De 7 meest duurzame én mooie kledingmerken


[vc_empty_space height=“10px”]

Laatste update: 28 juni 2021

Omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet hebben we een selectie gemaakt van de meest duurzame kledingmerken gebaseerd op de hoogste rankings van Good On You. Good On You is een betrouwbare website (én app) die merken rankt op basis van duurzaamheid.

Good On You checkt merken op 3 gebieden: planet, people en animals. Hoe gaan ze om met de aarde, met mensenrechten en zijn ze diervriendelijk? Op elk gebied kunnen ze maximaal 5 punten scoren. Voor deze lijst hebben we alleen de merken meegenomen die minstens een score van 13 uit 15 hebben op Good On You.

Over het algemeen zijn dit merken die al langer meedoen en die met ervaring en innovatie al veel hebben bereikt. We zijn trots op deze merken!

1. MUD Jeans

MUD Jeans is onze favoriet wat betreft denim en jeans. Ze lopen al geruime tijd voor op andere merken wat betreft duurzame innovatie. Ze waren bijvoorbeeld het eerste merk dat kwam met een optie om kleding te leasen. Met de hoogst haalbare score op Good on You maken ze het helemaal af. Ik draag eigenlijk alleen nog maar jeans van MUD Jeans en voor mij zijn ze de nieuwe Levi’s 501.

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_color=”#ffffff” css_animation=””][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1471515424171{padding-top: 5px !important;padding-right: 30px !important;padding-bottom: 50px !important;padding-left: 30px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”]
Leuke note: MUD Jeans lanceerde samen met IKEA de Klippan hoes gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De hoezen bestaan voor veertig procent uit gerecyclede jeans en voor zestig procent uit duurzaam katoen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Good On You duurzaamheidscore: 15/15
Planet: 5 | People: 5 | Animals: 5

Jodi Jacket undyed MUD Jeans | Skinny Hazen stone black MUD Jeans

2. Kuyichi

Ook een dijk van een brand met veel ervaring. Dit casual en betaalbare Nederlandse denim merk was één van de pioniers op het gebied van de productie van biologische jeans. Ze begonnen in 2001 en het bedrijf maakte eind 2015 een doorstart en werd overgenomen door Floortje Dessing en haar compagnons van Nukuhiva. Ze richten zich met name op goede arbeidsomstandigheden en duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep en bamboe.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15
Planet: 5 | People: 5 | Animals: 4

Jim tapered undyed Kuyichi | Sawtooth shirt worker Kuyichi

3. ARMEDANGELS

Als je het hebt over een tijdloos en casual duurzaam merk, dan zeg je ARMEDANGELS. Eerlijk raakt nooit uit de mode, dat is het statement wat ze willen maken. Met hun Detox Denim jeans lanceerden ze een collectie zonder chemicaliën (beter voor de planeet én voor je huid) die zijn gemaakt met een productieproces dat zorgt voor veel minder waterverbruik. Ook de recente UNDYED collectie is een mooi en innovatief concept. Kleding zonder verf en dus geen vervuiling en een flinke besparing van energie.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15
Planet: 5 | People: 5 | Animals: 4

4. Saint Basics

De tops, shirts, hipsters en boxers van Saint Basics worden gemaakt in een volledige transparante keten. Het merendeel van de kleding wordt gemaakt van eucalyptus stof. Dit wordt gemaakt in een zero-waste proces en is zo’n 95% duurzamer om te produceren dan standaard katoen. De bio-katoen waarmee ze werken halen ze uit Turkije en de productie wordt gedaan in Portugal.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15
Planet: 5 | People: 4 | Animals: 5

St. Silke tanktop zwart Saint Basics | St. Robert t-shirt biokatoen wit Saint Basics

5. Kings of Indigo

Amsterdamse trots Kings of Indigo, is net als MUD Jeans één van de meest duurzame jeansmerken. Ze combineren het minimalistische van de Japanse denim en de rauwe kant van de klassieke Amerikaanse ‘blue jeans’. Ze staan bekend om hun duurzame innovatie op het gebied van denim, een voorbeeld hiervan is deze dry denim gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15
Planet: 5 | People: 4 | Animals: 4

Leila jeans pure indigo light Kings of Indigo | Sujin chino indigo Kings of Indigo

6. Organic Basics

Dit is onze absolute favoriet voor basics en ondergoed (want duurzaam én minimalistisch zonder logo’s). Het Deense merk Organic Basics (opgericht in 2015) begon na crowdfunding met het fabriceren van duurzaam ondergoed voor mannen en vrouwen. Ze maken gebruik van o.a. biologisch katoen, gerecycled nylon en lyocell. Naast deze materialen verkopen ze ook de high tech SilverTech producten met een laagje zilveroplossing die 99,9 procent van alle bacteriën doodt en geuren voorkomt.

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Met de code GROWOBC6 krijg je 10% korting op je Organic Basics aankoop. Deze code is geldig t/m 20 september 2021.[/highlight]

Good On You duurzaamheidscore: 13/15
Planet: 5 | People: 4 | Animals: 4

organic cottton stretch tee Organic Basics | Active Pack sports bra Organic Basics

7. The Nude Label

Alle bralettes, broekjes, bodies, sokken en boxershorts van The Nude Label worden gemaakt in een familiebedrijf in Valencia. Doordat ze nauw samenwerken hebben ze goed zicht op het proces en kunnen ze goede werkomstandigheden garanderen. Elke werknemer is gespecialiseerd in een speciaal stukje van het maakproces. De items zijn op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt met zo min mogelijk impact op de aarde.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15
Planet: 4 | People: 4 | Animals: 5

Trunk The Nude Label | Triangle Bra mauve The Nude Label

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.