7 duurzame en minimalistische sieradenmerken

In de wereld van sieraden is (net als in de kledingindustrie) nog veel te winnen als het om duurzame grondstoffen gaat. Het delven van edelmetalen als zilver en goud gebeurt vaak in combinatie met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden voor de mijnwerkers.

Gelukkig zijn er ook merken die het anders doen en die bijvoorbeeld met gerecyclede grondstoffen werken en produceren in kleine ateliers. De selectie die ik heb gemaakt is gebaseerd op mijn eigen smaak en bestaat voornamelijk uit minimalistische designs van kettingen, armbanden, ringen en oorbellen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. Ana Dyla

  De sieraden van Ana Dyla worden op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd in kleine ateliers in het hart van Anatolië (Turkije). De kleinschalige productie zorgt ervoor dat de sieraden exclusief zijn en ze maken gebruik van gerecycled 925 sterling zilver en goud. Het team werkt onder eerlijke omstandigheden. Zelf heb ik van dit merk de gouden Aria creolen. Ze hebben een fijne klik sluiting en het goud blijft mooi van kleur.

  prijsrange €49 – €329

  ring goud Ana Dyla | be free ketting Ana Dyla

  2. Wildthings Collectables

  De producten van Wildthings Collectables worden in Amsterdam ontworpen en met vakmanschap gemaakt in Bali. Elk stuk wordt zorgvuldig gemaakt door lokale mannen en vrouwen die al decennia lang worden opgeleid en kennis doorgeven binnen hun families. Ze werken tijdens reguliere werktijden, ontvangen een eerlijk loon, krijgen zwangerschapsverlof en hebben toegang tot dagopvang.

  De zilveren sieraden zijn gemaakt van 100% gerecycled zilver en van 60% gerecycled messing. Al het productieafval wordt vakkundig vernietigd omdat het niet in de Balinese natuur terecht mag komen.

  prijsrange €6 – €800

  Huggie classic silver medium Wildthings Collectables | Wildflower ring Wildthings Collectables

  3. Julia Otilia

  Geboren in Zweden, bracht Julia Otilia haar kindertijd door met het wandelen door de natuur en het verkennen van eilanden. Dit is terug te zien in al haar ontwerpen, ze verwerkt de elementen van de natuur in de Scandinavische en minimalistische designs.

  In het jaar 2020 heeft Julia de beslissing genomen om de juwelenproductie van Bali naar Europa te halen, met de bedoeling om ze nog meer af te stemmen op haar duurzame filosofie. De productie was altijd al eerlijk en gebaseerd op ethische principes, maar nu wordt het ook lokaal gemaakt en met lokaal gerecycled zilver en goud.

  Het zilver dat in de sieraden wordt gebruikt is Nederlands gerecycled sterling zilver. Ze gaan geleidelijk aan steeds meer over op massief goud. Het goud dat ze gebruiken is 14K gerecycled Nederlands goud (of 18/24K op speciaal verzoek).

  prijsrange €29 – €790

  EBB tide earrings silver Julia Otilia | Singö mat earrings gold plated Julia Otilia

  4. BANDHU

  Bij BANDHU is er gezocht naar een bewust en duurzaam materiaal dat sterk genoeg is voor de ontwerpen en de keuze viel op roestvrij staal. Roestvrij staal is een massieve legering die niet deukt en vormvast is. De sieraden behouden hun glans en kleur en zijn allergievrij.

  De plating voor BANDHU sieraden wordt verkregen door een vacuüm proces wat het meest milieuvriendelijke proces is voor alle plating. BANDHU biedt ook een roestvrijstaal recycling service aan. Je kunt je oude BANDHU item retourneren en 15% korting krijgen op een nieuwe aankoop.

  prijsrange €22 – €75

  vinyasa ring gold BANDHU | vinyasa bracelet gold BANDHU | stack necklace gold BANDHU

  5. Flawed

  Flawed maakt authentieke sieraden voor de coole en bewuste vrouw. Met elk ontwerp dat ze maken blijven ze de grenzen verleggen van wat mogelijk is. Ze ontdekken steeds nieuwe technieken, materialen en manieren, allemaal met de grootste aandacht voor detail. De producten zijn handgemaakt en van gerecyclede materialen. Ethisch geproduceerd door ambachtslieden in Bali.

  prijsrange €16 – €205

  Huggies medium oval gold Flawed | Eclipse necklace gold Flawed

  6. OERUM

  De naam OERUM komt van het Latijnse woord ‘Aurum’ dat goud betekent. OERUM staat voor ethische sieraden, trouw aan een duurzame insteek. Elk stuk wordt met de hand gemaakt in het schilderachtige stadje Córdoba, (Spanje) door bekwame vakmensen, die drie generaties passie en ervaring delen.

  Ze gebruiken alleen pure materialen, 100% gerecycleerd 18k goud, nooit verguld, gevuld of vermeil, altijd door-en-door massief goud.

  prijsrange €240 – €845

  Snowdrop birthflower necklace OERUM | Long Bar ring OERUM

  7. Wouters & Hendrix

  Katrin Wouters en Karen Hendrix studeerden beiden af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, afdeling edelsmeedkunst, in Antwerpen. Gedreven door een gedeelde droom om hun creativiteit te gebruiken voor een juwelenmerk, startten ze een samenwerking.

  Ze wilden juwelen produceren die elegant maar gedurfd zijn, exclusief maar ook betaalbaar. Samen met de Antwerpse Zes namen ze in 1986 deel aan de British Designer Show in Londen. Daar trokken de opvallende collecties en de zelfgebouwde beursstands van de Belgen internationale aandacht. Wouters & Hendrix heeft ook een eigen repair service zodat je je sieraden kunt laten repareren.

  prijsrange €70 – €1980

  mussel stud earring Wouters & Hendrix | hoops feather Wouters & Hendrix

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.