Claire’s 8 favoriete boeken over persoonlijke groei
Inhoud
Laatste update — 24 juni 2023
Waar ik vroeger geen boek gelezen kreeg, lees ik er nu gemiddeld één per maand. Eerlijk gezegd heeft Jelle mij een beetje aangestoken met het lezen over persoonlijke groei. Vanaf het moment dat ik ontdekte dat boeken over dit onderwerp me aanspraken gaat het eigenlijk vanzelf.
Volgens mij werkt het zo dat als het écht een goed boek is voor jou, dat het past bij het moment waarop je het leest. Althans dat is wat ik merk als ik kijk naar deze lijst met boeken. Een soort realisatie van iets dat je meteen in de praktijk kunt brengen.
1. De fontein — Els van Steijn
In ‘De fontein' legt auteur Els van Steijn aan de hand van een figuurlijke fontein uit hoe een familiesysteem in elkaar steekt. De fontein staat symbool voor de bakken waarin jij en je familie zich bevinden en hoe je je tot elkaar verhoudt. Wat ik vooral interessant vond aan dit boek waren de verhoudingen tussen je ouders en jezelf en op welke manier die invloed hebben op je latere leven.
2. Verlichting voor luie mensen — Paul Smit
Instant innerlijke rust, dat is wat ik voelde toen ik dit boek las. Ik las het op een middag terwijl ik eigenlijk hele andere dingen te doen had (althans dat zei het stemmetje in mijn hoofd). De drang voor het lezen van dit boek was sterker. Om het te begrijpen zul je het echt zelf moeten lezen, want het is moeilijk onder woorden te brengen. Ik doe toch een korte poging. Paul Smit beschrijft in ‘Verlichting voor luie mensen’ dat het voor ons lastig te accepteren is dat alles gaat zoals het gaat en dat onze vrije wil eigenlijk denkbeeldig is. De Muppets in ons hoofd proberen ons allerlei dingen wijs te maken, maar als we het leven als een reis zien waarop alles gebeurt met een reden, dan kun je volgens hem die rust ervaren.
3. ‘Rijke pa arme pa’ — Robert Kiyosaki
Ik las dit boek tijdens onze wereldreis. Eerlijk is eerlijk: als je een half jaar reist en alle tijd van de wereld hebt lees je een stuk sneller dan wanneer je thuis bent. Die tijd voelde als vogelvrij, net afgestudeerd, zonder zorgen en de wereld letterlijk aan onze voeten. Naast de vijf (!) Lonely Planets die we meenamen — noem ons gek maar we deden het echt — nam ik dit boek mee. Jelle kocht het voor me kort voordat we vertrokken met de boodschap dat ik dit wel eens interessant zou kunnen vinden. Hoewel ik met die vijf reisgidsen geen probleem leek te hebben, moest ik hier toch even over nadenken. Het bleek al snel een goede beslissing.
‘Ontwikkeling is het fundament van succes' schrijft Robert Kiyosaki. ‘Net zoals schoolse vaardigheden van belang zijn, zijn financiële en communicatieve vaardigheden dat ook.'
Hoewel ik uit een echte ondernemersfamilie kom, ben ik altijd degene geweest die het hardst riep dat ik nooit een eigen bedrijf zou beginnen. Dat leek mij vooral ook de meest veilige keuze. Het duurde niet lang voordat ik mijn vader opbelde om te vertellen dat ik geen knoop overhield aan de klussen die ik deed. Ik liet me uitbetalen door een payroll bedrijf, omdat ik zo nodig geen ondernemer wilde zijn. Een week later zat ik bij de Kamer van Koophandel.
Een paar maanden later las ik dit boek tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. Ik realiseerde me dat ik een soort muur had opgetrokken over voor jezelf werken en dat dit boek me een totaal andere kijk gaf op ondernemen. ‘Ik heb gemerkt dat mensen echt hun leven vormen door hun eigen gedachte' schrijft Robert Kiyosaki. Je bent je gedachten. Als er iemand gelooft in de wet van de aantrekkingskracht dan ben ik het.
De grootste les uit het boek is voor mij het anders kijken naar geld en het inzicht dat je niet alleen maar kunt werken voor je geld, maar dat geld ook voor jou kan werken. Halverwege het lezen van dit boek besloten Jelle en ik om samen te gaan ondernemen en dat plan heeft ons de hele reis niet meer losgelaten. Het was het dus absoluut waard om dit boek vijf maanden met me mee te dragen.
4. Een baan om van te houden — The School of Life
Gek genoeg las ik bijna al de boeken die ik noem ik dit artikel terwijl ik op reis was. Reizen is voor mij hét moment om even stil te staan bij je leven. Dat klinkt zwaarder dan het is. Dichtbij of ver weg, dat maakt voor mij geen verschil. Waar het om gaat is dat je even uit je dagelijkse leven stapt en de tijd hebt en neemt om uit te zoomen. Waar sta ik, waar ben ik mee bezig, is dat wat mij echt gelukkig maakt, wat zijn mijn behoeften, hoe zie ik mezelf over een jaar, al dat soort vragen.
Dit boekt heeft me geholpen om dichterbij mijn ambities te komen door het doen van waardevolle oefeningen. Door terug te gaan naar datgene wat je als kind al graag deed en waar je interesses liggen ontdek je wat je écht tof vindt.
5. Twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s — Nienke Wijnants
Dit boek in één zin: een feest der herkenning voor de millenial. In 2019 heeft Nienke Wijnants een nieuwe versie van dit boek gepubliceerd (oude titel ‘Het dertigersdilemma’) omdat ze na de publicatie van de eerste versie veel reacties ontving en zich realiseerden dat de doelgroep veel breder bleek te zijn. Ze veranderde de titel.
Doordat we in de wereld waarin we leven meer dan ooit een kijkje in elkaars leven kunnen nemen, willen we alsmaar meer. Het gevolg van het zien wat andere hebben is dat we het gevoel krijgen dat we zelf tekortschieten. Ik keek ooit deze lezing van psychiater Dirk De Wachter op de Dag van de Imperfectie waarin hij precies uitlegt wat er in ons hoofd gebeurt. Het terugkijken waard!
Tot slot vond ik haar kijk op de bevestiging die we nodig blijken te hebben ook interessant. We lijken verslaafd aan feedback en dat herken ik ook bij mezelf. Dit boek was een absolute bevestiging van wat ik al die tijd voelde en waarvan ik soms dacht dat ik vast de enige was. Weer die bevestiging, maar nu op een manier waarbij ik er vervolgens mee aan de slag ben gegaan. Ik ben een wandelend uithangbord geworden voor de promotie van dit boek, én voor ons eigen boek natuurlijk.
Een laatste aanrader, luister naar de podcast van Jelmer de Boer ‘Ik weet het ook niet' waarin hij Nienke Wijnants interviewt over haar boek.
6. Jij bent een badass — Jen Sincero
‘Je komt niet tot produceren als je perfect wil zijn’, voor mij misschien wel de krachtigste quote uit dit boek dat op mijn lijf geschreven is. Laat dat nou net zijn waar ik last van heb. Dat verdomde perfectionisme. Dat stemmetje in mijn hoofd dat steeds weer zegt dat iets niet goed genoeg is, niet mooi genoeg, dat het altijd nog net iets beter kan. Ik word er soms doodmoe van. Dat hoofd dat overuren draait met nadenken, overanalyseren, voor elk scenario een onderbouwde analyse. Tel daarbij op de perfecte Instagram wereld en ik ben afgehaakt. Ergens heb ik een soort haat-liefde verhouding met Instagram.
Ik besef me heel goed dat het een krachtige manier is om een boodschap de wereld in te gooien. De scheidingslijn tussen geïnspireerd worden en doelloos rondhangen in het leven van een ander is alleen soms heel dun. Zolang we ons beseffen dat niemands leven perfect is, is het allemaal een stuk beter te relativeren. Je bent goed genoeg en het belangrijkste is dat je dat zelf ook gelooft.
7. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap — Stephen Covey
De realisatie dat jij de programmeur bent van je eigen leven en er vervolgens naar mag leven is voor mij het mooiste inzicht uit dit boek. Als je er in gelooft dat je een droom werkelijk kunt manifesteren zal het universum je een handje helpen. Daar waar het bij mij soms spaak loopt door beperkende overtuigingen als ‘Iets moet eerst perfect zijn voordat ik er mee naar buiten stap’ zit de kracht in beginnen, doen!
Stephen Covey maakt het concreet door zijn bekende persoonlijke missie. Jelle liet mij ooit zijn persoonlijke missie lezen, dat emotioneerde me. Een tijdje daarna schreef ik die van mezelf, op onze eerste vakantie samen. Met een klein vraagteken boven mijn hoofd en aan de andere kant nieuwsgierigheid. Ik keek naar Jelle die het helemaal voor zichzelf had uitgedacht en ik leek bij elke vraag een kwartier na te moeten denken. We konden er samen hard om lachen. Ik richtte me in die tijd vol op mijn studie en was nog niet zo bezig met levensvragen.
Door de jaren heen heb ik mijn persoonlijke missie nog regelmatig gelezen en na het lezen van dit boek heb ik er opnieuw één gemaakt. Het werkt als een houvast, iets wat je af en toe even doorleest om jezelf te herinneren aan jouw waarden en je plan voor de toekomst. Want alleen als je een duidelijk doel voor ogen hebt, weet je welke richting je in loopt.
8. De moed van imperfectie — Brené Brown
‘Moed, compassie en verbondenheid zijn de geschenken van imperfectie’. Het zijn de woorden van Brené Brown. Het vraagt om moed om je kwetsbaar op te stellen, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je meer verbonden bent met de mensen om je heen. Daardoor zal een ander zich ook meer kwetsbaar durven op te stellen. Je inspireert elkaar als het ware.
Het boek geeft inzicht in zelfvertrouwen en ‘bezield leven’ zoals ze dat noemt. Ze maakt een eind aan de overtuiging ‘Wat zullen anderen wel niet denken’. Daar is ie weer! Hier heb ik nu ook last van bij het schrijven van dit artikel. Door het om te draaien en te denken ‘ik ben goed genoeg, ongeacht wat mensen ergens van denken’ heb ik dit artikel toch geschreven. En mocht er niemand zijn die iets heeft aan dit artikel, dan heb ik altijd zelf nog voldoening gehaald uit het schrijven ervan.
Ben je benieuwd naar alle andere boeken die ik ondertussen heb gelezen? Check dan mijn Goodreads. Daar doe ik trouwens ook ieder jaar mee aan de reading challenge. Het leven is geen wedstrijd, maar het is een fijne stok achter de deur om tijd vrij te maken om met een goed boek op de bank te kruipen.
Nog een laatste aanrader, lees alleen de boeken waar je op dat moment zin in hebt. Als je in een boek bent begonnen, maar je hebt eigenlijk zin in dat andere boek. Neem dan dat andere boek, blijkbaar trekt dat meer je aandacht op dat moment. In veel gevallen zul je het in een razend tempo lezen omdat het je nieuwsgierigheid heeft gewekt.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.
Onze zoektocht naar persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter.
Claire Wouters
growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Join mijn conscious curated newsletter met iedere eerste van de maand een gecureerde selectie aanraders voor een bewuste en duurzame lifestyle.
Related Posts
12 verhalen van mensen die een levensveranderend boek hebben gelezen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Een weekplanning maken volgens de methode van Stephen Covey
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Tips voor meer creativiteit in je leven
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
22 boeken die 22 levens veranderden
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
12 vragen die helpen bij het vinden van je passies
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
5 acties die helpen als je je slecht voelt
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi