Hulp bij een bipolaire stoornis

Weet je zeker of heb je het idee dat iemand in je intieme kringen een bipolaire stoornis heeft en zoek je naar manieren om met deze razende storm om te gaan?

Zelf heb ik ervaring met iemand in mijn intieme kring die last heeft gehad van deze psychische ziekte en op dit moment gaat het goed en leeft deze persoon stabiel door medicatie en een leven met balans en structuur. De bipolaire stoornis is goed te behandelen met medicijnen en/of professionele hulp. Mocht het nu allemaal hectisch zijn weet dan dat er licht is aan het einde van de tunnel en blijf hoop houden dat het weer goed komt met deze persoon waar jij van houdt, want het kan.

Alle mogelijke oorzaken laten we even achterwege. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt dat iemand te maken krijgt met deze stoornis. Wat we wel zeker weten is dat de bipolaire stoornis bestaat uit twee episodes: de depressieve episode en de manische episode. Tijdens de manische episode zit de persoon vol met energie, plannen en dromen en tijdens de depressieve episode is het tegenovergestelde aan de hand. Tijdens de depressieve episode is hij of zij neerslachtig, passief en doelloos.

Hoe ga je om met iemand die in deze twee episodes zit en hoe zorg je dat het snel weer de goede kant op gaat?

Omgaan met de manische episode van de bipolaire stoornis

Blijf voor jezelf herhalen dat deze persoon ziek is.

Iemand met een bipolaire stoornis kan jou kwetsen met woorden of de meest grootse plannen hebben waar deze persoon jou in wil meetrekken. Probeer niet mee te gaan in zijn wereld en blijf tegen jezelf zeggen dat deze persoon ziek is en hulp nodig heeft. Net als iemand met een gebroken been heeft ook de patiënt met een bipolaire stoornis hulp nodig en moet er gezocht worden naar een manier om hem of haar te laten helpen door professionals. Jij bent geen behandelaar dus put jezelf niet uit door te gaan zorgen en de harmonie te behouden. Zoek zo snel mogelijk hulp en neem contact op met de huisarts van de desbetreffende persoon.

Ga zo min mogelijk met hem of haar in discussie.

Iemand die last heeft van een manische episode is een totaal ander mens en niet voor rede vatbaar. Probeer zo min mogelijk in gesprek te gaan en laat hem of haar rustig en duidelijk weten dat hij ziek is en hulp nodig heeft. Probeer aan te sporen tot een manier waarop jij en degene met hem of haar op een vredige manier de hulp kunnen zoeken van mensen die er voor hebben geleerd.

Bespaar jezelf de pijn door niet mee te gaan met deze persoon.

Hoe meer jij mee gaat in de plannen, dromen of kwade buien van degene met de stoornis, hoe meer jij er uiteindelijk last van zult hebben. Probeer een afstand te behouden, hoe moeilijk dat ook is. Zorg vervolgens dat je ongestoord naar een manier kunt zoeken waarop er zo snel mogelijk actie ondernomen kan worden zodat hij of zij niet nog zieker wordt. Hoe eerder jij aan de bel trekt, hoe meer je hem of haar helpt.

Omgaan met de depressieve episode van de bipolaire stoornis:

Vergeef.

Het is het beste voor jezelf om hem of haar te vergeven voor wat hij of zij heeft aangericht. Tijdens de depressieve episode heeft het geen zin om kwaad te worden maar heeft hij of zij steun nodig en iemand die bij hem of haar is. Later is er tijd om jouw verhaal te doen.

Zoek hem of haar op.

Het ergste voor iemand met een depressieve episode is als er niemand langs komt mede door de heftige periode die er aan vooraf is gegaan. Zorg dat je blijft geloven in hem of haar en blijf langsgaan om te laten zien dat je er voor diegene bent en blijft. Het allerbelangrijkste is jouw aanwezigheid, meer niet.

Ga niet mee in de treurigheid.

Het niet mee gaan met de patiënt blijft een terugkerend punt en is enorm belangrijk. Zorg dat je weet dat de depressieve momenten bij de ziekte horen en vertrouw en hoop op het feit dat het weer goed komt.

Wat te doen als het weer wat beter gaat?

Vergeet jezelf niet.

Als de storm weer wat gezakt is en de bipolaire stoornis verdwenen, zorg dan dat jij nu aan de beurt bent door te praten over wat er gebeurd is en wat hij/zij tegen je heeft gezegd of gedaan heeft. Dit zorgt ervoor dat hij/zij zich realiseert dat dit niet nog een keer moet gebeuren en dit zal de kans op een nieuwe manische episode verkleinen. Het is een WIN-WIN situatie want voor jezelf is het ook goed dat je deze dingen kwijt kunt bij de ander.

Spreek deze persoon aan op zijn of haar verantwoordelijkheid.

Als alles beter gaat wordt het tijd dat degene met de bipolaire stoornis zijn/haar relaties en andere zaken repareert die zijn beschadigd. De kans bestaat dat mensen vluchten voor wat ze hebben gedaan, het contact niet aangaan en eenzamer worden. Zorg dat hem of haar dit niet overkomt en spreek hem of haar aan op de verantwoordelijkheid om te zorgen dat conflicten worden opgelost, niet alleen met jou maar ook met anderen.

In mijn boek ‘Verlangen naar minder' schrijf ik over mijn ervaringen met een manisch depressieve vader.