8 eerlijke kledingwinkels in Amsterdam

Duurzame kleding kun je op twee manieren opvatten: ’eerlijk geproduceerd met weinig voetafdruk’ en ‘van goede kwaliteit’.

Beide vind ik belangrijk bij het kiezen van kleding. Eerst had ik geen idee waar ik mijn zoektocht moest beginnen qua winkels in Amsterdam, maar inmiddels heb ik een lijstje met 8 eerlijke kledingwinkels voor je.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. The Collection One

  In deze prachtig ingerichte winkel vind je een combinatie van unieke vintage stukken en duurzame merken in soft tones. Eigenaresse Lisa Schotman verkoopt naast kleding ook schoenen, tassen en interieur items. Geloof me, deze vrouw heeft smaak dus ga hier zeker een keer kijken. Je kunt ook items bestellen via de webshop van The Collection One.

  CZAAR PETERSTRAAT 128

  Merken — o.a. About Arianne, Ancán, by Signe, Cus, Frama, L.U.C.A. Atelier, Panier Panier, The Collection One, Tototé.studio, Rita Row, Young Fraenkk

  2. The Lingerist

  The Lingerist is een website die meerdere duurzame lingerie- en swimwear merken in hun collectie heeft o.a. De merken zijn gecureerd op basis van duurzame materialen (modal, biologisch katoen, kant gesponnen met zonne-energie) en geproduceerd onder ethische werkomstandigheden. Wil je de items graag fysiek passen? Je vindt ze met een winkel in de Amsterdamse negen straatjes.

  RUNSTRAAT 31

  Merken — o.a. Also WomenEcho VerdeElseErranFifth SenseIconeLove on the snowMajo ReyNette RoseSave the WaveSemi RomanticSrta. PeelWild Lovers.

  Met de kortingscode growthinkers krijg je 10% korting op je The Lingerist aankoop. Only buy it when you need it.

  3. Het Faire Oosten

  Producten met een écht goed verhaal! Alles wordt met aandacht geselecteerd en daardoor komt er alleen binnen wat met respect voor milieu en maker is vervaardigd. Van verre (fairtrade) en van de buren. Twee fijne plekjes in Oost waar je lekker rond kunt struinen.

  WALDENLAAN 208

  Merken — o.a. Alpaca LocaARMEDANGELS, Brixtol, Ecoalf, Frisur, Komodo, LangerChen, Lanius, Maium, Nudie Jeans, People Tree, Royal Bamboo, Snurk, Thinking Mu, TOMSWunderwerk

  4. LENA the fashion library

  In 2014 begonnen drie zussen en een vriendin de eerste kleding leenbibliotheek van Nederland, maar je kunt tegenwoordig ook op hun webshop terecht. Met het online platform willen ze meer mensen bereiken zodat lenen ook buiten Amsterdam mogelijk is. Je kunt de kleding ophalen in de winkel, bij een swap.point of thuis laten bezorgen. Hiermee willen ze de circulaire beweging in gang zetten. LENA biedt trouwens ook een platform voor jong talent zodat zij hun collectie kunnen testen en verbeteren.

  WESTERSTRAAT 174H

  Merken — o.a. Filippa K, Kings of Indigo, KuyichiMUD Jeans, Noumenon, Wintervacht

  5. Mhoom

  Sanne en Colette hebben met hun winkel Mhoom een kledingboetiek en kapsalon ineen. Voor mannen en vrouwen die stijl, duurzaamheid en kwaliteit graag met elkaar combineren. Ze proberen hun keuzes zo verantwoord en weldoordacht mogelijk te maken. Zo gaan ze niet alleen voor duurzame kledingmerken, maar ook voor duurzame haarproducten.

  NIEUWE KERKSTRAAT 6H

  Merken — o.a. ARMEDANGELS, Coisa, Elvira Vroomen, Frisur, Hannes Roether, Het Borduurbureau, INTI Knitwear, Knowledge Cotton Apparel, Les Racines Du Ciel, Mélanie Pigeaud, Puc, Qnoop, Swedish Stockings, Taj Amsterdam, Wolvis

  6. Sukha

  Één van de bekendste concept stores van Amsterdam, misschien wel door de inspirerende teksten. De witte oase van rust aan de Haarlemmerstraat, dat is Sukha. De betekenis van Sukha is ‘joy of life’ in Sanskrit. De eigen producten worden handgemaakt in India, Nepal, Marocco, Peru, Indonesië en Nederland met oog voor de maker en de omgeving. Daarnaast verkopen ze kleding en lifestyle producten van gevestigde namen en jonge designers.

  HAARLEMMERSTRAAT 110

  Merken — o.a. Aiayu, Atelier Sukha, Birgitta de Vos, Bondi Wash, Brandt, Collegièn, Embassy of Bricks and Logs, Eva Schreuder, FANT, From Africa, Gestalten, Girls of Dust, Incausa, Inner Compass, Keramiek Kantoor, Kings of Indigo, Monique van Heist, Natalie Walton, Nolda Vrielink, Parel van Karel, Philomijn, PLA, Pomandère, Vogel Design

  7. Verse

  In het monumentale Cristofori pand aan de Prinsengracht is Verse gevestigd, een platform voor duurzame jonge merken. We vonden er naast mooie merken ook een unisex parfum van Bon Parfumeur, parfums zonder ‘luchtje’. Duurzaam en lekker minimal.

  GERARD DOUSTRAAT 84H

  Merken — o.a. Alpaca Loca, Bon Parfumeur, Colorful Standard, Drink Big Bottles, Embassy of Bricks and Logs, Frisur, Gobi, Hey Harper Shop, I. Am. Caps, Kinfill Homecare, Likewise, Maium, Matt & Nat, MUD Jeans, Pastel Apparel, Rita Row, Steamery Stockholm, Tet Swimwear, The Very Good Candle Company, Veja

  8. Velour

  Niet alle merken in deze concept store zijn duurzaam, maar toch is deze parel in de negen straatjes het noemen waard. Je vindt er kleding en accessoires voor mannen en vrouwen. Ik kocht er mijn witte Veja sneakers. Velour heeft voor hun eigen label het Svanen certificaat, het officiële Noorse eco label. Svanen kledingstukken zijn van hoge kwaliteit, gemaakt met gereduceerde chemicaliën en geproduceerd onder goede werkomstandigheden.

  HUIDENSTRAAT 14

  Merken — o.a. Nanushka, VEJA, Velour

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Naar aanleiding van het boek geef ik ook lezingen.