Duurzame dekbedden, wat zijn de opties?

In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staat ook de mode-industrie voor grote veranderingen. Ontdek in dit artikel de opkomst van stijlvolle duurzame kledingmerken. We duiken in de innovatieve materialen, ethische productiepraktijken en stijlvolle ontwerpen die deze merken definiëren. Klaar om je garderobe te vernieuwen met een groenere insteek? Lees verder en maak kennis met de mode van de toekomst.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  ‘Slaap is het meest effectieve wat we kunnen doen om onze hersenen en ons lichaam elke dag weer te resetten en gezond te maken', schrijft Matthew Walker in het boek ‘Slaap'. Één van de dingen die je kunt doen om beter te slapen is zorgen voor een kwalitatief matras, een comfortabel kussen en een goed ademend dekbed.

  In samenwerking met duurzaam bed- en badgoed merk Yumeko heb ik uitgezocht wat de opties zijn voor duurzame dekbedden en hoe Yumeko het anders aanpakt in vergelijking met gangbare dekbedden. Hier staat op de meeste duurzame en ethisch verantwoorde manier produceren namelijk centraal. 

  Ethisch verantwoord

  We zijn ons niet altijd bewust van het dierenleed dat schuilgaat in de dekbedden industrie. Zo wordt dons vaak geplukt van levende dieren en wordt bij het verkrijgen van wol vaak gebruik gemaakt van mulesing (het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap). Daarnaast kun je denken aan de vervuiling die het maken van niet-biologisch katoen met zich meebrengt, maar ook de niet-ethische kant van de productie met uitbuiting van arbeiders en kinderen in de katoenketen.

  Alle Yumeko dekbedden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, ecologisch en vrij van chemicaliën. De buitenkant is van zacht 100% biologisch GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd katoen. Als vulling kun je op dit moment kiezen uit vier soorten natuurlijke materialen: dons (gerecycled dons, eendendons, ganzendons en eiderdons), Tencel™biologisch linnen en biologische wol. Ze zijn hierin continu op zoek naar nieuwe innovatieve materialen en verbeteringen.

  Dit zijn de vullingen die Yumeko gebruikt in haar dekbedden:

  1. Dons

  Dons warmt je snel op en is toch licht en luchtig. Het is natuurlijk geen vegan product, maar mocht dat voor jou geen eis zijn dan kun je bij Yumeko kiezen voor gerecycled dons. Zeker aan te raden als je een duurzame keuze wil maken. Hieronder de verschillende opties in dons. 

  Gerecycled dons

  Het meest duurzaam is iets hergebruiken zodat het niet opnieuw geproduceerd moet worden. Het gerecycled dons van Yumeko is gewonnen uit oude kussens en gecontroleerd op bruikbaarheid. De gerecyclede dons dekbedden zijn een mix van eendendons en ganzendons.

  Alles wat nog bruikbaar is van donzen kussens en dekbedden – die consumenten via Yumeko kunnen laten recyclen – wordt gewassen, gedroogd en opnieuw gebruikt als vulmiddel. De verdeling tussen dons en veren ligt iets anders dan bij het gewone dons. Bij gerecycled dons is dat 70% dons / 30% veren, bij nieuw dons 100% dons en bij halfdons 85% veren / 15% dons. 

  Kwaliteit en impact gaan bij Yumeko hand in hand. In december 2021 heeft de Consumentenbond verschillende soorten dekbedden getest van diverse merken. Yumeko’s 4-seizoenen dekbed van recycled dons kwam als beste uit de test in de categorie donzen dekbedden.

  Deze test laat zien dat het mogelijk is om een goed dekbed te kopen van prachtig materiaal van hoge kwaliteit, dat bovendien duurzaam is.

  gerecycled dons prijsrange €269 – €739

  Eendendons

  Het zuivere en verantwoorde eendendons is afkomstig uit Nederland en Duitsland en heeft het Downpass-certificaat. Downpass is het keurmerk voor dons en veren met de strengste criteria op het gebied van dierenwelzijn. Dons isoleert en ventileert goed en zorgt voor een goede vochtregulatie waardoor je zo min mogelijk last hebt van transpiratie.

  eendendons | prijsrange €209 – €769

  halfdons | prijsrange €199 – €369

  Ganzendons

  Het ganzendons is afkomstig van biologische boerderijen uit Duitsland en is net als de dekbedden van eendendons Downpass gecertificeerd. Het voelt licht, warm en soepel en is daarnaast ook ademend.  

  ganzendons | prijsrange €369 – €1429

  Eiderdons

  Eiderdons is heel duurzaam en diervriendelijk, het is namelijk dons dat achterblijft in nesten van vogels. Tijdens het broedseizoen maakt moedereend met uit haar borst geplukt dons een nest om haar eieren te beschermen tegen het gure IJslandse weer. Alleen IJslandse boeren met een speciale vergunning mogen het dons verzamelen wanneer de eenden van het nest af zijn. Dat verklaart ook meteen waarom dit een heel kostbaar dekbed is. 

  eiderdons | prijsrange €4999 – €8999

  2. Tencel™ (vegan)

  Lyocell (merknaam Tencel™) is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De stof is bij Yumeko gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom en beukenhout, afkomstig van duurzaam beheerde bossen die gecertificeerd zijn door FSC of PEFC. 

  Tencel™ dekbedden zijn heel geschikt voor mensen die veel transpireren, het neemt 50% meer vocht op dan bijvoorbeeld katoen. Doordat het vocht absorberend is kunnen schadelijke bacteriën, schimmels en huisstofmijt zich niet in het dekbed nestelen.

  Tencel™ | prijsrange €159 – €769

  3. Biologisch linnen (vegan)

  Linnen is een natuurlijke vezel afkomstig van de vlasplant. Een dekbed van linnen is kenmerkend doordat het een luchtige stof is. Er is relatief weinig gif of kunstmest nodig om de plant te laten groeien, maar het verwerkingsproces kost behoorlijk wat energie. “ We zien het uiteindelijk toch minder duurzaam dan bijvoorbeeld Tencel™.

  De samenstelling en toevoeging van katoen aan een linnen dekbed (70% biologisch linnen / 30% biologisch katoen, GOTS gecertificeerd) maakt dat het warm aanvoelt en goed isoleert. In tegenstelling tot katoen heeft linnen 90% minder water nodig voor 1 kilo vulling. 

  Biologisch linnen, in tegenstelling tot regulier linnen, wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden. Linnen is hypoallergeen en kan meer dan een derde van zijn

  biologisch linnen | prijsrange €179 – €619

  4. Biologische wol 

  Wol is een traditioneel en vertrouwd materiaal in beddenland, het is ademend en zelfreinigend. Nadat de vacht van het schaap pijnloos wordt afgeschoren, groeit het gewoon weer aan. Bovendien is wol biologisch afbreekbaar want de aarde neemt de voedingsstoffen op in de grond.

  Aan wollen dekbedden zitten ook nadelen. Zo heeft wol impact op de aarde omdat het zorgt voor meer CO2 uitstoot. Dit komt door het methaan dat vrijkomt van de scheten van schapen. Het land- en water gebruik zijn groot omdat de schapen oppervlakte kosten en de wol gewassen moet worden (vaak ook met bestrijdingsmiddelen).

  De leefomstandigheden van de schapen in de biologische veeteelt zijn een stuk beter dan van de schapen in de gangbare landbouw. De bodem is vrij van verontreiniging en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt ter bestrijding van parasieten en schimmels op de vacht.

  De wol is afkomstig van biologisch gehouden schapen uit o.a. Frankrijk en Engeland. Het wordt op ecologisch wijze gewassen en vervolgens worden de dekbedden gemaakt in Oostenrijk  De zuivere, biologische wol is door de natuurlijke aanwezigheid van lanoline (wolvet) stofvrij en dus anti-allergeen.

  biologisch wol | prijsrange €99 – €569

  Wil je je oude donzen dekbed een goede bestemming geven? Yumeko heeft een dons-recycleservice waarbij klanten gebruikte donzen kussens en dekbedden kosteloos kunnen verzenden. Zij maken er dan weer nieuwe, schone producten van. Het is vooral de katoenen tijk (omhulsel van het dekbed) die achteruitgaat in kwaliteit, het dons is grotendeels opnieuw te gebruiken.

  Samen met de leverancier zorgt Yumeko ervoor dat het dons gekeurd, geselecteerd en gewassen wordt. Met 85% van het dons worden nieuwe kussens en dekbedden gemaakt van dezelfde kwaliteit als producten van nieuw dons. De overige 15% die niet geschikt is voor hergebruik wordt gebruikt als natuurlijke meststof. Dons en veren zijn namelijk een natuurproduct en bevatten voedingsstoffen voor planten. Tot slot wordt ook de tijk gerecycled, deze gaat naar een textielverwerker die het katoen daar weer recycled.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.