Alles wat je ooit wilde weten over lichaamstaal

Wat is lichaamstaal?

Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen.

Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen. De boeken ‘The Definitive Book of Body Language' en ‘What Every Body is Saying' hielpen mij enorm om hier meer over te leren. Aan de hand van alle informatie heb ik dit artikel voor je samengesteld.

1. Iemand die tijdens een gesprek verder dan je neus naar beneden staart is erg in jou geïnteresseerd

Geregeld maken we dit mee, iemand kijkt je aan terwijl jij aan het praten bent. Er is dan een verschil tussen de ‘sociale zone' en de ‘intieme zone'.

De ‘sociale zone' bevindt zich in de ruimte van je ogen en je neus en duidt op een gewoon sociaal praatje zonder enige intenties. De ‘intieme zone' daarentegen valt onder een andere ruimte die zich bevindt onder de neus en verder. Iemand die verder dan je neus naar beneden kijkt is intiem geïnteresseerd.

2. Iemand die zijn nek aanraakt tijdens het gesprek voelt zich oncomfortabel

Het aanraken van de nek is een kalmerende beweging. Je streelt eigenlijk jezelf om het oncomfortabele gevoel te verzachten. Iemand die dit doet voelt zich ongemakkelijk of is niet zeker van zijn zaak. Het kan ook zijn dat deze persoon liegt.

3. Pupillen verraden wat anderen voelen

Verwijde of grote pupillen betekenen meer opwinding in iemands staat van zijn. Hoe groter de pupillen zijn hoe beter diegene zich voelt in jouw omgeving en hoe kleiner de pupillen hoe meer dit wijst op angst of ongemakkelijkheid.

4. Iemand die met gesloten lippen lacht heeft een geheim dat hij of zij niet met jou wil delen

5. Door 2 minuten voor een sollicitatiegesprek een ‘krachtige en open houding' aan te nemen in plaats van een ‘gesloten en beschermende' maak je meer kans om de baan te krijgen

Amy Cuddy heeft hier een hele interessante TED talk over gehouden. Zij toont aan dat je je stress kunt verminderen en je zelfvertrouwen kunt verhogen puur door de houding en lichaamstaal die je aanneemt, wow.

6. Bepaalde handgebaren hebben in het buitenland een andere betekenis

In Brazilië maakte ik dit in levende lijve mee. Ik maakte de ‘O' of ‘de ring' met mijn vingers terwijl er een Braziliaanse vrouw naast mij stond. Ze keek me kwaad aan, dat mocht ik nooit meer doen! Bij ons in Nederland betekent dit ‘heerlijk', ‘lekker' of ‘perfect'. Maar kijk uit in de Mediterraanse delen van Europa, Rusland, Brazilië en Turkije, daar is dit signaal een belediging.

Europa en Noord-Amerika: OK
Mediterraanse regio, Rusland, Brazilië en Turkije: Een belediging
Tunesië, Frankrijk en België: Nul, niks waard
Japan: Geld, munten

Mediterraanse regio: Je vrouw gaat vreemd
Malta en Italië: Bescherming tegen het boze oog
Zuid-Amerika: Bescherming tegen pech (omgedraaid)
USA: Het Texas University Logo, Texas Longhorn Football team

Mediterraanse regio: Kleine penis
Bali: Slecht
Japan: Vrouw
Zuid-Amerika: Dun
Frankrijk: Jij kunt me niet voor de gek houden!

Meer van dit soort handgebaren vind je in het boek ‘The Definitive Book of Body Language'.

7. Mensen die hun handpalmen over elkaar heen wrijven hebben positieve verwachtingen

Je ziet deze vorm van lichaamstaal bij mensen die ergens zin in hebben en verwachten dat iets positief en succesvol gaat aflopen. Des te sneller de beweging, des te meer het vertrouwen en ‘excitement'.

8. Mensen die hun handen gebruiken als dienblad voor hun kin zijn uitermate content met de persoon tegenover

Vrouwen die hun hoofd laten steunen op hun handen, je ziet het geregeld in restaurants. Het is een heel positief signaal voor de man die tegenover haar zit. In de course meer over signalen en lichaamstaal tijdens het liefdesspel.

9. Handen in de zakken

Dit is een favoriet bij mannen. Ze laten daarmee (onbewust) zien niet deel te willen nemen in de situatie of conversatie. Duidelijk oncomfortabele lichaamstaal.

10. Getuite lippen

We tuiten onze lippen als we het niet eens zijn met iets of iemand. Het kan ook zijn dat we denken aan een alternatief, maar ons daarover niet uitspreken.

11. De tong uitsteken tussen de tanden

Dit doen mensen als ze gepakt zijn voor iets wat ze eigenlijk niet hadden moeten doen. Ze hebben het verpest en ze komen ermee weg. Het is een hele korte beweging.

12. Voeten zijn het eerlijkste deel van het lijf

Voeten en benen zijn het verst verwijderd van het brein. Precies daarom zijn ze het meest eerlijk. Het brein kan ze minder goed sturen en dus laten ze het best zien wat je onbewust voelt of wil.

Deze jongen wil bijvoorbeeld eigenlijk gewoon weg. Zijn lijf zegt van niet, maar zijn voeten wel.

Je lichaamstaal verbeteren

Door je lichaamstaal te veranderen en te verbeteren kun je veel krachtiger overkomen op anderen. Je straalt meer zelfvertrouwen uit en de ander voelt dit. Je houding zorgt er zelfs voor dat jij je automatisch sterker en zelfverzekerder gaat voelen.

1. Met ‘power posing' kom je krachtiger over en voel je je zelfverzekerder

De Harvard Business school in Boston deed een studie over zelfvertrouwen en lichaamstaal. Ze verdeelden de deelnemers in twee groepen. De eerste groep moest een presentatie geven voor een jury. De tweede groep deed hetzelfde maar ze lieten deze mensen voor de presentatie open en krachtige houdingen aannemen, oftewel ‘power posing'.

Open en krachtige houdingen: hoofd omhoog, ruimte innemen, armen los, schouders naar achteren en borst naar voren.

Gesloten en kleine houdingen: hoofd omlaag, minder ruimte innemen, armen en benen over elkaar, schouders naar achteren.

NOTE: De ‘face down' houding die je tegenwoordig veel ziet door smartphones is dus ook een houding die zorgt dat je zwakker overkomt op anderen en minder zelfvertrouwen voelt.

De jury zag bij de tweede groep (power posers) de meeste vooruitgang. Ze kwamen krachtiger over en de kwaliteit van de presentatie ging omhoog. De tweede groep kwam uiteindelijk het meest in aanmerking om aangenomen te worden.

Vervolgens voerden ze een tweede, nog interessantere, studie uit. De eerste groep deed 5 minuten ‘power posing' en de tweede groep het tegenovergestelde. Uit het onderzoek kwam dat de eerste groep meer testosteron had aangemaakt en de tweede groep meer cortisol. Cortisol zorgt voor stress, testosteron voor meer zelfvertrouwen.

Mijn advies is om voor een belangrijke afspraak of sollicitatie eerst thuis of onderweg ‘power posing' toe te passen. Je kunt dit ook doen door naar motiverende muziek te luisteren of te dansen. Als je vervolgens op je afspraak bent kies je een houding die tussen ‘power posing' en je normale houding in zit.

Sta met je handen in elkaar en met je duimen omhoog. Je kunt afwisselen door ‘The Steeple' te gebruiken.

2. Gebruik ‘The Steeple'

De ‘steeple' oftewel een toren die je met je handen maakt staat voor kennis en zelfverzekerdheid. Anderen zullen het onbewust oppakken.

3. Een beschikbare houding

Om je lichaamstaal te verbeteren is het belangrijk dat je je richt naar de persoon met wie je praat. Hoe meer je je lichaam in aandacht richt op de ander, hoe beter. Een lichaam dat zich wegdraait van de ander komt over als een lichaam dat zich het liefst weer afwendt en niet luistert. De ander pakt dit onbewust op en blijft daardoor onrustig.

4. Oogcontact

Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft.

In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels. Sommige koppels moesten tellen hoe vaak de ander knipperde met zijn of haar ogen. Één iemand telde. Het onderzoek wees uit dat zowel degene die moest tellen, als de persoon tegenover elkaar aantrekkelijker vonden dan de mensen die niet telden.

I think the eyes flirt most. There are so many ways to use them. — Anna Held

‘Diep' aankijken is dus enorm effectief. Wees je wel bewust van het verschil tussen ‘diep' aankijken en staren. Staren ontstaat vaak vanuit een gedachte die afdwaalt van het gesprek en ‘diep' aankijken is in het moment met de ander zijn. Daarnaast duurt staren vaak te lang dus let op de timing van het ‘diepe' aankijken en blijf dit niet constant doen.

Durf je niet zo goed oogcontact te maken? Train het dan bij vreemden door op straat te kijken welke kleur ogen ze hebben. Houd het kort zodat niemand er last van heeft. Dit is een hele goede methode om beter te worden in het maken van oogcontact.

Een andere manier om het te trainen is de oogcontact-wedstrijd met anderen doen. Zodra je oogcontact hebt probeer dan het langst te blijven kijken naar de ander. Lach wel vriendelijk op een gegeven moment anders wordt het een beetje eng.

5. Praten met je handen

Handen kunnen jouw verhaal versterken, gebruik ze. Wees je er ook bewust van dat open handpalmen meer vertrouwen geven als je iets vertelt.

6. Lachen

Door te lachen lieten we elkaar duizenden jaren geleden weten dat er geen gevaar meer was. Misschien heeft het daarom nog steeds zo'n enorme kracht. Lachen blijft het meest aantrekkelijke in de mens.

Actions speak louder than words, and a smile says, 'I like you. You make me happy. I am glad to see you'. — Dale Carnegie

Een lach is samen met oogcontact het krachtigste wat je in kunt zetten naar de ander toe. Doe je het op afstand dan laat je meteen zien dat je geen vijand maar een vriend bent.

7. Niet met je handen aan je gezicht zitten

Toen ik in Brazilië op reis was kreeg ik er altijd van langs als ik dit deed. Het is ook vaak een teken van nervositeit als je het doet. De Brazilianen zijn enorm gericht op het lichaam en dingen doen, zoals dansen. Aan je gezicht zitten betekent dat je niet in het moment bent, en ze willen juist het tegenovergestelde. Brazilianen doen er dan automatisch alles aan om je uit de denktank te krijgen. Een prachtige nieuwe en leerzame ervaring.

8. Kom niet te dichtbij anderen

Ik maakte het laatst nog mee, iemand zei dat ik net iets te dichtbij stond. Iedereen heeft een ‘personal space', respecteer die ruimte. Je kunt (vooral in het eerste contact) een slechte indruk achterlaten als je gelijk te dichtbij iemand gaat staan. Het zorgt ervoor dat iemand in zijn verdedigingsmechanisme schiet.

9. Knik en kantel je hoofd als de ander praat

Als iemand met een gekanteld hoofd naar je luistert zegt dat ‘ik ben comfortabel, ontvankelijk en vriendelijk'. Jij kunt deze vorm van lichaamstaal ook inzetten naar de ander toe. Het is een krachtige manier om zonder woorden tegen iemand te zeggen ‘ik luister naar je'. Ook met knikken kun je dit signaal geven.

10. Rechtop zitten en staan

Op de Toneelschool leerde ik enorm veel over mijn houding en hoe ik die kon verbeteren op het podium. Rechtop staan was het devies en het werd er bij mij steeds weer ingehamerd. De bedoeling was om op het podium mijn wervelkolom helemaal recht te krijgen, wat niet helemaal natuurlijk aanvoelt maar wel het meest gezond is voor jouw lichaam en het sterkst overkomt op het toneel en in het leven! Ik hang snel naar voren met mijn nek en hoofd, nog steeds.

Ook een vriend zei ooit tegen me: ‘Jelle, als je nog iets meer zou letten op je houding dan zou je nog beter overkomen op anderen'. Die raakte wel.

Ik raad je aan om het zelf eens te proberen terwijl je voor de spiegel staat. Hang eerst naar voren en kom langzaam omhoog terwijl je steeds verder je wervelkolom omhoog strekt. Als je niet meer verder kunt sta je helemaal rechtop.

Dit is goed om te doen om het zelf eens te zien maar ook om bewustzijn te creëren voor in het dagelijks leven, als je met andere dingen bezig bent. Ik ben zelf al een tijd bezig met lichaamstaal en hoe ik mijn eigen lichaamstaal steeds weer kan verbeteren.

Je houding is enorm belangrijk voor hoe je overkomt op anderen. Iemand die wat krommer staat of zit is minder aantrekkelijk. Je houding kan ook je humeur beïnvloeden. Het is bewezen dat je een sollicitatiegesprek meer kracht kunt geven door van tevoren krachtige en open houdingen aan te nemen.

Rechtop zitten en staan voelt niet normaal maar dat is het wel. Het is gezond en het ziet er goed uit als iemand recht zit of staat. Het is alleen je eigen gevoel dat het kromme gemakkelijker en fijner vindt. De eerste reactie van je brein is dat je hier naar terug wilt. Ga ertegenin en denk in ‘rechtop’.

Begin dus bij het bewust worden van hoe je staat en zit. Rechtop is de sleutel tot een lichaam dat niet krom gaat groeien. Want zo wil je er later toch niet bijlopen?

Verleiden en lichaamstaal

Het spel dat liefde heet is enorm interessant. Wat kun je nou aan de ander zien op die eerste date of tijdens die eerste ontmoeting? Wat zijn positieve signalen die de ander geeft als er interesse is en wat kun je het beste wel en niet doen?

Het allerbelangrijkste als we het hebben over verleiden is dat je eerst voor jezelf zorgt. Dat je niet investeert in de korte termijn trucjes zoals goede openingszinnen maar dat je investeert in de lange termijn. In jou als persoon.

Toch kan ik het niet laten om het met je te delen, dus bij deze toch de beste openingsvraag (geen openingszin) die er is:

Waar wordt jij het meest blij van in deze wereld?

Waarom is deze zin zo goed?

1. Je weet gelijk waar iemand passie voor heeft

2. Je weet of iemand zichzelf goed kent (zelfkennis)

Als je dus ooit nog een opening nodig hebt, laat het dan deze vraag zijn. Een andere manier om eerlijk en oprecht contact te maken is eerlijk en oprecht zijn. Krijg je een goed gevoel bij iemand en wil je hem of haar leren kennen? Zeg het!

‘Jij geeft me een goed gevoel en ik wil je graag leren kennen'.

Durf kwetsbaar te zijn, want met kwetsbaarheid is er meteen verbinding.

Maar zoals ik al eerder schreef, dit zijn de korte termijn trucjes. Een charmeur die van de buitenkant leuk lijkt en van binnen nog met veel persoonlijke problemen zit, is op de lange termijn geen fijne partner meer. Het is dus het allerbelangrijkste dat je investeert in jezelf. Maar hoe doe je dat naast lezen en investeren in persoonlijke groei?

1. Werk aan fashion en fitness

Zorg dat je er goed en verzorgd uitziet en beweeg.

2. Zorg dat je dingen oppakt in je leven die je ‘gewoon' leuk vindt om te doen

Doe dit puur voor jezelf en niet voor anderen. Passie en enthousiasme zijn wild aantrekkelijk. Als jij praat over dat wat je leuk vindt komt dat automatisch naar voren.

Het klinkt zo simpel maar je ziet het zo weinig, mensen die helemaal leven voor wat zij leuk vinden. We leven veel te snel het leven van de ander. Het leven dat van ons wordt verwacht. Het leven om te overleven.

3. Zorg voor verantwoordelijkheden in je leven

Een passief persoon die de hele dag op de bank zit is niet aantrekkelijk.

4. Zorg dat je vrienden hebt die jij wil hebben

Niet omdat anderen ze leuk vinden of omdat het je iets externs oplevert zoals meer geld, materiaal of sex.

5. Ga aan de slag met persoonlijke problemen

Daarover meer in de volgende e-mail over zelfkennis.

Investeer dus eerst in jezelf en ga dan anderen ontmoeten om het mee te delen. Ze zullen energie krijgen van de passie die je uitstraalt. En dat is wat anderen willen zien.

Zit je niet lekker in je vel? Ik heb geleerd dat mensen dit altijd aanvoelen. Als jij niet lekker in je vel zit zullen zij je ook eerder afstoten.

Een afknapper tijdens de eerste ontmoeting

Toen ik midden twintig was had ik een oogje op een blonde collega. We gingen samen een avond uit en aan het einde van de avond stonden we op het punt om allebei naar huis te fietsen. Ik dacht: ‘nu moet ik iets doen anders komt dit moment nooit meer'. Ik was volledig open en zei dat ik haar al een tijd leuk vond. Ze reageerde er heel kalm en rustig op en stelde voor om samen naar haar huis te fietsen.

Bij haar thuis aangekomen ging ik te ver. Ik overspoelde haar met mijn emoties. We hadden het over haar ex en ik had het over mijn eigen problemen. Er was geen spanning meer. Het was weg. Ik was te open. Kwetsbaar op een verkeerde manier. Ik had haar in een dronken bui overspoeld met al mijn emoties en problemen. Dit is wat ik ervan heb geleerd.

Kwetsbaarheid is een enorme kracht, maar laat het zien als het er toe doet. Voel aan wat er nodig is in die desbetreffende situatie.

Wat had ik beter wel kunnen doen? Buiten het feit dat ik minder had moeten drinken had ik minder moeten praten over problemen en meer over wat ons plezier en energie geeft.

Voordat we beginnen met het verleidingsproces, raad ik je aan om het volgende eerst te tackelen.

Het overwinnen van angst voor afwijzing

Zie afwijzing als een middel om de mensen uit je leven te filteren die je niet gelukkig maken. Zie het als een zegen en niet als iets wat je moet vermijden.

Bouw aan de weerstand tegen angst voor afwijzing door herhaaldelijk mensen aan te spreken op straat, in de trein, in de lift. Waar je ook bent, spreek mensen aan en blijf in contact.

Vraag jezelf af waar deze angst voor afwijzing eigenlijk vandaan komt. Hier ga je in de e-mail van morgen mee aan de slag. Over tot actie.

Verleiding in actie

1. Zoek 

Je kunt natuurlijk gewoon kijken wat er op je pad komt door de dingen te doen die je leuk vindt. Dit is helemaal geen slecht idee maar je kunt het ook nog pro-actiever aanpakken.

Het helpt enorm om te weten wat jouw krachten en interesses zijn. Zoek vervolgens naar plekken waar mensen met deze interesses samenkomen.

Ben je er? Kijk dan rond wie er in jouw omgeving zijn en voel wie er aantrekkingskracht op je heeft.

Zie vervolgens jezelf met hem of haar een dagje uitgaan en allerlei leuke dingen ondernemen en je voelt vanzelf of dit de persoon is met wie jij contact wil maken.

Net als met een bepaald doel kiezen is het belangrijk dat jij kiest en voelt wie jij aantrekkelijk vindt. Op alles reageren en het op je af laten komen is een optie maar geeft jou minder mogelijkheden en kansen om een liefde tegen te komen. Wees pro-actief, niet reactief.

2. Oogcontact in combinatie met een positieve gedachte

Denk niet: ‘ik hoop dat hij of zij mij leuk vindt' denk, ‘ik ben benieuwd wat voor persoon dit is'.

Denk niet: ‘ik hoop dat hij of zij mij niet afwijst' denk ‘ik hoop dat ik een leuke avond met deze persoon kan beleven'.

Nu je gekozen hebt is het belangrijk om te laten zien dat je interesse hebt in hem of haar. Het kan zijn dat deze persoon jou niet heeft opgemerkt dus zorg dat jij jezelf laat zien.

De vraag is nog: hoe moet ik kijken naar iemand?

Beeld je in dat je met hem of haar iets geweldigs aan het doen bent. Dat je samen op het strand ligt of een geweldig leuke en inspirerende dag hebt en zoek vervolgens oogcontact. Je zult vanzelf gaan lachen door de positieve gedachte en hij of zij zal het voelen en zien.

Een lach is positief maar ook als hij of zij het oogcontact herhaalt is dat een goed teken. Nog een aantal signalen die positief zijn:

• De persoon maakt zich mooier voor jou

Dit geeft aan dat deze persoon er zo aantrekkelijk mogelijk uit wil zien voor jou. Dit uit zich bijvoorbeeld in het mooi maken van het haar.

• De mond opent zich een beetje

De ander is aangenaam verrast met jouw aanwezigheid. Dit uit zich in de mond die zich een beetje opent.

• Bijten op de lippen

Dit gebeurt vaak bij seksuele opwinding. Het kan ook een vorm van nerveus gedrag zijn. Probeer hierbij duidelijk de context te zien. Stel dat je het bijvoorbeeld ziet in combinatie met sterk oogcontact dan weet je genoeg.

• Vrouwen die aan nek, haar of lippen zitten

Dit kunnen verschillende vormen van aanraking zijn maar het kan ook zijn dat de vrouw opnieuw haar lippen stift. Ze maakt zich op verschillende manieren mooier voor de man.

• Mannen die zich groter maken en zichzelf ‘opblazen'

Mannen doen dit om onbewust meer ‘testosteron' aan te maken en dat ook te laten zien aan een vrouw. Ze nemen meer ruimte in en maken zichzelf groter.

• Voeten zijn jouw kant op gericht

In de e-mail over voeten leerde je onder andere dat het de eerlijkste delen van het lichaam zijn. We richten onze voeten onbewust de kant op waar we heen willen.

3. De actie in het ‘hier en nu'

Nu jij weet dat hij of zij geïnteresseerd is is het tijd voor actie. Wacht niet tot de ander in actie komt. Laat zien dat je van het leven houdt, wees pro-actief en ga op je doel af.

Vergeet even de openingsvraag. De openingsvraag is een geforceerdere manier van contact maken en is niet altijd passend in de situatie. De kracht zit hem juist in het ‘hier en nu'. Gebruik pas de openingsvraag als je niet anders kunt.

Zoek naar een actie waarbij een reactie van de ander niet te vermijden is en wees nu fantasierijk en creatief.

Observeer deze persoon tot in de puntjes en verplaats je in hem of haar:

• In welk gezelschap is hij of zij?

• Wat heeft hij of zij op dit moment nodig en waar kun je hem of haar mee verblijden?

• Hoe zou ik me voelen in deze situatie en wat past er goed om te zeggen en te doen in dit moment?

Als je deze vragen hebt beantwoord wordt de actie langzaam duidelijk: wees nu niet bang en ga over tot actie.

NOTE: Mannen willen graag van voren benaderd worden en vrouwen liever van de zijkant.

4. Empathisch luisteren en letten op lichaamstaal

Nu er een gesprek is, is het van belang dat je empathisch luistert. Empathie is het vermogen om je in te leven in de ander en hem of haar te begrijpen. Stel goede vragen maar zorg dat het geen diepte-interview wordt. Maak zelf ook statements (jouw persoonlijke visie of mening) en probeer zelf ook te vertellen over de onderwerpen die langskomen.

Let tijdens jullie gesprek op lichaamstaal, dit zijn positieve signalen tijdens een gesprek:

• Pupillen worden groter

Grote pupillen betekent opwinding en interesse. Kleine pupillen betekent het tegenovergestelde.

• Hij of zij spiegelt jouw lichaamstaal

• Hij of zij kantelt het hoofd en knikt

• Hij of zij kijkt naar je mond of hals

Dit noemen we het ‘intieme staren'. Als we naar de mond, hals of borst van iemand kijken dan is dat een positief signaal.

• Hij of zij lacht naar je

• Hij of zij houdt oogcontact met je en kijkt niet weg. Langer dan 3 seconden is een goed teken.

• Hij of zij raakt je spontaan aan

• Hij of zij oogt nerveus om jou heen

• Hij of zij komt dichterbij jou staan

• Hij of zij is oprecht geïnteresseerd in jou

• Hij of zij leunt naar jou toe

• Het optillen van de wenkbrauwen

Dit signaal werd vroeger gebruikt om aan te geven dat je niet gevaarlijk was. Met deze korte beweging leggen we de aandacht op ons eigen gezicht. We doen het als we het leuk vinden om iemand te zien. We zitten vol met positieve gevoelens die we niet kunnen verbergen.

Elke vorm van open expressie in het gezicht is positief en laat zien dat deze persoon contact wil en geïnteresseerd is. Het optillen van de wenkbrauwen zegt ook: ‘ik ben nieuwsgierig en ik vind ik dit belangrijk'.

5. Zorg dat je contact kunt opnemen

Als je bij stap vier bent is het meer dan duidelijk dat deze persoon geïnteresseerd is in jou. Aan jou de keus wat je er mee doet, maar zorg in ieder geval dat je hem of haar kunt benaderen voor het volgende contact.

Wil je nog meer leren over lichaamstaal? Lees dan de boeken ‘The Definitive Book of Body Language' en ‘What Every Body is Saying'

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt via onze website krijgen we daar in sommige gevallen een commissie van. #onlybuyitwhenyouneedit