Cynthia Schultz’s definitie van succes

Voor mijn boek over een nieuwe definitie van succes ben ik begonnen met een onderzoek. Je kunt mij helpen met dit onderzoek door deze survey in te vullen! In de survey stel ik jou o.a. de vraag: ‘Als ik zeg succesvol, aan wie denk jij dan?’. Uit de namen die jullie noemen maak ik een selectie van mensen die ik uitnodig voor een gesprek in mijn podcast ‘wat is succes?’.

Cynthia Schultz werd door jullie genoemd omdat ze heeft gekozen voor voldoening en het roer heeft omgegooid. Ze is gaan leven buiten de gebaande paden.

WorkJuice schreef ons gesprek uit:

Wat is jouw definitie van succes?

“Dat je zelf de regie hebt om je leven in te richten op de manier waarop jij het wilt. Op jouw voorwaarden en met je eigen regels. En dat is dus voor iedereen verschillend. Hoe ik dat invul is voor mij succes, maar kan voor jou heel anders zijn.

[blockquote text=”Succes is dat je zelf de regie pakt om het leven te creëren dat jij wilt op jouw voorwaarden.” text_color=” title_tag=” width=’100′ line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=’40’]

Voor mij is dat de vrijheid van ondernemen. Dat ik zelf bepaal hoe mijn dag eruit ziet. Dat ik kan bepalen wat ik volgende week meer wil doen of waar ik bijvoorbeeld geen zin in heb en dat dan kan schrappen van m’n planning.

Als ik m’n week vul met dingen die ik stom vind en waar ik geen energie van krijg, is dat wat je leven is. Daarom kijk ik kritisch naar m’n tijd en waar ik dat mee vul. Dat wil ik altijd kunnen blijven doen.

Ook vind ik het fijn om elke dag een vrij gevoel te hebben. Voor mij betekent dat de dag vroeg beginnen (half 6), rustig ontbijten en wandelen met m’n hond. Ik vind om alle werkgerelateerde zaken heen genoeg tijd om dingen voor mezelf te doen, dingen die niks met prestatie te maken hebben. Een boek lezen, wandelen, sporten.

Daarnaast ga ik vaak naar Terschelling om een week lang uit te checken en van de zee te genieten. Ook ga ik een keer per week op een verre reis. Zo deel ik m’n leven in. Het is vrij rustig en het blijft nog steeds zoeken hoe ik het leuker en beter kan maken, maar dat is hoe ik het fijn vind. Waar je je tijd mee vult, dat is je leven.”

Wat was jouw definitie van succes eerst?

“Toen ik net begon met ondernemen was ik veel bezig met de mening van anderen. Als andere mensen mij succesvol vinden, ben ik dat. Ik zocht het gevoel dus niet bij mezelf, maar bij anderen. Ik deed toen veel voor televisie en tijdschriften. Ik dacht dat ik succesvol was als ik voor zulke dingen werd gevraagd.

Ik was er ook van overtuigd dat je hard en veel moest werken als je succesvol wilde zijn. Je moet ervoor afzien. Daardoor werkte ik veel en pakte ik alle kansen die ik kreeg. Als Koffietijd bijvoorbeeld op de stoep stond met de vraag of ik voor hen beauty-expert wilde zijn, zei ik ja. Als andere mensen mij op een podium zetten, voelde dat als succes voor mij.

[blockquote text=”Als de media je vraagt, dán heb je het gemaakt.” text_color=” title_tag=” width=’100′ line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=’40’]

Toen kreeg ik een burn out. Dat heeft me veranderd. Vroeger voelde ik me schuldig als ik niet werkte en hing m’n eigenwaarde vast aan hoeveel ik werkte. Als ik een dag niet of weinig werkte, was ik waardeloos. Nu is dat totaal anders.”

Ik was ook heel jong en onwetend toen ik begon met ondernemen. Ik had weinig mensen om me heen die me daarin konden begeleiden waardoor ik het allemaal zelf moest uitzoeken. Er zijn zoveel dingen uit die tijd die ik heb geleerd en nu anders doe. Dus het heeft ook veel nut gehad.”

Wat heeft de meeste invloed gehad op jouw definitie?

“Dat was m’n burn out, maar ook ben ik vier jaar geleden gestopt met Miss Lipgloss. Ik wilde niet meer elke dag over beauty schrijven en wilde af van alle regels die ik mezelf daarvoor had opgelegd.

Ik ben toen een persoonlijke blog gestart wat voor mij een grote stap was, want Miss Lipgloss liep heel goed. Ik heb dat losgelaten en vanaf het moment dat ik onder m’n eigen naam ging bloggen, ging ik schrijven vanuit m’n hart.

Als ik ga bloggen over m’n hond dan doe ik dat en als ik niet wil bloggen doe ik dat niet. Ik hou me niet meer vast aan zelf bedachte regels of hoe adverteerders vinden dat het moet.

Toen ik daarvoor koos, was voor m’n gevoel alles mogelijk. Vanuit die switch ben ik ook begonnen met Structuurjunkie en ging ik mogelijkheden zien die er voor m’n gevoel eerst niet waren. Dat was voor mezelf ook een spannend moment want ik ging mezelf neerzetten als de structuur-expert.

Toen heb ik me ook afgevraagd wat mensen daarvan zouden vinden, maar toen wist ik die gedachte om te zetten in: ik wil dit, ik geloof erin en ik weet dat mensen hier behoefte aan hebben en niemand heeft tegen me gezegd ‘Cynthia wat raar’, want dit komt helemaal uit mezelf en is oprecht. Het komt voort uit m’n passie, maar ook omdat ik weet hoe dat plannen en structureren mij geholpen heeft.

Het moment dat ik besloot om te stoppen met Miss Lipgloss en verder te gaan met Cynthia.nl, was voor mij een enorme switch. Toen was alles mogelijk en ging ik alles doen zoals ik het zelf wilde.”

[highlight color=’#000000′ background_color=’#f2f2f2′]Ben je benieuwd naar het volledige gesprek dat ik met Cynthia had? Op WorkJuice lees je het complete interview![/highlight]

Foto: Mariët Mons