Jennie Gielen’s definitie van succes

Voor mijn boek over een nieuwe definitie van succes ben ik begonnen met een onderzoek. Je kunt mij helpen met dit onderzoek door deze survey in te vullen! In de survey stel ik jou o.a. de vraag: ‘Als ik zeg succesvol, aan wie denk jij dan?’. Uit de namen die jullie noemen maak ik een selectie van mensen die ik uitnodig voor een gesprek in mijn podcast ‘wat is succes?’.

Jennie Gielen werd door jullie genoemd vanwege haar manier van in het leven staan en omdat ze haar eigen pad volgt. Ze laat zich niet vertellen wat ze wel of niet moet doen.

WorkJuice schreef ons gesprek uit:

Wat is jouw definitie van succes?

“Heb je even? Ik heb hier over nagedacht en vind het wel lastig. Er komt veel bij kijken. Ik denk dat het sowieso is dat je doet wat jou gelukkig maakt. Dat je niet doet wat je denkt dat je hoort te doen van de maatschappij of de mensen om je heen, maar wat je hart je zegt.

[blockquote text=”Dat je niet doet wat je denkt dat je hoort te doen van de mensen om je heen, maar wat je hart je zegt.” text_color=” title_tag=” width=’100′ line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=’40’]

Verder ligt het eraan hoe je het interpreteert. Iemand kan succes hebben op een bepaald gebied in zijn of haar leven, zoals op werk of in de liefde. Maar echt succes in het leven in het algemeen is denk ik als je een goede balans weet te vinden tussen die verschillende gebieden. Dat je de ballen die voor jou belangrijk zijn op een natuurlijke manier in evenwicht kan houden.

En om dat te kunnen denk ik dat het belangrijk is om jezelf goed te kennen. Dus daar komt wel veel bij kijken.”

Is jouw definitie veranderd?

“Die definitie is heel erg veranderd. Rond m’n achttiende ging het dus heel goed met m’n blog en in de jaren daarna heb ik veel te snel geleefd. Ik was veel aan het multi-tasken in die jaren en heb zoveel tijd in werk gestopt.

Ik studeerde nog in Rotterdam, werd voor allerlei pr-events uitgenodigd en wilde daar graag bij zijn. Iedereen die belangrijk was, was daar ook. In die dagen stond ik op en ging bloggen, vervolgens ging ik naar m’n opleiding en vanuit m’n opleiding weer door met bloggen of met de trein naar Amsterdam om naar events te gaan.

Alle tijd ging daar naartoe en m’n vrienden en familie heb ik te weinig aandacht gegeven. Als ik daarop terugkijk vind ik dat wel erg. Ik weet niet meer wanneer het besef kwam, maar op gegeven moment realiseerde ik me dat daar een betere balans nodig was.”

Wat was jouw definitie van succes eerst?

“Die had te maken met cijfers. Ik keek iedere dag naar de statistieken van m’n blog en was gericht op geld verdienen, hoe meer hoe beter.

En het beeld dat iedereen me leuk moet vinden, want anders is het niet geslaagd. Dat heb ik nu gelukkig kunnen omzetten in: niet iedereen gaat me leuk vinden en dat is helemaal prima.”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan?

“Ik vind dat moeilijk om te zeggen van mensen die ver weg van me staan, want iedereen vindt andere dingen belangrijk.

Ik vind rust, tijd met vrienden en familie en werk belangrijk – dat is ook onderdeel van m’n identiteit. Als ik daar een balans in weet te vinden, ben ik succesvol. Voor een ander kan dat anders zijn.

Je kan van iemands buitenkant moeilijk zeggen of diegene succesvol is. Maar ik kan wel zeggen wie ik inspirerend vind, en dat is Ilona Annema. Zij is gespecialiseerd in minimalistisch ondernemen. Ik denk dat zij op het gebied van werk heel succesvol is, maar over de andere aspecten van haar leven heb ik geen idee.

Ik haal ook veel inspiratie uit de mensen die dichtbij me staan, zoals m’n zus. Ze heeft jaren gezocht naar het werk dat bij haar past. Toen ze dat niet kon vinden, heeft ze besloten dat werk niet belangrijk is en ze er niet acht uur per dag mee bezig wil zijn. Dat betekent niet dat ze lui is, maar gewoon andere dingen belangrijker vindt. Ze is toen begonnen met leren over investeren en traden op de markt. Haar doel is om maar één uur per dag te hoeven werken, wat dus dat investeren is en daar komt ze steeds dichterbij.”

Waarom is zij dan succesvol?

“Ze is gaan kijken naar: wie ben ik en wat vind ik belangrijk? En tussen die elementen is ze de balans aan het zoeken. En ik denk dat dat succes is.”

[blockquote text=”Een balans vinden tussen de elementen rondom wie je bent en wat je belangrijk vindt, dat is succes.” text_color=” title_tag=” width=’100′ line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=’40’]

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Ben je benieuwd naar het volledige gesprek dat ik met Jennie had? Op WorkJuice lees je het complete interview![/highlight]

Foto: Daniël van der Kolk