Repareer en herstel je spullen voor een betere wereld
Babette Porcelijn rekende uit dat spullen de grootste (verborgen) impact hebben op onze planeet. Deze impact zit in de mijnbouw (vooral bij elektronica), industrie en transport van nieuwe spullen. Als jij net als ik ook graag wil dat deze aarde bewoonbaar blijft voor volgende generaties dan is de meest duurzame en grootste stap die je dus kunt zetten wat betreft spullen je dit eerst afvragen voordat je iets nieuws koopt:
Heb ik dit écht nodig?
Heb je iets écht nodig dan is stap twee kijken of je het tweedehands of — in het geval van elektronica — refurbished kunt aanschaffen. Kies je voor nieuw? Kies dan voor goede kwaliteit zodat je er zolang mogelijk mee kunt doen.
De laptop bijvoorbeeld waarop ik deze blog typ heb ik nieuw gekocht in 2014. Mijn uitdaging is om er zo lang mogelijk mee te doen omdat ik door het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn weet dat elektronica zeer vervuilend is. ‘Het gif dat vrijkomt bij de mijnbouw voor één laptop zou moeten worden opgelost in 2000 olympische zwembaden om het te verdunnen tot een aanvaardbaar niveau in de natuur’ schrijft ze.
Reparatie van spullen
Om de lifecycle van je product te vergroten is repareren in plaats van weggooien een zeer effectieve stap. Het volgende stuk in het boek ‘De andere weg’ van Scott Peck zette mij aan het denken. Scott Peck (psychiater) schrijft eerst over hoe reparaties bij hem altijd mislukten en hij zichzelf zag als een man ‘met twee linkerhanden’. Dan gebeurt het volgende op een zondag midden jaren ’70:
[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_color=”#ffffff” css_animation=””][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1471515424171{padding-top: 5px !important;padding-right: 30px !important;padding-bottom: 50px !important;padding-left: 30px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”]
‘Totdat ik op een zondag in de lente, kort voor mijn 37ste verjaardag, tijdens een wandeling bleef staan kijken naar een buurman die in zijn voortuin de grasmaaier aan het repareren was. Ik was vol bewondering. ‘Man’, zei ik, ‘ik vind het geweldig van je. Zulke dingen lukken mij nooit’. Dat komt doordat je er de tijd niet voor neemt’, was het enige wat mijn buurman hierop antwoordde.’
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Dit zette hem aan het denken en hij besloot om de volgende keer zichzelf écht de tijd te gunnen om te kijken naar iets, als het kapot was. Alleen door zichzelf de tijd te gunnen begon hij te ontdekken hoe bepaalde apparaten werkten en trainde hij zichzelf tot een betere reparateur van spullen. Het mooie punt dat hij in zijn boek maakt is dat hij als werkend psychiater in de praktijk heeft gezien dat mensen (die bij hem kwamen) zichzelf niet de tijd gunden om hun eigen problemen op te lossen.
Jezelf de tijd gunnen
Onszelf de aandacht en de tijd gunnen voor het het repareren van spullen is na midden jaren ’70 nog meer gaan verdwijnen omdat het consumentisme steeds meer hoogtij ging vieren. ‘Toen we konden kiezen tussen minder uren werken of meer speeltjes en pleziertjes, kozen we massaal voor dat laatste’ schrijft David Graeber in zijn boek ‘Bullshit jobs’. Werkt het speeltje niet meer? Dan dumpen we het liever bij het grofvuil en kopen we een nieuwe dan dat we het met aandacht laten repareren. Logisch, want mensen die zoveel mogelijk nieuwe spullen kopen zorgen voor stijging van het BBP en dat is helaas nog steeds de belangrijkste graadmeter in onze Westerse economie.
Daarnaast worden we elke dag gebombardeerd met reclames voor nieuwe producten en je kunt alles ‘instant’ bestellen. ‘Koop dit want dan doe je er pas toe’, ‘Koop dit want dan is je kind gelukkiger’, ‘Koop dit want dan hoor je er pas bij’ zijn de slinkse en onbewuste boodschappen die we van het consumentisme dagelijks ontvangen.
Het mooie aan dit verhaal is dat jij zelf vandaag de keuze kunt maken om deze aandacht en deze tijd voor het goede te trainen en je niet over te geven aan het gemak dat gewoonweg vervuilend is. Dat je de keuze kunt maken om niet mee te gaan in de boodschap dat je niet genoeg bent als je minder koopt.
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich geroepen voelt om dingen zelf te repareren, je kunt het ook uitbesteden. Bij deze onze tips wat betreft reparatie van spullen:
Is je koffieapparaat, stofzuiger, lamp, waterkoker of naaimachine stuk?
Het mooie is dat er in Nederland veel plekken zijn waar vrijwilligers elke dag met aandacht kijken hoe ze iets kunnen repareren. We noemen het Repair Cafés en ze zijn awesome! Op dit moment zijn er ongeveer 500 van dit soort plekken in Nederland te vinden.
Telefoon (iPhone) of laptop kapot?
Ik raad je aan om via Techniek Nederland te zoeken naar een erkende vakman. Op deze website weet je zeker dat je te maken hebt kwalitatieve vakmensen en voorkom je dat je uiteindelijk minder goed geholpen wordt voor een hoge prijs.
Gaat het om je vaatwasser of wasmachine?
Kijk dan op Monteur op Afstand. Via deze service kun je je gemakkelijk laten helpen door in contact te komen met een monteur via Facetime of Skype.
Duurzaam herstel
Maar wat nou als je schade hebt aan bijvoorbeeld je interieur? Denk aan vlekken op je bank of brandschade aan je keuken. Omdat a.s.r. de meest duurzame verzekeraar is zijn we hier al een tijd klant. Het mooie is dat zij ook de optie duurzaam herstel hebben en onderzoek hebben gedaan naar het verschil tussen vernieuwen en herstellen in samenwerking met CE Delft.
Volgens de berekening van CE Delft is het herstellen van bijvoorbeeld een houten vloer drie keer beter voor het klimaat dan het vervangen van de hele vloer. Dat is vergelijkbaar met de productie van 1022 plastic PET flesjes van een halve liter. Dat spaar je dus uit als je kiest voor herstellen in plaats van vervangen. Check hier bijvoorbeeld de duurzame methode van Chem-Dry die je kunt inzetten bij vlekken op je vloerkleed of bankstel.
Verschil in benadering én impact
We denken bij schade vaak meteen aan vervangen, terwijl duurzaam herstel niet alleen makkelijker is, maar ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Dat is een verschil in benadering én in impact. Laten we gaan voor de aandachtige en duurzame weg! De weg die ‘anders’ is maar die vooral het goede doet.
[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Dit artikel is geschreven in samenwerking met a.s.r., ook vóór deze samenwerking waren wij al klant bij a.s.r. omdat ze volgens het onafhankelijke onderzoek van VBDO het beste scoren qua duurzaamheid.[/highlight]