12 duurzame tassenmerken en portemonnee’s

Ik las in Italië (in het Gucci Museo in Florence) een quote die me altijd is bijgebleven: ‘Quality is remembered long after price is forgotten'. Dat geldt zeker ook voor tassen en portemonnee's. Ik kies liever voor een kwalitatief en misschien iets duurder item wat lang meegaat dan voor iets goedkoops dat binnen no-time stuk is. Hieronder een overzicht van duurzame en kwalitatieve tassenmerken en portemonnee's.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. OMYBAG

  De eerste collectie van tassen en accessoires van OMYBAG was meteen een succes en leidde tot het verder uitbouwen van het merk. Deze tassen van eco-leer worden ontworpen in Amsterdam en geproduceerd in India op een energie- en waterzuinige manier. Een eerlijk loon voor de werknemers en sociale verantwoordelijkheid staan ook op hun prioriteitenlijst.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €30 – €400

  crossbody cognac OMYBAG | shopper zwart OMYBAG

  2. Teym

  Teym zet een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. Hierdoor kiezen ze ervoor uitsluitend dingen te maken die het waard zijn om gemaakt te worden en die tijdloos zijn. Wat ons betreft allemaal items die thuis horen in een capsule wardrobe.

  The Shoulder Bag is onderdeel van deze ‘capsule wardrobe'. Een strak en functioneel design gemaakt van een mooie kwaliteit 100% Italiaans leder met origineel Italiaans vakmanschap. De tas is ook geschikt voor een 13/15 inch laptop. The Wallet is gemaakt van 100% leer en is er in zwart, roze en rood.

  tas + portemonnee | prijs €289/€99

  schoudertas camel Teym | schoudertas zwart Teym

  3. SECRID

  SECRID is een Nederlands familiebedrijf dat duurzame portemonnee's ontwerpt sinds 1995. De pasjeshouders worden in Nederland geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze onderscheiden zich door gratis reparatie aan te bieden.

  Jelle heeft de portemonnee van SECRID x Freitag en het is één van de essentiële items die hij altijd bij zich heeft. Compact met een strak design en handig in gebruik met plek voor al je pasjes. Het voordeel van deze duurzame en minimalistische pasjeshouder is dat hij ook beschermt tegen skimmen.

  portemonnee's | prijsrange €10 – €90

  4. Rains

  Dit Deense merk staat bekend om zijn regenjassen, waarbij ze kwaliteit combineren met een fijne esthetiek. Ze hebben ook een mooie collectie waterdichte en vegan tassen en accessoires. Ze maken gebruik van Polyurethaan (PU) en polyester. Het milieuvoordeel van polyester is dat dit synthetische materiaal volledig recyclebaar is.

  Het is hun doel om tegen 2021 het gebruik van nieuw polyester te minimaliseren. Dit doen ze door de introductie van een gerecyclede polyester microvezel die is gemaakt van plastic flessen uit een gesloten lussysteem.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €40 – €110

  Good On You duurzaamheidscore: 10/15

  rugzak zwart Rains | rugzak beige Rains

  5. Sandqvist

  Dit Scandinavische tassenmerk is opgericht in 2004 door Anton Sandqvist. Ze ontwerpen tassen die gemaakt zijn op een manier die rechtvaardig is voor alle betrokkenen en met zorg voor het milieu. Dit betekent verantwoordelijkheid nemen voor de impact gedurende de gehele levenscyclus van de tassen, zowel de impact op mensen als op de planeet. Daarom is al het katoen in de Sandqvist tassen van biologische oorsprong en zijn de synthetische stoffen van gerecycled polyester.

  Sandqvist werkt met drie fabrieken in India en twee in Vietnam. Het biologische katoen is afkomstig van kleinschalige katoenboeren in India, via een lokale partner.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €39 – €499

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  rugzak zwart Sandqvist | rugzak donkergroen Sandqvist

  6. Denise Roobol

  Denise Roobol studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam en begon daarna haar eigen duurzame vegan tassenmerk. Ze combineert minimalistisch met functioneel en haalt haar high-tech vegan materialen uit Hong Kong; een gebied dat op dit moment de leiding heeft in het ontwikkelen van hoge kwaliteit vegan materialen.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €50 – €200

  7. Monsak

  Designer Margriet Meijer Monsak werd ooit geïnspireerd door de leernaaimachine van haar moeder. Haar liefde voor leer ontstond en ze maakte een eerste tas voor zichzelf. Die viel in de smaak en dit groeide langzaam uit tot het tassenlabel Monsak.

  Het leer dat Margriet voor haar tassen gebruikt, koopt zij in kleine partijen van haar leverancier. Dit leer bestaat grotendeels uit ‘restmateriaal’ van stukken huid die grote producenten te klein vinden of die niet helemaal voldoen aan bepaalde kleurstandaarden. Hierdoor zijn alle producten uniek. De collectie bestaat uit 12 modellen die niet gebonden zijn aan seizoenen.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €50 – €280

  rugzak zwart Monsak | schoudertas zwart Monsak

  8. Ree Projects

  Het slow fashion tassenlabel van designer Desiree Kleinen, Ree Projects, richt zich op minimalistische ontwerpen in combinatie met duurzame productie. Ze zoekt naar een balans tussen vorm, functie en constructie wat leidt tot ingetogen esthetiek met echt vakmanschap. De tassen zijn gemaakt van superieur Italiaans gekleurd leer dat wordt gelooid zonder zware metalen.

  tassen | prijsrange €110 – €630

  9. Susan Bijl

  De eerste serie Susan Bijl tassen werd gelanceerd in 2003. Het is geen geheim dat ze geïnspireerd zijn op de oude vertrouwde plastic tas, maar dan in verbeterde versie. Een stukje Rotterdamse design, gemaakt van van 100% ripstop nylon, daardoor superlicht in gewicht en gemakkelijk opvouwbaar.

  tassen | prijsrange €24 – €40

  10. Atelier de l’Armée

  Na zelf jaren in de modewereld te hebben gewerkt besloot Joost Doeswijk het heft in eigen handen te nemen. Hij besloot Atelier de l'Armée te starten en zo geen consessies te moeten doen op het gebied van kwaliteit. Het merk maakt handgemaakte tassen, lederwaren en vintage kleding voor mannen en vrouwen.

  Kwaliteit staat voorop en daardoor ontstaat er een duurzaam product. Unieke handgemaakte stukken, gemaakt vanuit een ‘zero waste’-filosofie met een mix van dead stock en hergebruik van materialen. Alle stukken worden geproduceerd in een kleine werkplaats in Amsterdam.

  tassen | prijsrange €200 – €750

  11. Freitag

  De broers Markus en Daniel Freitag, beiden grafisch ontwerper, waren ooit op zoek naar een robuuste waterdichte tas om hun ontwerpen in te vervoeren. Daaruit ontstond het idee om hiervoor gerecycled vrachtwagenzeil te gebruiken. Het zeil wordt gewassen, gesneden en gestreken om het vervolgens te kunnen gebruiken als nieuw materiaal.

  Dit van oorsprong Zwitserse merk maakt daarnaast ook tassen van gerecyclede materialen als autogordels, fietsbanden en postzakken. Het bijzondere aan Freitag is dat iedere tas een uniek exemplaar is.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €80 – €380

  12. Puc

  De Puc filosofie spreekt ons aan: “een tas moet je simpel houden, zonder toeters en bellen”. Puc is het tassenmerk van Sandra Roozen (1974) uit Haarlem. Als grafisch ontwerper is ze gefascineerd door strakke vormen, en dat zie je terug in de tassen. Alle tassen worden ontworpen en met de hand gemaakt in Nederland. Minimalistisch en duurzaam dus.

  tassen + portemonnee's | prijsrange €60 – €300

  Ben je tot slot op zoek naar een mooie en vegan tas kijk dan op veganbags.nl voor een fijne selectie handtassen, rugzakken, schoudertassen, heuptassen en shoppers van verschillende merken.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.