11 duurzame kledingmerken voor mannen

In 2016 begon ik met het verduurzamen van mijn kledingkast, met toen nog maar een paar duurzame kledingmerken voor mannen. Hoewel er nog steeds meer merken voor vrouwen zijn, zijn er in een paar jaar wel wat nieuwe merken bijgekomen. Hieronder een shortlist, 9 duurzame kledingmerken voor mannen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. MUD Jeans

  MUD Jeans droomt van een wereld zonder afval en werkt volgens de principes van de circulaire economie. Oude jeans worden gebruikt om nieuwe jeans en truien van te maken. Ze besparen hiermee water en gebruik van nieuwe grondstoffen.

  MUD Jeans pioniert al enorm lang en zouden een groot voorbeeld moeten zijn voor alle andere fashion merken op deze wereld. Met de hoogst haalbare score op Good on You maken ze het helemaal af. Ik draag eigenlijk alleen nog maar jeans van MUD Jeans.

  Good On You duurzaamheidscore: 14/15

  jeans donkergrijs MUD Jeans | denim jacket vergelijkbaar met Tyler Jacket MUD Jeans

  2. Kuyichi

  Dit casual en betaalbare Nederlandse denim merk was één van de pioniers op het gebied van de productie van biologische jeans. Ze begonnen in 2001 en het bedrijf maakte eind 2015 een doorstart en werd overgenomen door Floortje Dessing en haar compagnons van Nukuhiva. Ze richten zich met name op goede arbeidsomstandigheden en duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep en bamboe.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  Andrew overshirt black tea Kuyichi | Jim regular slim orange selvedge antique blue Kuyichi

  3. ARMEDANGELS

  Eerlijk raakt nooit uit de mode, dat is het statement wat ARMEDANGELS wil maken. Ze willen geen onderdeel zijn van de misstanden in de kledingindustrie en daar maken ze zich sinds 2007 hard voor. Ze gebruiken 100% duurzame stoffen zoals biologisch katoen, Tencel® en biologisch wol.

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  hoodie lichtgrijs ARMEDANGELS | sweater donkergrijs ARMEDANGELS

  4. Kings of Indigo

  Amsterdamse trots Kings of Indigo, is één van de meest duurzame jeansmerken en hét merk voor de duurzame denim lover. Ze combineren het minimalistische van de Japanse denim en de rauwe kant van de klassieke Amerikaanse ‘blue jeans’. Ze staan bekend om hun duurzame innovatie op het gebied van denim, een voorbeeld hiervan is deze dry denim gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

  Good On You duurzaamheidscore: 13/15

  jeans Kings of Indigo | overshirt Kings of Indigo

  5. SKOT

  SKOT maakt overhemden en t-shirts voor de zelfbewuste man. Omdat ze direct samenwerken met fabrieken en online aan consumenten verkopen kunnen ze ervoor zorgen dat het een duurzaam en kwalitatief product is voor een betaalbare prijs. De afgelopen jaren heb ik mijn kledingkast flink verduurzaamd, maar duurzame overhemden kon ik nooit vinden. Totdat op een MUD Jeans event Ruben van SKOT naar me toe kwam en vertelde over zijn duurzame overhemden. Ik was meteen om toen ik hoorde hoe de overhemden worden gemaakt!

  Ze zijn op weg om de overhemden circulair te maken en de eerste stap is de ASAP (As Sustainable As Possible) circulaire shirts lijn. Deze shirts zijn gemaakt van 64% biologisch katoen en 36% Refibra™ (Lyocell). Die laatste is een circulair garen met deels gerecycled katoen en houtpulp uit duurzame bossen waar Lyocell garen van worden gemaakt.

  6. Unrecorded

  Jolle en Daniel – de oprichters van Unrecorded – wilden kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen. Daarom bouwden ze een merk met één vast assortiment dat wordt gedreven door hun passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden.

  Unrecorded verweeft stijlvolle items met duurzaamheid. Tijdloze en unisex ontwerpen gemaakt met de toekomst in gedachten. Het katoen dat ze gebruiken is 100% biologisch en GOTS-gecertificeerd.

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  jacket khaki Unrecorded | jogging grijs Unrecorded | hoodie lichtgrijs Unrecorded

  7. Knowledge Cotton Apparel

  Dit Deense merk was één van de pioniers toen ze aan het eind van de jaren '80 begonnen te werken met biologisch katoen. Alle kleding is gemaakt van een combinatie van biologisch katoen, biologisch wol, gerecycled PET of biologisch linnen. De materialen worden op een natuurlijke (gecertificeerde) manier geverfd zonder chemicaliën.

  Al het katoen is Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd, het strengste keurmerk voor biologisch katoen. Knowledge Cotton gebruikt alleen hand geplukte katoen van de hoogste kwaliteit voor de kleding. Het biologische merino wol komt voornamelijk uit Zuid Amerika van wat ze zelf ‘happy sheep’ noemen (bron KCA academy). Biologisch wol garandeert o.a. dat de schapen goed behandeld worden (veel ruimte), pesticide-vrij voedsel grazen en er mogen geen antibiotica gebruikt worden. Zelf heb ik van Knowledge Cotton Apparel dit mooie corduroy jasje.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  8. Patagonia

  ‘Maak het beste product. Veroorzaak geen onnodige schade. Onderneem om te inspireren en oplossingen te vinden voor de milieucrisis’. Dit is de missie van Patagonia, een merk dat begon met het maken van tools voor klimmers. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een groot outdoor merk dat minimalisme, functionaliteit en eenvoud belangrijk vindt. Ze staan ook bekend om hun andere en uitgesproken manier van adverteren.

  Dit is één van mijn favoriete duurzame merken omdat ze duurzaamheid voor 100% uitademen en dit communiceren op een inspirerende manier. Ook het boek — over het verhaal achter het merk — is een aanrader.

  Good On You duurzaamheidscore: 10/15

  9. TAU Cotton

  De droom van TAU Cotton is om kleding te maken voor alledaagse gelegenheden. Daarom hebben ze besloten om tijdloze klassiekers te maken die nooit uit de mode raken zonder de planeet of je portemonnee in de war te brengen.

  ‘Je denkt misschien dat het heel eenvoudig klinkt, maar als je investeert in goede, kwalitatief goede benodigdheden, dan past je stijl bijna elk moment in je leven’, – TAU Cotton.

  10. Uniforms for the Dedicated

  Dit Scandinavische merk (Zweden) voor mannen was één van mijn favorieten toen we in Stockholm op zoek gingen naar duurzaamheid. Ze combineren elegantie en streetwear met elkaar. Ook zie je Japanse invloeden. Ze hebben nog geen hele grote collectie dus ik houd ze goed in de gaten.

  11. Unrobe

  Oprichter Daan Ubachs werkt al 12 jaar in de kledingindustrie. Gedurende die 12 jaar zag hij wat er goed gaat maar ook wat er helemaal verkeerd gaat. Er was in zijn ogen verandering nodig en dus startte hij Unrobe in Amsterdam.

  ‘Dressing people by undressing the industry’ is de missie van Unrobe en ze willen de industrie verlossen van slechte gewoontes zoals vervuiling, waste en gevaarlijke en ongezonde werkomgevingen. Ze produceren hun kleding in Italië en Portugal.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.