. Het uitgangspunt is een einde maken aan de wegwerpcultuur. Ze maken betaalbare kleding, gemaakt met respect voor mens en milieu en van duurzame materialen als hennep, biologisch katoen, Tencel en gerecyclede stoffen. De kleding wordt onder eerlijke werkomstandigheden geproduceerd in Italië en Spanje. Elk item heeft een tag met een QR-code waarmee je het verhaal achter het kledingstuk te zien krijgt. Op deze manier wil Thinking MU bijdragen aan een eerlijke en transparante kledingindustrie.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  14. by Signe

  15. Kowtow

  Kowtow werd in 2007 opgericht door Gosia Piatek. Ze nemen een bewuste beslissing om alleen hernieuwbare en duurzame vezels en ethische productie te gebruiken. Kowtow werkt met ‘building blocks’, dit zijn essentials die soms worden aangevuld met meer uitgesproken stukken.

  Kowtow gebruikt 100% Fair Trade, organic katoen, zoals die gecertificeerd is door de Fairtrade Labelling Organisations International (FLOI). Dit garandeert o.a. een eerlijke prijs voor de productiekosten en een duurzame levensstandaard voor de Kowtow katoenproducenten.

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  16. studio .ruig

  Het Nederlandse merk studio .ruig is sinds de oprichting in 2009 een pionier. In plaats van vluchtige modetrends te volgen, creëerden ontwerpers Klaartje Glashorster, Inge Hendriks en Sophie Soons een universum van tijdloze stijl. Minimalistische designs met veel zwart, (off-)white en aardetinten. Officieel zijn ze niet 100% duurzaam en hebben ze geen officiële certificaten, voor een groot gedeelte van de collectie hebben ze wel een duurzaam uitgangspunt qua stoffen en produceren ze op een eerlijke manier.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.