Zarayda Groenhart’s definitie van succes


Voor mijn boek over een nieuwe definitie van succes ben ik begonnen met een onderzoek. Je kunt mij helpen met dit onderzoek door deze survey in te vullen! In de survey stel ik jou o.a. de vraag: ‘Als ik zeg succesvol, aan wie denk jij dan?’. Uit de namen die jullie noemen maak ik een selectie van mensen die ik uitnodig voor een gesprek in mijn podcast ‘wat is succes?’.

Zarayda Groenhart werd door jullie genoemd omdat ze een oprecht persoon is en werkt en leeft volgens haar eigen regels. Ze helpt ondernemers die stiekem haat-liefde hebben met video om makkelijk en crazy authentiek zichtbaar te worden.

WorkJuice schreef ons gesprek uit:

Wat is jouw definitie van succes?

Ik denk dat dit een vraag is waar je op verschillende dagen verschillende antwoorden op kan geven, afhankelijk van je gevoel.

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_color=”#ffffff” css_animation=””][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1471515424171{padding-top: 5px !important;padding-right: 30px !important;padding-bottom: 50px !important;padding-left: 30px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”]
Voor mij is succes op dit moment, ten tijde van de quarantaine, heel mild zijn voor jezelf terwijl je de hoogtepunten en dieptepunten van het leven beleefd.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kan je bevriend met jezelf blijven op de momenten dat je mega lekker gaat, maar ook op de momenten waarop je denkt ‘oh my god, wat gebeurt er?’. Daar oefen ik nu mee”.”

Is die definitie gedurende je leven veranderd?

“Oh my god, jazeker! Ik heb een achtergrond bij de televisie. Mijn eerste baan bij de tv (MTV) kreeg ik omdat ik de toenmalige baas stalkte.

Ik las over haar in de krant en ik had goede ideeën voor de zender. Ik ben haar daarmee gaan stalken. En ze zei: wat moeten we doen om jou te laten ophouden? Toen zei ik: laat me één keer langskomen om m’n case te bepleiten en als je het dan niks vindt laat ik je met rust.

Toen ik daar kwam hadden we een fantastisch gesprek. Ik had gelezen dat ze een programmering gingen maken voor een nieuwe doelgroep waar ik in viel. Ik ben toen de straat op gegaan en heb leeftijdsgenoten geïnterviewd. Ik zei: ik werk eigenlijk al voor jullie, mag ik jullie ogen en oren zijn? Toen zei ze: kom het dan maar doen. Ik begon toen als assistent producer achter de schermen.

Ik ben bij BNN ook op zo’n manier binnengekomen; met een eigen idee. Ik maakte dan iets waarvan ik vond dat ze het moesten doen. Ondernemende directeuren vinden dat over het algemeen heel leuk.

Heel lang was mijn definitie van succes dus ook dat je van niets iets kon maken. Dat je van een idee iets tastbaars kon maken. Ik vond dat er geen groter succes was dan iets creëren.”

Wat had de meeste invloed op de verandering van jouw definitie?

Om te beginnen was dat het overlijden van mijn vader. Hij heeft bij mij in huis gewoond en we hebben voor hem gezorgd tot hij stierf. Dat was heel bijzonder, maar ook heel intens. Je verandert erdoor, in goede zin.

Mijn nieuwsgierigheid naar wat er allemaal kan, heeft altijd de boventoon gevoerd in m’n leven. Maar toen m’n vader ziek werd ging het hier niet meer over, maar over ‘dit is het leven en het spoelt gevoelsmatig over ons heen’ en hoe deal je daarmee. En dat is een andere focus.

Als je voor iemand zorgt die kanker heeft, kom je erachter dat iets wat gister nog kon de dag daarop verdwenen kan zijn. M’n vaders vermogen om te spreken en lopen verdween heel snel, bijna over één nacht. Dan merk je dat je nergens controle over hebt.

Als je helemaal geen grip lijkt te hebben op wat er komt, is het ook heel moeilijk om te plannen en voor te bereiden. Wat er dan overblijft is – waar Ernest Hemingway veel over schreef – hoe elegant je omgaat met de druk van het leven. En dat kan alleen als je ook lief blijft voor jezelf, wat heel moeilijk is.

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Ben je benieuwd naar het volledige gesprek dat ik met Zarayda had? Op WorkJuice lees je het complete interview![/highlight]