17 mooie en duurzame schoenenmerken

Wanneer is een schoen duurzaam? Duurzame schoenen zijn schoenen die worden gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens (biologisch). Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke termen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Belangrijke vragen zijn:

  • Hoeveel impact heeft het materiaal van de schoen op deze planeet en gaat dit ten koste van dieren?

  • Wat is er allemaal nodig (denk aan de hoeveelheid water en inkt maar ook chemische stoffen) voor de productie? Is het gerecycled materiaal dat gebruikt wordt?

  • Worden de schoenen worden gemaakt onder goede werkomstandigheden, doen de bedrijven niet mee aan moderne slavernij en worden er eerlijke handelsafspraken gemaakt (fairtrade)?

  Wat betreft materiaal: er is veel discussie over de duurzaamheid van echt leer, kunstmatig leer en plantaardig gelooid leer. Bij deze de voor- en nadelen op een rijtje:

   

  Echt leer

  Het voordeel van echt leer is dat het lang van goede kwaliteit blijft en in die zin een duurzame keuze is. Het is natuurlijk afbreekbaar en zorgt er in tegenstelling tot kunstmatig leer voor dat het materiaal geen onderdeel wordt van de plastic soep. In die zin heeft echt leereen minder grote impact dan PU of PVC (kunstmatig leer). Het nadeel is alleen dat echt leer afkomstig is van dieren en in de meeste gevallen op een chemische manier wordt gelooid en daardoor schadelijk is voor de mensen die ermee werken.

  Kunstmatig leer (vegan)

  Dit soort leer is vaak gemaakt van polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Dit zijn synthetische materialen die niet afbreekbaar zijn en worden gewonnen uit aardolie. Het voordeel hiervan is dat er geen dieren betrokken zijn in de productie van het materiaal, het productieproces is alleen wel schadelijk voor het milieu. Het nadeel hiervan is ook dat het materiaal minder goed ademt dan bijvoorbeeld een schoen gemaakt van echt leer.

  Plantaardig gelooid leer (vegan)

  Wij zijn vooral fan van deze soort omdat het recht uit de natuur komt en de kwaliteit van plantaardig gelooid leer steeds dichterbij echt leer komt. Nieuwe ontwikkelingen zijn leer gemaakt van appelschillen, kurk maar ook van mycelium (de zwamvlok, een soort paddenstoel) dat van zeer goede kwaliteit blijkt te zijn. Wij denken dat plantaardig gelooid leer de toekomst heeft.

  Note: we nemen alleen merken op in deze lijst als ze een score van 8/15 of hoger hebben op Good On You. Nog niet alle merken zijn opgenomen in de Good On You database dus er zitten nog een paar duurzame merken tussen zonder score.

  1. Teym

  Teym staat voor ons voor stijlvol, tijdloos en de essentie van een capsule wardrobe. Maxime Cartens zet met een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. Van het kiezen van de stoffen tot het perfectioneren van de producten zelf: bij alles wordt gekeken wat de meest duurzame keuze is. De producten worden ontworpen in Amsterdam, in Europa gemaakt en uitsluitend verkocht via hun eigen kanalen.

  De collectie van Teym heeft twee unisex modellen schoenen The Chelsea Boot en The Sandal. The Chelsea Boot is een zwart enkellaarsje gemaakt van 100% kalfsleer met een handgemaakte zware rubberen zool voor antislip grip. De binnenkant van de schoen is gemaakt van 100% glad leer in klassiek camel. The Sandal is een stijlvolle slipper gemaakt van 100% kalfsleer, in vier verschillende kleuren; blackwhitebrown en burgundy. Claire heeft The Sandal in black en vindt ‘m naast stijlvol ook heel lekker zitten.

  The Chelsea Boot Teym | The Sandal burgundy Teym

  2. Flattered

  Bij Flattered investeren ze veel tijd in details die je misschien niet ziet, maar die wel veel verschil maken. Zo gebruiken ze op grote schaal chroom vrij leer, introduceren ze voortdurend veganistische alternatieven in de collecties en zorgen ze voor een ontwikkeling van duurzame ontwerp-, productie- en transportmethoden. Alle Flattered schoenen zijn ontworpen in Stockholm en handgemaakt door werknemers in het zuiden van Europa.

  Good On You duurzaamheidscore: 9/15

  Heather leather black Flattered | Mouna leather black Flattered

  3. Alohas

  Dit Spaanse schoenenmerk (dat ook swimwear verkoopt) maakt gebruik van on-demand productie. Een interessante manier van bedrijfsvoering. Dit betekent dat je vroegtijdig en met korting kunt bestellen, terwijl je tegelijkertijd onderdeel bent van een shift naar duurzamere mode. Ze weten goed hoe ze stijlvolle modellen combineren met een duurzaam design. Ze werken sinds de oprichting van het merk samen met een productieatelier in Alicante, Spanje.

  Bij aanschaf van een nieuw paar schoenen kun je er ook voor kiezen om een klein bedrag extra te doneren als compensatie van de impact van je online aankoop. Deze donaties worden besteed aan regeneratie projecten van inheemse bossen en internationale projecten voor hernieuwbare energie.

  Good On You duurzaamheidscore: 8/15

  Marshmallow black Alohas | Buckle Strap Suede Khaki Alohas

  4. Komrads

  Een schoen gemaakt van appelleer? Daar had ik nooit van gehoord, maar het kan dus! Het Italiaanse bedrijf Frumat Leather heeft met deze uitvinding een ‘Technology and Innovation'-prijs gewonnen bij de Green Carpet Fashion Awards in 2018.

  Greet & Mark (oprichters van Komrads) maken er sneakers van met één doel: een duurzaam, authentiek cultmerk creëren, dat tegelijkertijd ook hedendaags is. De bovenkant van de sneaker is gemaakt van appelleer, de zool van volledig gerecycled rubber en de veters van gerecycled katoen. Meet de 100% gerecyclede sneaker van het Belgische Komrads!

  High Top vegan sneaker wit Komrads | High Top vegan sneaker zwart Komrads

  5. Good Guys Go Vegan

  ‘Good Guys Don't Wear Leather' is de slogan van dit merk, dus zijn alle schoenen 100% vegan. Marion Hanania startte dit merk in 2011 en het was daarmee het eerste 100% vegan schoenenmerk in Frankrijk. De tijdloze en kwalitatief goede schoenen worden gemaakt in een fairtrade fabriek in Portugal.

  Met de kortingscode growthinkers krijg je 20% korting op je Good Guys Go Vegan aankoop. Only buy it when you need it.

  Juno slippers appelleer Good Guys Don't Wear Leather | sneakers Good Guys Don't Wear Leather

  6. EKN 

  De EKN schoenen worden met de hand gemaakt door ervaren Portugese werknemers. Er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt in het productieproces en de schoenen worden in beperkte hoeveelheden geproduceerd om een minimale impact op het milieu en maximale aandacht voor detail te garanderen.

  Ash sneaker EKN | Alder Blizzard sneaker EKN

  7. Veja

  Voor mij dé nummer 1 omdat ze mooie schoenen maken en een hoge score hebben op Good On You. Het merk dat doorbrak met dé duurzame sneaker die je ondertussen overal ziet. Ik volg dit merk al een geruime tijd en het is mooi om te zien hoe ze fanatiek doorgaan met innoveren en verduurzamen.

  Ze begonnen in 2005 met de vraag: is een betere wereld mogelijk? Het Franse schoenenmerk heeft bewezen dat het mogelijk is en maakt sindsdien duurzame sneakers die worden geproduceerd in Brazilië. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig gelooid leer. Ik kocht deze witte Veja V-10 sneakers voor het eerst in 2017. Ze hebben inmiddels een serie schoenen die ook geschikt zijn voor hardlopen.

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  Campo Easy sneaker wit Veja | V-10 sneaker wit Veja

  ultraboost Adidas by Stella McCartney | earthlight sneaker Adidas by Stella McCartney

  9. Stella McCartney

  Stella McCartney (de dochter van Paul McCartney) is een Britse modeontwerpster. Toen ze begon in 2001 zei ze op dag één al: ‘Geen leer, veren, bont en huid'. Deze boodschap draagt ze na twintig jaar nog steeds volledig uit en ze werkt veel samen met innovatieve bedrijven. Klopt, haar schoenen zijn duur, maar je steunt een geweldenaar die vecht voor het behoud van deze aarde en het tegengaan van dierenleed. En last but not least, deze vrouw heeft stijl!

  Claire kocht haar Stella McCartney Eclypse sneakers tweedehands via Vestiaire Collective.

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  Elyse platforms zwart Stella McCartney | Loop lace-up sneakers wit Stella McCartney

  10. Ecoalf

  ‘Because there is no planet B’. Met die tagline verovert het Spaanse label Ecoalf de wereld. Ze produceren sportieve kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, en hebben een yogalijn en accessoires zoals tassen en sneakers.

  Het doel van Ecoalf is kledingstukken te produceren die volledig gemaakt zijn van gerecycled materiaal met dezelfde kwaliteiten als nieuwe kledingstukken. Zo maakt het merk jassen van koffie-afval, sweaters van restkatoen, truien van hergebruikte wol en slippers van oude autobanden. Met hun project ‘Upcycle the Oceans’ werken ze samen met vissers om plastic uit de oceanen te halen en te recyclen.

  Good On You duurzaamheidscore: 12/15

  Deportivo Sandford sneakers Ecoalf | Courb sneaker Ecoalf x Camper

  11. SAYE

  Ik weet nog goed dat ik begin 2018 de SAYE (toen heette het nog Wado) vegan sneakers voorbij zag komen in een Instagram advertentie. Ik was meteen enthousiast over het 80’s/90’s achtige design en keek verder op de website. Het Spaanse bedrijf was een Kickstarter begonnen en zouden twee bomen per verkocht paar sneakers planten. Ik deed meteen mee en ben na drie jaar nog steeds blij met mijn Modelo '89 Vegan SAYE’s.

  Inmiddels zijn ze dus van naam veranderd en hebben ze het merk verder door kunnen bouwen. Naast de vegan Modelo '89 sneaker is er nu ook een 100% gerecyclede sneaker en een sneaker gemaakt van cactus, maïs en bamboe. Ik ben een absolute fan van SAYE!

  Good On You duurzaamheidscore: 11/15

  modelo '89 white vegan Saye | modelo '89 leather black Saye

  12. Allbirds

  Tim Brown, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, was op de hoogte van de magische kwaliteiten van merino wol (het ademt en ruikt zelden). Hij begon zich af te vragen waarom zo'n opmerkelijke, duurzame grondstof zo goed als afwezig was in de schoenenindustrie.

  Na jaren van onderzoek sloeg Tim de handen ineen met Joey Zwillinger, een ingenieur en expert op het gebied van duurzame energie. Samen ontwikkelden ze een revolutionaire wollen stof, speciaal voor schoenen. Het resultaat was een geheel nieuwe categorie schoenen, geïnspireerd door natuurlijke materialen en een drive om betere dingen op een betere manier te maken.

  Good On You duurzaamheidscore: 10/15

  Women's Tree Dashers Allbirds | Men's Wool Runner Mizzles Allbirds

  13. Indosole

  Indosole maakt slippers en sandalen van gerecyclede autobanden en is een gecertificeerde B Corporation – een van de meer dan 2.500 bedrijven die zakendoen op een ‘goede' manier. Het probleem dat ze oplossen? Er is een enorme hoeveelheid bandenafval in de wereld en banden worden verbrand, wat leidt tot giftige stoffen en dampen.

  Good On You duurzaamheidscore: 8/15

  essential flip flop slipper Indosole | color combo slide slipper Indosole

  14. Qurc

  Qurc maakt duurzame, 100% veganistische en handgemaakte schoenen van kurkleer. Het bedrijf is opgericht in 2019 in Amsterdam en de sneakers worden gemaakt in een kleine fabriek in Portugal. Ze hanteren een extreem hoge ethische standaard en betalen hun werknemers eerlijk.

  storm grey essential Qurc | onyx black essential Qurc

  15. Womsh

  Womsh is een acroniem van Word Of Mouth Shoes: de naam verwijst naar schoenen die communiceren en een boodschap overbrengen. Womsh is in 2014 begonnen met het produceren van duurzame en vegan schoenen. Ze ontwerpen, produceren en verpakken de schoenen in Italië en selecteren zorgvuldig de materialen die ze gebruiken en de partnerbedrijven die ze daarin meenemen.

  Good On You duurzaamheidscore: 10/15

  Hyper sneaker Womsh |  Futura sneaker Womsh

  16. TOMS

  Een schoenenmerk met een missie. Van ieder verkocht model, gaat een deel van de opbrengst naar mensen in nood. De schoenen zijn gemaakt van duurzaam en veganistisch materiaal zoals hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. Je kent ze waarschijnlijk van de bekende espadrilles.

  sneaker Carlo grijs TOMS | espadrilla Alpargata beige metallic TOMS

  17. Filippa K

  Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van onze favorieten! Ze hebben als doel om als merk in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent alleen maar duurzame materialen, ontwerpen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en een verantwoorde manier van produceren.

  Good On You duurzaamheidscore: 8/15

  Robert sneaker wit Filippa K | Alma soft sandal zwart Filippa K

  Tot slot nog een tip voor als je op zoek bent naar tweedehands sneakers. WEAR verkoopt pre-loved sneakers die zijn schoongemaakt door hun team van ‘sneaker cleaners' en voorzien van een nieuwe binnenzool. Bij WEAR werken bovendien mensen met ‘onbenut arbeidspotentieel', mensen die iets moeilijker aan een baan komen dan gewoonlijk, maar die wel graag willen deelnemen aan de arbeidsmarkt. 

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.